Jump to content

Ερωτήματα Σε Ενυδρείο 40L Από Τον Απρίλιο

Recommended Posts

Καλησπέρα ενυδρειόφιλοι,

Πρώτη δημοσίευση, ας συστηθώ.

Γιώργος,34 χρονών. Κόλλημα με τα ψάρια από το Δημοτικό. Πρώτη φορά που θεώρησα τον εαυτό μου αρκετά ώριμο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπόρ. Φυσικά και το πρώτο μου ενυδρείο (Δώρο), οπότε και έμεινα σε αυτό να μην προσβάλω. Είναι πολύ όμορφο αλλά δυστυχώς μόλις 40L :

40L Aquatlantis Aquafashion Senior
Στρώμα :χαλίκι - λίπασμα fluval
φίλτρο : mini Biobox2
φωτισμός : 42 white LED - 17:30-03:30 automation. Δυνατότητα μεταγωγής σε moonlight.
Φυτά : 1 bacopa caroliliana , 2 echinodorus quadricostatus
ψάρια : 3 SAE, 1 sunset dwarf gourami
Αερισμος : 2 40mm FAN in , 1 40mm FAN out. Ρύθμιση στροφών με ποτενσιόμετρο. Σταθερή θερμοκρασία 25oC.

1 ξύλο - 1 μικρή πέτρα

Χρησιμοποιώ σε πολύ μικρές ποσότητες και τακτά χρονικά διαστήματα:

sera toxivec , sera aquatan , seachem iron , seachem pottasium. Τροφή flakes ποτισμένη σε σκόρδο seachem. Μερικές σταγόνες βιταμίνες sera.

Το στώσιμο έγινε αργά και σταθερά. Γενικότερα όλα δειχνουν καλά (κρατάω και ημερολόγιο). Υπάρχουν κάποια πράγματα που με ανησυχούν - ίσως λεπτομέριες (για εναν αρχάριο) αλλά κάποιος έμπειρος μπορει να τα θεωρήσει σοβαρά ώς θέματα.

Αλλαγή νερού καθολικά περίπου 25% μία φορά την εβδομάδα. Δεν θέλω να προκαλέσω απότομη εναλλαγή.

Έχω κάποια ερωτήματα και θα ήθελα τις γνώσεις σας :

1ον. Ψάρια. Γνωρίζω πως είναι πολλά για τα λίτρα.Τα SAE αεικίνητα και πολύ δραστήρια-Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Α ψαρακια ακροβάτες - Έχουν πολλά πτερύγια και κάνουν τρελλούς ελιγμούς.

Με τα gourami έχω μεγάλο πρόβλημα. Είχα 2. Το ένα έφυγε λόγω DGIV. την Παρασκευή. Παράλληλα όμως, όσο φούσκωνε παρατήρησα στο δεύτερο φαγωμένα πτερύγια. Αφού έφυγε το ένα , αυτό που παραμένει δείχνει κάποιες στιγμές εκνευρισμένο πηγαίνοντας πάνω κάτω. Μάλλον δεν του αρέσει ακόμα που είναι μόνο του. Γενικά δεν δίνει σημασία στα SAE. Ένας λόγος που διάλεξα τα δύο είδη ήταν επειδή τα SAE είναι βυθού και ανεβαίνουν μόνο πάνω όταν γλείφουν, ενώ τα gourami είναι από τη μέση και πάνω.Σε γενικές γραμμές τουλάχιστον. Κρυψώνες υπάρχουν - στο ξύλο , κάτω από το φίλτρο, ανάμεσα στα δύο echinodorus. Άν φύγει το gourami πάντως δεν πρόκειται να βάλω άλλο ψάρι μέσα. Πραγματικά έφαγα κόλλημα με τα SAE πάντως. Δεν το περίμενα...

Τα πτερύγια 8α φτιάξουν? Θα έχω γενικότερα πρόβλημα που είναι μόνο του? Μέσος όρος ζωής των dwarf? Τα SAE έχω διαβάσει πως ζούν και πανω από 7 χρόνια.

2ον. Φυτά. Παρατηρώ να γίνονται καφέ , ειδικά στις άκρες, γενικότερα τα παλαιότερα φύλλα. Μπορεί να είναι λόγω υπερβολικού φωτισμού? Έχω 48 LED λαμπτήρες white. Μήπως φταίει το γεγονός ότι τα ανεμηστηράκια έχουν τρία blue led το καθένα - πολύ απαλός φωτισμός όμως, και δουλεύουν 24 ώρες? Τι μπορώ να κάνω να βελτιώσω το χρώμα τους. Γενικά μεγαλώνουν πολύ. Όλο κλαδέματα κάνω. Σκέφτηκα να βάλω ταινια ανα ζεύγος ώστε να μειώσω το φώς και όχι τις ώρες.

3ον. Μερικές ρίζες κατά τοκαθάρισμα του βυθού εμφανίστηκαν. Να τις χώσω πάλι μέσα?

Καθαρισμός βυθού : Γενικά καθώς χρησιμοποιώ τη σκούπα έχω ανακάτεμα στο νερό - και σωματίδια, επίσης μετά από τινάγματα ψαριών παρατηρώ κάποια μικροσωματίδια να πετάγονται . Είναι ανησυχητικό? Σήμερα μέτρησα αμμωνία με sera να αγγίζει το 0.5 , έκανα μια μεγαλύτερηαλλαγή νερού. Επίσης άλλαξα τον υαλοβάμβακα, τον ξυλάνθρακα, και την τύρφη.Είχαν μπίχλα και είχε μειωθεί και η ροή του φίλτρου.

4ον Mπορώ να βάλω άλλο φυτό ή θα περιορίσω τον ήδη περιορισμένο χώρο? Μου αρέσουν οι ζούγκλες....

Έχω επισυνάψει σχετικές photos με το γκουράμι και τα φυτά.

Ευχαριστώ πολύ

Γιώργος

post-57163-0-81975200-1379269539_thumb.jpg

post-57163-0-04943000-1379269556_thumb.jpg

post-57163-0-47341900-1379269570_thumb.jpg

post-57163-0-21679100-1379269586_thumb.jpg

post-57163-0-07768500-1379269608_thumb.jpg

Φίλε μου εγω θα σου πω μονο ότι το ενυδρειο σου ειναι ακατάλληλο γι' αυτα τα ψαράκια που έχεις μέσα. Στα λίτρα αυτά η βάζεις ενα χρυσόψαρο η κανά μονομάχο. Πόσο καιρο το έχεις το ενυδρειο με αυτα τα ψάρια;

Edit τώρα το είδα ότι ειναι απο τον Απρίλιο. Αν ήταν και το άλλο γκουράμι το ίδιο, άρα αρσενικό, σίγουρα εκει μέσα θα έπεφτε πολυ ξύλο. Για τα στις μένα πτερύγια δοκίμασε Melafix. Πρέπει να αλλάξεις όμως ψαροσύνθεση ή να πας σε μεγαλύτερο ενυδρειο.

Έγινε επεξεργασία - Safarpn

Δυστοιχος τα ψαρια ειναι ακαταλληλα για το ενυδρειο,ειναι πολυ μικρο.

Κοιτα εδω για τα σαε και εδω για τα γκουραμι.

Καλώς ήρθες στην παρέα Γιώργο !

Άποψή μου και εμένα είναι ότι αν αλλάξεις την σύνθεση των ζωντανών σου, θα φτιάξεις ένα πραγματικό στολίδι που θα το χαίρεσαι εσύ και τα ψαράκια σου.

Ρίξε μια ματιά εδώ για τα SAE και μια εδώ για τα dwarf guramies

//edit Γράφαμε μαζί ... :)

Έγινε επεξεργασία - dpap

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...