Jump to content

mad23

Recommended Posts

Αναμφίβολα το sump είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι -σχεδόν αναπόσπαστο- του θαλασσινού ενυδρείου.

Μπορεί ενα ενυδρείο υπο προϋποθέσεις να δουλέψει και χωρίς αυτό,αλλά αυτά που έχει να προσφέρει είναι πάρα πολλά για να μην κάνουμε τα αδύνατα δυνατά(απο θέμα χώρου και κόστους) για να δουλέψουμε το σύστημα μας με αυτό.

 

Σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι του όμως είναι η υπερχείλιση,αφού ενώνει το κεντρικό ενυδρείο με το sump.

Σε αυτό το θέμα θα γίνουν αναφορές στις επιλογές που έχουμε όσον αφορά σε αυτό το κομμάτι, οταν ξεκινάμε να φτιάξουμε ένα ενυδρείο η' οταν είναι ήδη σε λειτουργία και αποφασίσουμε να βάλουμε sump.

 

ΒΑΣΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛIΣΗΣ

Οποιοσδήποτε τύπος υπερχείλισης στον οποίο θα γίνει αναφορά έχει σκοπό να κατεβάζει 

το νερό κάτω στο sump ώστε αυτό να επιτελεί τον σκοπό για τον οποίο το έχουμε βάλει σε λειτουργία.

Στη συνέχεια η αντλία επιστροφής που βρίσκεται στο sump ανεβάζει κάποια λίτρα νερού ανα ώρα απο τα οποία,όσα ξεπερνάνε τον συνολικό όγκο λίτρων που χωράνε στο κεντρικό ενυδρείο ξαναγυρνάνε στο sump μέσω της υπερχείλισης.

 

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

 

-ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ(1)

Κατά την ταπεινή μου άποψη και εμπειρία με αυτή την υπερχείλιση,είναι η καλύτερη επιλογή.

Παρακάτω ακολουθούν τα αρνητικά και τα θετικά σημεία ώστε να δει κάποιος αν του κανει η' όχι.

post-4157-0-00797000-1379529322_thumb.jpg

post-4157-0-71998900-1379529375_thumb.jpg

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Συνήθως ένα από τα 4 πλαϊνά τζάμια του ενυδρείου,είναι πιο κοντό απο τα υπόλοιπα.

Εξωτερικά αυτής της πλευράς τοποθετείται μια κατασκευή πάλι απο τζάμια σε σχήμα ανάποδου Γ το οποίο είναι κλειστό στο πλάι για να μπορεί να κρατάει το νερό.

Σε αυτό γίνονται τρύπες(στο κάτω μέρος του Γ) στις οποίες βάζουμε μουφες ώστε να τοποθετησουμε και τους σωλήνες που θα στέλνουν το νερό κάτω χωρίς διαρροες.Επισης μπαίνουν οι λεγόμενες χτένες ώστε να εμποδίζουν ψάρια,σαλιγκάρια κτλ να μπουν σε αυτό το κομμάτι.

 

Θετικά

+Πολύ πιο εύκολη η κυκλοφορία στην επιφάνεια αφού(ανάλογα και τις διαστάσεις βέβαια) δημιουργειται ένας καταρράκτης στην υπερχείλιση με αποτέλεσμα (βοηθώντας και με τους κυκλοφορητες) όλο το νερό της επιφάνειας να ανανεώνεται.

+Είναι πολύ δύσκολο λόγω του παραπάνω να δημιουργηθεί το λεγόμενο βιολογικό φιλμ στην επιφάνεια

+πολύ καλή οξυγόνωση της επιφάνειας και γενικότερα όλου του νερού.

+surfuce skimming

+μπορούμε να κάνουμε τρύπες στην ίδια την υπερχείλιση ώστε να μπορούμε να στείλουμε το νερό που φεύγει από το κεντρικό ενυδρείο σε οποίο σημείο του sump η' εξοπλισμό επιθυμουμε.Μπορει να θέλουμε να στείλουμε νερό με μικρότερη ροή σε skimmer,chaeto,ats η' κάποιο ριακτορα.

+μπορούμε να βάλουμε μια δεύτερη τρύπα να κατεβάζει νερό σαν ασφάλεια σε περίπτωση που βουλώσει η' γίνει κάποιο ατύχημα με την βασική.

+Δεν πιάνει καθόλου από τον "ωφέλιμο" και τόσο σημαντικό χώρο(για το μάτι μας και τα ψάρια μας) στο κεντρικό ενυδρείο.

+Είναι πολύ εύκολο να την διατηρούμε καθαρή από detritus και οποιεσδήποτε άλλες βρομιές η' υπολλειματα τροφών.

+Δεν θα τρυπηθεί κανένα από τα βασικά τζάμια(πάτος κ πλαϊνά) ώστε να υπάρχει ο παραμικρός φόβος για ρωγμές-ραγίσματα στην πορεία του ενυδρείου.

+είναι πολύ περιορισμενος ο θόρυβος που θα δημιουργειται από το νερό που πέφτει μέσα στην υπερχείλιση.

+Δεν κόβει φως πουθενά και σε κανένα κοραλι

+Λόγω του παραπάνω μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη οταν κάνουμε το aquascape χωρίς να μας νοιάζει να κρύψουμε κάτι η' αν θα φωτίσουμε κάτι σωστά.

 

 

Αρνητικά

-Πιάνει χώρο εξωτερικά και θα πρέπει να το υπολογίσουμε στον συνολικό όγκο που θα πιάσει το ενυδρείο στο χώρο που έχουμε επιλέξει να το τοποθετησουμε.

-Εάν την κάνουμε κοντή στο ύψος,ίσως χάσουμε κάποιο μεγάλο ψάρι που μπορεί να βρεθει εκεί,αφού δεν θα υπάρχει πολύ νερό.

-Εαν κάνουμε πολλές τρύπες ώστε να τροφοδοτούμε το νερό που πέφτει σε σημεία τα οποία επιθυμούμε,ίσως ανέβει το συνολικό κόστος του ενυδρείου αφού θα χρησιμοποιησουμε περισσότερες μουφες,pvc,βανες κτλ.

 

-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ(2)

Προσωπικά δεν θα επέλεγα ποτέ αυτό τον τύπο,εκτός και αν υπήρχε θέμα-πρόβλημα χώρου(εξωτερικά).Θα ήταν η τελευταία μου επιλογή.

post-4157-0-29092300-1379529520_thumb.jpg

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Συνήθως γίνονται μόνο δυο τρύπες σε κάποια πλευρά του ενυδρειου.Στη συνέχεια το 

γυάλινο "κουτι" που αναφέρθηκε παραπάνω σε σχήμα ανάποδου Γ μπαίνει μπροστά τους ώστε να τις καλυπτει.Οι περισσότεροι δεν έχουν σαν ασφάλεια κάποια από τις δυο αλλά τις δουλεύουν ταυτοχρονα.Μπορουμε βέβαια να κάνουμε και παραπάνω τρύπες.

Για ασφάλεια μπαίνει "χτένα" περιμετρικά του κουτιού αλλά αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και εμείς κάποια έξτρα στην είσοδο της μουφας.Π.χ κόβοντας eggcrate σε μεγέθη που χωράνε στην είσοδο της κ.α

Μερικοί δίνουν και κλίση στην μεγαλύτερη πλευρά του κουτιού για να μην κανει πολύ θόρυβο το νερό που εισρέει,αλλά αυτό μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ήδη άκομψο "κουτί".

 

Θετικά

+Πιάνει σχετικά λίγο χώρο,εσωτερικά του ενυδρείου

+Αν φτιάξουμε 2 τρύπες στην πλάτη του ενυδρείου(ψηλά,δεξιά και αριστερά) και τις κλείσουμε με αυτό τον τρόπο θα περνάει από τα σημεία φλιτρανσης πολύ περισσότερο νερό(όχι σε ποσότητα αλλά από διαφορετικά σημεία του κεντρικού ενυδρείου) και θα έχουμε καλυτερo καθαρισμό του. 

 

Αρνητικά

-Ο περισσότερος χώρος κάτω από την υπερχείλιση πάει χαμένος αφού κόβει το φως και δεν μπορούμε να βάλουμε κοραλια από κάτω,ειδικά αν είναι σχετικά μεγαλη.Κανει σκιά.

-Αισθητικά στους περισσοτερους δεν αρέσει να βλέπουν δυο άχαρα γυάλινα κουτιά(ακόμα και ένα) μέσα στο ενυδρείο έστω και αν καλυφθούν με plexiglass.

-Δύσκολα κρύβονται

-Ανάλογα το ενυδρείο και το μέγεθος τους μπορεί να μας δημιουργησουν μικροπροβληματα στην κυκλοφορία.

-Είναι σχετικά ανούσιος τρόπος αφού μπορούμε να βάλουμε(από τη στιγμή που τρυπάμε το ενυδρείο) μια έτοιμη υπερχείλιση η' να μη βάλουμε κάτι και να τοποθετησουμε προστατευτικα

στις μουφες.

π.χ της tunze που θα πιάνει λιγότερο χώρο και θα είναι και πιο κομψη.Φυσικα εδώ υπάρχει και το θέμα κόστος,που θα βγει λίγο παραπάνω.

-Ειδικά στα μικρά ενυδρεία μπορεί να περιορίσει αρκετά τις επιλογές στο στήσιμο του βράχου και στην τοποθέτησης κοραλιων.

Κυρίως λόγω του φωτισμού τον οποίο θα κόβει σε μεγαλύτερο η' μικρότερο βαθμό,ανάλογα τις διαστάσεις και την θέση που θα επιλέξουμε να μπουν.

 

 

 

-ΠΥΡΓΟΣ(3)

 

Συνήθως θα πιάσει έναν χώρο σε κάποια από τις γωνίες του ενυδρείου η' ακόμα και στο κέντρο

post-4157-0-61967400-1379529580_thumb.jpg

post-4157-0-38899400-1379529631_thumb.jpg

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρώτα αποφασίζουμε το σημείο που μας βολεύει να υπάρχει ο πυργος.Λαμβανουμε υπ'οψην μας το χώρο μας(αν θα το έχουμε το ενυδρείο σαν χώρισμα,σε γωνία κτλ) αλλά και το aquascape που μας αρέσει να κάνουμε στο μέλλον.

Εκεί λοιπόν θα γίνουν οι τρύπες στον πάτο του ενυδρείου οι οποίες θα καλυφθούν με άλλα δυο τζάμια(αν είναι στη γωνία) η' 4 εάν τον έχουμε στη μέση ώστε να σχηματιστεί το "κουτί" στο οποίο θα μπουν τα pvc τα οποία θα κατεβάζουν το νερό κάτω.

Για να μπουν οι σωλήνες στις μουφες...(*)

1. Τους ζεσταίνουμε με ένα καμινέτο και στη συνέχεια τους βιδώνουμε ώστε να πάρουν τις "βόλτες" και στην συνέχεια βάζοντας λίγο τεφλον και αφού κρυώσουν,τους βιδώνουμε στη μουφα.

2. Αγοράζουμε θηλυκές υποδοχές ανάλογα με το #φ του σωλήνα και μπαίνει εκεί ο σωληνας.Προσωπικα το προτιμώ γιατί είναι πιο "καθαρή" δουλεία και σαν εικόνα και σαν εκτέλεση.

 

Θετικά

+Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φθηνή σαν επιλογή λόγω ευκολίας στην κατασκευή του.

+Είναι πολύ δύσκολο να "φρακάρει"-κολλήσει κάτι(ψάρια,σαλιγκάρια κτλ) ακόμα και να είναι μονός ο σωλήνας αφού συνήθως χρησιμοποιουμε μεγάλα pvc επειδή μας το επιτρέπει ο χώρος.

+Μπορεί να κρυφτεί διακοσμηθεί εύκολα με κάποια κεραμικά τα οποία τον κάνουν να φαινεται σαν ένας φυσικός ψηλός βράχος.

+Εαν πέσει εκεί μέσα ένα ψαράκι δεν θα έχει πρόβλημα να "μείνει" από νερό και επίσης θα είναι πιο δύσκολο λόγω του ύψους των σωλήνων να το βρούμε στο sump,κάνοντας λίγο πιο εύκολο και το να το πιάσουμε και να το βάλουμε πίσω στο ενυδρείο.

 

Αρνητικά

-Πιάνει πολύ χώρο στο κεντρικό ενυδρείο.

-Αν δεν είναι πολλά τα λίτρα που θα περνάνε από αυτή ίσως έχουμε μεγάλη 

συγκέντρωση μέσα στον πύργο,detritus η' τροφών που δεν έχουν καταναλωθεί.

-Είναι λίγο ταλαιπωρία όσον αφορά την πρόσβαση,σε περίπτωση που θέλουμε να τον καθαρίσουμε από τα παραπάνω.

Μικρός χώρος να δουλέψεις(συντήρηση-καθαρισμός),ειδικά εάν δεν θέλουμε να βγάλουμε τους σωλήνες

-Ίσως να μας περιορίσει η' να μας απασχολήσει στο στήσιμο του βράχου προκειμένου να τον κρύψουμε(πύργο) ώστε να μην φαινεται.

 

-ΑΠΛΗ ΜΟΥΦΑ(4)

 

Επίσης μια αγαπημένη επιλογή.

post-4157-0-77111600-1379531901_thumb.jpg

post-4157-0-12658700-1379531947_thumb.jpg

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Απλά γίνεται μια η' δυο(πολύ καλύτερα-σχεδόν απαραίτητο να είναι 2) τρύπες στα πλαϊνά τζάμια η' αυτό της πλάτης.

Εκεί τοποθετείται μια μουφα στην οποία μπαίνει εξωτερικά μια γωνία και σε κάποιο σημείο βανα(αν επιθυμούμε) και κατεβάζει απευθείας το νερό στο sump.ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ με αυτό τον τρόπο να μπει στην μουφα κάποιο προστατευτικο ώστε να μην έχουμε προβλήματα με κάποιο νεκρό ψάρι,σαλιγκάρι κτλ.Γι'αυτον το λόγο είναι πολύ καλό οι μουφες και κατά συνέπεια οι σωλήνες

να είναι όσο μεγαλύτεροι γίνεται,αλλά και οι τρύπες να είναι δυο τουλάχιστον(ανάλογα και τα λίτρα μας).

 

Θετικά

+Δεν πιάνει καθόλου χώρο μέσα στο ενυδρειο.

+Αισθητικά δεν θα βλέπουμε κάτι που να περισσεύει και να φαινεται ασχημο

+Ειδικά στην περίπτωση που είναι 2 οι τρύπες και μεγάλοι οι σωλήνες έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να γίνει κάποια πλημμύρα.

+μικρο κόστος

+Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση και καθαρίσματα(καλό είναι να κάνουμε όμως)

+Δεν κόβει φως πουθενά και σε κανένα κοραλι

+Λόγω του παραπάνω μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη οταν κάνουμε το aquascape χωρίς να μας νοιάζει να κρύψουμε κάτι η' αν θα φωτίσουμε κάτι σωστά.

 

Αρνητικά

-Αν έχουμε κανει μόνο μια τρύπα μπορεί πιο εύκολα σε σχέση με τις άλλες υπερχειλησεις να πάει ένα μεγάλο ψάρι το οποίο έχει πεθάνει και να φρακάρει την εισοδο.Για όλα υπάρχει μια πιθανότητα,μεγάλη η' μικρή.

 

 

-ΑΠΛΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ ΥΠΕΡΧΕΙΛΗΣΗΣ(5)

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Απλά γίνεται μια τρύπα στο οποιοδήποτε σημείο του πάτου του ενυδρείου,βάζουμε μια μουφα και βάζουμε με τους 2 παραπάνω τρόπους (*) το pvc εκει.Το ύψος του pvc θα ρυθμίσει και το ύψος της στάθμης του νερού.

post-4157-0-38783400-1379529786_thumb.jpg

 

Θετικά

+δεν πιάνει πολύ χώρο μέσα στο ενυδρείο

+εύκολο πολύ στην κατασκευή-τοποθέτηση

+Μικρο κόστος

 

Αρνητικά

-Είναι κατά την προσωπική μου άποψη,οτι πιο άσχημο υπάρχει να βλέπεις...ένα σωλήνα ανάμεσα στα κοραλια!

-Είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο να τον διακοσμήσεις αλλά και να τον κρύψεις μέσα στο aquascape.

-Aπο όλους τους τύπους υπερχειλησεων είναι αυτός που 100%,αν δεν βάλουμε κάτι για ασφάλεια(σιγαστήρα-"ποτήρι" κτλ) θα πλυμμηρισουμε η' θα μαζεύουμε συχνά ψάρια από το sump

-Εχει πολλές πιθανότητες να μας ταλαιπωρήσει όσον αφορά στο θόρυβο που θα κανει το νερό που ρουφάει-κατεβαίνει.

 

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΦΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

 

Η διαδικασία του να βάλουμε sump σε ένα ενυδρείο που τρέχει ήδη είναι ιδιαίτερη αλλά όχι ακατόρθωτη.

Φυσικά είναι πολύ καλύτερο να έχουν γίνει όλα αυτά από την αρχή της κατασκευής του ενυδρείου μας αλλά είναι εφικτό και αφού το ξεκινήσουμε.Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έκαναν τρύπα

στο ενυδρείο μετά το ξεκίνημα του,χωρίς κανένα απολύτως προβλημα.Φυσικα έγινε κάτω

από τις κατάλληλες συνθήκες(τρόπο-γνώστη-εμπειρία κτλ)

 

Όταν λοιπόν έχουμε ήδη σε λειτουργία τον ύφαλο μας ξεχνάμε οποιοδήποτε τύπο υπερχείλισης αφορά σε τρύπα στον πατο.Εκτος αν το αδειασουμε και το ξεκινήσουμε από την αρχή.

 

Οπότε έχουμε τις εξής επιλογές...

 

-ΤΡΥΠΗΜΑ ΤΖΑΜΙΟΥ.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Αδειάζουμε αρκετό από το νερό του ενυδρειου.Οσο περισσότερο μπορούμε ώστε να είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

Αν μπορούμε βάζουμε και όσα κοραλια μπορούμε στην άμμο ώστε να έχουμε περιθώριο να βγάλουμε ακόμα πιο πολύ νερό κατεβάζοντας τη στάθμη.

Στη συνέχεια γίνεται το τρύπημα.

Από εκεί και πέρα αφού έχουν πάει όλα καλά μπορούμε να βάλουμε.....

 

(1).Ετοιμη υπερχείλιση με δική της μουφα,γωνία,χτενακι και σωλήνα.

post-4157-0-69709800-1379529846_thumb.jpg

 

+Πολύ εύκολη τοποθέτηση αλλά και αφαίρεση.

+Καθαρίζεται ολόκληρη όποτε θελήσουμε.

+Δύσκολα πολύ να "φρακάρει".Ακόμα και να περάσει ένα μικρο ψαράκι απλά θα βρεθεί στο sump.

+Διακριτική και όμορφη κατασκευή

 

Αρνητικά

-Κόστος αγοράς

-Ίσως αν έχουμε πολύ δυνατή αντλία επιστροφής να δουλεύει οριακά όσον αφορά στα λίτρα που θα κατεβάζει

-Ίσως μας ενοχλεί αισθητικά ο σωλήνας ασφαλείας που έχει

 

(2).Βαζουμε την γνωστή μουφα και τοποθετούμε τα ανάλογα προστατευτικα-ασφάλειες η' έξτρα μέρη.

Τα θετικά και τα αρνητικά έχουν αναφερθεί πιο πάνω στην περίπτωση (4)

post-4157-0-66850700-1379531024_thumb.jpg

 

-Εαν δεν τρυπήσουμε έχουμε τις εξής επιλογές....

 

1.Υπερχειλiση τύπου U.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Έτοιμη πλαστική υπερχειλiση.Κατασκευαζουν κάποιες επώνυμες εταιρίες. 

Απλά την τοποθετούμε στο πλαϊνό τζάμι η' στην πλάτη,ρουφάμε αέρα και ξεκινάει να κατεβάζει νερό

με την μέθοδο των συγκοινωνουντων δοχειων.Ακομα και σε διακοπή ρεύματος θα σταματήσει και θα ξεκινήσει κανονικά να κατεβάζει πάλι οταν επανέλθει.

post-4157-0-56045500-1379530037_thumb.jpg

post-4157-0-02814600-1379530056_thumb.jpg

 

Θετικά

+Πολύ εύκολο στην τοποθέτηση

+Κανένα τρύπημα σε κανένα τζάμι του ενυδρείου

+Μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε ενυδρείο και να τη χρησιμοποιησουμε σε κάποιο άλλο σε περίπτωση αναβάθμισης.

 

Αρνητικά

-Είναι σχετικά ογκώδης

-Ανα τακτά διαστήματα θα χρειάζεται να ξαναρουφαμε αέρα γιατί γεμίζει το κεντρικό διαμέρισμα της,

με αποτέλεσμα να μειώνονται τα λίτρα τα οποία κατεβάζει.

-Ανάλογα βέβαια και την επιλογή της εταιρίας...ίσως να μην έχουμε περιθωριο να την τοποθετησουμε αν το ενυδρείο έχει μεγάλες κόντρες η' είναι κολλημένο στον τοίχο από την πλευρά που έχουμε χώρο.

-Εχει κάποιο βαθμό δυσκολίας στο καθάρισμα όσον αφορά στο εσωτερικό της σε περίπτωση που πιάσει κοραλινες,αλγες η' θελήσουμε να βγάλουμε κάποιο σαλιγκάρι.

-Οι περισσότερες δεν μπορούν να κατεβάσουν πολλά λίτρα με αποτέλεσμα αυτό να μας περιορίζει στο πόσο δυνατή θα είναι η αντλία επιστροφής.

-Αν έχουμε πολύ μεγάλη αντλία επιστροφής ίσως να χρειαστούν 2 του συγκεκριμενου τύπου υπερχείλισης,κάτι το οποίο έχει τα αρνητικά του(χώρος-κόστος αγοράς)

 

2. Κατασκευή με pvc

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Φτιάχνουμε με Pvc μια κατασκευή η οποία και αυτή δουλεύει με βάση τα συγκοινωνουντα δοχεία.

post-4157-0-33185100-1379530103_thumb.jpg

post-4157-0-93559500-1379530144_thumb.jpg

 

Θετικά

+Σχετικά μικρο κόστος κατασκευής

+Σχετικά εύκολο στην κατασκευή

+Εύκολο στη τοποθέτηση-αφαίρεση για οποιοδήποτε λόγο

 

Αρνητικά

-Εχει αρκετές πιθανότητες σε σχέση με τις άλλες για να "βουλώσει" μειωθεί η απόδοση της σε βάθος χρόνου.

-Δεν είναι αξιόπιστη στον ίδιο βαθμό με τις 2 παραπάνω.

-Πιάνει χώρο εντός και εκτός ενυδρείου με αποτέλεσμα να πρέπει να την κρύψουμε και να έχουμε αρκετή απόσταση από τον τοίχο η' περιθώριο για να χωρέσει.

-Αισθητικά δεν είναι και από τις καλύτερες επιλογές

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Η πρώτη σκέψη που έχουμε οταν είμαστε στα πρώτα μας βήματα στο χομπυ και κάνουμε

τις πρώτες σκέψεις(πατέντες) για υπερχείλιση,είναι να χρησιμοποιησουμε δυο ίδιες αντλίες από τις οποίες η μια θα κατεβάζει νερό στο sump και η άλλη θα ανεβάζει.

Αυτό δυστυχώς ενώ είναι μια φθηνή λύση και εύκολη-γρήγορη έχει πολύ μεγάλο ρίσκο όμως και θα δουλέψει άψογα μόνο προσωρινά.

Αυτό γιατί οι αντλίες σίγουρα θα έχουν μείωση στην απόδοση τους με την πάροδο

του χρόνου(κάποια θα έχει περισσότερο και κάποια λιγότερο).

Έτσι θα έχουμε συνεχώς σκαμπανεβασματα στη στάθμη του νερού με συνέπεια να μη δουλεύει σωστά η αναπλήρωση και να αλλάζει διαρκώς η τιμή στην αλατοτητα του ενυδρείου.

Το χειρότερο όμως(και πολύ πιθανό σενάριο) είναι να κολλήσει-φρακάρει-χαλάσει,η μια από αυτές και να έχουμε την ευχάριστη ευκαιρία να βάλουμε μαγιό και να πλατσουρισουμε στο σαλόνι μας η' σε όποιο δωμάτιο έχουμε το ενυδρείο. :bigemo_harabe_net-183:

Καλύτερα να χρησιμοποιησουμε κάποιον από τους παραπάνω ασφαλείς τύπους-τρόπους υπερχείλισης.

Σε όσους τύπους υπερχείλισης μας δίνουν τον χώρο καλό είναι(γνώμη μου...απαραίτητο σε όλες) να βάζουμε κάποια προστατευτικα.

Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι τα λεγόμενα "ποτήρια" η' σιγαστήρες.Περιπου έτσι...

post-4157-0-07709000-1379530220_thumb.jpg

Υπάρχουν και κάποιες άλλες λύσεις όπως τούλια,διχτακια,κομμένο eggcrate στο σχήμα της μουφας αλλά συνήθως μετά από ένα διάστημα θα μπουκώσουν και θα μειωθεί σε μεγάλο η' μικρο βαθμό η απόδοση τους.

post-4157-0-03732600-1379530268_thumb.jpg

post-4157-0-56854200-1379530290_thumb.jpg

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Οι φωτογραφίες δεν είναι δικές μου,αλλά θα μπουν στο μέλλον κάποιες ακόμα μόλις βρω χρόνο να 

συγκεντρώσω τις φώτο που έχω από κάποιους τύπους υπερχειλισεων που δούλεψα σε μερικά από τα ενυδρεία που είχα στην κατοχή μου.

Ολα τα παραπάνω παιδιά,είναι ταπεινές απόψεις-εμπειρίες αλλά και πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Δεν είμαι επαγγελματιας και δεν θα μπω ποτέ στην διαδικασία να κάνω diy κάτι από αυτά.

Παρακαλώ πολύ να μην επιχειρήσετε κάτι από τα παραπάνω καθώς είναι απλές αναφορές στις υπερχειλισεις και όχι οδηγίες κατασκευής.

Αφήστε το αυτό το κομμάτι στους επαγγελματιες.

Εσκεμμένα δεν έχουν γίνει αναφορές στον τρόπο κατασκευης.Προσωπικα,μόνο έχω τοποθετήσει υπερχειλισεις...δεν έχω κατασκευάσει η' τρυπήσει.

Ευτυχώς στο κομμάτι τρύπημα(ειδικά ενυδρείου που δουλεύει ήδη) υπάρχει στο φόρουμ μας ένας άνθρωπος με πολύ εμπειρία σε αυτό το κομμάτι και μπορεί να βοηθησει.Ενα στοιχείο....έχει κοτσίδα....  :bigemo_harabe_net-134:

Δεν υπάρχει η ιδανική υπερχείλιση αλλά εξαρτάται από τα κριτήρια-απαιτήσεις-δεδομένα του κάθε 

ενυδρείου ξεχωριστά και του χώρου που θα μπει.

Απλά γίνεται μια αναφορά στις επιλογές που έχουμε στο κομμάτι αυτο του ενυδρείου μας ωστε

ανάλογα τις πληροφορίες και τις απαιτήσεις-δεδομένα μας να πάρουμε και τις αντίστοιχες αποφάσεις σε συνεννόηση με τον κατασκευαστή μας.

Επειδη όμως κάθε ενυδρείο είναι διαφορετικό,το aquazone είναι πάντα εδώ για να ανοίγονται νέα θέματα που να αφορούν στο ποιος τύπος θα είναι καταλληλοτερος αφού αναφέρουμε τα δεδομένα-κριτήρια-κτλ μας,για να μας προσφέρουν όλοι την γνώμη-εμπειρία τους

 

 

Ευχαριστω πολυ για το χρονο που σας εκλεψα για να τα διαβασετε. :bigemo_harabe_net-146:

Φιλικα Μιχαλης

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά!Θα βοηθήσει αρκετούς στο να επιλέξουν τον κατάλληλο τύπο για το ενυδρείο τους!!!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό το άρθρο, μπράβο σου!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Αλλο ενα στολίδι που θα βοηθήσει πολυ κόσμο....

Σε ευχαριστούμε Μιχάλη....

Έγινε pin.........

Link to comment
Share on other sites

Ενα ακομα πολυ καλο και χρησιμο πανω απο ολα αρθρο για νεους αλλα και παλιους χομπιστες!μπραβο μιχαλη!

Link to comment
Share on other sites

ωραίο και χρήσιμο άρθρο

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τα μπράβο που ανήκουν στον Μιχάλη, το ΑΖ έχει προγραμματίσει σε κάποια από τις εκδηλώσεις του να σας παρουσιάσει ζωντανά την κατασκευή και λειτουργία υπερχείλισης με PVC.

SU1HMDAwNjItMjAwOTA5MTItMTkxNi5qcGc.jpg

Έτσι ο μηνιαίος καθιερωμένος καφές δεν θα είναι απλά μια συνάντηση που θα ανταλλάσσουμε απόψεις, αλλά θα έχει και άλλα ενδιαφέροντα...

Μη ξεχνάτε αλώστε και την κατασκευή DIY βράχου που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο..... και δεν θα μείνουμε μόνο σ αυτά ;)

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=88471

Link to comment
Share on other sites

Εγω σας ευχαριστω παρα παρα παρα πολυ για τα καλα σας λογια ολους παιδια! :bigemo_harabe_net-146:

Μακαρι να βοηθησει καποιον να παρει τη σωστη αποφαση και να ξερει που θα παει εξ'αρχης γιατι δυστυχως δεν ειναι εποχες

να πεταμε χρηματα για διορθωτικες κινησεις!

Να σταθω και σε αυτο που ειπε ο βαγγελη για τις συναντησεις!

Οτι καλυτερο να βλεπουμε αυτα που διαβαζουμε,πως γινονται και στην πραξη!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πολύ καλό θέμα....θα μπορούσε να γίνει και καλύτερο αν γράφατε πιο τύπο διάταξης σωληνωσεων θεώρηται πιο ήσυχο για να κατεβάζει το νερό στο sump, durso, stockman, herbie, ή κάποια παραλλαγή τους;

Link to comment
Share on other sites

Tο πιο αθόρυβο είναι σίγουρα το durso αλλά και το stockman στις διαστάσεις που το φτιάχνει η aquaplant είναι πολύ καλό και πιο ασφαλές στο να μη μπει μέσα κάποιο σαλιγκάρι η οτιδήποτε και φράξει.

Link to comment
Share on other sites

Παντως σε ξενα φορα που διαβαζω για τελειως αθορυβη την herbie συνιστουνε πιο πολυ, με μειονεκτημα οτι θελει αραια και που "τριμαρισμα"....

Link to comment
Share on other sites

Χαιρoμαι που σου αρεσε το θεμα φιλε gregkn :bigemo_harabe_net-64:

Να σου πω την αληθεια εσκεμμενα εμεινε απ'εξω το συγκεκριμενο κομματι αφου ειναι σχετικο το θεμα θορυβος

και εξαρταται απο πολλους παραγοντες.

Το ζητουμενο ηταν να δει καποιος που παει να ξεκινησει ενα ενυδρειο τωρα,τι επιλογες εχει οσον αφορα στις υπερχειλισεις συγκεκριμενα.

Πολυ πολυ καλα εκανες και ανεφερες και αυτο το κομματι και φυσικα μπορει να συζητηθει και εδω :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...