Jump to content

Προσθήκη Λάμπας Στο Καπάκι (Ερωτήσεις)

Safarpn

Recommended Posts

Καλησπέρα. Μου ήρθε τώρα να αυξήσω τον ήδη υπάρχοντα φωτισμό στο ενυδρείο μου. Για την ιστορία, το ενυδρείο έιναι 110 καθαρών λίτρων (80*40*50) με δύο λάμπες Τ5 28W, μια λευκή 6800 Κ και μια Nature (για τα φυτάκια μου) 4100 Κ. Οι λάμπες απέχουν από το βυθό 43 εκατοστά (πολλά.... άρα ανεπαρκής φωτισμός). Μάλλον η νεα λάμπα θα μπεί στο ένα από τα δυο (πίσω) φλαπ και σίγουρα η κατασκευή θα είναι εξολοκλήρου DIY μιας και χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για στραγάλια. Ερωτήσεις:

1) Τι λάμπα (πόσα watt) να πάρω ωστε να μη κάνουν πάρτι οι άλγες;

2) Να είναι κι αυτή Nature μιας και θα τη χρειαστώ για τα φυτάκια μου ή φτάνει η μια που έχω;

3) Ηλεκτρονικό ballast καλύτερα και πως θα γίνει η συνδεσμολογία;

4) DIY στεγανά ακροφύσια με κλέμες και θερμοσυστελόμενο θα είναι ok ή θα το κάνω πυροτέχνημα;

5) Τι καλώδια θα χρειαστώ; (ντιπ άσχετος όμως :chair: )

6) ....οτιδήποτε άλλο από την πείρα σας έχετε να με συμβουλέψετε ή να προσθέσετε

Ευχαριστώ.

Για τι ειδους φυτά μιλάμε γιατί αν θες να πας σε μέτρια και πανω θα χρειαστείς άλλα 50-60watt

Εύκολα έχω και λέω να βάλω και κανά μέτριο. Η Cabomba και η Sessiliflora ας πούμε, σα χαροκαμμένες ήταν και τις έβγαλα. Δε την πάλευαν με αυτο το φωτισμό που έχω. Αναπτύσσονταν αλλα όχι όπως έπρεπε. Λέω να βάλω και κανά κόκκινο φυτάκι να το ομορφυνω λίγο.

Γνώμη μου είναι να βάλεις τουλαχιστον 2χ24 η 2χ39 αν χωραει στο μηκος τ5 με ηλεκτρονικό μπαλαστ που έχει την δυνατότητα να αναψεις τη μια λάμπα αν θες αν και νομιζω οτι και με τις δυο ο φωτισμός παλι δεν είναι πολυ

Τώρα για τεχνικά θέματα και γω ενα φιλο ηλεκτρολόγο έχω και μου τα φτιάχνει αυτός

Ευκολο φυτακι κοκκινο

Ludwigia

Ludwigia sp.

Tropica no.: 035B

Έγινε επεξεργασία - dimos

Μου λες ότι με τις δυο 28αρες και τις άλλες δυο 28άρες (ας πούμε) που προτείνεις να βάλω, ο φωτισμός ειναι πάλι λίγος;;; Στα 110 λίτρα, τα 112 watt θα ειναι λίγα;

Με 1watt/lt είσαι εντάξει

Απο οσο ξέρω αυτή η αναλογία ειναι για τα δύσκολα φυτά. Εγω τι έχω; Το πιο δύσκολο ειναι η Rosaefolia.

Για δύσκολα ας πούμε Rotala macrandra θες πανω απο 1watt/lt αν εχεις μέχρι ενα watt είσαι καλα και δεν θα προβληματιστεις εξάλλου το πολυ φως μπορείς να το μειώσεις χωρίς κοστος να το αυξήσεις όμως θες λεφτά γιαυτό οαρε ενα διπλό μπαλαστ και λάμπα αμα θες βάζεις αργότερα

Μπήκες και εσύ σε αυτό το τρυπάκι για περισσότερο φώς ε ;

Αν σε χωράει το ταβάνι βάλε αυτό

sorry για το χιούμορ αλλά σήμερα τα έχω παίξει !!!!!!

Μπήκες και εσύ σε αυτό το τρυπάκι για περισσότερο φώς ε ;

Αν σε χωράει το ταβάνι βάλε αυτό

Stadium-Lights1.jpg

Χαχαχαχαχα τρελέ!!!!! Δυστυχώς το ενα φαλο έχει τα ανεμιστήρια πανω και το δεύτερο απο μονο του δε χωράει πολλα πράματα. Αναμεσά τους ειναι το μανήσιο φωτιστικό και ειναι στενά τα καπάκια. Κάτι θα κάνω όμως. Θα την προσθέσω τη λαμπα όπως και να ΄χει.

sorry για το χιούμορ αλλά σήμερα τα έχω παίξει !!!!!!

Επανέρχομαι στο θεματάκι μου μιας και αύριο θα κάνω τα ψώνια για την κατασκευή και τοποθέτηση της επιπλέον λάμπας. Όπως ήδη σας είπα, έχω μια λαμπα 28w λευκή και μια 24w (και όχι 28 που έγραψα στην αρχη) για φυτά. Λέω να προσθέσω μια ακόμα 28άρα color μιας και υπάρχει μια περίσσια. Θα έχω τίποτα θεμα με έξαρση άλγεων; Καλά δεν ειναι τα 80w σύνολο στα λίτρα μου (110) για εύκολα, άντε και κανά μέτριο φυτάκι;

Η 28 λεύκη που λες τι είναι 6500κ 4500κ 2700κ? Η color ποιά εννοεις? Με άλγες θα εχεις θέμα αν είναι ακατάλληλος ο φωτισμός

Καλυτερα να βαλεις 6500 αντι για την 4100 και να κανεις το συνδιασμο που λεει εδω.

Ρε παιδιά πήγα να πάρω το ballast και μου είπε τιμη 22€. Γιατι είχα την εντύπωση ότι ήταν πολυ φθηνότερο. Σε αυτή την περίπτωση θα πάω μάλλον σε λαμπα Τ8 που το ballast δεν ειναι ηλεκτρονικό και η τιμή του ειναι στα 6-7€ απο ότι μου είπε. Απλα τώρα πρέπει να βρω την κατάλληλη λαμπα. Θα κοιτάξω να βάλω μια στα 6500-6800K που πρότεινες Rastafarian απλα επειδη δε ξέρω απο Τ8, δε ξέρω αν με παίρνει και στο μήκος. Θα το ψάξω.

Στο μηκος θα βρεις λαμπα αλλα θα ειναι λιγοτερα βατ,αυτο ειναι που αλλαζει απο τ5 σε τ8,ιδιο μηκος αλλα βατ.

Στο μηκος θα βρεις λαμπα αλλα θα ειναι λιγοτερα βατ,αυτο ειναι που αλλαζει απο τ5 σε τ8,ιδιο μηκος αλλα βατ.

Μόλις παρήγγειλα ballast για Τ5, με 12 ευρώ θα έρθει στην πόρτα μου. Δεν θέλησα τελικά να πάω σε Τ8 μιας και οι Τ5 αποδίδουν καλύτερα. Για λάμπα θα πάω σε 6800Κ αφού έχω μια στο ντουλάπι να κάθεται. Τώρα ψάχνω τρόπο να στηρίξω την κατασκευή στο φλάπ αφού θα μπει και ανακλαστήρας στη λάμπα. Να βιδώσω τα omega clips στο καπάκι ή υπάρχει κι άλλος τρόπος;

Ποια η άποψή σας για τη θεση της νέας λάμπας; Να τη βάλω στο μπροστινό ή στο πίσω φλαπ; Σε κάθε φλαπ υπάρχει και μια λαμπα, κάποιο θα αποκτήσει δυο. Στην πισω πλευρα του ενυδρειου υπάρχουν αρκετές Βαλισνέριες και μια Anubia var barteri με αρκετά μεγάλα και πλατιά φύλλα. Μήπως αυτα τα φυτά θα κρύβουν τον φωτισμό και θα ήταν καλύτερα να βάλω την έξτρα λαμπα στο μπροστινό φλαπ και να μεταφέρω τα ανεμιστηράκια στην πίσω πλευρα; Φαντάζομαι θα ειναι καλύτερα μπροστά και γυρνώντας τον ανακλαστήρα θα πετάω το φως και προς τα πισω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...