Χρήστος 15 Σεπτεμβρίου 2013 #1 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Ανοίγω το θέμα αυτό ως συμπληρωματικό πάνω στην έρευνα που κάνω πάνω στο θέμα που είχα ανοίξει ‘’Προς Εξερεύνηση Των Μύθων’’ Παρακαλώ πολύ όσοι έχετε στρώσει ενυδρείο/α με τροφή θα ήθελα να απαντήσετε στις παρακάτω απαντήσεις (όσες φυσικά μπορείτε) 1 είχε το ενυδρείο φυτά ή όχι, αν είχε πόσα είχε και τη φυτά. 2 πόσο καιρό έκανε να στρώση το ενυδρείο με τροφή 3 πόσα ψάρια τη μέγεθος και σε τη λίτρα μπήκαν μετά το στρώσιμο με τροφή 4 κάνατε μετρήσεις νερού πριν ρίξετε τροφή στο νερό, αν ναι πιες ήταν η τιμές. 5 την τροφή την ρίξατε απλα στο νερό ή την τοποθετήσατε σε κάποιο δυχτάκη και που το τοποθετήσατε 6 πόσα φιλαράκια περίπου τροφή ρίξατε σε πόσα λίτρα 7 Κάνατε μετρήσεις κατά την διάρκεια του στρωσίματος αν ναι παρακαλώ δώστε της τιμές αν της έχετε σημειωμένες. Αν έχετε να προσθέσετε κάτι κάντε το ελεύθερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 15 Σεπτεμβρίου 2013 #2 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Χρηστο,εγω ολα τα ενυδρεια μου τα ειχα στρωσει με τροφη αλλα σε συνδιασμο και με βακτηρια..εγω πιανομαι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 15 Σεπτεμβρίου 2013 #3 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Ανοίγω το θέμα αυτό ως συμπληρωματικό πάνω στην έρευνα που κάνω πάνω στο θέμα που είχα ανοίξει ‘’Προς Εξερεύνηση Των Μύθων’’ Παρακαλώ πολύ όσοι έχετε στρώσει ενυδρείο/α με τροφή θα ήθελα να απαντήσετε στις παρακάτω απαντήσεις (όσες φυσικά μπορείτε) 1 είχε το ενυδρείο φυτά ή όχι, αν είχε πόσα είχε και τη φυτά.συνηθως οχι. 2 πόσο καιρό έκανε να στρώση το ενυδρείο με τροφή.περιπου 25-35 μερες.αναλογως 3 πόσα ψάρια τη μέγεθος και σε τη λίτρα μπήκαν μετά το στρώσιμο με τροφή.λιγα ψαρια αρχικα και προσθηκε μερικων ακομη καθε βδομαδα.πχ σε 80 λιτρα 4-5 σε μεγεθος πχ καρδιναλιων για αρχη. 4 κάνατε μετρήσεις νερού πριν ρίξετε τροφή στο νερό, αν ναι πιες ήταν η τιμές.πριν ξεκινησω?οχι δεν εκανα μετρησεις.δεν ειδα τον λογο. 5 την τροφή την ρίξατε απλα στο νερό ή την τοποθετήσατε σε κάποιο δυχτάκη και που το τοποθετήσατε.απλα στο νερο,μουλιασμα και μπλουμ. 6 πόσα φιλαράκια περίπου τροφή ρίξατε σε πόσα λίτρα.6-8 φυλλαρακια περιπου σε 80 λιτρα ειναι μια απο τις αντιστοιχιες μου... 7 Κάνατε μετρήσεις κατά την διάρκεια του στρωσίματος αν ναι παρακαλώ δώστε της τιμές αν της έχετε σημειωμένες. και βεβαια εκανα,αρχικα τα νιτρωδη,στην συνεχεια αμμωνια.μετα το 20ημερο αρχισα να μετραω παραλληλα αμμωνια και νιτρικα εως οτου μηδενισε η αμμωνια και πλεον αρχισα να μετραω νιτρικα.τιμες δεν σημειωνω,εχω και αλτσχαιμερ...δυσκολα... Αν έχετε να προσθέσετε κάτι κάντε το ελεύθερα. χρηστο οπως λεει παραπανω και ο φιλος κωστας,ισως επρεπε να αναφερεις τον συνδοιασμο τροφης-βακτηριων. και εγω μονο με αυτον τον τροπο στρωνω εδω και αιωνες τα ενυδρεια μου απροβληματιστα.θα απαντησω οσο μπορω στις παραπανω ερωτησεις σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Σεπτεμβρίου 2013 Author #4 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Θέλω μόνο με τροφή Στον συνδυασμό τροφής και βακτήρια δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο της % έστρωσε η τροφή το ενυδρείο και κατά πόσο τα βακτήρια. Έχω ακούσει από πολλούς ότι στρώνουν με τροφή αλλά λίγοι στρώνουν μόνο με τροφή και έως τώρα στο φόρουμ δεν έχω δει κάποιον να αναφέρεται αναλυτικά στον τρόπο στρωσίματος μόνο με τροφή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 15 Σεπτεμβρίου 2013 #5 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Ανοίγω το θέμα αυτό ως συμπληρωματικό πάνω στην έρευνα που κάνω πάνω στο θέμα που είχα ανοίξει ‘’Προς Εξερεύνηση Των Μύθων’’ Παρακαλώ πολύ όσοι έχετε στρώσει ενυδρείο/α με τροφή θα ήθελα να απαντήσετε στις παρακάτω απαντήσεις (όσες φυσικά μπορείτε) 1 είχε το ενυδρείο φυτά ή όχι, αν είχε πόσα είχε και τη φυτά. 2 πόσο καιρό έκανε να στρώση το ενυδρείο με τροφή 3 πόσα ψάρια τη μέγεθος και σε τη λίτρα μπήκαν μετά το στρώσιμο με τροφή 4 κάνατε μετρήσεις νερού πριν ρίξετε τροφή στο νερό, αν ναι πιες ήταν η τιμές. 5 την τροφή την ρίξατε απλα στο νερό ή την τοποθετήσατε σε κάποιο δυχτάκη και που το τοποθετήσατε 6 πόσα φιλαράκια περίπου τροφή ρίξατε σε πόσα λίτρα 7 Κάνατε μετρήσεις κατά την διάρκεια του στρωσίματος αν ναι παρακαλώ δώστε της τιμές αν της έχετε σημειωμένες. Αν έχετε να προσθέσετε κάτι κάντε το ελεύθερα. 1. Οχι 2. ενα μηνα περιπου και λιγο παραπανω (αναλογα την ποσοτητα βιολογιας που χρειαζοταν το καθε ενυδρειο) 3. Αναλογα το ενυδρειο μπηκε και το αναλογο ψαρι. Πχ σε μικροψαρα τετρας σε 120 λιτρα καθαρα μπηκαν 6. Σε αγγελοψαρα σε 400 λιτρα καθαρα μπηκαν 2. Καθε εβδομαδα προσθετα κι αλλα. Σε καποια ψαρια που δεν μπορουσα να τα βαλω λιγα λιγα, τα εβαζα ολα μαζι, αλλα ειχα κανει πιο "βαρυ" στρωσιμο (εξηγω πιο μετα) και προσεχα πολυ τις μετρησεις και το ταισμα στην αρχη. 4. Οχι. Εχω στανταρ τιμες βρυσης και η παροχη τροφης γινονταν απο την αρχη. 5. Προτιμω τροφη σε αποχη που την αλλαζω με φρεσκια οποτε κι αν φουγκιασει. (πολλες τροφες που επεφταν κατω, εβγαζαν μυκητα στο βυθο, αν και μεχρι να στρωσει ειχε εξαφανιστει - ισως ομως αυτο και να βοηθαει στη βιολογια του ενυδρειου) 6. Ξεκιναω με λιγα και αυξανω σταδιακα μεχρι να τελειωσει το στρωσιμο σε ποσοτητα που θα ταιζα τα ψαρια που θα εβαζα για αρχη κι ακομα περισσοτερη κατα 30% Πχ σε 120 λιτρα ξεκιναγα με 5-6 φυλαρακια και κατεληγα μεχρι και ... 30 (αναλογα). 7. Δεν τις εχω σημειωσει διεξοδικα. Θυμαμαι νορμαλ διακυμανση τιμων κυκλου του αζωτου, πρωτα αμμωνια μετα νιτρωδη μετα νιτρικα. Τιμες αμμωνιας απο 0.5ppm εως 2ppm, αναλογα ποσο αποτομα βαραινε το χερι στο ταισμα με το περασμα των ημερων κλπ. Κατεληγα με νιτρικα απο 10 εως 50ppm αναλογα το ταισμα για τα ψαρια που θα εβαζα. Έγινε επεξεργασία 15 Σεπτεμβρίου 2013 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 15 Σεπτεμβρίου 2013 #6 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) με δεδομενο πως ενα εντελως νεο ενυδρειο εχει ελαχιστες αποικιες βακτηριων ,πιστευω πως θα κανει υπερβολικα μεγαλο χρονο μεχρι να στρωσει. αυτο το παρατηρησα μεσα στα χρονια απο καποιους χομπιστες που ξεκινησαν να ριχνουν τροφη αλλα και βακτηρια(ληγμενα εν αγνοια τους) και παιδευοταν για πολυυυ καιρο μεχρι να το στρωσουν. Έγινε επεξεργασία 15 Σεπτεμβρίου 2013 - klaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Σεπτεμβρίου 2013 Author #7 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο για την απάντησή σου. Κώστα κάθε πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 15 Σεπτεμβρίου 2013 #8 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 με δεδομενο πως ενα εντελως νεο ενυδρειο εχει ελαχιστες αποικιες βακτηριων ,πιστευω πως θα κανει υπερβολικα μεγαλο χρονο μεχρι να στρωσει. Δεν θα κάνει περισσότερο χρόνο απ το "φυσικό στρώσιμο" τον ίδιο ακριβώς χρόνο θέλει και το "στρώσιμο με τροφή" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 15 Σεπτεμβρίου 2013 #9 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Ναι. Πρεπει ομως να καταλαβουμε οτι υπαρχουν διαφορα "επιπεδα" στρωσιματος. Ενα ενυδρειο (το φιλτρο του βασικα) μπορει να ειναι στρωμενο για μια Α ιχθυοφορτωση και αστρωτο για μια Β. Οι χρονοι απλα αλλαζουν απο το ενα επιπεδο στο αλλο, γιατι παει λογαριθμικα η αυξηση του πληθυσμου των βακτηριων (μεσα σε αυτα επηρεαζει και το οτι η δευτερη ομαδα -νιτρικοποιητες- καθυστερουν πολυ περισσοτερο στην αναπτυξη τους απο την πρωτη -νιτρωδοποιητες- ) Έγινε επεξεργασία 15 Σεπτεμβρίου 2013 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nospanos 15 Σεπτεμβρίου 2013 #10 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Δεν θα κάνει περισσότερο χρόνο απ το "φυσικό στρώσιμο" τον ίδιο ακριβώς χρόνο θέλει και το "στρώσιμο με τροφή" . Φυσικό στρώσιμο ποιά μέθοδος αποκαλείται ?? Είχα λανθασμένα την εντύπωση πως φυσικό στρώσιμο και στρώσιμο με χρήση τροφής ήταν σχεδόν το ίδιο πράγμα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 15 Σεπτεμβρίου 2013 #11 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Ναι. Πρεπει ομως να καταλαβουμε οτι υπαρχουν διαφορα "επιπεδα" στρωσιματος. Ενα ενυδρειο (το φιλτρο του βασικα) μπορει να ειναι στρωμενο για μια Α ιχθυοφορτωση και αστρωτο για μια Β. Οι χρονοι απλα αλλαζουν απο το ενα επιπεδο στο αλλο, γιατι παει λογαριθμικα η αυξηση του πληθυσμου των βακτηριων (μεσα σε αυτα επηρεαζει και το οτι η δευτερη ομαδα -νιτρικοποιητες- καθυστερουν πολυ περισσοτερο στην αναπτυξη τους απο την πρωτη -νιτρωδοποιητες- ) Εφ όσον η ιχθυοφόρτηση είναι μεσα στα όρια αντοχής του βιολογικού υλικού έρχεται η ισορροπία σε 24 το πολύ ώρες και αυτό φαίνεται απο τα ενυδρεία που χρησιμοποιούνται στις εισαγωγές ψαριών , που τα ενυδρεία μπορεί να μείνουν χωρίς ψάρι για ένα μήνα και ξαφνικά να γεμίσουν . Φυσικό στρώσιμο ποιά μέθοδος αποκαλείται ?? ............ Να αφήσουμε το ενυδρείο από μόνο του χωρίς καμία επέμβαση απο εμάς . Σε 40 ημέρες θα είναι έτοιμο από πλευράς κύκλου του αζώτου . Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 15 Σεπτεμβρίου 2013 #12 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Εφ όσον η ιχθυοφόρτηση είναι μεσα στα όρια αντοχής του βιολογικού υλικού έρχεται η ισορροπία σε 24 το πολύ ώρες και αυτό φαίνεται απο τα ενυδρεία που χρησιμοποιούνται στις εισαγωγές ψαριών , που τα ενυδρεία μπορεί να μείνουν χωρίς ψάρι για ένα μήνα και ξαφνικά να γεμίσουν . Να αφήσουμε το ενυδρείο από μόνο του χωρίς καμία επέμβαση απο εμάς . Σε 40 ημέρες θα είναι έτοιμο από πλευράς κύκλου του αζώτου . Ολα ειναι σχετικα. Αν εχουμε κανει πχ "φυσικο στρωσιμο" και δεν παρεχουμε ρυπους, θα εχει ολοκληρωθει ο κυκλος του αζωτου μεν, αλλα ο πληθυσμος των βακτηριων θα ειναι ελαχιστος. Αν τα πρωτα ψαρια που βαλουμε ειναι πολλα για αυτον τον πλυθυσμο δεν θα προλαβει σε 24 ωρες να καλυφθει το ενυδρειο. Σε 24 ωρες θα εχει το πολυ, 2-3πλασιαστει η βιολογια, (οπως και συμφωνα με τους βιολογους η αναπτυξη των νιτριποιητικων βακτηριων ειναι πολυ πιο αργη απο των υπολοιπων) Έγινε επεξεργασία 15 Σεπτεμβρίου 2013 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 15 Σεπτεμβρίου 2013 #13 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Ολα ειναι σχετικα. Αν εχουμε κανει πχ "φυσικο στρωσιμο" και δεν παρεχουμε ρυπους, θα εχει ολοκληρωθει ο κυκλος του αζωτου μεν, αλλα ο πληθυσμος των βακτηριων θα ειναι ελαχιστος. Αν τα πρωτα ψαρια που βαλουμε ειναι πολλα για αυτον τον πλυθυσμο δεν θα προλαβει σε 24 ωρες να καλυφθει το ενυδρειο. Πράγματι δεν μπορούμε να φτάσουμε τη πλήρη ιχθυοφόρτηση , αλλα αυτο δεν οφείλετε στα βακτήρια που παίρνουν μέρος στο κύκλο του αζώτου . Σε 24 ωρες θα εχει το πολυ, 2-3πλασιαστει η βιολογια, (οπως και συμφωνα με τους βιολογους η αναπτυξη των νιτριποιητικων βακτηριων ειναι πολυ πιο αργη απο των υπολοιπων) Δεν ισχύει για όλα τα νιτροποιητικά βακτήρια , ορισμένα διπλασιάζονται καθε 20 λεπτά , άλλα κάθε 4 ώρες και κάποια άλλα θέλουν περισσότερο χρόνο . Σε ιδανικές συνθήκες για το κάθε ενα απο αυτά . Αν σε 24 ώρες τριπλασιάζονται , δεν μπορεί να εξηγήσει πως , ενα ενυδρείο 230 λίτρων απο 0 ιχθυοφόρτηση να βρίσκετε ξαφνικά με 400 Γκάμπυ και τη τρίτη ημέρα να ταΐζονται και να μην δημιουργείται πρόβλημα κανένα . Δεν αμφισβητώ οτι κάποια 3πλασιάζωνται σε 24 ώρες , υπάρχουν όμως και αυτά που διπλασιάζονται κάθε 20 λεπτά . Συμφωνώ οτι το σύστημα δεν έχει επανέλθει πλήρως , δεν θεωρώ όμως οτι απο αυτό το λόγο ένα υγιές ψάρι θα πάθει κάτι . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 15 Σεπτεμβρίου 2013 #14 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Και μια και έφτασε εδώ η κουβέντα ..... Αν η τροφή ταΐζει τα βακτήρια και συντελεί στο στρώσιμο , γιατί σε ενα στρωμένο ενυδρείο δεν καταναλώνετε η τροφή απο αυτά ; Και το λέω αυτο διότι το έχω δεί στη πράξη ενα ενυδρείο να αδειάσει σήμερα απο ψάρια πολλά και αφηρημένος να ρίξω τη ποσότητα σε τροφή που έριχνα και την επόμενη ημέρα να βρίσκετε εκεί όλη η ποσότητα . Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 15 Σεπτεμβρίου 2013 #15 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Τα ετεροτροφα βακτηρια (οπως αυτα που περιεχουν τα περισσοτερα σκευασματα εμποριου), δρουν κυριως σε πολυ αλκαλικα ή πολυ οξινα περιβαλλοντα (σελ 23) και οντως μπορουν να διπλασιαζονται καθε 20 λεπτα. Αλλα δεν ειναι τα βακτηρια που μας ενδιαφερουν να αποικησουν στο φιλτρο μας. Μιλαμε για τα γνωστα αυτοτροφα νιτροποιητικα βακτηρια nitrisomonas κλπ (σελ 21), αυτα που μας ενδιαφερουν και που εχουν δεκαπλασιο ρυθμο νιτροποιησης απο τα ετεροτροφα. Ο ρυθμος αναπτυξης του πλυθησμου τους λοιπον, ειναι διπλασιασμος καθε 15-20 ωρες (σελ 29) http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/651/3/Nimertis_Papavasileiou%28m%29.pdf Ενα παραδειγμα λοιπον με τυχαια νουμερα: Εστω οτι με στρωσιμο με τροφη ξεκιναει το ενυδρειο με 100 βακτηρια την πρωτη μερα. Αν θεωρησουμε οτι εχουμε ιδανικες συνθηκες (μια απο αυτες ειναι και η παροχη ρυπων για ολον τον πληθυσμο της βιολογια, παλιο και "νεογεννητο"), και ετσι εχουμε διπλασιασμο της βιολογιας καθε 24 ωρες) θα εχουμε 5 δισεκατομμυρια περιπου βακτηρια σε 30 μερες Αν πχ καθε ψαρι παραγει ρυπους που χρειαζονται 1 δις βακτηρια για να γινει η πληρης νιτροποιηση τους, θα μπορουν να μπουν αμεσα 5 ψαρια. Με φυσικο στρωσιμο δεν θα υπαρχουν οι ιδανικες συνθηκες, οπως οι ρυποι που θα ταιζουν τη επιπλεον βιολογια που μπορει να αναπτυχθει κλπ. Θα ξεκινησει λοιπον κι αυτο με 100 βακτηρια αλλα με το μειωμενο ρυθμο αναπτυξης που θα εχει, θα μπορει πχ να διπλασιαζεται η βιολογια καθε 3 μερες. Τοτε σε 30 μερες θα εχουμε περιπου 100.000 βακτηρια μονο. Εστω κι ενα ψαρι να μπει, τα 100.000 βακτηρια για να γινουν 5 δις, θα περασουν (σε ιδανικες συνθηκες πλεον και με τους παρεχουμενους ρυπους απο το ψαρι) 12 μερες περιπου. Αυτα δεν μπορω φυσικα να τα μετρησω στο ενυδρειο, αλλα τουλαχιστον επαληθευονται απο τις παρατηρησεις μου με τον τροπο που στρωνω ακολουθωντας τη θεωρια αυτη που διαβασα. και τις μετρησεις. Δεν μπορω να γνωριζω τις συνθηκες του 230λιτρου με τα 400 γκαπι αλλα στα νεα ενυδρεια που στηνουν εδω οι χομπιστες, τα γκαπι πεφτουν σαν μυγες. Οι δεξαμενες και το συστημα γενικα που γεμιζουν με ψαρια κατα την εισαγωγη τους εχουν απολυμανθει? Γιατι παραμενουν παντου ζωντανα βακτηρια (και δεν μενουν απο οσο γνωριζω για ενα μηνα αδεια ενυδρεια σε πετσοπ) και η αναπτυξη τους ειναι πολυ πο γρηγορη απο οτι σε νεα ενυδρεια και υλικα φιλτρων, συν απο οτι γνωριζω, βοηθανε με μπολιασμα ή βακτηρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 15 Σεπτεμβρίου 2013 #16 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Και μια και έφτασε εδώ η κουβέντα ..... Αν η τροφή ταΐζει τα βακτήρια και συντελεί στο στρώσιμο , γιατί σε ενα στρωμένο ενυδρείο δεν καταναλώνετε η τροφή απο αυτά ; Και το λέω αυτο διότι το έχω δεί στη πράξη ενα ενυδρείο να αδειάσει σήμερα απο ψάρια πολλά και αφηρημένος να ρίξω τη ποσότητα σε τροφή που έριχνα και την επόμενη ημέρα να βρίσκετε εκεί όλη η ποσότητα . Δεν καταλαβαινω, Τα βακτηρηια δεν τρωνε την τροφη, αλλα τους ρυπους που παραγουν καθως αποσυντιθεται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 15 Σεπτεμβρίου 2013 #17 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Δεν καταλαβαινω, Τα βακτηρηια δεν τρωνε την τροφη, αλλα τους ρυπους που παραγουν καθως αποσυντιθεται. με βρισκει συμφωνο αυτο. σταματαρε δεν μπορω να καταλαβω το σκεπτικο σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Σεπτεμβρίου 2013 Author #18 Share 15 Σεπτεμβρίου 2013 Ενδιαφέρων όλα αυτά που διαβάζω ενώ συνεχίζω την έρευνα σε προσωπικό επίπεδο αλλά και διαβάζοντας ένα κάρο βιβλία σχετικά και άσκετα βλέπω να συμφωνώ και με τον Σπύρο και με τον Σταμάτη Το στρώσιμο του ενυδρείου ο λεγόμενος κύκλος του αζώτου θα γίνει είτε βάλουμε τροφή είτε όχι σε μια στάνταρ χρονική περίοδο που θα εξαρτάτε από το Ph και την θερμοκρασία. Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ στρώσιμο με τροφή και χωρίς τροφή βρίσκετε στο τελικό πλήθος των βακτηρίων που μας δίνει η κάθε μέθοδο. Η τελική αποικία των βακτηρίων θα εξαρτάτε πάντοτε από την αρχική τροφή που τα παρείχαμε. Προς το παρόν η ενδείξης και η λογική μας δείχνουν ότι με την τροφή δεν πετιχένουμε ποιο γρήγορο στρώσιμό αλλά εχουμε μια μεγαλύτερη αποικία βακτηρίων που μπορεί να σηκώσει περισσότερα ψάρια. Τώρα αν η τροφή μας δίνει και ποιο σωστό στρώσιμο λόγο της ανάπτυξης διάφορων σαπρομυκητων και μικροοργανισμών που διασπούν τα λίπη και της πρωτεΐνες είναι ένα άλλο θέμα που και αυτό το ψάχνω και όποιος έχει πληροφορίες για κάτι θετικό η αρνητικό ευχαρίστως να της αναφέρει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 20 Σεπτεμβρίου 2013 #19 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 σταματαρε δεν μπορω να καταλαβω το σκεπτικο σου. Κώστα εχω μια διαφορετική φιλοσοφία σχετικά με το στρώσιμο . Θεωρώ οτι οι ρύποι που παράγονται απο τη τροφή είναι διαφορετικοί απο αυτούς που παράγονται απο τα ψάρια . Δεν θεωρώ στρωμένο ένα ενυδρείο με δύο τρείς παραμέτρους που θα μετρήσω σε φυσιολογικά επίπεδα . Τα ψάρια δεν θα ζήσουν σε ενα ενυδρείο με 0 αμμωνία , 0 Νο2 , ΡΗ τάδε , κλπ , αν το νερό είναι στείρο ...... θέλουν και κάποια άλλα πράγματα που δεν τα μετράμε και δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε . Δεν θεωρώ οτι πρέπει να έχουμε μετρήσιμη αμμωνία και Νο2 για να ταϊστούν τα βακτήρια στο φίλτρο μας . Τέλος θεωρώ οτι το στρώσιμο θέλει από την αρχή σταδιακή είσοδο ψαριών και γι αυτό χρησιμοποιώ μπόλι και ζωντανά βακτήρια στις συμβουλές μου προς αρχάριους . Και το λέω αυτό γιατί όταν θα μου πεί ο Χρήστος οτι θα στίσει ενα νέο ενυδρείο θα του πω οτι δεν θα χρειαστεί ούτε μπόλι ούτε βακτήρια , παρά; μόνο εάν θα βιάζετε . Υπάρχει μια λεπτομέρεια που οδηγεί πολλούς χομπίστες σε λάθος συμπεράσματα και πάρα πολύ δύσκολο να γίνει διάκριση , το ψάρι που χάθηκε κατα τη διάρκεια του στρωσίματος , μπήκε στο ενυδρείο με ασθένεια ή την απέκτησε μετά ; Και ξέρετε γιατι το λέω αυτό ; Γιατι επι τρία χρόνια έστηνα 3 τρια νεα 80άρια ενυδρεία την ημέρα και έβλεπα τις διαφορές που είχαν μεταξύ τους και πόσοι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για να γίνει ανώδυνο το στρώσιμο . Τέλος . Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που να έχει στήσει νέα ενυδρεία με ψάρια αναπαραγωγής του ; Το νέα το υπογράμμισα εννοώντας πολλά και όχι για δύο τρία . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 14 Οκτωβρίου 2013 Author #20 Share 14 Οκτωβρίου 2013 Με αφορμή το θέμα που λίγο κοντραρίστικαν κάποιοι έχοντας διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα στρώσιμο με τροφή αλλά και άλλα θέματα που με ενδιαφέρουν και ειλικρινά θα ήθελα να τα αναλύσουμε περαιτέρω εδώ, εξάλλου για αυτόν τον σκοπό άνοιξα αυτό τα θέμα αλλά και αυτό. μας δίνετε η ευκαιρία να πιστοποιήσουμε η να κατεδαφίσουμε κάποιους μύθους που επικρατούν γύρο από το ενυδρείο. αυτό το θέμα αφορά μόνο την τροφή το άλλο όμως τα πάντα, γράψτε ότι κουλό θέλετε και πιστεύεται ότι είναι λάθος ή σωστό. Όσοι πιστοί προσέλθετε και διοχετεύστε την ενέργεια σας εδώ και εκεί σε θέματα περίεργα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 14 Οκτωβρίου 2013 #21 Share 14 Οκτωβρίου 2013 Σε απάντηση του φίλου μου hms οτι ( δες την ημερομηνία και αν ψάξω θα βρώ και παλιότερα ) δεν το γνώριζα και στους υπόλοιπους για να ξέρουν την άποψί μου για τη τροφή σαν μέθοδο στρωσίματος . Η άποψή μου λέει οτι με τροφή δεν στρώνει ενα ενυδρείο και θα σου εξηγήσω γιατί . Η τροφή των ψαριών δεν είναι τροφή για βακτήρια . Εαν βάλεις τροφή σε ενα στρωμένο ενυδρείο θα δείς οτι η τροφή δεν θα καταναλωθεί απο τα βακτήρια που υπάρχουν στο ενυδρείο , θα πρέπει πρώτα να σαπίσει και αρκετοί απο τους οργανισμούς που λαμβάνουν μερος σε αυτη τη διαδικασία είναι παθογόνοι και εγω τουλάχιστον δεν τους θέλω στο ενυδρείο μου διότι ορισμένοι απο αυτούς επιτίθονται και ζωντανούς ιστούς . Θεωρώ κακή την επιλογή αυτη . Ξέρουμε οτι εάν αφήσουμε ενα ενυδρείο να δουλέψει με το φίλτρο του και χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα εμείς , σε 40 μέρες περίπου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου . Δεν καταλαβαίνω τι προσφέρει η τροφή , πέρα απο τα αρνητικά που ανέφερα . Πάρε νερό απο τη βρύση και βάλε τροφή , πάρε και νερό απο ενα στρωμένο ενυδρείο και βαλε τροφή , θα έχει καμία διαφορά στο χρόνο αποσύνθεσης ; Αν προσφέρει κάτι στα βακτήρια του ενυδρείου θα πρέπει να δούμε σαφή διαφορά απ το νεκρό νερό της βρύσης και να μην αναπτυχθούν σαπρομύκητες . Η μέθοδος που προτείνω δεν είναι δικιά μου ούτε ανακάλυψα το τροχό , στη πράξη έχω δεί τα αποτελέσματα και γι αυτό επιμένω . Όπου δεν έχει πετύχει , κάτι άλλο έχει φταίξει και όχι η μέθοδος . Σαφώς και κορυφή είναι το μπόλι αν όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα θα πάμε στα σκευάσματα και θα δώσουμε μια προσοχή στο τάισμα . Και δεν απορρίπτω και τη παλιά μέθοδο με ψαράκια μόνο και χωρίς τέστ ( αλλά θα σηκώσω θύελλες εδώ μέσα αν τη γράψω ) ........... Αλλιώς ...... 40 μέρες και να μην είσαι και τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα αν δεν προσέξεις το ψάρι που θα βάλεις στην αρχή , όπως και στις άλλες μεθόδους ...!!! Και επιμένω για τους σαπρομύκητες οτι δεν τους θέλω στο ενυδρείο . Link to comment Share on other sites More sharing options...
nospanos 14 Οκτωβρίου 2013 #22 Share 14 Οκτωβρίου 2013 Και επιμένω για τους σαπρομύκητες οτι δεν τους θέλω στο ενυδρείο . Για ποιο λόγο.. τι κακό δημιουργούν?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
symvoulos 14 Οκτωβρίου 2013 #23 Share 14 Οκτωβρίου 2013 εγώ μην έχοντας εμπειρία και γνώσεις των προηγούμενων συμφοριτών θα πω απλά πως έστρωσα το πρώτο 80άρι μου.... 1 είχε το ενυδρείο φυτά ή όχι, αν είχε πόσα είχε και τη φυτά. όχι 2 πόσο καιρό έκανε να στρώση το ενυδρείο με τροφή 40 μέρες 3 πόσα ψάρια τη μέγεθος και σε τη λίτρα μπήκαν μετά το στρώσιμο με τροφή σταδιακά 1 μελανοταινία, 1 silver shark, 1 Microgeophagus altispinosa,1 botia kubotai,5 baloons, και δύο pleco!!!(μόνο τον πατέρα μου και τη μάνα μου δεν έβαλα μέσα....) 4 κάνατε μετρήσεις νερού πριν ρίξετε τροφή στο νερό, αν ναι πιες ήταν η τιμές. 5 την τροφή την ρίξατε απλα στο νερό ή την τοποθετήσατε σε κάποιο δυχτάκη και που το τοποθετήσατε κατευθείαν στο νερό 6 πόσα φιλαράκια περίπου τροφή ρίξατε σε πόσα λίτρα λίγα (περίπου 5-6) 7 Κάνατε μετρήσεις κατά την διάρκεια του στρωσίματος αν ναι παρακαλώ δώστε της τιμές αν της έχετε σημειωμένες.στο τέλος έχω σημειώσεις με τεστ υγρου της tetra αμωνια 0 με τεστ υγρου της api νιτριτ 0 PH 7,2 για τα ενδιάμεσα έχω χάσει τις πληροφορίες (λόγο μετακόμισης) και στο τελευταίο όπως θα δείτε εδώ (http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=86360&hl=)χρησιμοποίησα και βακτήρια Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 14 Οκτωβρίου 2013 #24 Share 14 Οκτωβρίου 2013 (edited) Για ποιο λόγο.. τι κακό δημιουργούν?? Θά άφηνες εσύ στο σπίτι σου κάτι να σαπίσει ; Δεν είναι εστία μόλυνσης όταν σαπίζει κάτι ; Πως ξεκεινάω ενα ενυδρείο με κάτι που το μολύνη . Ο συλλογισμός μου είναι απλός και δεν μπορώ να το τεκμηριωσω . Είναι όμως μια καλή αφορμή να το ψάξει κάποιος απο εδω μέσα και να μας πεί . Έγινε επεξεργασία 14 Οκτωβρίου 2013 - ΣΤΑΜΑΤΗΣ Link to comment Share on other sites More sharing options...
nospanos 14 Οκτωβρίου 2013 #25 Share 14 Οκτωβρίου 2013 (edited) Θά άφηνες εσύ στο σπίτι σου κάτι να σαπίσει ; Δεν είναι εστία μόλυνσης όταν σαπίζει κάτι ; Πως ξεκεινάω ενα ενυδρείο με κάτι που το μολύνη . Ο συλλογισμός μου είναι απλός και δεν μπορώ να το τεκμηριωσω . Είναι όμως μια καλή αφορμή να το ψάξει κάποιος απο εδω μέσα και να μας πεί . Σύμφωνοι σε αυτή τη λογική περί σαπίσματος αλλά.... κατά τη διάρκεια ζωής του ενυδρείου μας δε θα δημιουργηθούνε κάποια στιγμή αργά ή σύντομα και οι σαπρομύκητες?? για πιο λόγο να μην ενθαρρύνουμε εμείς τη δημιουργία τους από την αρχή για να γίνει πιο ολοκληρωμένα το στρώσιμο? Από τα λίγα που γνωρίζω και βάση λογικής θεωρώ ότι για να θεωρηθεί ώριμος ένας βυθός θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα βακτήρια, οι μύκητες και οι μικροοργανισμοί σε απόλυτη ισορροπία... όλα αυτά αποτελούν κομμάτι της λειτουργίας του κλειστού μας συστήματος και σίγουρα η κάθε κατηγορία από αυτές κάποιο ρόλο παίζει στη βιολογία μας. Αυτό πάντως που λες "Πως ξεκεινάω ενα ενυδρείο με κάτι που το μολύνη ." έχει λογική βάση, καθώς εμένα στην εφαρμογή μπορεί και να με έβλαψε (μεγάλα τμήματα του βυθού είχανε πιάσει μια διάφανη βλέννα σαν αυτή που βγάζει ένα καινούργιο ξύλο όταν μπαίνει στο ενυδρείο, με τη διαφορά ότι αυτή η βλέννα είχε καφέ-διαφανή απόχρωση - δεν ξέρω ίσως να με ξεγέλαγε το Flourite - αυτή η βλέννα ήτανε εστία άλγεων) μπορεί όμως και να μη με έβλαψε αφού δεν είναι απίθανο να επιτάχυνα το "πρόωρο στρώσιμο" του βυθού... Θα σου τα πει πάντως καλύτερα και πιο αναλυτικά ο Χρήστος (δημόσια δηλαδή θα γράψει τα συμπεράσματα), τον οποίον βοήθησα στην έρευνά του περί στρωσίματος με τροφή (και φυσικά με βοηθούσε κι αυτός με τη σειρά του! το ένα χέρι νίβει τ' άλλο), και πιστεύω ότι βγάλαμε μαζί πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα σας παρουσιαστούν από τον ίδιο τον Χρήστο, μιας και έχει καλύτερη μεταδοτικότητα και περιγραφικότητα από εμένα! Έγινε επεξεργασία 14 Οκτωβρίου 2013 - nospanos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος