Jump to content

Γερασμένο Ψάρι

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Μπορούμε να καταλάβουμε με κάποιο τρόπο αν κάποιο ψάρι είναι γερασμένο? Εχασα ενα πρόσφατα (θυληκο γκάπυ), μετα απο πολλούς μήνες χωρίς απώλεια άλλου ψαριού, και υποθέτω οτι ήταν λόγω γήρατος. Εδώ και 3-4 μήνες σταδιακά δεν κολυμπούσε με ζωντάνια όπως κάποτε και πρίν κανά μηνα αρχισε το σώμα του απο την μέση και πίσω έως την ουρά να καμπυλώνει προς τα κάτω. Εν τω μεταξύ έτρωγε κανονικά μέχρι και την ημέρα που πέθανε. Απο μετρησεις είμαι οκ και τα υπολοιπα ψάρια είναι υγιέστατα.

Το ιδιο ακριβως ειχα δει και γω σε ενα αρσενικο guppy που ειχα , αλλα δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι ειναι αυτο που λες , μια και τα guppy εχουν ζωη 2-3 χρονια και μεις μιλαμε για μηνες . Μηνες το ειχα και γω .

Το ιδιο ακριβως ειχα δει και γω σε ενα αρσενικο guppy που ειχα , αλλα δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι ειναι αυτο που λες , μια και τα guppy εχουν ζωη 2-3 χρονια και μεις μιλαμε για μηνες . Μηνες το ειχα και γω .

Εγω το πηρα ενηλικο το ψαρι απο το πετ σοπ, οποτε δεν ήξερα την ηλικια του φιλε μου. Δεν γεννηθηκε στο ενυδρειο μου γι αυτο και ρωτησα. Εννοειτε οτι αν ηταν δικης μου αναπαραγωγης δεν θα εκανα αυτη την ερωτηση.:)

Ουτε και μενα γεννηθηκε στο ενυδρειο μου αφου ειχα δωδεκα αρσενικα και ηταν το μονο που το παρουσιασε αυτο και οπως και συ ειπες οι μετρησεις ηταν νορμαλ .

Aρα που καταλήγουμε? Εβγαλες κάποιο συμπέρασμα?

Ας μας απαντήσουν οι εμπειροτεροι τότε και βλέπουμε. Ελπίζω να είναι λόγω ηλικίας και για τους δυό μας

Προσωπικα ειναι επειδη ασχολουμαι με ενυδρεια ενα χρονο και κατι τωρα . Παντως ειναι απο τα πρωτα ψαρια που ειχα .

Γενικά και η δική μου εμπειρία δείχνει πως τα Guppies συχνά ψοφάνε χωρίς λόγο. Ενώ όλες οι μετρήσεις είναι καλές και ίσως κανένα άλλο ψαράκι να μην εμφανίζει τίποτα, τα Guppies εμφανίζουν αδικαιολόγητες απώλειες. Εγώ καταλήγω πως είναι θέμα τύχης καθαρά και γενικά δεν είναι καθόλου "ανθεκτικά" ψάρια. Εάν δε γεννούσαν τόσο συχνά δε νομίζω πως θα τα επέλεγε κανείς μετά από κάποιο διάστημα, αν και είναι όμορφα ψαράκια και χαριτωμένα. Κατά καιρούς και εμένα μου τυχαίνει απώλεια από το πουθενά, αλλά η οκνηρότητα που περιγράφεις εμφανίζεται το πολύ μία εβδομάδα πριν ψοφήσει.

Συμφωνω μαζι σου αν και η ομαδα εδω στο προφιλ λεει πως ειναι ανθεκτικα και ενδεικνυνται για αρχαριους , αλλα και γω λεω πως ειναι ευαισθητα και πεθαινουν ανευ λογου και αιτιας .

Και σε εμενα εχουν φυγει 2-3 γκαπυ χωρις προφανη λογο. Απλα καμπυλωνουν και μενα απο την μεση και πισω και τελος μετα απο καμια 15αρια μερες... ενα μαλιστα ειχε κρατησει μηνα. Και θεραπεια εκανα και οι μετρησεις οκ ηταν αλλα τιποτα... δεν συνερχοταν. Μαλλον ασθενεια ειναι αλλα δεν ξερω τι.

Παρατηρησα οτι απο την στιγμη που θα διπλωσουν ειναι αργοκινητα και κυριως καθονται κατω .

Κύρτωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, σκολίωση (οριζόντιες καμπύλες), λόρδωση (κάθετες καμπύλες), γηρανση, γενετικές ανωμαλίες, υβριδισμος, τραυματισμος, ασθένεια, ή θρεπτικες ελειψεις και αβιταμινωση (ληγμενες τροφες, πολυκαιρισμενες, λαθος διατροφη, λαθος παραμετροι νερου, ελλειπεις αλλαγες νερου)
Επισης το μυκοβακτηριο mycobacterium piscium (Fish TB - tuberculosis) μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις της σπονδυλικής.

Ριξε και μια ματια εδω http://guppies.weebly.com/diseases.html

Έγινε επεξεργασία - delta66

Κύρτωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, σκολίωση (οριζόντιες καμπύλες), λόρδωση (κάθετες καμπύλες), γηρανση, γενετικές ανωμαλίες, υβριδισμος, τραυματισμος, ασθένεια, ή θρεπτικες ελειψεις και αβιταμινωση (ληγμενες τροφες, πολυκαιρισμενες, λαθος διατροφη, λαθος παραμετροι νερου, ελλειπεις αλλαγες νερου)

Επισης το μυκοβακτηριο mycobacterium piscium (Fish TB - tuberculosis) μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις της σπονδυλικής.

Ριξε και μια ματια εδω http://guppies.weebly.com/diseases.html

Αν ειχε καμια φωτο θα ηταν τελειο το αρθρο....

Συμφωνω μαζι σου αν και η ομαδα εδω στο προφιλ λεει πως ειναι ανθεκτικα και ενδεικνυνται για αρχαριους , αλλα και γω λεω πως ειναι ευαισθητα και πεθαινουν ανευ λογου και αιτιας .

Θα διαφωνισω εδω...ανευ λόγου και αιτίας δεν πεθαίνει τἰποτα φἰλε μου. Απλώς εμείς δεν ξέρουμε το λόγο

+1000

Ψαρια απο γηρατεια (υποθετω λογω δεδομενης ηλικιας) εχω δει να πεθαινουν, ενα ζευγαρι ram.

To θηλυκο 3.5 ετων και το αρσενικο εζησε λιγους μηνες ακομα (4 ετων).

Ιδια συμπεριφορα και τα δυο.

Τους τελευταιους μηνες της ζωης τους αρχισαν να μην πολυκυκλοφορουν στο ενυδρειο.

Μετα δεν κυνηγουσαν το φαι τοσο πολυ.

Μετα εφτασαν να "σερνονται" στο βυθο, αντι να κολυμπανε.

Και καποια στιγμη, πλαγιασαν.

Δεν μπορω να πω οτι φαινονταν να ταλαιπωρουνται για να προχωρησω σε ευθανασια.

Απλα φαινοταν να πεφτουν οι ρυθμοι τους σταδιακα. Σωματικα και χρωματικα τα ψαρια ηταν σε καλη κατασταση μεχρι τελους.

Το θηλυκο πρεπει να εφυγε λιγο πιο χωρις, γιατι ειχε φαει λιγη ταλαιπωρια απο το αρσενικο ολα αυτα τα χρονια με το πουσαρισμα για τις γεννες.

Επισης ενα dolichοpterus πανω απο 13 ετων.

Αλλα δεν μπορεις να πολυκαταλαβεις τη διαφορα στη συμπεριφορα σε αυτου του ειδος τα ψαρια αφου δεν ειναι κολυμβητες, τρεφονται τη νυχτα και την ημερα ειναι κυριως μεσα στις σπηλιες τους.

Απλα το βρηκα ακινητο στην αμμο και νομιζα οτι μας εκανε την τιμη να το δουμε και με φως εκτος σπηλιας (ειχα επισκεψη τον Τρουπη εκεινη την ωρα, αυτος τον ειδε. μετρ στις ασθενειες, δεν διεγνωσε καποια ασθενεια οταν τον εβγαλα και τον εξετασε).

Οταν πλησιασα, προσεξα τα σαλιγκαρια πανω του. Μολις το ειχαν καβαλησει γιατι ηταν αθικτο ακομα το ψαρι.

Οι καρδιναλιοι επισης (3-5 ετων) ριχνουν τους ρυθμους τους και πλαγιαζουν στην αμμο.

Αυτοι απομονωνονται κιολας στα τελευταια σταδια της ζωης τους απο το κοπαδι (τα αλλα προηγουμενως δεν ηταν κοπαδοψαρα για να παρατηρησω απομονωση)

Έχεις θαψει πολλά απ' ότι βλέπω :)

Φυσικα,

Οτι ζει πεθαινει.

Ο σκοπος ειναι να ζησει πολυ και οσο ζει να περναει καλα.

Γιαυτο και δεν λεμε "χρονια πολλα και καλα"? ;)

• Like 1

Φυσικα,

Οτι ζει πεθαινει.

Ο σκοπος ειναι να ζησει πολυ και οσο ζει να περναει καλα.

Γιαυτο και δεν λεμε "χρονια πολλα και καλα"? ;)

Ακριβώς. Εσυ απο ότι καταλαβαίνω άλλωστε έχεις χρόνια στο χόμπι και ειναι φυσιολογικό να έχεις απώλειες, εδώ είχαμε εμείς με 5 μήνες στα νερά. Ένας φίλος μου ας πούμε που είχε χρυσόψαρα σε γυάλα, πίστευε ότι ζουν 3 μήνες πανω κάτω. Είχε κάνει τον πετσοπά πλούσιο. Γι' αυτο υπάρχει το φόρουμ άλλωστε πέρα απο την ανταλλαγή απόψεων και τις συζητήσεις μας, να δεχόμαστε συμβουλές και να μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να προσφέρουμε στα ψάρια μας την καλύτερη δυνατη ποιότητα ζωής και να τα χαρούμε πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή θα τα χάσουμε βέβαια αλλα τουλάχιστον να ειναι απο γηρατειά. Αυτο ισχύει και για τον άνθρωπο έτσι;, κάποια στιγμή ...όλοι θα πεθάνετε!

Ακριβώς. Εσυ απο ότι καταλαβαίνω άλλωστε έχεις χρόνια στο χόμπι και ειναι φυσιολογικό να έχεις απώλειες, εδώ είχαμε εμείς με 5 μήνες στα νερά. Ένας φίλος μου ας πούμε που είχε χρυσόψαρα σε γυάλα, πίστευε ότι ζουν 3 μήνες πανω κάτω. Είχε κάνει τον πετσοπά πλούσιο. Γι' αυτο υπάρχει το φόρουμ άλλωστε πέρα απο την ανταλλαγή απόψεων και τις συζητήσεις μας, να δεχόμαστε συμβουλές και να μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να προσφέρουμε στα ψάρια μας την καλύτερη δυνατη ποιότητα ζωής και να τα χαρούμε πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή θα τα χάσουμε βέβαια αλλα τουλάχιστον να ειναι απο γηρατειά. Αυτο ισχύει και για τον άνθρωπο έτσι;, κάποια στιγμή ...όλοι θα πεθάνετε!

Γιατί β' πληθυντικού; :bigemo_harabe_net-71:

Γιατί β' πληθυντικού; :bigemo_harabe_net-71:

Γιατί αυτός είναι ο Highlander που μετονομάστηκε σε Safarpn :bigemo_harabe_net-74::bigemo_harabe_net-74::bigemo_harabe_net-74:

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...