Jump to content

Σος!! Πρόβλημα Κατά Την Διάρκεια Στρωσίματος Ενυδρείου

mary74

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά.

Έχω ξεκινήσει να στρώνω ένα ενυδρείο 20λιτ hailea (καθαρά 17λιτ) εδώ 17 ημέρες περίπου για να φιλοξενήσει ένα μονομάχο. Το φίλτρο είναι αυτό που είχε από την "μαμά" (με ονομαστική ροή 200lt/h) και περιέχει μαύρο σφουγάρι και σιποραξ (δεν έβαλα ανθρακα). Χρησιμοποιώ βακτήρια της microbe-lift special blend καθε εβδομάδα σύμφωνα με τις οδηγίες, βάζω τροφή σε τούλι για ανεβάσω αμμωνία και κρατώ το φώς κλειστό συνήθως. Σύμφωνα με τις μετρήσεις μου η αμμωνία είναι μηδενική (τώρα πιά) και έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν τα ΝΟ2 (δεν έχω ακόμα ΝΟ3).

Σήμερα έβαλα και άλλο ένα μικρό ξύλο. Εκεί που τους εδειχνα το ξύλο Ανακαλύψαμε όμως οπως θα δείτε και στις φωτογραφίες ότι το πρώτο ξύλο που βάλαμε μεσα είναι καλλυμένο με "μπόλικο" χνούδι!! στην πίσω πλευρά !!??

Πείτε μου σας παρακαλώ ξέρει κανείς τί μπορεί να είναι? Τί κάνω λάθος στο στρώσιμο? Θα μπορούσε να είναι πρόβλημα κυκλοφορίας του νερού? (Έχω βάλει το spray bar)

Παράλληλα εχουμε ξεκινήσει και φτιάχνουμε ένα ενυδρείο 30λιτ. Παραγγείλαμε γι'αυτό νέο εσωτερικό φίλτρο της fluval το U2 (400lt/h) και σκεφτόμουν μήπως μετέφερα τα υλικά σε προχωρημένο στάδιο στρωσίματος (μπας και γλυτώσουμε χρόνο....)

Τί γνώμη έχετε? Καλύτερα Να ξεκινήσω από την αρχή στο 30λιτ.?????

Ευχαριστώ....

Ολα βαινουν ομαλα.

Μη κανεις τιποτα.

Μυκητας ειναι στο ξυλο.

Συμβαινει.

Μπορεις να το βγαλεις και να το ξεπλυνεις, αλλα πιθανως να το ξαναβγαλει και καποια στιγμη να κανει τον κυκλο του και να φυγει μονος του (ή αν ειχες φυτοφαγα ψαρια να το ετρωγαν)

Tο φως αναβε το. Ξεκινα σταδιακα τη φωτο περιοδο με 2 ωρες και ανεβαζε στο χρονοδιακοπτη μιση ωρα καθε 3 μερες

Θερμοκρασια 29-30C

Αεραντλια ή πολυ καλη αναταραξη της επιφανειας.

Αυτο που δεν μου αρεσει ειναι το χαλικι,.

Φαινεται για ασβεστολιθος.

Μια σταλια το ενυδρειο.

Δεν επαιρνες ενα 30λιτρακι να ησουν κι εσυ και το ψαρι ανετοι

Δεν ειχες χωρο?

Ποσο κοστισε?

Έγινε επεξεργασία - delta66

Ευχαριστώ παιδιά, ησύχασα τώρα.

Θα το ξεπλύνω και θα αρχίσω να ανάβω το φώς όπως μου είπατε και θα περιμένω να κάνει το κύκλο του. Διάβασα και το άρθρο και θα τα εφαρμόσω.

Η θερμοκρασία αυτή την περίοδο είναι 28 - 300 (έχω πάρει και θερμοστάτη αν πέσει πολύ θα τον χρησιμοποιήσω).

Όπως έγραψα φτιάχνουμε ένα 30λιτ και θα μετακομίσω τα πάντα στο νέο πολύ σύντομα (ελπίζω μέσα στο 10ήμερο). Αγόρασαμε και καινούργιο φίλτρο της fluval το U2 και σκεφτόμουν να βάλω στην αρχή και τα 2 σε λειτουργία (για να επιταχύνω το στρώσιμο στο νέο).

Το χαλίκι δεν νομίζω ότι είναι ασβεστολιθικό. Κάπου μέσα στο φορουμ διάβασα ότι άμα βαλουμε ξύδι ή υδροχλωρικό οξύ θα αφρίσει αν είναι ασβεστολιθικό, τουλάχιστον με το ξύδι δεν υπήρξε καμία αντίδραση... Θα δοκιμάσω και με υδροχλωρικό οξύ για σιγουριά. Αν είναι θα το αλλάξω.

Το 20λιτ κόστισε γύρω στα 48€.... Άσε άμα είσαι άσχετος κάνεις άκυρες κινήσεις (αντί των άχρηστων διακοσμητικών που είχα πάρει θα μπορούσα άνετα να έχω πάρει 30λτ από την αρχή ...) Ελπίζω να καταφέρω να πάρω και μεγαλύτερο μέχρι την άνοιξη (έχω βάλει στο ματι το record 600 της juwel καθώς δεν υπάρχει χώρος για μεγαλύτερο).

Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου θα μπορώ να βάλω κανονικά τον μονομάχο? Θα πρέπει να προσέχω να έχει εξαφανιστεί ο μύκητας?

Σας ευχαριστώ και πάλι γιατί τρελάθηκα όταν είδα όλο αυτό το μύκητα....

Υ.Γ. Όταν θα τελειώσουμε το ενυδρειάκι θα ανεβάσω φώτο για να μου πείτε γνώμες και διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν......

Έγινε επεξεργασία - mary74

Ο μυκητας δε πειράζει το ψάρι αλλα πιθανόν μέχρι να το βάλεις να έχει φύγει κι όλας.

Με το ξύδι το αποτέλεσμα ειναι αναξιόπιστο. Κανε με υδροχλωρικό οξυ αλλα θα στεγνωσει καλά πρώτα το χαλίκι και μετα τη δοκιμή δε θα το ξανά βάλεις στο ενυδρειο. Πάρε μια πολυ μικρη ποσότητα.

Ο θερμοστάτης ανεβάζει τη θερμοκρασια, δε την κατεβάζει, μήπως ήθελες να πεις κάτι άλλο; Για να ρίξεις θερμοκρασία θέλεις ανεμιστηράκια και controller για να κρατάς σταθερή τη θερμοκρασία εκει που θέλεις εσυ.

......edit.... Ακυρο αυτο με το θερμοστάτη, διάβασα λάθος παραπάνω.

Έγινε επεξεργασία - Safarpn

Ουτε με το ακουαφορτε ειναι αξιοπιστο το τσεκ.

Υπαρχουν ασβεστουχα πετρωματα που δεν αντιδρουν στο ακουαφορτε.

Πχ μαρμαρο.

Οι μαρμαροπετρες (τα γνωστα ασπρα βοτσαλα απο πρακτικερ πχ δεν αντιδρουν)

Αν αφρισει λοιπον, ειναι σιγουρα ασβεστολιθικο

Αν δεν αφρισει, μπορει να ειναι, μπορει και να μην ειναι.

Για το τεστ, το πετρωμα πρεπει να ειναι στεγνο, και να γινει πανω σε τομη του πετρωματος.

Καλημέρα...

Έχω επιπλέον χαλίκι οπότε θα χρησιμοποιήσω από αυτό. Αν δεν αφρίσει να το αφήσω? Το ph στο ενυδρείο συνήθως κυμαίνεται γύρω στο 7 - 7,5 (νότια προάστια)

Η συσκευασία γράφει "aquarium gravel - suitable for fish & plant - maintain proper ph value - hi tech treatment". Η φράση με την σωστή διατήρηση του ph υποδηλώνει άραγε αν είναι ασβεστολιθικό ή όχι ?

Παιδια μια ερωτηση σχετικα με τις ασβεστολιθικες πετρες. Μια μικρη ποσοτητα 4-5 μικρων βοτσαλων παραλιας σε ενυδρειο 300 καθαρων λιτρων υπαρχει πιθανοτητα να επηρεασει το PH??

Παιδια μια ερωτηση σχετικα με τις ασβεστολιθικες πετρες. Μια μικρη ποσοτητα 4-5 μικρων βοτσαλων παραλιας σε ενυδρειο 300 καθαρων λιτρων υπαρχει πιθανοτητα να επηρεασει το PH??

Διαβασε αυτο το αρθρο, γραμμενο απο Γεωχημικο (οτι πιο αρμοδιο για τα πετρωματα και ποσο επηρεαζουν) καθηγητη πανεπιστημιου..

Στις παρατηρησεις του αρθρου στην τελευταια παραγραφο, βρισκεται και η απαντηση στο ερωτημα σου.

ωραιος ο καθηγητης. στην περιπτωση μου που θελω να βαλω ζωοτοκα τι συμβουλευεται να κανω με τα βοτσαλα;

Έκανα και το τεστ με το υδροχλωρικό οξύ και δεν αφρισε το χαλίκι.

Το ph σε σχέση με της βρύσης είναι το ίδιο και δεν το επεξεργάζομαι για να το κατεβάσω. Υποθέτω λοιπόν ότι είμαστε εντάξει.

Καθάρισα και το ξύλο και το έβαλα ξανά μέσα.

Αύριο θα παραλάβω το καινούργιο φίλτρο και σκέφτομαι να βάλω μέσα το σιποράξ από αυτό που τρέχει και να βάλω και τα δύο να δουλεύουν ταυτόχρονα μέχρι να τα μεταφέρω όλα στο μεγαλύτερο (να γλιτώσω λίγο χρόνο από το στρώσιμο του 30λιτ).....

Ευχαριστώ πολύ!!!

Ωραιαααα.

Τωρα πρεπει να μαλακωσεις το νερο λιγο για το μονομαχο :)

Κανενα ξερο φυλλο θα εκανε καλο και στο νερο και στο ψαρι.

ΥΓ οχι τωρα, οταν μπει το ψαρι.

Στο πρόγραμμα είναι να βάλω μία anubia barteri nana και java moss. (Δεν ξέρω αν μαλακώνει το νερό αλλά καλό θα κάνει όχι κακό...)

Διάβασα στο φόρουμ ότι κάνουν και τα φύλλα της αμυγδαλιάς. Επειδή έχουμε μία, να κάνω απόπειρα να αποξηράνω τα φύλλα της?

Εγω μαζευω μονο ξερα.

Δεν τα εμπιστευομαι τα τεχνητως αποξηραμενα.

Μπορεις να ψαξεις και για πλατανοφυλα, φυλλα βελανιδια, καρυδια καστανια, μανολια, ή απο ebay τα catappa, μπανανια, alder cones.

Και φυσικα με ενυδρειακη τυρφη μαλακωνεις το νερο.

Και με ΑΟ (αντιστροφη οσμωση)

ΟΚ. Θα ψάξω και εγώ για ξερά φύλλα (όταν ξεραθούν από μόνα τους) και από ebay.

Το νέο φίλτρο θα το παραλάβω την Δευτέρα και θα δω αν μπορώ να βάλω ενυδρειακή τύρφη (πιστεύω ότι θα χωράει). Για αντίστροφη όσμωση τα βλέπω δύσκολα....

Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές (είναι πάντα πολύτιμες και καλοδεχούμενες... όταν είδα τον μύκητα έπαθα εγκεφαλικό και μόνο στην σκέψη ότι θα ξεκινούσα από την αρχή..)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...