ataktoulis 10 Σεπτεμβρίου 2013 #1 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Μπορεί κάποιος να μου παραθέσει 1-2 παραδείγματα για το τι θα χρειαστώ για να στήσω το πρώτο μου θαλασσινό; Αυτό που με ενδιαφέρει πέρα από το να είναι τα ψαράκια άνετα είναι το κόστος να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο χαμηλά γίνεται, γιατί και με τα υπάρχοντα ενυδρεία έτσι ξεκίνησα και ξέφυγα πολύυυυ πάνω από ό,τι υπολόγιζα. Έχω διαβάσει κάποια θέματα, αλλά δε μπορώ να πω πως κατατοπίστηκα πλήρως. 1) Πόσα λίτρα να πάρω; Διαστάσεις;; 2) Από φωτισμό θα χρειαστώ επιπλέον λάμπες από αυτές που θα έχει το ενυδρείο; 3) Κοράλια-φυτά είναι απαραίτητα; 4) Οι ρουτίνες πώς πρέπει να γίνονται; 5) Το sub είναι απαραίτητο; 6) Οι κύβοι της Sera είναι καλοί για θαλασσινό; Παρατήρησα πως στα λίγα λίτρα προτιμούν όλοι κύβο. Γιατί;; Μου αρέσουν πολύ τα ψαράκια που είναι σαν το Νέμο, δεν ξέρω τη σωστή ονομασία, καταλάβατε όμως φαντάζομαι, ε; (Clownfish νομίζω) Έγινε επεξεργασία 10 Σεπτεμβρίου 2013 - ataktoulis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παναγιώτης Κ 10 Σεπτεμβρίου 2013 #2 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Μπορεί κάποιος να μου παραθέσει 1-2 παραδείγματα για το τι θα χρειαστώ για να στήσω το πρώτο μου θαλασσινό; Αυτό που με ενδιαφέρει πέρα από το να είναι τα ψαράκια άνετα είναι το κόστος να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο χαμηλά γίνεται, γιατί και με τα υπάρχοντα ενυδρεία έτσι ξεκίνησα και ξέφυγα πολύυυυ πάνω από ό,τι υπολόγιζα. Έχω διαβάσει κάποια θέματα, αλλά δε μπορώ να πω πως κατατοπίστηκα πλήρως. 1) Πόσα λίτρα να πάρω; Διαστάσεις;; Όσο αντέχει η τσέπη σου. 2) Από φωτισμό θα χρειαστώ επιπλέον λάμπες από αυτές που θα έχει το ενυδρείο; Ανάλογα τι θα έχει επάνω το ενυδρείο. 3) Κοράλια-φυτά είναι απαραίτητα; Όχι. Μπορείς να το κάνεις μόνο με ψάρια(fish only). Μπορείς να βάλεις όμως μαλακά κοράλια που δεν θέλουν πολλά. Στην ουσία δεν κάνεις τίποτα. 4) Οι ρουτίνες πώς πρέπει να γίνονται; Ανάλογα τι σύστημα τρέχεις, τι απαιτήσεις έχει, τι μηχανηματα έχει, τι οργανισμούς έχει κλπ κλπ. 5) Το sub είναι απαραίτητο; Καλό είναι αν γίνεται να έχει. Αλλά γίνεται και χωρίς αυτό. 6) Οι κύβοι της Sera είναι καλοί για θαλασσινό; Παρατήρησα πως στα λίγα λίτρα προτιμούν όλοι κύβο. Γιατί;; Οι κύβοι σερα είναι οικονομική λύση για ένα νανο ενυδρείο. Στα λίγα λίτρα προτιμούν κύβο γιατί αλλιώς δεν θα μπορούν να στήσουν σωστά το ενυδρείο και δεν θα μοιράζεται σωστά η κυκλοφορία. Μου αρέσουν πολύ τα ψαράκια που είναι σαν το Νέμο, δεν ξέρω τη σωστή ονομασία, καταλάβατε όμως φαντάζομαι, ε; (Clownfish νομίζω) Τα ψάρια της οικογένειας amphiprion εννοείς. Περιμένουμε νέα σου! Αν τελικά μπεις στα αλάτια είναι μια τελείως διαφορετική εμπειρία! Δεν θα ξεκολλάς! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 10 Σεπτεμβρίου 2013 Author #3 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Παναγιώτη ευχαριστώ καταρχήν για την απάντηση. Το ψάρι στο Αβαταρ σου είναι εκπληκτικό!! Έχει απαιτήσεις σε λίτρα, ε;; Η τσέπη αντέχει... εε όσο λιγότερο τόσο πιο χαρούμενος τηρουμένων των απαιτήσεων για τα ψαράκια φυσικά. Από φωτισμό δε νομίζω να έχει και τίποτα ιδιαίτερο το ενυδρείο, το θέμα είναι να μπορώ εύκολα να αλλάξω τις λάμπες μόνο. Ποια κοράλια θεωρούνται μαλακά; Μπορώ να δω καμία φωτογραφία; Στο γλυκό ανά εβδομάδα κάνω αλλαγές αλλά στο θαλασσινό πώς πάει; Δύσκολο να βρω χώρο για Sub.. Μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το ενυδρείο όπως ένα εξωτερικό φίλτρο π.χ.; Γιατί να μη βάλω ένα εξωτερικό;; Πάνω κάτω για ΟΛΑ τα απαραίτηττα συμπεριλαμβανομένων οργανισμών και εξοπλισμού, τέστ κλπ. πόσο βγει πάνω κάτω; Να προτιμήσω κύβο ή κάτι άλλο; Ο χώρος επιτρέπει μέχρι 80cm μήκος, δηλαδή 100-120λίτρα πάνω κάτω σε περίπτωση που δεν επιλέξω κύβο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 10 Σεπτεμβρίου 2013 Author #4 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 http://www.sera.de/gr/sera-produktwelt/category/set-enydreioy-3149.html#jc_137 Με τα Led θα είναι καλύτερα;; Είναι όσο ολοκληρωμένο φαίνεται ή θα χρειαστώ επιπλέον πράγματα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παναγιώτης Κ 10 Σεπτεμβρίου 2013 #5 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Παναγιώτη ευχαριστώ καταρχήν για την απάντηση. Το ψάρι στο Αβαταρ σου είναι εκπληκτικό!! Έχει απαιτήσεις σε λίτρα, ε;; Η τσέπη αντέχει... εε όσο λιγότερο τόσο πιο χαρούμενος τηρουμένων των απαιτήσεων για τα ψαράκια φυσικά. Από φωτισμό δε νομίζω να έχει και τίποτα ιδιαίτερο το ενυδρείο, το θέμα είναι να μπορώ εύκολα να αλλάξω τις λάμπες μόνο. Ποια κοράλια θεωρούνται μαλακά; Μπορώ να δω καμία φωτογραφία; Στο γλυκό ανά εβδομάδα κάνω αλλαγές αλλά στο θαλασσινό πώς πάει; Δύσκολο να βρω χώρο για Sub.. Μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το ενυδρείο όπως ένα εξωτερικό φίλτρο π.χ.; Γιατί να μη βάλω ένα εξωτερικό;; Πάνω κάτω για ΟΛΑ τα απαραίτηττα συμπεριλαμβανομένων οργανισμών και εξοπλισμού, τέστ κλπ. πόσο βγει πάνω κάτω; Να προτιμήσω κύβο ή κάτι άλλο; Ο χώρος επιτρέπει μέχρι 80cm μήκος, δηλαδή 100-120λίτρα πάνω κάτω σε περίπτωση που δεν επιλέξω κύβο. Πήγαινε σε 80χ60χ60. Πολύ ωραίες διαστάσεις!! βγαίνει περίπου στα 250 λίτρα καθαρά. Τώρα να σου βγάλω κάποιο κόστος είναι αδύνατον γιατί έχει να κάνει με πολλά. Επίσης τον εξοπλισμό θα τον διαλέξεις εσύ. Αν έχεις την δυνατότητα κάτω απο το ενυδρείο μέσα στην βάση να βάλεις ένα σαμπάκι έστω και 50λιτρο θα ήταν ιδανικό. Απ'ότι γράφεις έχεις ήδη ενυδρείο. Τι λάμπες έχει επάνω? Τ8 ή Τ5? Tα μαλακά(softies) είναι αυτά: http://www.reeflex.net/kategorie/83.html τα μανιτάρια που είναι και αυτά μαλακά είναι αυτά: http://www.reeflex.net/kategorie/70.html τα ζοανθους είναι αυτά: http://www.reeflex.net/kategorie/61.html τα LPS( Long Polyp Stone) είναι αυτά: http://www.reeflex.net/kategorie/94.html και τα SPS( Short Polyp Stone) είναι αυτά: http://www.reeflex.net/kategorie/95.html Για αρχή αν όλα είναι μια χαρά βάση μετρήσεων και διαθέτεις κάποιο αξοπρεπή εξοπλισμό μπορείς να δοκιμάσεις τα 3 πρώτα. Αργότερα μπορείς να βάλεις ίσως και κανα LPS. Αν όμως έχεις καλό εξοπλισμο απο κυκλοφορία, σκιμάρισμα και φωτισμό σε συνδιασμό και λίγα νιτρικά-φωσφορικά μπορείς να βάλεις και SPS. Αυτά είναι μακρυπρόθεσμα σχέδια βέβαια. Τα περισσότερα κοράλια που έχουν τα λινκ δεν τα βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα. Το ψάρι που έχω στο αβαταρ λέγεται Zebrasoma Flavescens ή αλλιώς Yellow tang ή όπως το λέμε εμείς Χαμανέζο! Είναι απο τα εύκολα ψάρια, αλλά επειδή μεγαλώνει θέλει ενυδρείο 200+ λίτρα. Έγινε επεξεργασία 10 Σεπτεμβρίου 2013 - Παναγιώτης Κ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παναγιώτης Κ 10 Σεπτεμβρίου 2013 #6 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) http://www.sera.de/gr/sera-produktwelt/category/set-enydreioy-3149.html#jc_137 Με τα Led θα είναι καλύτερα;; Είναι όσο ολοκληρωμένο φαίνεται ή θα χρειαστώ επιπλέον πράγματα; Υπάχουν οπαδοί των Λεντ και των Τ5. Εγώ προσωπικά έχω τ5, αλλά και τα λεντ είναι εξίσου καλά. Είναι πιο ακριβά για να τα βάλεις, αλλά είναι πιο οικονομικά στην κατανάλωση. Ο κύβος των 130 λίτρων είναι καλός, αλλά κάποια πράγματα του θέλουν αναβάθμιση. Έγινε επεξεργασία 10 Σεπτεμβρίου 2013 - Παναγιώτης Κ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 10 Σεπτεμβρίου 2013 Author #7 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Παναγιώτη είσαι πολύ κατατοπιστικός, σε ευχαριστώ. Τα ενυδρεία μου έχουν το ένα Τ5 και το άλλο Τ8. Υπάρχει κάτι επώνυμο στις διαστάσεις που λες ή να κοιτάξω για DIY; Τελικά ο κύβος τσιμπάει από ό,τι βλέπω οπότε μάλλον δεν αξίζει ειδικά εάν χρειαστεί και αναβάθμιση... Από που ψωνίζετε δηλαδή οι θαλασσινοί; Ξέρεις, επαρχία ειπναι ακόμη πιο δύσκολο.. Δηλαδή τα κοράλια δε θα τα βάλω πριν γεμίσω-στρώσω το ενυδρείο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παναγιώτης Κ 10 Σεπτεμβρίου 2013 #8 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Παναγιώτη είσαι πολύ κατατοπιστικός, σε ευχαριστώ. Τα ενυδρεία μου έχουν το ένα Τ5 και το άλλο Τ8. Υπάρχει κάτι επώνυμο στις διαστάσεις που λες ή να κοιτάξω για DIY; Τελικά ο κύβος τσιμπάει από ό,τι βλέπω οπότε μάλλον δεν αξίζει ειδικά εάν χρειαστεί και αναβάθμιση... Από που ψωνίζετε δηλαδή οι θαλασσινοί; Ξέρεις, επαρχία ειπναι ακόμη πιο δύσκολο.. Δηλαδή τα κοράλια δε θα τα βάλω πριν γεμίσω-στρώσω το ενυδρείο; Τελικά θα πάρεις άλλο ενυδρείο? Θα φτιάξεις άλλο ενυδρείο? Ή θα χρησιμοποιήσεις κάποιο που έχεις? Και αν ναι τι λίτρων και διαστάσεων? Στις διαστάσεις που σου είπα δύσκολα θα βρεις εργοστασιακό. DIY Θα σου προτεινα. Τ8 δεν κάνουν για θαλασσινό. Τ5 κάνουν. Τι εννοείς απο που ψωνίζουμε? Απο όπου ψωνίζουν και για γλυκό! Τι επαρχία βρε συ? Αν είναι σωστά αυτά που λες στις πληροφορίες άβαταρ και μένεις θεσσαλονίκη τί επαρχία μου λές? Εννοείτε ότι δεν βάζεις κοράλια απο τότε. Κοράλια θα βάλεις όταν θα έχει στρώσει το ενυδρείο, και όχι απαιτητικά απο την αρχή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 10 Σεπτεμβρίου 2013 Author #9 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Μετακόμισα.. Έμεινε η Θεσσαλονίκη από λάθος, έχεις δίκαιο.. Ενυδρείο ή θα φτιάξω ή θα αγοράσω, τα υπάρχοντα θα μείνουν όπως είναι εννοείται! Λοιπόν, σε καινούριο υπάρχει κάποια πρόταση; Αν πάω σε DIY πρέπει να είναι τόσο ψηλό; Γενικά θέλουμε ύψος από ό,τι καταλαβαίνω, ε; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παναγιώτης Κ 10 Σεπτεμβρίου 2013 #10 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Μετακόμισα.. Έμεινε η Θεσσαλονίκη από λάθος, έχεις δίκαιο.. Ενυδρείο ή θα φτιάξω ή θα αγοράσω, τα υπάρχοντα θα μείνουν όπως είναι εννοείται! Λοιπόν, σε καινούριο υπάρχει κάποια πρόταση; Αν πάω σε DIY πρέπει να είναι τόσο ψηλό; Γενικά θέλουμε ύψος από ό,τι καταλαβαίνω, ε; Αφού θα πας σε καινούριο κάνε ένα DIY. Στο ριφ δεν θες απαραίτητα ύψος, αλλά πιο πολύ πλάτος. Αν δεν θές 60 ύψος κάντο 50. Και διαστάσεις 80χ60χ50 και με 6ρι τζάμι μάλιστα εφόσον κατέβηκες ύψος! Περιμετρικές κίντρες και είσαι κουφέτο!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 10 Σεπτεμβρίου 2013 Author #11 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Super! Πρέπει να αρχίσω να ψάχνω και κατασκευαστή! Άντε να δούμε πως θα πάει το εγχείρημα.. Τέλειο το θαλασσινό... Σε αυτά τα λίτρα τι επιλογές έχω; Υπάρχει κάποιο θέμα με "κατάλληλες" ψαροσυνθέσεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παναγιώτης Κ 10 Σεπτεμβρίου 2013 #12 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Super! Πρέπει να αρχίσω να ψάχνω και κατασκευαστή! Άντε να δούμε πως θα πάει το εγχείρημα.. Τέλειο το θαλασσινό... Σε αυτά τα λίτρα τι επιλογές έχω; Υπάρχει κάποιο θέμα με "κατάλληλες" ψαροσυνθέσεις; Αν τελικά πάς σε DIY Δες και την επιλογή του σαμπ! Θα σου λύσει τα χέρια! Σε αυτά τα λίτρα έχεις κάμποσες επιλογές. Δές ένα σχετικό θέμα εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=87306 Και δές και αυτό: http://www.liveaquaria.com/product/aquarium-fish-supplies.cfm?c=15+1926&count=39&s=ts Όσο το δυνατόν απέφυγε damsels για αρχή(φτιάξτο πρώτα και τα λέμε για ψαροσύνθεση) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 10 Σεπτεμβρίου 2013 Author #13 Share 10 Σεπτεμβρίου 2013 Για ακόμη μία φορά σε ευχαριστώ Παναγιώτη. Ξεκινάω λίγο αναζήτηση εξοπλισμού για να κάνω και προϋπολογισμό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παναγιώτης Κ 11 Σεπτεμβρίου 2013 #14 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Καλό είναι να μας λές τι έχεις στο μυαλό σου όσον αφορά τον εξοπλισμό για να μην κάνεις άσκοπες αγορές και να σε προφυλάξουμε απο χαζά πράγματα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 11 Σεπτεμβρίου 2013 Author #15 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Σίγουρα θα χρειαστώ Α/Ο, σίμμερ, αντλίες και τα τεστ για αρχή. Αναρωτιέμαι εάν ένα εξωτερικό φίλτρο μπορούσε να αντικαταστήσει το SUB ψάχνοντας παράλληλα τρόπο να χωρέσω το τελευταίο στην κατασκευή.. Θα δείξει.. Θα πάω αρκετά αργά αυτή τη φορά για να αποφύγω τα λάθη της πρώτης φοράς.. Έγινε επεξεργασία 11 Σεπτεμβρίου 2013 - ataktoulis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Κωστας Τ 11 Σεπτεμβρίου 2013 #16 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Σίγουρα θα χρειαστώ Α/Ο, σίμμερ, αντλίες και τα τεστ για αρχή. Αναρωτιέμαι εάν ένα εξωτερικό φίλτρο μπορούσε να αντικαταστήσει το SUB ψάχνοντας παράλληλα τρόπο να χωρέσω το τελευταίο στην κατασκευή.. Θα δείξει.. Θα πάω αρκετά αργά αυτή τη φορά για να αποφύγω τα λάθη της πρώτης φοράς.. καλησπερα. το σαμπ δεν συγκρινεται με το εξωτερικο φιλτρο.στο εξ.φιλτρο θα βαλεις ανθρακα,αντιφοσφωρο και τελος. στο σαμπ απο την αλλη βαζεις τα παραπανω αλλα και το σκιμμερ(αλλιως πας σε κρεμαστο στο ενυδρειο οπου δεν εχεις και πολλες επιλογες),τους θερμαντηρες,καποια δοσομετρικη αν χρειαστει,μπορεις να βαλεις βραχο αλλα και να διατηρεις αλγες για μειωση νιτρικων-φοσφωρικων,μεχρι να κανεις και τις αλλαγες νερου απο εκει. αν εχεις τη δυνατοτητα να βαλεις σαμπ καντο.οχι οτι δεν γινεται χωρις αυτο αλλα εχεις περισσοτερες δυνατοτητες και κρυβεις αρκετο απο τον αντιαισθητικο εξοπλισμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 11 Σεπτεμβρίου 2013 #17 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Θα συμφωνησω με τον κωστα Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 11 Σεπτεμβρίου 2013 Author #18 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Μάλιστα. Υπάρχει κάποιος κανόνας-αναλογία ενυδρείου/sub; Δηλαδή αν το ενυδρείο είναι 200lt το sub πόσο πρέπει να είναι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παναγιώτης Κ 11 Σεπτεμβρίου 2013 #19 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 Μάλιστα. Υπάρχει κάποιος κανόνας-αναλογία ενυδρείου/sub; Δηλαδή αν το ενυδρείο είναι 200lt το sub πόσο πρέπει να είναι; Απο 50 και πάνω. Το ιδανικό είναι γύρω στα 100 λίτρα βάση των λίτρων που έθεσες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 11 Σεπτεμβρίου 2013 #20 Share 11 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Φιλε ataktoulis τα λιτρα του sump καθοριζονται απο το λογο-λογους που θες να το χρησιμοποιησεις. Μπορει να το κανεις και 400 λιτρα αν θες να βαλεις πολυ εξοπλισμο η' να εχεις χωρο για να προσαρμοζονται τα ψαρια και πραγματικα 100 λογους για τους οποιους κανουμε sump,ακομα και αν το ενυδρειο σου ειναι 200 λιτρα. Απο την αλλη μπορεις και να το κανεις και 50 λιτρα αν θες να τοποθετησεις εκει τα βασικα...θερμοστατη,skimer και αντλια επιστροφης. Η' κανεις μεγαλο sump(120+ λιτρα)απο την αρχη ωστε να εχεις το περιθωριο να βαλεις οτι θελεις μετα και οποτε το θες η' κανεις μια πολυ καλη μελετη πριν το φτιαξεις...βλεπεις πως θα το δουλεψεις(εξοπλισμο-μεθοδοι φιλτραρισματος κτλ) και δινεις τα αναλογα μιλτρα-μεγεθος ωστε να χωρεσουν ολα αυτα. Βεβαια sump μπορεις ν'αλλαξεις και στην πορεια οποτε θες(αν πιανουν τα χερια σου και εχεις εμπιστοσυνη να κανεις κατι δικο σου,για να μην μπαινεις σε μεγαλα εξοδα) Έγινε επεξεργασία 11 Σεπτεμβρίου 2013 - mad23 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος