mary74 10 Σεπτεμβρίου 2013 #1 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Γειά σας. Πρόσφατα μου έδωσαν τζάμια 8χιλ. και σκεφτήκαμε μιάς και υπάρχει "μάστορας" στο σπίτι να κατασκευάσουμε ένα ενυδρείο διαστάσεων περίπου 59Χ40Χ40εκ. Διαβάζοντας λοιπόν και μελετώντας πρίν να το επιχειρήσουμε θα ήθελα να με βοηθήσετε με κάποιες απορίες που δημιουργήθηκαν. Λοιπόν, έχουμε και λέμε: 1. Σκεφτόμαστε να τοποθετήσουμε περιμετρικά στην βάση και στην κορυφή του ενυδρείου γωνίες αλουμίνου (στην βάση 2Χ2εκ και στην κορυφή 1Χ1εκ.) τις οποίες θα "λυγίσουμε" δηλ. δεν θα είναι 4 κομμένα και ενωμένα κομμάτια αλλά ένα ενιαίο του οποίου οι άκρες θα ενώνονται στην πίσω πλευρά. (Το επιθυμητο αποτέλεσμα είναι να μιμηθούμε την πλαστική βάση που έχουν τα έτοιμα ενυδρεία και το τμήμα στο πάνω μέρος τους καθώς και να παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη στις κολλήσεις). Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται κόντρες μέσα στο ενυδρείο? 2. Θα φτιάξουμε τραπέζι με βάση από σιδηροκατασκευή. Είναι ασφαλές να βάλω ρόδες στα πόδια του τραπεζιού έτσι ώστε να μπορώ να το μετακινήσω για τις εργασίες συντήρησης? Στο σημείο που θέλω να το βάλω θα είναι σαν "εντοιχισμένο" και δεν θα υπάρχει αρκετός χώρος να ανοίξει το καπάκι. 3. Για φωτισμό σκεφτόμαστε ταινία led smd 5050 αδιάφροχη 7.2watt/m IP65 RGB (30led/m - 12 lumens/led) με τον αντίστοιχο controller. Μία ταινία 60εκ. κατα μήκος του ενυδρείου είναι αρκετός φωτισμός? Σε πόση απόσταση από το νερό προτείνετε να τοποθετηθεί ο φωτισμός από την εμπερία σας? Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αλλά σκεφτόμαστε να βάλουμε ζωοτόκα ψαρια (platy) με διακόσμηση ξύλο - πέτρες - φυτά (μάλλον κάτι σε anubies barteri και java moss...)Καλοδεχούμενη κάθε παρατήρηση..... Ευχαριστώ πολύ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costantinos 11 Σεπτεμβρίου 2013 #2 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Λοιπόν μαίρη. 1 το αν θα βάλεις κόντρες μόνο καλό μπορεί να κάνει μιάς και ανεβάζει το βαθμό ασφαλείας. Ιδίως αν το μετακινείς με ρόδες. 2 Οι ρόδες αν βάλεις καλές βαρέου τύπου σηκώνουν αρκετό βάρος. Πόσο καλό όμως είναι για τα ψάρια να τα κάνουμε φραπέ? 3. Ο φωτισμός σου μου φαίνεται ανεπαρκής, μιλάς για 216 lumen όταν μια Τ5 13 w βγάζει 880 lumen η οποία είναι 52 πόντους η λάμπα. θα το προτιμούσα με δύο τέτοιες ώστε να έχεις και δυνατοτητα κατεπιλλογής ανάμματος της μιας ή και των δύο ή να μπορείς να πάιξεις σε διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις κάτι που με τον κοντρόλλερ δεν θα ξέρεις τι απόχρωση βγάζεις.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 11 Σεπτεμβρίου 2013 #3 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Οχι ροδες,και το αλουμινιο δεν μπορεις να το κουρμπαρεις με το χερι αν ειναι γωνια.Κοντρες δεν χρειαζονται, Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimos 11 Σεπτεμβρίου 2013 #4 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 40 εκ υψος με 8 αρι τζαμι ? Γιατί θες να κανεις τη ζωη σου δυσκολη βάζοντας κόντρες ? Το φως είναι λίγο κοιτά για τ5 Ρόδες μπορείς άλλα οι μετακινήσεις πρέπει να γίνονται με ψυχραιμία Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 11 Σεπτεμβρίου 2013 #5 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Χωρίς να έχω εμπειρία στην κατασκευη ενυδρειου, θα έλεγα κι εγω να μη βάλεις ρόδες. Οσο να 'ναι, η μετακίνηση του ενυδρειου δε θα ειναι και ότι καλύτερο απο θεμα ασφαλείας αφου το νερο, οσο προσεκτικά και αν το μετακινείς, θα κάνει καλό κυματισμο και μπορει να έχεις κανά θεματάκι (απο νερα στο πάτωμα, μέχρι μετατόπιση ενυδρειου, πτώση κτλ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 11 Σεπτεμβρίου 2013 Author #6 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Νομίζω πως έχετε δίκιο και δεν θα μπούν ρόδες. Ο "παντεντιάρης μάστορας" (σύζηγος) λέει ότι τις γωνίες θα τις κουρμπάρει αφού έχει κόψει στα συγκεκριμένα σημεία την μία πλευρά 45 μοίρες (αν τελικά το κάνει θα ανεβάσω φωτογραφία). Αν δεν τα καταφέρει θα βάλουμε αντί για γωνία, λάμα αλουμινίου που θα κουρμπαριστεί και θα τοποθετηθεί περιμετρικά του ενυδρείου στη βάση και στο πάνω μέρος (χωρίς κόντρες). Από ότι κατάλαβα θέλουμε τουλάχιστον 880 lumen για το φωτισμό του ενυδρείου σε αυτές τις διαστάσεις. Θα ξανακοιτάξω πιό προσεκτικά στο φόρουμ για κατασκευές που αφορούν το καπάκι και το φωτισμό και ελπίζω να βρώ άκρη.... Αλλιώς θα επανέθλω με νέες απορίες!!! Σας ευχαριστώ και πάλι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 11 Σεπτεμβρίου 2013 #7 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Νομίζω πως έχετε δίκιο και δεν θα μπούν ρόδες. Ο "παντεντιάρης μάστορας" (σύζηγος) λέει ότι τις γωνίες θα τις κουρμπάρει αφού έχει κόψει στα συγκεκριμένα σημεία την μία πλευρά 45 μοίρες (αν τελικά το κάνει θα ανεβάσω φωτογραφία). Αν δεν τα καταφέρει θα βάλουμε αντί για γωνία, λάμα αλουμινίου που θα κουρμπαριστεί και θα τοποθετηθεί περιμετρικά του ενυδρείου στη βάση και στο πάνω μέρος (χωρίς κόντρες). Από ότι κατάλαβα θέλουμε τουλάχιστον 880 lumen για το φωτισμό του ενυδρείου σε αυτές τις διαστάσεις. Θα ξανακοιτάξω πιό προσεκτικά στο φόρουμ για κατασκευές που αφορούν το καπάκι και το φωτισμό και ελπίζω να βρώ άκρη.... Αλλιώς θα επανέθλω με νέες απορίες!!! Σας ευχαριστώ και πάλι... Ετσι θα μπορεσει. ο πατεντιαρης Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 11 Σεπτεμβρίου 2013 #8 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Koντρες σκεπτοσουν πανω κατω;Εδω μετραει το παχος τζαμιων καθε φορα.Οχι και στις ροδες,που ηδη ειπωθηκε,γιατι απλα σε εναν ενδεχομενο πχσεισμο το ενυδρειο που θα πηγαινε; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 11 Σεπτεμβρίου 2013 #9 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Το 40 υψος ειναι πολυ για μενα,ασε που με τετοιο υψος θες και περισσοτερο φωτισμο μετα.Οσο για τον φωτισμο καλυτερα να πας σε λαμπες φθορισμου,πχ τ5 και για φυτα χρειαζεσαι 1 λαμπα με 6500 κελβιν και 1 με 4500 κελβιν,τα υπολοιπα κελβιν μπορει να σου φερουν αλγες στο ενυδρειο σου. Οριστε και ενα αρθρο για τον φωτισμο σε φυτεμενο ενυδρειο. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=56782 Έγινε επεξεργασία 11 Σεπτεμβρίου 2013 - rastafarian Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 12 Σεπτεμβρίου 2013 Author #10 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Δημήτρη, όσον αφορά τις ρόδες όπως το σκέφτηκα, έτσι και το ξέχασα.... Έχετε δίκιο ήταν πολύ άκυρη η σκέψη... Τα τζάμια είναι αρκετά χοντρά και οι υπόλοιποι μου είπαν ότι δεν χρειάζονται κόντρες (δεν θα είναι και γεμάτο μέχρι πάνω..). Ποιό θα ήταν κατάλληλο ύψος για το ενυδρείο? Τα τζάμια έχουν διάσταση 100Χ40εκ και πάχος 8χιλ. Να ρωτήσω το τζαμά αν μπορεί να μου τα κόψει κατα μήκος και να το κάνω καλύτερα 60Χ35Χ35? Το τραπέζι που θα μπεί έχει διαστάσεις 90Χ40 και σκεφτόμουν μήπως είναι καλύτερα να είναι και στο πλάτος λίγο μικρότερο από 40εκ για να πατάει με σιγουριά ολόκληρο πάνω στο τραπέζι. Για το φώς θα διαβάσω το άρθρο και νομίζω πως έχω δει και κάποιες κατασκευές καπακιών στο φορουμ για να καταλάβω τι παίζει..... Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις. Επειδή είμαστε πρωτάρηδες είπαμε να ρωτήσουμε και κανά έμπειρο για να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη..... Υ.Γ. Διάβασα το άρθρο και το βρήκα πολύ κατατοπιστικό... Έγινε επεξεργασία 12 Σεπτεμβρίου 2013 - mary74 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 12 Σεπτεμβρίου 2013 #11 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Δε βάζεις και καμία φωτογραφία του τραπεζιού που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ως βάση; Υπάρχουν κάποια που λόγω κατασκευής δε κάνουν γιατι δεν αντέχουν και πολυ βάρος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
math01141 12 Σεπτεμβρίου 2013 #12 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Γιατι ειναι ακυρη η σκεψη με τις ροδες? Αν τις βαλεις δεν σημαινει οτι θα κοβεις βολτες το ενυδρειο... Αντοθετα αν μια φορα χρειαστει θα εχεις την δυνατοτητα να το μετακινησεις... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 12 Σεπτεμβρίου 2013 Author #13 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Το υπάρχον τραπέζι (ένα ξύλο είναι 90Χ70Χ3εκ και 4 μεταλλικά πόδια) δεν το κρατά με τίποτα!!! Θα φτιάξουμε καινούργια βάση (σιδηροκατασκευή με στηρίγματα, κόντρες και όλα τα καλά) και θα βάλουμε το ξύλο πάνω στη νέα βάση. (Τα σίδερα τα έχουμε από άλλες κατασκευές, καθότι ο μάστορας δεν πετάει τίποτα.... όλο και κάτι φτιάχνει...). Όταν ξεκινήσει την κατασκευή θα ανεβάσω φωτογραφίες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 12 Σεπτεμβρίου 2013 Author #14 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Και εγώ τις ρόδες γι' αυτό τις σκεφτόμουνα... Το θέμα έχει τα υπέρ και τα κατά του... Στην πορεία θα το δούμε και αυτό. Παράλληλα διαβάζω για να δώ τί προβλήματα μπορεί να προκείψουν (μπάς και αποφύγουμε τίποτα) και προσπαθώ να υπολογίσω και το κόστος στο περίπου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 12 Σεπτεμβρίου 2013 #15 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Γιατι ειναι ακυρη η σκεψη με τις ροδες? Αν τις βαλεις δεν σημαινει οτι θα κοβεις βολτες το ενυδρειο... Αντοθετα αν μια φορα χρειαστει θα εχεις την δυνατοτητα να το μετακινησεις... Τα ενυδρεια δεν ειναι για να πηγαινουνε βολτες Αν καμια φορα χρειαστει να μετακινηθει,τοτε αδειαζεις το νερο,και 2 ατομα μπορουν να το μεταφερουν ανετα.Εχει τυχη να δω την ωρα του σεισμου,το μικρο μου ενυδρειο (60 λιτρα) απο την ταλαντωση,να αθειαζει σχεδον το μισο ενυδρειο,αν το ειχα σε ροδες ,ακομα θα το εψαχνα Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 12 Σεπτεμβρίου 2013 Author #16 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Γι' αυτό ρωτάμε!!!! Αν δεν ρώταγα θα έκανα του κεφαλιού μου και θα πάθαινα τα ίδια.... Ευχαριστώ! Έγινε επεξεργασία 12 Σεπτεμβρίου 2013 - mary74 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 12 Σεπτεμβρίου 2013 #17 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Γι' αυτό ρωτάμε!!!! Αν δεν ρώταγα θα έκανα του κεφαλιού μου και θα πάθαινα τα ίδια.... Ευχαριστώ! Γιαυτο ειναι το φορουμ.τα παθηματα των λιγων,ειναι η σωτηρια των πολλων.Εσυ μην φοβασαι,εχεις την μαστοραντζα διπλα σου,ολα θα πανε καλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 12 Σεπτεμβρίου 2013 #18 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Θα συμφωνήσω με τον Kixlidato οσο αφορά τις ρόδες και θα προσθέσω το εξής: οταν έχουμε ρόδες στο έπιπλο πάντα θα βρίσκουμε μια καλύτερη θεση μέσα στο σπίτι για να το μετακινήσουμε μπαίνοντας στον πειρασμό κάθε φορά να αλλάξουμε τη διακόσμηση και τη θέα των ψαριών. Οι πολλές μετακινήσεις συνεπάγονται αύξηση του κινδύνου ατυχήματος, ανησυχία των κατοίκων του ενυδρειου, στρεσάρισμα κτλ.....για το σεισμό δε το συζητώ, φαντάσου να κηνυγας το ενυδρειο απο το διάδρομο στο χωλ και απο το χωλ στην κρεβατοκάμαρα και παει λέγοντας. Καλές επιτυχίες στον μάστορα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
math01141 12 Σεπτεμβρίου 2013 #19 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Οκ αυτο με το σεισμο ισως και να ειναι προβλημα το οποιο εχει πολυ απλη λυση. Εγω απλα εχω βαλει ροδες με φρενο.Εγω προτεινω τις ροδες για την μια εκεινη φορα που θα χρειαστει να αδειασουμε το ενυδρειο και να το μετακινησουν 2 ατομα. Αν παλι δεν μπορουμε να συγκρατηθουμε και κοβουμε βολτες το ενυδρειο καλυτερα να μην βαζουμε ροδες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 12 Σεπτεμβρίου 2013 #20 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Οκ αυτο με το σεισμο ισως και να ειναι προβλημα το οποιο εχει πολυ απλη λυση. Εγω απλα εχω βαλει ροδες με φρενο.Εγω προτεινω τις ροδες για την μια εκεινη φορα που θα χρειαστει να αδειασουμε το ενυδρειο και να το μετακινησουν 2 ατομα. Αν παλι δεν μπορουμε να συγκρατηθουμε και κοβουμε βολτες το ενυδρειο καλυτερα να μην βαζουμε ροδες. Αμα δεν βαλεις και με φρενο αστα να πανε. Καθε ενυδρειο ασχετα με τα λιτρα του,πρεπει να μπαινει πανω σε στιβαρη βαση.Τοτε με τον σεισμο,και εγω υποτιμησα τα 60 λιτρα,και το εχα σε ενα μπρουντζινο τραπεζακι σαλονιου.Ο σεισμος δεν κρατησε πανω απο 30 δευτερολεπτα,αλλα λογο ταλαντωσης,ο ρυθμος που κουνιοταν το ενυδρειο,αυξανοταν αλματωδως γιατι το νερο ξεκινησε να πηγαινει αριστερα δεξια.Και ενω ο σεισμος σταματησε,αυτο ταλαντευοταν για αλλα δυο λεπτα περιπου.Ενω το700αρι δεν εσταξε ουτε σταγονα.Αν αυτο το βαρος ειναι πανω σε ροδα,τοτε θα δημιουργηθει ταλαντωση,και εαν δεν εχει φρενο θα φθασει στην Ακροπολι,αν εχει φρενο,μπορει και να τουμπαρει.Το νερο ειναι το πιο ατιμο φορτιο,γιατι ο αξονας του βαρους μετακινειται.Υπαρχει τροπος να βαλεις ροδες σε οπιοδηποτε ενυδρειο,αλλα παμε αλλου τοτε,με βιομηχνικες ροδες με ελατηρια,για να αποροφα κραδασμους κτλ..Αλλα δεν φτιαχνουμε καλυτερα ενα δευτερο ενυδρειο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
math01141 12 Σεπτεμβρίου 2013 #21 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Εισαι πεπεισμενος οτι φταινε οι ροδες και οχι το μπρουτζινο τραπεζακι σαλονιου? Οταν ειναι πανω σε ροδα γιατι να δημιουργηθει επιπλεον ταλαντωση? Εχεις στο μυαλο σου ροδες με λαστιχο η ροδες με αερα? Έγινε επεξεργασία 12 Σεπτεμβρίου 2013 - math01141 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 12 Σεπτεμβρίου 2013 #22 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Το τραπεζι δεν ειχε ροδες,απλα επειδη ειναι μπρουντζος,και το μεταλο αυτο εχει ελαστικοτητα,και με τον σεισμο ξεκινισε να ταλαντευετε.Το ιδιο θα παθει και με τις ροδες,γιατι η ροδα απο μονη της εχει την ταση να κανει κυκλικη κινιση.Αυτη η ταση θα δημιουργισει ταλαντωση,σαν ρολοι τοιχου με εκρεμες.Και εκει αναπτυσονται τεραστιες φυγοκεντρες δυναμης.και γιαυτο δεν πρεπει να βαζουμε ροδες. Ναι υπαρχουν βιομηχανικες ροδες ,που φουσκωνουν,στον αξονα που βιδωνει εχουν χοντρα ελατηρια,και τα βαζουν σε βαρια μηχανηματα,Το ελατηριο αυτο (που μπορει να ειναι και ενα δαχτυλο παχος) λειτουργει και σαν αποστατης αλλα και σαν αμορτισερ,για να αποροφα τους κραδασμους.Ε δεν νομιζω να θελουμε να φτιαξουμε τετοια κατασκευη,για μια πιθανη χρηση Σημειωση,αλλο πραγμα ο κραδασμος και αλλο η ταλαντωση,Οταν ενα στερεο αντικειμενο αρχιζει να ταλαντευεται,εχει εναν σταθερο ρυθμο,στο νερο ομως αυτο δεν ισχυει,ταλαντευεται και αντιθετα απο τον κραδασμο,και δεν σταματα με τιποτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 12 Σεπτεμβρίου 2013 #23 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Θα συμφωνησω με τον Βασιλη.Ενυδρειο μονο σε σταθερες βασεις,τα υπολοιπα ειναι επικινδυνα.Διαλεγουμε προσεκτικα το σημειο που θα μπει και το αφηνουμε στην ησυχια του.Σιγουρα λλαζουν τα πραγματα καποια φορα και χρειαζεται αλλγη,αδειασμα και μεταφορα με 2-3 ατομα,δεν ειναι κατι δυσκολο.Και αν θέλουμε να κανουμε κατι στην βαση(οχι ετοιμη) ρεγουλατορους να βαλουμε,ωστε να εξαφανισθει καθε ανωμαλια του πατωματος και να πατησει απολυτα σωστα το ενυδρειο(και το φελιζολ βοηθα,αλλα δεν απορροφα απολυτα κλισεις). Link to comment Share on other sites More sharing options...
math01141 12 Σεπτεμβρίου 2013 #24 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Το τραπεζι δεν ειχε ροδες,απλα επειδη ειναι μπρουντζος,και το μεταλο αυτο εχει ελαστικοτητα,και με τον σεισμο ξεκινισε να ταλαντευετε.Δηλαδη πιστευεις οτι τα 60 λιτρα λυγισαν τον μπρουτσο? Η απλα δεν ηταν καλες οι κολλησεις στα ποδια? Το ιδιο θα παθει και με τις ροδες,Τι θα παθουν οι ροδες θα λυγισουν? γιατι η ροδα απο μονη της εχει την ταση να κανει κυκλικη κινιση. Η ροδα δεν εχει καμια ταση για καμια κινηση. Απλα περιστερφεται... Αυτη η ταση θα δημιουργισει ταλαντωση,σαν ρολοι τοιχου με εκρεμες.Εχεις δει κανενα εκρεμμες με 4 βαριδια?Δεν υπαρχει περιπτωση να συμβει κατι αναλογο Και εκει αναπτυσονται τεραστιες φυγοκεντρες δυναμης Δεν γινεται να υπαρξει φυγοκετρος δυναμη απο την ροδα που να επηρεασει το ενυδρειο.Ειδικα σε ταχυτητες μηδενικες αυτη η δυναμη ειναι μη μετρησιμη. Αν υπαρχει κανας φυσικος εδω ας μας διαφωτισει .και γιαυτο δεν πρεπει να βαζουμε ροδες. Επομενως διαφωνω δεν επηρεαζουν οι ροδες το ενυδρειο. Ναι υπαρχουν βιομηχανικες ροδες ,που φουσκωνουν,στον αξονα που βιδωνει εχουν χοντρα ελατηρια,και τα βαζουν σε βαρια μηχανηματα, Το ελατηριο αυτο (που μπορει να ειναι και ενα δαχτυλο παχος) λειτουργει και σαν αποστατης αλλα και σαν αμορτισερ,για να αποροφα τους κραδασμους.Ε δεν νομιζω να θελουμε να φτιαξουμε τετοια κατασκευη,για μια πιθανη χρηση δεν χρειαζομαστε ροδες που να φουσκωνουν, ροδες με αμορτισερ, ροδες με αντιστρεπτικες ραβδους, απλες ροδες που κοστιζουν 5 ευρω οι ειναι μια χαρα. Σημειωση,αλλο πραγμα ο κραδασμος και αλλο η ταλαντωση,Οταν ενα στερεο αντικειμενο αρχιζει να ταλαντευεται,εχει εναν σταθερο ρυθμο,στο νερο ομως αυτο δεν ισχυει,ταλαντευεται και αντιθετα απο τον κραδασμο,και δεν σταματα με τιποτα. Έγινε επεξεργασία 12 Σεπτεμβρίου 2013 - math01141 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 12 Σεπτεμβρίου 2013 #25 Share 12 Σεπτεμβρίου 2013 Φιλε μου εγω οσα ηξερα τα ειπα,και νομιζω επι του θεματος πλεον δεν εχω να πω τιποτα αλλο. Εφερα παραδειγμα του μπρουνζινου τραπεζιου μου για σου δωσω να καταλαβεις την σημασια της ταλαντωσης του νερου Αλλα μια που θελεις να την εξειδικευσειςτην κουβεντα,και εαν θελεις να μαθεις,σου λεω οτι ο μπρουντζος και το σιδερο ειναι δυο αντιθετα μεταλλα. Τον μπρουντζο οσο τον λυγιζεις,τοσο σκληραινει,ενω το σιδερο μαλακωνει.Γιαυτο ο μπρουντζος ειναι ακαταλληλος για βαση ενυδρειου.Ο μπρουντζος κολαει με ασημι,και γιαυτο ειναι επιρεπεις στην ταλαντωση,αν οι κολλησης ειχαν προβλημα ,θα επεφτε το ενυδρειο.Γιατι καμια φορα λεμε τι ειναι 60 λιτρα,αλλα δεν ειναι ετσι,οταν ταλαντευονται αυτα τα λιτρα,δεν μπορει καμια ανθρωπινη δυναμη να τα κρατηση.Το θεμαμας ομως δεν ειναι τα μεταλλα αλλα οι ροδες,και αν αυτες μπορουν να προκαλεσουν ταλαντωση.Ναι μπορουν,γιατι ολα αυτα τα παξιμαδια οι βιδες και ροδελες που εχει η ροδα,εχει καπια δεκατα του χιλιοστου κενα,Ε αυτα τα κενα,σε συνδιασμο με το νερο που ειναι τουλαχιστον στους 60 ποντους υψος,θα κανεις καλο φραπε. Η ροδα που μου εδειξες ειναι πολυ καταλληλη για καροτσι σουπερ μαρκετ,και εντελως ακαταλληλη για ενυδρειο.Και γιαυτο σου ανεφερα τις φουσκωτες ροδες,γιατι αυτες θα απορροφησουν τον κραδασμο,εστω και λιγο.Τωρα αν εσυ πιστευεις οτι στα ενυδρεια μας πρεπει να τα φτιαχνουμε τροχηλατα,γιατι βαριεσαι να αδειασεις σε ενα βαρελι το νερο η δεν ξερω με πια λογικη τις εβαλες,δικοσου θεμα,παντος στα ενυδρεια ροδες δεν βαζουμε. Αν εχεις κατι επι της ταλαντωσης και εαν διαφωνεις με αυτα που λεω,χαρα μου να τα ακουσω,αρκει να ειναι τεκμηριωμενα,αλλα μην μου λες για πανεπιστημια,γιατι ολοι οσοι ξερουμε να γραφουμε το ονομα μας,κατι εχουμε μαθει στην ζωη,και δεν ασχολουμαστε μονο με ψαρακια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος