Jump to content

Λίμνη Κήπου. Γκάφες - Απορίες - Συμπεράσματα


MiCh.

Recommended Posts

Έχω στην αυλή ένα μικρό συντριβανακι ( 1.700 λίτρα περίπου ). Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με αυτό ( όπως και κανείς άλλος, αφού "έφυγε" ο δημιουργός του ) και όπως ήταν επόμενο η λιμνούλα πήρε την κάτω βόλτα ( πράσινο νερό - άπειρη άλγη - μυρωδιά ) . Ψάχνοντας - είδα ότι χρειάζεται φίλτρο - μια λάμπα uv - κάποια φυτά μέσα και γενικά · κάποιον να ασχοληθεί λίγο. Χωρίς να το σκεφτώ πολύ πήρα μια αντλία, ένα φίλτρο και μια λάμπα. Τα έβαλα και επειδή τελικά μου άρεσε όλη αυτή η ασχολία συνέχισα να διαβάζω. Και τώρα χτυπάω το κεφάλι μου.

Ο λογος.

- Για 1.700 λίτρα κοντά πήρα μια αντλία 1.600 l/h. Είναι η χτρα 1600 της Libel.

- Το φίλτρο που πήρα αποτελείται από ένα κιβώτιο περίπου 20 λίτρων το οποίο μέσα είχε ( από πάνω ( είσοδος ) προς τα κάτω ( έξοδος ) ) σφουγγάρι - ελαφρόπετρα - βιομπάλες ( αν και δεν είναι μπάλες - είναι σαν μικρά φορμάκια από κέικ ).

- Η λάμπα UV Που πήρα είναι 9 w.

Συνειδητοποιώ τώρα πως όλη η φίλτρανση μου είναι πολύ καλή, για το περισσότερο τα μισά λίτρα από αυτά που έχω,

Τι έχω καταλάβει.

- Για 1700 λίτρα, θέλει αντλία τουλάχιστον 4.000 l/h.

- Δοχείο φίλτρου 100 λίτρα. Η έστω αν όχι περιορισμό στα λίτρα, αρκετά ψηλό ώστε να έχει στρώσεις.

- Λάμπα Uv πάνω από 20 watt.

Τι δεν έχω καταλάβει.

- Ψάχνοντας βρήκα αντλίες που κοστίζουν 150 ευρώ και αντλίες που κοστίζουν 50 ευρώ και δεν πρόκειται για την περίπτωση Γερμάνια - Κίνα. Για παράδειγμα υπάρχει κάποιος λόγος που δεν κάνει αυτή η αντλία http://www.e-shop.gr/product?id=TLS.050836 και πρέπει να καταλήξω σε κάτι τέτοιο http://www.majesticaquariums.com.au/electrical-equipment/water-pumps/aquael-aqua-jet-pfn-pumps/aquael-aqua-jet-pfn-3500-pump ?

- Το φίλτρο που ήδη έχω - μέσα έχει ελαφρόπετρα. Διαβάζω ότι το κ1 είναι καλύτερο, Αξίζει ? Αν ναι από που το αγοράζουμε? Το έχω διαμορφώσει ως εξής : ( από πάνω ( είσοδος ) προς τα κάτω ( έξοδος ) 1. Άνθρακας 2. υαλοβάμβακας 3. σφουγγάρι 4. ελαφρόπετρα 5. Υαλοβάμβακας ( γιατί δεν είχα σφουγγάρι ) 6. Βιολογικό υλικό. Είναι καλή η διάταξη? Προτείνεται κάποια άλλη διάταξη η την χρήση κάποιου άλλου υλικού?

Αφού πάρω την μεγάλη αντλία και φτιάξω το άλλο φίλτρο, λέω να αφήσω μέσα και την αντλία που υπάρχει τώρα και να την στείλω σε ένα φίλτρο με φυτά ( ουσιαστικά το 20αλιτρο δοχείο που έχω τώρα με - για παράδειγμα υάκινθο μέσα ) όπως αυτό εδώ http://www.youtube.com/watch?v=ZceJXhTZ2UA&feature=endscreen. Αξίζει κάτι τέτοιο?

Το νερό - όπως έχει η κατάσταση τώρα είναι διαυγές - δεν μυρίζει πια, όμως στον πυθμένα υπάρχει άλγη κοντά 3 εκατοστά. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι άλγη που υπήρχε η αν είναι άλγη που δημιουργείτε μέρα με την μέρα. Μέσα στην λίμνη υπάρχουν 3 χρυσόψαρα και ένα κοι. Μέχρι πριν από 4 χρόνια η λίμνη φιλοξενούσε 40 χρυσόψαρα ( είχαν φτάσει και τα 70 ) . Ένα βράδυ κάποιος μπήκε στην αυλή, έβαλε το λάστιχο μέσα άνοιξε την βρύση και έφυγε. Το πρωί τα 35 ήταν κόκκαλο και 5 σχεδόν ζούσαν . Από αυτά τα 5 τα 4 αφού τα έβαλα στο ενυδρείο για 2 εβδομάδες επέζησαν και τα 3 ζουν ακόμα.

Από φυτά έχει μέσα 2 πάπυρους και ένα νούφαρο.

Λέω να βάλω στον πάτο του μια στρώση από βότσαλα ( 7 με 10 εκ - διάμετρο ). Υπάρχει κάποιος λόγος να μην το κάνω ?

Δεν είναι φτιαγμένο με liner ( φτιάχτηκε το 70 ) αλλά από τσιμέντο. Δεν ξέρω αν έχει σημασία αλλά το αναφέρω.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Θέλουμε φωτογραφίες !!!!!

Το πριν, το μετά.. ότι έχεις. Μην τα αφήσουμε όλα στην φαντασία μας. :bigemo_harabe_net-66:

Καταρχήν καλή αρχή.

Όντος θες μεγαλύτερη αντλία και μπορείς να φτιάξεις κάποιο μεγαλύτερο φίλτρο. Για λάμπα UV μείνε όπως είσαι. Ο χρόνος θα δείξει αν θα χρειαστείς μεγαλύτερη.

Τι δεν κατάλαβες.

- Η αντλία των 50ευρό έχει 240W κατανάλωση, ενώ η αντλία των 150ευρό έχει 40W κατανάλωση. Η φτηνή αντλία δεν ξέρω αν μπορεί να μένει συνέχεια ανοιχτή γιατί θα αναπτύσσει μεγάλες θερμοκρασίες. Το σημαντικότερο όμως είναι η κατανάλωση. Με την ακριβή αντλία θα κάνεις απόσβεση σε λιγότερο από 6 μήνες. Αν δεν κάνω λάθος τα λεφτά που θα αποσβένεις θα είναι πάνω από 25ερώ τον μήνα. Ας μας διαφωτίσει κάποιος.

- Το Κ1 είναι σαφώς ανώτερο από οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς δεν το βρήκα Ελλάδα και αναγκάστηκα και εγώ να το παραγγείλω από εξωτερικό. Η ελαφρόπετρα για τα λίτρα σου είναι πολύ καλή και οικονομική λύση. Βάλε μπόλικα λίτρα. Τον άνθρακα δεν τον χρειάζεσαι. Μόνο αν ρίξεις κάποιο φάρμακο να το χρησιμοποιήσεις. Ο υαλοβάμβακας θα σου μπουκώσει για πλάκα. Ακόμα και το σφουγγάρι αν έχει μικρές τρύπες θα μπουκώσει και ίσως βαρεθείς να το καθαρίζεις και το βγάλεις και αυτό. Αν έχει μεγάλες τρύπες τότε ίσως και να μην έχεις θέμα. Από υλικά μπορείς αν δεις διάφορα βίντεο στο youtube και να πάρεις ιδέες. Υπάρχουν μπόλικες ιδιοκατασκευές.

- Προσωπικά ο υάκινθος μου δεν την έβγαλε με τα πρώτα κρύα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς κάποιο άλλο φυτό. Πάντως είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να κάνεις επιπλέον φίλτρανση. Δοκίμασε το !!! Θα σου πρότεινα να το συνδυάσεις με κάποιο καταρράκτη.

- Από την στιγμή που έχεις δυαγές νερό μην βάλεις μεγαλύτερη UV.

- Βότσαλα θα σου πρότεινα να μην βάλεις. Αν το κάνεις πρώτα να τα αποστειρώσεις. Καυτό νερό + ξύδι. Αφού τα βάλεις μέσα στο νερό θα γεμίσουν από πάνω με άλγη και δεν θα τα βλέπεις…. Ποιο πολύ μου φαίνεται με χάσιμο χρόνου.

Ξέχασα κάτι? Ελπίζω να σε κάλυψα και περιμένουμε νέα σου.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, δεν το σκέφτηκα καθόλου το θέμα κατανάλωσης. Πάλι όμως βρίσκω αντλίες στα 4.000 λίτρα με 67 και 150 ευρώ με 40 βατ κατανάλωση και οι δυο. Μου κάνει εντύπωση τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή.


Οκ, άρα βγάζω υαλοβάμβακα και αφήνω σφουγγάρια. Θα βάλω περισσότερα.
Uv δεν είχα σκοπό να αλλάξω σκέφτηκα μήπως ήταν χρήσιμο να της μειώσω την ροή. Αυτή την στιγμή περνά όλη η αντλία από μέσα.

Βότσαλο μπορεί και να δοκιμάσω. Το ξέρω ότι θα γίνει πράσινο αλλά επειδή η λίμνη είναι πολύ ρηχή ( 70 πόντους με το νερό συνήθως στους 50 ) είναι άσχημο να βλέπεις τσιμεντένιο πάτο. Πολύ άχαρο.

Ναι ναι, με κάλυψες. Φωτογραφίες δεν έχω αυτή την στιγμή. Θα βγάλω κάποια στιγμή και θα ανεβάσω. Μην περιμένεις να δεις λίμνη όπως αυτές που φτιάχνονται τώρα πάντως. Ένας κύλινδρος είναι με το σιντριβάνι στο κέντρο.

Έκτος από πάπυρο και νούφαρα που έχω, προτείνεται κάποιο άλλο φυτό ? Θέλω να βάλω μερικά ακόμα.

Μπορείς να μου πεις από ποιο μαγαζί πήρες το κ1? Όχι ότι θα πάρω αφού η ελαφρόπετρα είναι οκ, αλλά ας το χω υπόψιν.

Link to comment
Share on other sites

Ααααα.. κάτι που ξέχασα.

Δεν είναι καλό να συνυπάρχουν ΚΟΙ με χρυσόψαρα. Κάνουν υδρίβια. Τα ΚΟΙ έχουν περισσότερες απαιτήσεις. Καλύτερη φίλτρανση και αεραντλία. Πόσα χρόνια το έχεις? Τι μέγεθος έχει φτάσει? 50 πόντους βάθος για τον χειμώνα είναι λίγο. Κανονικά θέλει μεγαλύτερο βάθος. Όσο ποιο μεγάλο βάθος έχεις τόσο μεγαλύτερη ζέστη θα έχεις εκεί κάτω για τα ψαράκια σου.

Από φυτά υπάρχουν μπόλικα αν πας σε ένα φυτώριο που να έχει υδρόβια φυτά. Ο xmode κάπου είχε αναφέρει κάποιο στον Μαραθώνα με μεγάλη ποικιλία. Βέβαια η καλύτερη περίοδος για να μπούνε είναι η άνοιξη.

Σου έστειλα σε pm από πού πήρα το Κ1.

Link to comment
Share on other sites

Ωπ Ωπ ..

Αεραντλία? Οκ είδα μερικές. Πως πάνε αυτές σε σχέση με τα λίτρα που έχεις? Δηλαδή συνιστώμενα l/h?

Το ξέρω για το βάθος. Είναι από τα πρώτα πράγματα που διάβασα, αλλά δύσκολα διορθώνεται. Ίσως να το μεγαλώσω λίγο με ένα κομμάτι δίπλα από το υπάρχον άλλα δεν ξέρω πόσο καλά θα κολλήσει τσιμέντο με τσιμέντο. Πόσο στεγανό θα βγει τελικά αυτό.

Το κοι το έχω δυο χρόνια. Είναι κοντά στα 20 εκατοστά.

Φωτογραφίες πρόχειρες από κινητό

post-50237-0-05690400-1379081862_thumb.jpg

post-50237-0-96695000-1379081865_thumb.jpg

post-50237-0-33741900-1379081922_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για να μεγαλώσεις το βάθος θα μπορούσες να έχτιζες 1-2 σειρές από τούβλα. Το τσιμέντο δεν είναι στεγανό. Θα πρέπει να το περάσεις / βάψει με κάποιο από τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούν για λίμνες. Έτσι θα κέρδιζες κάποιο βάθος.

Η όλη δουλειά θα γίνει για το ΚΟΙ. Αν η θερμοκρασία φτάσει τους 0 βαθμούς θα έχεις θέμα με το ΚΟΙ σε αυτόν τον ρηχό πυθμένα. Το αντίστοιχο θα γίνει όταν η θερμοκρασία ανέβει αρκετά υψηλά. Όσο μεγαλώνει το ΚΟΙ τόσες περισσότερες ανάγκες θα έχεις και από οξυγόνο.

Η αλήθεια είναι ότι τα χρυσόψαρα δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με αυτό το βάθος που έχεις ούτε με τα επίπεδα οξυγόνου του νερού σου.

Το φίλτρο με την UV μπορείς να την καλύψεις καλύτερα :)

Τα φώτα που έχεις δουλεύουνε?

Οι 2 σωλήνες που πάνε στην λίμνη (στην άκρη και στο κέντρο του σιντριβανιού) τι σκοπό έχουν?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.



Το τσιμέντο δεν είναι στεγανό, το ξέρω. Το έχω περάσει με ( δεν θυμάμαι τι από τα δυο είχα πάρει ) είτε μπογιά πισίνας είτε drylok ( αν κάποιος ξέρει κάποιο καλύτερο ας το πει ). Όμως η απορία μου είναι άλλη. Το καινούριο τσιμέντο ( η τα τούβλα ) δεν θα ενσωματωθεί τελείως με το παλιό τσιμέντο ( δεν θα γίνει δηλαδή ποτέ - υποθέτω - τόσο "στεγανό"/ καλά κολλημένο - όσο ένα σώμα τσιμέντου που στέγνωσε ομοιόμορφα ).Το βάψιμο του σημείου εκείνου με dryLok ας πούμε, εγγυάται την στεγανότητα ακόμα και υπό πίεση (του νερού)?
Πάντως έχεις δίκιο. Η πιο εύκολη λύση ( και πραγματοποιήσιμη βασικά ) είναι να ψηλώσω την λίμνη.


Το χειμώνα δεν έχει πρόβλημα, δεν μας πιάνει και κάνα τρελό κρύο εδώ, το καλοκαίρι όμως είναι λίγο θέμα. Τα χρυσόψαρα δεν αντιμετωπίζουν δυσκολία όντως. Το ένα από τα 4 που έζησαν ήταν 20++ χρονών. Τα άλλα 3 είναι 5 - 6 χρονών.

Το φίλτρο είναι προσωρινά εκεί μέχρι να δω τι θα κάνω με την λίμνη. Μετά θα κρυφτούν και τα δυο.


Οι δυο σωλήνες είναι παροχή και επιστροφή στην εξωτερική αντλία που χρησιμοποιούσε ο παππούς μου για να κυκλοφορεί το νερό. Δυνατό, άλλα πολύ βαβούρα. Δεν το χρησιμοποιούμε πλέον και όταν μπουν τα άλλα φίλτρα θα φύγει.



Φώτα δεν έχει. Χρειάζονται?

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...