Jump to content

Diy Προσθήκη Φωτισμού

Safarpn

Recommended Posts

Καλησπέρα στην παρέα. Ο φωτισμός του ενυδρείου μου (2x28W - T5, 4100 και 6800 Kelvin) δεν επαρκούσε καθόσον η απόσταση του φωτιστικού από τον βυθό είναι στα 43 εκατοστά περίπου και στη γυάλα μου φιλοξενώ πέρα από τα ζωντανά και κάποια φυτά, εύκολα μεν, με μέτρια ανάπτυξη δε. Παρουσιάζω λοιπόν την DΙΥ κατασκευή προσθήκης τρίτης λάμπας (Τ5 28W - 6800K) στο ενυδρείο μου οχι επειδή είναι κάτι ιδιαίτερο ή δύσκολο αλλά για να δώσω καμιά ιδέα σε κάποιον σε περίπτωση που χρειαστεί.
Τα υλικά που χρειάστηκα είναι:

1. Ηλεκτρονικό Ballast Τ5 …………...7.5 ευρώ
2. Κλέμμες ……………………...…... 0,30 ευρώ
3. Καλώδιο πλακέ …….. …………... 1 ευρώ (πήρα 7 μέτρα)
4. Θερμοσυστελλόμενο 16mm……. 0.42 Ευρώ
5. 2 σύριγγες των 10ml……………. 0 ευρώ (δώρο του φαρμακοποιού……αν το παίξεις άρρωστος)
6. Clips καλωδίων ……………….. Πωλούνται σε πακετάκι 2,5 ευρώ ή βάζουμε χαρτοταινία
7. Δύο καπάκια φιάλης νερού
8. Ανακλαστήρας με Ω clips(τα είχα από παλιά, βρίσκεις περίπου στα 3-4 ευρώ και τον κόβεις όσο θέλεις)
9. Διακόπτης ……………………..… 1 ευρώ
10. Φις ……………………………….1 ευρώ

Το ballast τοποθετήθηκε στο ντουλάπι. Τώρα μένει να δώ αν η στεγανοποίηση έπιασε, για να μην έχω κάποιο πρόβλημα στην πορεία. Ανα τακτά χρονικά διαστήματα θα ελέγχεται η κατασκευή για το λόγο αυτό. Το συνολικό κόστος ήταν 11,22 ευρώ.

Παρατηρήσεις - λάθη, ακούω για να τα διορθώσω.

Σωστός και απλός.

Εχω όμως μερικές απορίες.

1. Τα καπάκια απο τα μπουκάλια που τα χρησιμοποίησες?

2. Τι θα κάνεις όταν πρέπει να αλλάξεις λάμπα?

3. Γιατί δεν επέλεξες κανονικά αδιάβροχα ακροφύσια για τις λάμπες?

4. Το αποτέλεσμα πως σου φαίνεται?

1) τα καπάκια θα τα δεις στην 7η φωτογραφία. Παρεμβάλλονται μεταξύ φλαπ και ανακλαστήρα για να έρθει η λαμπα στην ιδια ευθεία με τη διπλανή της (μανήσια) και φυσικά να μην ακουμπαει ο ανακλαστήρας στο φλαπ και το θερμαίνει.

2) σχίζω με κόφτη το θερμοσυστελόμενο το οποίο ανοίγει σα γαρύφαλλο αν κοπεί και μπαίνει καινούριο μαζι με τη νέα λαμπα. 3 λεπτά δουλεια. Οι κλέμες δεν αλλάζουν ούτε το πλαστικό απο τη σύριγγα.

3) τα στεγανά ακροφυσια που βρήκα ήταν λίγο τσιμπημένα. Αν ξέρεις κάποια φθηνά πες μου που τα βρηκες για να τα πάρω. Αν βρω, φυσικα και θα τα αλλάξω.

4) το αποτέλεσμα ειναι αρκετά καλο. Αν και τα πισω φυτα ειναι ψηλά και ενα απο αυτα πλατύφυλλο, εξακολουθεί να κρύβεται το φως. Με το νέο aquascape που έχω στο μυαλό μου θα κάνει καλύτερη δουλειά. Θα ανοίξει ο χώρος πισω.

Ωραίος! αλλά βάλε και μια φώτο να δούμε το αποτέλεσμα της όλης κατασκευής! :bigemo_harabe_net-134: με αναμμένη την λάμπα εννοώ!

μια χαρά .με πολύ μικρό κόστος έκανες αυτό που χρειαζόσουν .μπράβο

Το ballast τοποθετήθηκε στο ντουλάπι.

Προσέχέ το λίγο αυτό γιατί μπορεί να σηκώσει αρκετά υψηλές θερμοκρασίας. καλύτερα βάλτο μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί.

Δε νομίζω να σηκώνει τόσο μεγάλες θερμοκρασίες. Παρ' όλα αυτα, θα κάνω κάτι για να είμαι και σίγουρος.

Δε νομίζω να σηκώνει τόσο μεγάλες θερμοκρασίες. Παρ' όλα αυτα, θα κάνω κάτι για να είμαι και σίγουρος.

Better safe than sorry ;)

Ωραίος! αλλά βάλε και μια φώτο να δούμε το αποτέλεσμα της όλης κατασκευής! :bigemo_harabe_net-134: με αναμμένη την λάμπα εννοώ!

Ωραιος ο φιλος,ωραια κατασκευη.Οσο για στεγανα ακροφυσια υπαρχουν μαγαζια με ηλεκτρολογικο υλικο,τουλαχιστον στην Αθηνα,που μπορεις να βρεις.Εγω ειχα βρει στην περιοχη μου μαγαζι που ειχε τα ιδια μ αυτα που εχουν τα εργοστασιακα ενυδρεια και ειχαν 2 ευρω το ενα αν θυμαμαι καλα για λαμπες τ5.

Ωραιος ο φιλος,ωραια κατασκευη.Οσο για στεγανα ακροφυσια υπαρχουν μαγαζια με ηλεκτρολογικο υλικο,τουλαχιστον στην Αθηνα,που μπορεις να βρεις.Εγω ειχα βρει στην περιοχη μου μαγαζι που ειχε τα ιδια μ αυτα που εχουν τα εργοστασιακα ενυδρεια και ειχαν 2 ευρω το ενα αν θυμαμαι καλα για λαμπες τ5.

Επειδή με ενδιαφέρει άμεσα το θέμα μπορείς να μου στείλεις με πμ τα μαγαζιά ή κάποια πληροφορία που μπορώ να τα βρω?

....όπως είπε και ο panagreco, αν μπορείς ενημέρωσε κι εμένα για το που μπορώ να τα βρω.

Παιδια επιδη αυτη τη στιγμη δεν ειμαι Ελλαδα δεν ξερω τι γινετε,εγω ειχα βρει σε ενα μαγαζι με ηλεκρολογικο υλικο στο Μενιδι περσι που εψαχνα,αν θελετε μπορω να σας στειλω σε πμ το ονομα το μαγαζιου.

Εγώ πάντως σκέφτομαι για αυτό αν δεν βρώ κάτι αντίστοιχο και ασφαλές στην Ελλάδα.

Έγινε επεξεργασία - panagreco

• 1 month later...

παναγιωτη την πατεντα σου θα την δοκιμασω!!! :)

το μονο που δε μαρεσει ειναι απλα στο ματι η ταινια στις ακρες, περα απο αυτο ωραιο και γρηγορο και πανφθηνο!!!

θα δω αν μπορώ να κανω καοια αλλη πατέντα στις ακρες για το ματι και μόνο αν οχι θα το κανω ιδιο !!!

Τη μονωτική ταινία εννοείς που ειναι πανω απο το θερμοσυστελόμενο στις συνδέσεις; Να δε φαίνεται η λαμπα, ειναι κάτω απο το φλαπ.

Γιατι σε ενοχλεί αυτο αισθητικά; Δε φαίνεται αν δε σηκώσεις το φλαπ. Και το θερμοσυστελόμενο μαύρο ειναι, αν δε το βάλεις πως θα πετύχεις στεγανοποίηση;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...