Jump to content

Τρυποφοβία: Η Πιο Κοινή Αλλά Άγνωστη Φοβία

Recommended Posts

Ο ενστικτώδης φόβος στη θέα πολλών μικρών τρυπών, συγκεντρωμένων η μία δίπλα στην άλλη, η επιστημονικά λεγόμενη τρυποφοβία, αποτελεί μια από τις πιο παράξενες και άγνωστες, αλλά και ευρέως διαδεδομένες, φοβίες μεταξύ των ανθρώπων. Απλώς οι περισσότεροι δεν τη συνειδητοποιούν.

«Η τρυποφοβία είναι η πιο κοινή φοβία που δεν έχετε ακούσει ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος Τζέοφ Κόουλ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έσεξ, ο οποίος, μαζί με τον καθηγητή Άρνολντ Γουίλκινς, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science».

Η τρυποφοβία, που δεν αναγνωρίζεται ως ψυχική διαταραχή ούτε καν από τη νέα έκδοση της «βίβλου» των ψυχιάτρων, το «Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών» (DSM-5), αφορά στις αντιδράσεις κάποιου όταν βλέπει οποιαδήποτε αντικείμενα που περιέχουν ή δημιουργούν πολλές μικροσκοπικές τρύπες ή φουσκάλες, όπως σοκολάτες, σαπούνια κ.ά..

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ημικρανίες, επιθέσεις πανικού, ίδρωμα, ταχυπαλμία κ.λπ.. Οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί η φοβία να έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες, καθώς οι μικρές τρύπες ίσως αναβιώνουν υποσυνείδητα την ανάμνηση επικίνδυνων δηλητηριωδών ζώων, όπως σκορπιών, φιδιών, αραχνών κ.ά..

http://www.zougla.gr/perierga/article/tripofovia-i-pio-kini-ala-agnosti-fovia

Φαντάζομαι ότι αν βλέπουν κεφαλοτύρι ή γενικώς τυριά με τρύπες θα παθαίνουν το κάτι τις τους.... επίσης δεν πρέπει να ακούνε το συγκρότημα τρύπες !!!

Πέρα από την πλάκα, το θέμα με τις φοβίες είναι πολύ επίπονο για κάποιον που έχει οποιαδήποτε είδος φοβίας.

Φαντάζομαι ότι αν βλέπουν κεφαλοτύρι ή γενικώς τυριά με τρύπες θα παθαίνουν το κάτι τις τους.... επίσης δεν πρέπει να ακούνε το συγκρότημα τρύπες !!!

Πέρα από την πλάκα, το θέμα με τις φοβίες είναι πολύ επίπονο για κάποιον που έχει οποιαδήποτε είδος φοβίας.

Αυτο ειναι αδικία. Την άλλη φορα που έκανα εγω πλάκα σε δημοσίευση του ιδίου, έσβησαν το σχόλιό μου (κάποιος θα το ζήτησε φαίνεται)....και δεν είπα κάτι κακό...που να 'λεγα κι όλας! Τώρα να πω κι εγω αυτο που θέλω ή θα συνδεθώ πάλι με Κάιρο;

Αν ζητήθηκε από τον συγγραφέα της δημοσίευσης είμαστε υποχρεωμένοι να το διαγράψουμε....

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...