Jump to content

Rio 180 Παμε Για Φυτεμενο!!!

retard20

Recommended Posts

Μετα απο 4 μερες εφτασα να εχω 50-60 φυσαλιδες

το ειχα τις 3 μερες με 35-40 δεν ειχα καποιο προβλημα μετα ψαρια...

Να το αφησω ως εχει μεχρι να βαλω και τον επιπλεον φωτισμο?

να το γυρισω στις 35-40 και οταν βαλω τον φωτισμο να παω 60-80 η παραπανω?

Συμβουλεψτε με παρακαλω... :)

• Απαντήσεις 112
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τελικα δουλευει?

Εγω θα το αφηνα ως εχει για τωρα.Μετρησεις εχεις κανει καθολου να δεις που βρησκεσε και ποσο co2 εχεις μεσα στο ενυδρειο σου?

Πάνο το έχουμε πει πολλοί πολλές φορές αλλά ας το ξαναπούμε.

Πάνω από 20 χρόνια δεν κλείνω το βράδυ το CO2 δοκιμασμένο σε ενυδρεία από 30% εως >80% Φυτεμένα.

Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με αλγη, και με τα ψάρια.

Όποιος δεν πιστεύει τον καλώ να έρθει να ξημεροβραδιάσει όσες μέρες θέλει μπροστά στο ενυδρείο μου για να πιστή.-

Το CO2 συγχωρεί πολλά λάθη στην αυξομείωση των θρεπτικών συστατικών, αντιθέτως το να διατηρήσουμε ένα ενυδρείο χωρίς CO2 με την παραμικρή αυξομείωση των θρεπτικών συστατικών θα έχουμε την μια ή την άλλη αλγη.-

Προσκοπικά θεωρώ την συντήρηση του ενυδρείου χωρίς CO2 τυράννια και αγχωτικό

Βλέπω και διαβάζω πολλές φορές διάφορα μέλη εδώ να τυραννιούνται με της αλγης, με τα φυτά, με την ανάπτυξή τους, κτλ και να λέγονται ένα κάρο πράγματα ενώ η λύσει είναι απλή, ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ και καθάρισες.

Ένας που σκοπεύει να ασχοληθεί με τα φυτά (όχι 1-2 ανουμπιες ένα κερατοφυλο και λίγη μοος) ο δρόμος τον οδηγεί στο CO2. Χωρίς αυτό θα το παλέψει θα νευριάσει, θα έχει αλγης, θα έχει πρόβλημα με την ανάπτυξη και γενικά θα παιδεύετε με τα φυτά ΄ώσπου θα αγανακτήσει και στο τέλος ή να παρατήσει το φυτεμένο ή να πάει σε πολύ εύκολα φυτά, ή θα πάρει CO2. η πλειοψηφία αυτό κάνει.

Τέλος υπάρχουν πάντοτε και οι εξευρέσεις, αυτοί που είναι επιμελής και άκρος προσεκτική ώστε να μην ξεφύγει το ενυδρείο τους προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να συντηρήσουν ένα φυτεμένο με σχετικά εύκολα φυτά χωρίς προβλήματα αλγης.

χαχα εγω πάντως χρησιμοποιώ και τις 2 μεθόδους, και οι δυο δουλεύουν άψογα...

Με προτίμησή , την χρήση ηλεκτροβάνας σε υψηλό φωτισμό.

ΒΒΑ , πιθανόν λίγο co2,, :sarcasm:

Να σου στείλω λίγη cladophora να την έχεις σαν δείκτη ποιότητας ?

Αν πηγαίνει καλά έχεις καλές παραμέτρους αν την βλέπεις να εξαφανίζεται κάτι θα λείπει.. :turned:

Δεν είναι μόνο το θέμα , co2 στο νερό , αλλά και το οξυγόνο. :whistling:

Εχω διαβάσει σε ενα βιβλιο , οτι οι αλλαγές του ph σε μια λίμνη μπορεί να είναι τεράστιες, ανάφερε ένα πχ . οτι σε μια λίμνη το πρωί το ph ήτανε 5,7 και το βράδυ 9,6 .. οπότε καταλαβαίνεις.

Δυστυχώς φυτεμένο χωρίς co2 δεν γίνεται...

(φίλε Νίκο, εκτός από την εμφάνισή της σε λίγο CO2 εμφανίζεται και σε συνεχείς διακυμάνσεις του CO2 και του Ph)

Φίλοι μου, δεν είπε κανείς ότι είστε λάθος αντιθέτως μάλιστα είστε κάτι παραπάνω από σωστοί καθώς έχετε και οι δυο σας αρκετή εμπειρία και ενασχόληση με το φυτεμένο!! :)

Η ένστασή μου έχει να κάνει με κάποιες "συμβουλές" οι οποίες είχανε δοθεί (με αφορμή σε μένα κυρίως αλλά και σε άλλους χομπίστες κατά καιρούς που διαβάζω) οι οποίες ήτανε απόλυτες και μη αμφισβητήσημες (από αυτούς που συμβούλευαν πάντα) και είχανε να κάνουνε με την απαραίτητη χρήση ηλεκτρομαγνητικής μαζί με το σύστημα διοξειδίου ειδάλλως (αν δεν τηρούσαμε τις συμβουλές τους δηλαδή)= ή "δε θα είναι καλές οι μετρήσεις" ή "θα υπάρξει πρόβλημα ασφυξίας στα ψάρια" ή ή ή.... .....για να μη σας τα πολυλογώ γενικότερα η μη εφαρμογή θα κατέληγε πάντα σε πρόβλημα του ενυδρείου! (τυχαίο??)....

Εγώ προσωπικά είχα πειστεί από κάποιους παλιούς χομπίστες (μερικοί εκ των οποίων δυστυχώς έχουν σταματήσει να συμμετέχουν ενεργά στα φόρουμ για ευνόητους λόγους οι οποίοι λόγοι έχουν αναφερθεί πολλάκις...) μέσω πειραμάτων τους και χειροπιαστών αποτελεσμάτων ότι το ενυδρείο βρίσκεται σε σταθερότητα πολύ περισσότερο όταν η παροχή είναι 24ωρη σε αντίθεση με τη χρήση ηλεκτροβάνας - παροχής μαζί με τα φώτα (εξαιρούνται οι περιπτώσεις των συστημάτων διοξειδίου που διαθέτουν ph controller).

Το πείραμα είναι πολύ απλό και από περιέργεια το δοκίμασα κι εγώ κάθε μέρα για 2 συνεχόμενες βδομάδες: μετράμε πόση διαφορά έχει το ph του ενυδρείου μέσα στο βράδυ α) με παροχή συνεχόμενου 24ωρου διοξειδίου και β) με χρήση ηλεκτροβάνας... ε σας ενημερώνω ότι η διακύμανση του ph ήτανε 0,2 με 0,4 βαθμούς το πολύ στην πρώτη περίπτωση ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ph παρουσίαζε τρελές διαφορές μέχρι και λίγο πιο πάνω από ένα βαθμό του ph!!

Άρα μήπως.. λέω εγώ τώρα με το φτωχό μου το μυαλό -_- .. μήπως την άκουγαν πολύ περισσότερο σε εκείνη την περίπτωση τα ψάρια? ...μήπως μοιραία τότε κάνει την εμφάνισή της η κατά πολλούς χειρότερη άλγη ονόματι BBA? ...μήπως στην τελική το αρνητικό αποτέλεσμα που θα προκαλούσε η μη εφαρμογή της "συμβουλής" να είναι πιο πιθανό τελικά να συμβεί με την εφαρμογή της έμπειρης συμβουλής??...

Για να καταλάβετε που θέλω να καταλήξω:

Πως είναι δυνατόν σχεδόν όλοι οι χομπίστες που τροφοδοτούν τα ενυδρεία τους διοξείδιο μέσω ηλεκτροβάνας να εμφανίζουν αργά η γρήγορα άλγες, σε αντίθεση με τους άλλους (είτε 24ωρη παροχή είτε σύστημα με ph controller) που έχουν ένα πιο σταθερό σύστημα??

Έχετε δει ποτέ να αναφέρεται πουθενά ότι καταξιωμένοι aquascapers ή/και διακριθέντες σε διαγωνισμούς στησίματος ενυδρείου (πχ ο Amano) παρέχουν διοξείδιο κλείνοντάς το βράδυ ή ανοίγοντας το με τα φώτα? (έχουν με πολύ πιο σόβαρα πράγματα να ασχοληθούν από το να παίζουν με το άνοιξε-κλείσε του διοξείδίου είμαι σίγουρος!)

....κάτι δε μου κολλάει σε όλα αυτά :closedeyes: :closedeyes:

Γι αυτό παρακαλώ πολύ γι ακόμα μια φορά τους αποκαλούμενους έμπειρους χομπίστες που αρέσκονται στο να συμβουλεύουν τους νεοεισελθόντες (και καλά κάνουν δηλαδή γιατί έτσι είναι το χόμπι μας) να μην είναι τόσο απόλυτοι στα λεγόμενά τους και να σκέφτονται πάντα την εκδοχή ότι το κάθε ενυδρείο είναι ξεχωριστός οργανισμός με διαφορετικές αντιδράσεις το καθένα και είναι από πολύ πιθανό έως και απίθανο να μην φέρουν αποτέλεσμα οι συμβουλές τους....

Αυτά τα ολίγα.. και sorry αν σας κούρασα :)

Έγινε επεξεργασία - nospanos

κανεναν δεν κουρασες πανο.

ολοι μας λεμε τις εμπειριες μας για το συνολικο καλο.

(φίλε Νίκο, εκτός από την εμφάνισή της σε λίγο CO2 εμφανίζεται και σε συνεχείς διακυμάνσεις του CO2 και του Ph)

Φίλοι μου, δεν είπε κανείς ότι είστε λάθος αντιθέτως μάλιστα είστε κάτι παραπάνω από σωστοί καθώς έχετε και οι δυο σας αρκετή εμπειρία και ενασχόληση με το φυτεμένο!! :)

Η ένστασή μου έχει να κάνει με κάποιες "συμβουλές" οι οποίες είχανε δοθεί (με αφορμή σε μένα κυρίως αλλά και σε άλλους χομπίστες κατά καιρούς που διαβάζω) οι οποίες ήτανε απόλυτες και μη αμφισβητήσημες (από αυτούς που συμβούλευαν πάντα) και είχανε να κάνουνε με την απαραίτητη χρήση ηλεκτρομαγνητικής μαζί με το σύστημα διοξειδίου ειδάλλως (αν δεν τηρούσαμε τις συμβουλές τους δηλαδή)= ή "δε θα είναι καλές οι μετρήσεις" ή "θα υπάρξει πρόβλημα ασφυξίας στα ψάρια" ή ή ή.... .....για να μη σας τα πολυλογώ γενικότερα η μη εφαρμογή θα κατέληγε πάντα σε πρόβλημα του ενυδρείου! (τυχαίο??)....

Εγώ προσωπικά είχα πειστεί από κάποιους παλιούς χομπίστες (μερικοί εκ των οποίων δυστυχώς έχουν σταματήσει να συμμετέχουν ενεργά στα φόρουμ για ευνόητους λόγους οι οποίοι λόγοι έχουν αναφερθεί πολλάκις...) μέσω πειραμάτων τους και χειροπιαστών αποτελεσμάτων ότι το ενυδρείο βρίσκεται σε σταθερότητα πολύ περισσότερο όταν η παροχή είναι 24ωρη σε αντίθεση με τη χρήση ηλεκτροβάνας - παροχής μαζί με τα φώτα (εξαιρούνται οι περιπτώσεις των συστημάτων διοξειδίου που διαθέτουν ph controller).

Το πείραμα είναι πολύ απλό και από περιέργεια το δοκίμασα κι εγώ κάθε μέρα για 2 συνεχόμενες βδομάδες: μετράμε πόση διαφορά έχει το ph του ενυδρείου μέσα στο βράδυ α) με παροχή συνεχόμενου 24ωρου διοξειδίου και β) με χρήση ηλεκτροβάνας... ε σας ενημερώνω ότι η διακύμανση του ph ήτανε 0,2 με 0,4 βαθμούς το πολύ στην πρώτη περίπτωση ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ph παρουσίαζε τρελές διαφορές μέχρι και λίγο πιο πάνω από ένα βαθμό του ph!!

Άρα μήπως.. λέω εγώ τώρα με το φτωχό μου το μυαλό -_- .. μήπως την άκουγαν πολύ περισσότερο σε εκείνη την περίπτωση τα ψάρια? ...μήπως μοιραία τότε κάνει την εμφάνισή της η κατά πολλούς χειρότερη άλγη ονόματι BBA? ...μήπως στην τελική το αρνητικό αποτέλεσμα που θα προκαλούσε η μη εφαρμογή της "συμβουλής" να είναι πιο πιθανό τελικά να συμβεί με την εφαρμογή της έμπειρης συμβουλής??...

Για να καταλάβετε που θέλω να καταλήξω:

Πως είναι δυνατόν σχεδόν όλοι οι χομπίστες που τροφοδοτούν τα ενυδρεία τους διοξείδιο μέσω ηλεκτροβάνας να εμφανίζουν αργά η γρήγορα άλγες, σε αντίθεση με τους άλλους (είτε 24ωρη παροχή είτε σύστημα με ph controller) που έχουν ένα πιο σταθερό σύστημα??

Έχετε δει ποτέ να αναφέρεται πουθενά ότι καταξιωμένοι aquascapers ή/και διακριθέντες σε διαγωνισμούς στησίματος ενυδρείου (πχ ο Amano) παρέχουν διοξείδιο κλείνοντάς το βράδυ ή ανοίγοντας το με τα φώτα? (έχουν με πολύ πιο σόβαρα πράγματα να ασχοληθούν από το να παίζουν με το άνοιξε-κλείσε του διοξείδίου είμαι σίγουρος!)

....κάτι δε μου κολλάει σε όλα αυτά :closedeyes: :closedeyes:

Γι αυτό παρακαλώ πολύ γι ακόμα μια φορά τους αποκαλούμενους έμπειρους χομπίστες που αρέσκονται στο να συμβουλεύουν τους νεοεισελθόντες (και καλά κάνουν δηλαδή γιατί έτσι είναι το χόμπι μας) να μην είναι τόσο απόλυτοι στα λεγόμενά τους και να σκέφτονται πάντα την εκδοχή ότι το κάθε ενυδρείο είναι ξεχωριστός οργανισμός με διαφορετικές αντιδράσεις το καθένα και είναι από πολύ πιθανό έως και απίθανο να μην φέρουν αποτέλεσμα οι συμβουλές τους....

Αυτά τα ολίγα.. και sorry αν σας κούρασα

Πανο δέν έχεις και άδικο... να σου πω, μάλλον το ξέρεις και εσύ , το co2 ειναι η δυσκολότερη ρύθμιση στο φυτεμένο ενυδρείο, συνήθως .ή θα δίνεις πολύ ή πολύ λίγο.

Εγώ όπως πολλές φορές εχω αναφέρει , ειμαι της αποψης πως θα διοχετεύουμε το co2 , εξαρτάται από τον φωτισμό μας, πως το έχουμε στήσει, σε χαμηλό φωτισμό ως και μέτριο συνεχόμενο, ενώ σε υψηλό φωτισμό, με ηλεκτροβάνα.

Και αυτο γιατι, στο χαμηλό-μετρίου φωτισμού τα φυτά αναπτύσσονται αργά και δεν ζητάνε πολύ co2, ενω σε υψηλού φωτισμού τα φυτά ζητάνε πολύ co2 , οπου με το συνεχομενο ολη την ημερα δεν μπορουμε να το παρέχουμε.

Ο αμανο αν εχεις δει χρησιμοποιει ευκολα φυτα!! :)

Απο την αλλη ο controller αν και το χρησιμοποιησα για ένα χρόνο, είναι το χειρότερο πράγμα!

Σε πληροφορώ, εγώ με χρήση ηλετκροβάνας σε 180 λιτρα ενυδρείο, κατεβάζω ph sto 5,9 απο 6,8 - 7 περίπου , έχω γαρίδες και ψάρια μέσα , χωρίς κανένα πρόβλημα , εδώ και 3 χρονιά περίπου, στο ενυδρείο πλέον η μόνη άλγη που εχω , όπως και στα άλλα μου ενυδρεία είναι η cladophora , αλλά μου βγαίνει πάνω σε κορμούς η σε τζάμια και όχι στα φυτά.

Και πάλι όμως υπάρχει πρόβλημα, τα μανόμετρα τα άπλα από το ebay δεν είναι ακριβές!!!!

Τι εννοώ ,., οτι κάθε μέρα δεν θα εχεις την ιδια ποσότητα co2 , αν θέλεις ακριβές ρύθμιση , πρέπει να τα πάρεις μανόμετρα που στοιχίζουν 400- 500 ευρό,.. και όχι τα 80 ευρώ που χρησιμοποιουμε σχεδόν ολοι , εγω μετρούσα καθημερινά σε όγκο το co2 και είχε διάφορα, μια ήτανε 45ml το λεπτο , και αλλη ήτανε 39 , 42 . όποτε έχει σκαμπανεβασμα.,... αλλα δεν ειχα προβλημα .

Ένας φίλος πάλι με μεγαλύτερο ενυδρείο, υψηλού φωτισμού ,έχει controller για το Co2 ,από άλγες έχει και αυτός την cladophora, άλλα σε πληροφορώ εχει γεμίσει το ενυδρείο με αυτή !

Οσο αφορά την διακυμανση του ph ειναι λογικό να εχει τεράστια διαφορά , σε περίπτωση ηλετκροβάνας.

Όπως είπα και παραπάνω στην φύση έχει μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα στο ph .

Από την άλλη δες πάλι το ενυδρείο του Tom bar, εχει τα πιο δύσκολα και απαιτητικά φυτά χωρίς να εχει προβλήματα με αλγες,....

Αν είχες δει ένα θέμα που είχα ανοίξει, θα καταλάβεις οτι ο γνωστός πινάκας ph-kh co2 , ισχύει μόνο σε 25c ,αν μετράμε την καθαρά ανθρακική σκληρότητα και οχι αλκαλική που μετράνε τα τεστ , που κυκλοφορούν στην αγορά, και να μετράμε πάλι σωστά το ph, πάλι που το επηρεάζουν ένα σωρό, όποτε με λίγα λογία για έμενα είναι ενα πολύ πρόχειρος υπολογισμός που δεν πρέπει να του δίνουμε και πολύ σημασία,

Στο τέλος αν δεν κάτσεις να δοκιμάσεις και ο ίδιος ποια είναι η καλύτερη μέθοδος που σε βολεύει, δεν θα το μάθεις πότε.

Στα φυτεμένα αν δεν πειραματιστεις πολύ απλά δεν μαθαίνεις! :sarcasm:

Πανο δέν έχεις και άδικο... να σου πω, μάλλον το ξέρεις και εσύ , το co2 ειναι η δυσκολότερη ρύθμιση στο φυτεμένο ενυδρείο, συνήθως .ή θα δίνεις πολύ ή πολύ λίγο. σύμφωνοι

Εγώ όπως πολλές φορές εχω αναφέρει , ειμαι της αποψης πως θα διοχετεύουμε το co2 , εξαρτάται από τον φωτισμό μας, πως το έχουμε στήσει, σε χαμηλό φωτισμό ως και μέτριο συνεχόμενο, ενώ σε υψηλό φωτισμό, με ηλεκτροβάνα. συμφωνώ, για να το λες κάτι θα ξέρεις παραπάνω, αλλά στη δική μου περίπτωση στο προηγούμενο στήσιμο που θεωρητικά είχα υψηλό φωτισμό (3x28watt σε περίπου 100 λίτρα) εμένα με "κατέστρεψε" η ηλεκτροβάνα (άσε που δε λειτουργούσε και σωστά όπως και του φίλου μας Γιάννη (retard20) που ξεκίνησε το θέμα, νομίζω πως έχουμε και την ίδια :veryangry:) και ήτανε πολύ πιο σταθερό (σχετικά πάντα) το ενυδρείο μου όταν είχα συνεχόμενη παροχή co2.. βέβαια παραδέχομαι πως είχα κάνει και άλλα λάθη ως αρχάριος αλλά όλα τα άσχημα ξεκινήσανε από τότε που αποφάσισα - λάθος μου - να ακούσω τι με συμβουλεύανε για το σχετικό ζήτημα..

Και αυτο γιατι, στο χαμηλό-μετρίου φωτισμού τα φυτά αναπτύσσονται αργά και δεν ζητάνε πολύ co2, ενω σε υψηλού φωτισμού τα φυτά ζητάνε πολύ co2 , οπου με το συνεχομενο ολη την ημερα δεν μπορουμε να το παρέχουμε.

Ο αμανο αν εχεις δει χρησιμοποιει ευκολα φυτα!! :)

Απο την αλλη ο controller αν και το χρησιμοποιησα για ένα χρόνο, είναι το χειρότερο πράγμα!

Σε πληροφορώ, εγώ με χρήση ηλετκροβάνας σε 180 λιτρα ενυδρείο, κατεβάζω ph sto 5,9 απο 6,8 - 7 περίπου , έχω γαρίδες και ψάρια μέσα , χωρίς κανένα πρόβλημα , εδώ και 3 χρονιά περίπου, στο ενυδρείο πλέον η μόνη άλγη που εχω , όπως και στα άλλα μου ενυδρεία είναι η cladophora , αλλά μου βγαίνει πάνω σε κορμούς η σε τζάμια και όχι στα φυτά.

Και πάλι όμως υπάρχει πρόβλημα, τα μανόμετρα τα άπλα από το ebay δεν είναι ακριβές!!!!

Τι εννοώ ,., οτι κάθε μέρα δεν θα εχεις την ιδια ποσότητα co2 , αν θέλεις ακριβές ρύθμιση , πρέπει να τα πάρεις μανόμετρα που στοιχίζουν 400- 500 ευρό,.. και όχι τα 80 ευρώ που χρησιμοποιουμε σχεδόν ολοι , εγω μετρούσα καθημερινά σε όγκο το co2 και είχε διάφορα, μια ήτανε 45ml το λεπτο , και αλλη ήτανε 39 , 42 . όποτε έχει σκαμπανεβασμα.,... αλλα δεν ειχα προβλημα .

αυτό πάλι το παρατήρησα κι εγώ και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση... θυμάσαι που στην άλλη μας συζήτηση στο άλλο φόρουμ σου είχα πει ότι δεν παρέχω πάνω από 90 φυσαλίδες ανά λεπτό και τελικά μου πέσανε στις 70 - 80 ή 83 πολλλές φορές, από μόνες τους, κι όλα αυτά χωρίς να πειράξω τίποτα στα μανόμετρα και στους ρυθμιστές...

Ένας φίλος πάλι με μεγαλύτερο ενυδρείο, υψηλού φωτισμού ,έχει controller για το Co2 ,από άλγες έχει και αυτός την cladophora, άλλα σε πληροφορώ εχει γεμίσει το ενυδρείο με αυτή !

Οσο αφορά την διακυμανση του ph ειναι λογικό να εχει τεράστια διαφορά , σε περίπτωση ηλετκροβάνας. επειδή δε θέλω πάλι να δημιουργώ κόντρες στο AZ, ψάξε και διάβασε στα θέματά μου και θα δεις 2 συγκεκριμένα έμπειρα μέλη να έχει κολλήσει η βελόνα στο ότι θα πρέπει όπωσδήποτε να σταματήσω την 24ωρη παροχή διότι σύμφωνα με τα λεγόμενά τους πάντα, τότε θα υπήρχαν πολύ άσχημες μετρήσεις στο ενυδρείο μου κυρίως τις βραδινές ώρες.... δε μου είπαν όμως αυτό που μου λες κι εσύ, κι ο Χρήστος που έχουμε μιλήσει αρκετές φορές, το οποίο το διαπίστωσα κι εγώ μαθαίνοντας και πειραματίζοντας, ότι τελικά είναι πιο απλά τα πράγματα και χρειάζεται να μάθεις καλά το ενυδρείο σου και να βρεις τις συγκεκριμένες ρουτίνες του...

Γι αυτό κι εγώ είμαι έξαλλος διότι πως γίνεται πάντα να δίνονται (και σε μένα και σε όλα τα εξίσου άπειρα μέλη) "συμβουλές" και "προτάσεις" τέτοιες ώστε να καταλήγουν πάντα στο ότι χριεαζόμαστε κάτι επιπλέον να αγοράσουμε και φυσικά πάντα στο να οδηγούν σε επίσκεψη στο πιο κοντινό κατάστημα... και σα να μην έφτανε αυτό, δε διορθώνεται και σχεδόν ποτέ το πρόβλημα ή διορθώνεται προσωρινά και σε μικρό χρονικό διάστημα τσουπ πάλι εμφανίζεται, αλλά υπάρχει πάντα το ίδιο και χιλιοειπωμένο συμπέρασμα ότι φταίει η απειρία μας για όλα αυτά... και ύστερα βγαίνω εγώ ο κακός που τα βάζω με τα καταστήματα και με τους ημιμαθείς "επαγγελματίες" και χομπίστες!... Τα συμπεράσματα δικά σας.. :rolleyes:ο καθένας έχει μυαλό πιστεύω και καταλαβαίνει..

Όπως είπα και παραπάνω στην φύση έχει μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα στο ph . δυστυχώς ή ευτυχώς τη φύση δε μπορούμε να τη μιμηθούμε στα ενυδρεία μας... αν υπήρχαν τα σκαμπανεβάσματα που υπάρχουν στη φύση, το ενυδρείο μας θα ήταν άστα να πάνε πιστεύω..

Από την άλλη δες πάλι το ενυδρείο του Tom bar, εχει τα πιο δύσκολα και απαιτητικά φυτά χωρίς να εχει προβλήματα με αλγες,....

Αν είχες δει ένα θέμα που είχα ανοίξει, θα καταλάβεις οτι ο γνωστός πινάκας ph-kh co2 , ισχύει μόνο σε 25c ,αν μετράμε την καθαρά ανθρακική σκληρότητα και οχι αλκαλική που μετράνε τα τεστ , που κυκλοφορούν στην αγορά, και να μετράμε πάλι σωστά το ph, πάλι που το επηρεάζουν ένα σωρό, όποτε με λίγα λογία για έμενα είναι ενα πολύ πρόχειρος υπολογισμός που δεν πρέπει να του δίνουμε και πολύ σημασία, και αυτό με βρίσκει σύμφωνο

Στο τέλος αν δεν κάτσεις να δοκιμάσεις και ο ίδιος ποια είναι η καλύτερη μέθοδος που σε βολεύει, δεν θα το μάθεις πότε.

Στα φυτεμένα αν δεν πειραματιστεις πολύ απλά δεν μαθαίνεις! :sarcasm:αυτό είναι το μυστικό +1.000.000

Εγώ όπως πολλές φορές εχω αναφέρει , ειμαι της αποψης πως θα διοχετεύουμε το co2 , εξαρτάται από τον φωτισμό μας, πως το έχουμε στήσει, σε χαμηλό φωτισμό ως και μέτριο συνεχόμενο, ενώ σε υψηλό φωτισμό, με ηλεκτροβάνα.

Εδώ θέλω μια διευκρίνηση, κατά την άποψη σου πότε θεωρείς έναν φωτισμό χαμηλό, ποτέ μέτριο, και πότε πολύ, και επίσης υπάρχει και το παρα πολύ. :)

Ρωτώ γιατί ο κάθε ένας (εσφαλμένα μεν) αλλιώς αντιλαμβάνεται το πολύ, το λίγο και το μέτριο, πχ άκουσα χομπιστα να λέει «εχω λίγο φωτισμό μόνο 0,5 βατ», και χομπιστα να λέει «φλόμωσα το ενυδρείο μου με φως» και είχε 0,5βατ.

Και τέλος υπάρχουν περιπτώσεις που τα 0,5 βατ είναι λίγα αλλά και περιπτώσεις που τα 0,5 βατ να είναι πολλά.

Εδώ θέλω μια διευκρίνηση, κατά την άποψη σου πότε θεωρείς έναν φωτισμό χαμηλό, ποτέ μέτριο, και πότε πολύ, και επίσης υπάρχει και το παρα πολύ. :)

Ρωτώ γιατί ο κάθε ένας (εσφαλμένα μεν) αλλιώς αντιλαμβάνεται το πολύ, το λίγο και το μέτριο, πχ άκουσα χομπιστα να λέει «εχω λίγο φωτισμό μόνο 0,5 βατ», και χομπιστα να λέει «φλόμωσα το ενυδρείο μου με φως» και είχε 0,5βατ.

Και τέλος υπάρχουν περιπτώσεις που τα 0,5 βατ είναι λίγα αλλά και περιπτώσεις που τα 0,5 βατ να είναι πολλά.

Χρήστο όπως ξέρεις και εσύ το watt/ lit είναι λάθος,

Το σωστότερο θα ήτανε να συγκρίνουμε με par αλλά δεν έχω το γκατζετάκι αυτο, όποτε παίζω με το μάτι.. και τα φυτά.

Εξαρτάται τι θέλουμε να κάνουμε , αν θέλουμε απλά να μεγαλώσουμε τα φυτά, μπορούμε να το κάνουμε και σε χαμηλό και σε μέτριο και σε υψηλό φωτισμό.

Το θέμα είναι ότι το φυτό , αλλάζει ανάλογα με το φως , σε χαμηλό φωτισμό το φυτό θα μεγαλώνει προς το φως ,τα φύλλα του θα είναι μεγάλα , και θα παίρνει χρώμα κοντά στις λάμπες, τα γκαζονακια πάλι πάνε αργά και περνούν ύψος , και το άλλο πρόβλημα είναι ότι σαπίζουν γρηγορότερα τα χαμηλά φύλλα των φυτών.

Σε υψηλό φωτισμό , όλα καταρχήν πάνε πιο γρήγορα, τα γκαζονακια απλωνουνε γρήγορα και μένουν χαμηλά, τα φύλλα των φυτων μένουν μικρά, τα κόκκινα φυτά ειναι κόκκινα, τα φυτά δεν πάνε προς τα πάνω αλλά απλώνουν αριστερά και δεξιά , γίνονται σαν " θάμνοι" .

Αν πάει κάποιος για aquascape , με γρασίδια και θαμνακια θέλει 1watt και παραπάνω.

Σε ενα ενυδρείο που χρησιμοποιώ όπως λένε στα φορουμς έχω " ακατάλληλο" φωτισμό ,το ενδυρειο είναι 180 λίτρα , το υψος του ειναι 45 εκατοστά, και φωτισμό εχει 294 watt , δηλαδή αν το πάμε με watt/lit είναι 1,63 .

Σε αλλο επειδή είναι χαμηλό 30cm εχω 2 χ39 watt , άλλα πάλι έχεις πολύ φως , επειδή είναι χαμηλό, τα γκαζονακια απο τις λάμπες απέχουν 25 cm ... αυτό με βάση τα λεγόμενα στα φορουμς αποκαλείται , μεσσαιος φωτισμός . για εμενα ειναι υψηλός φωτισμός.

Όποτε περισσότερο έχει να κάνει με το ύψος του ενυδρείου , και τι θέλουμε να κάνουμε. :)

βλέπω πολλους να ψάχνουν εξειδικευμένες λάμπες, οι οποιες κοστίζουν 10-20 ευρό η μια , εγω χρησιμοποιώ απλές τ5 απο 3000k εως και 8000k με καλά αποτελέσματα.

Το στησιμο το ξεκινάω από τον φωτισμό που θα παρέχω σε ένα ενυδρείο, και στην συνεχεία παίζω με το co2 , αφού ο φωτισμός είναι ¨σταθερός¨ η λίπανση πάλι υπολογίζεται άλλα το co2 θέλει να το προσαρμοζουμε ανάλογα τα φυτά και την φυτομάζα.

Σε ενα φυτεμένο , γνωμη μου να εχουμε πολλές λάμπες διαφορετικών kelvin , και να μην ανοίγουν ταυτόχρονα όλες...

Σε εμένα τις εχω βάλει ετσι ώστε σε 8 ώρες φωτισμού , μονο τις 4 ώρες είναι ταυτόχρονα όλες, ειναι 4 ζευγάρια λάμπες οι 2 πρωτες αναβουν την πρωτη ωρα , την δευτερη το επομενο και παει λεγοντας, και παλι μετα κλεινουν παλι αναποδα..

Καλυτερα ακόμη αποτελέσμτα θα ειχα με ενα φωτιστικο ati οπου μπορουμε να παιζουμε με ποσοστα φωτεινοτητας.

Οπότε τι φωτισμό έχω ?. :bigemo_harabe_net-76:

Χρήστο με λίγα λογία δεν μπορώ να σου απαντήσω αν τα 0,5 watt είναι χαμηλός φωτισμός. :)

Για να μην σου το χαλάσω ομως , ας πουμε με τα watt πάνω κάτω...

Μιλάμε για φυτεμένα ενυδρεία και όχι του τύπου βάζω ανουμπιες.. :)

χαμηλός και μέτριος φωτισμός ειναι το ιδιο πραγμα.. 0,6-1watt /lit

και υψηλός 1 watt +++

Τωρα θα χαλάσουμε και το θέμα του παιδιού, αν θέλουν οι mods να τα μεταφέρουν...

Έγινε επεξεργασία - nicpapa

Χμμμ…., δεν ξέρω κατά πόσο χαλάμε το θέμα ο τίτλος λέει 180 λίτρα φυτεμένο οπότε όλα αυτά που γράφτηκαν ανήκουν σε ένα φυτεμένο. :bigemo_harabe_net-66:

Τέλος πάντον σταματώ και ενώ γιατί στο τέλος όντος θα χαλάσουμε το θέμα αν και έχω να πω πολλά που είναι εκτός θέματος. :bigemo_harabe_net-77:

Χμμμ…., δεν ξέρω κατά πόσο χαλάμε το θέμα ο τίτλος λέει 180 λίτρα φυτεμένο οπότε όλα αυτά που γράφτηκαν ανήκουν σε ένα φυτεμένο. :bigemo_harabe_net-66:

Τέλος πάντον σταματώ και ενώ γιατί στο τέλος όντος θα χαλάσουμε το θέμα αν και έχω να πω πολλά που είναι εκτός θέματος. :bigemo_harabe_net-77:

xaxa Χρηστο συνέχισε το σε ενα παλίο που ειχα ανοιξει http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=87911&page=5

ή ανοιξε ενα δικό σου θεματακι... δεν κάνει να τα κρατάς μέσα σου.. :sarcasm:

Ναι Χρηστο μην τα κρατας και σκασεις(σλουρπ σλουρπ), δωσε γνωση στον λαο....

Μπας και αποφυγουμε καμια "πατατα" και το επομενο ενυδρειο γινει σωστο :-)

Ναι Χρηστο μην τα κρατας και σκασεις(σλουρπ σλουρπ), δωσε γνωση στον λαο....

Μπας και αποφυγουμε καμια "πατατα" και το επομενο ενυδρειο γινει σωστο :-)

Αυτό να το βροντοφωνάζεις συνεχώς μικρό μου έντομο, όπως λέει κι ο klaz! :P

Διαβάζω τα πάντα.με.πολύ ενδιαφέρον και θα προτιμούσα να συνεχιστούν εδώ...

Δυστυχώς φίλε μου αυτό δε γίνεται :P, θα πρέπει στο φόρουμ το περιεχόμενο ενός θέματος να συμβαδίζει πάντα με τον τίτλο, προς διευκόλυνση των αναζητήσεων κυρίως από τα νέα αλλά και από τα παλιά μέλη. Έγω ήδη σου είχα ζητήσει συγγνώμη σε pm που σου χάλασα το θέμα, το κάνω κι εδώ δημόσια..

Πάντως επειδή βλέπω ότι το 'χεις το θέμα, συνέχιζε το διάβασμα και να ακολουθείς κατά πόδας τον Χρήστο και τον Νίκο, όπως κάνω ήδη κι εγώ, διότι ό,τι πούνε (ειδικά ο φίλος Χρήστος που ψάχνει και την παραμικρή σταγόνα που κυκλοφορεί μέσα στο ενυδρείο του / sorry φίλε Νίκο δε σε υποβαθμίζω αλλά κερδίζει η εμπειρία ;) πιστεύω να συμφωνείς :D) είναι πραγματικός θησαυρός!! :thumbup:

Spam off κι από 'μένα και το καλύτερο θα είναι να επικεντρωθούμε στο θέμα σου φίλε Γιάννη...

Ο χρηστος με ειχε βοηθησει παρα πολυ σε παλαιοτερο ενυδρειο και καταφερα να εχω ενα πολυ καλο αποτελεσμα στο μικρο φυτεμενο μου <3!

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=59212

Βεβαιως και τα υπολοιπα παιδια που απαντουσαν!

Λοιπον εδω εχουμε φωτο απο το πας πανε τα φυτα τα οποια εχουν παρει μπρος μετα απο βαρβαρη μεταχειριση τους προσπαθοντας να τα απολυμανω γιατι απο την αγγελια που τα πηρα ειχαν αλγη οποια δεν ειχα δει και μαζευτηκε και στο ξυλο μου!Καταρχας να πω εγω ειχα μονο 2 ειδων αλγης την green spot/brown dust!

http://i42.tinypic.com/o53xqa.jpg

http://i44.tinypic.com/2rz2o3d.jpg

http://i44.tinypic.com/33adv0y.jpg

http://i39.tinypic.com/k3iog.jpg

η green spot στη ριζα μου και η ανακαμψη του helferi και της Rotala Rotundifolia απο το καψιμο με υπερμαγγανικό κάλιο

http://i39.tinypic.com/nqv2c6.jpg

η nymphea βγαζει πολλα φυλλα τα οποια ακομα δεν ψηλωνουν αλλα υπομονη εχει τραβηξει και αυτη....!

http://i40.tinypic.com/2eutlrk.jpg

http://i40.tinypic.com/2eutlrk.jpg

Ανθησαμε, Ανθησαμε σημερα ΝΑΙΙΙΙΙΙΙ!!!!

http://i39.tinypic.com/k3iog.jpg

http://i40.tinypic.com/2m2hzdx.jpg

η cuba αρχισε να βγαζει στο υπολοιπο υποστρωμα

http://i40.tinypic.com/neb3ft.jpg

ενα ειδος hygrophyla που χα παρει δε θυμαμαι ποιο... :P επισης φαινεται και η τριχοειδης αλγη που χαν τα φυτα που κακως δεν τα απολυμανα εξαρχης μου κανει για Staghorn !!!

http://i44.tinypic.com/rizucp.jpg

http://i43.tinypic.com/ev2ago.jpg

Μια γενικη!

http://i39.tinypic.com/2rgcg04.jpg

αυτα τα ολιγα τωρα με τις αλγες εχει ο θεος το θεμα ειναι οτι προυπηρχαν οποτε ανησυχω λιγοτερο και την Staghorn θα προσπαθησω να την διαλυσω σιγα σιγα :P!!

επισης τα ramirezi λογικα θα δωθουν σημερα και θα τα αντικαταστησουν 5 οτοκυκλοι για αρχη!

Επισης καπου ειχα δει οτι ο ενας μετρητης πρεπει να ειναι στα 60-80 bars πειραζει που εμενα δειχνει 40? και αν ναι πως αλλαζει?

Έγινε επεξεργασία - retard20

Αυτός ο μετρητής που λες λογικά είναι αυτός που δείχνει την πίεση του αερίου εσωτερικά της μπουκάλας. Σε μια γεμισμένη μπουκάλα αυτή είναι στα 57 bar, όσο πιο μειωμένη είναι η ένδειξη τόσο εξαντλείται το αέριο... (να έχεις το νου σου όταν σου δείξει 10 να πας για αλλαγή μπουκάλας)

Αυτός ο μετρητής που λες λογικά είναι αυτός που δείχνει την πίεση του αερίου εσωτερικά της μπουκάλας. Σε μια γεμισμένη μπουκάλα αυτή είναι στα 57 bar, όσο πιο μειωμένη είναι η ένδειξη τόσο εξαντλείται το αέριο... (να έχεις το νου σου όταν σου δείξει 10 να πας για αλλαγή μπουκάλας)

στα 10εχω το νου μου η κάνω την αλλαγή?επίσης μια γεμάτη μπουκαλα 4κιλών πόσο περίπου κρατάει αν είναι ανοιχτή 24/7 με περίπου 50-60φυσαλίδες?

Εχεις το νου σου γιατι τελειωνει. Γυρω στους 4 - 5 μηνες, εαν την εχει σωστα γεμισει.

στα 10εχω το νου μου η κάνω την αλλαγή?επίσης μια γεμάτη μπουκαλα 4κιλών πόσο περίπου κρατάει αν είναι ανοιχτή 24/7 με περίπου 50-60φυσαλίδες?

Εχεις το νου σου γιατι τελειωνει. Γυρω στους 4 - 5 μηνες, εαν την εχει σωστα γεμισει.

Επειδή τυγχάνει να προμηθευόμαστε από την ίδια εταιρεία, η οποία κυρίως εξοπλίζει νοσοκομεία άρα είναι δεδομένη η αξιοπιστία της και το πόσο σωστά κάνει τη δουλειά της, εγώ που έχω την 6kg μου κρατάει περίπου 8-9 μήνες... θα έλεγα κανα εξάμηνο χοντρικά να σου κρατήσει

Πανο στειλε μμ πμ την εταιρια να μαθω και εγω απο που ψωνιζεις :-Ρ

Αν και απο οτι φανταζομαι θα ειναι Αθηνα και θα πρεπει να κανω ταξιδι :-Ρ

Πανο στειλε μμ πμ την εταιρια να μαθω και εγω απο που ψωνιζεις :-Ρ

Αν και απο οτι φανταζομαι θα ειναι Αθηνα και θα πρεπει να κανω ταξιδι :-Ρ

Revival λέγεται η εταιρεία, είναι στο Παγκράτι δίπλα στην Υμηττού, το έχω ξαναγράψει ότι προμηθεύομαι από εκείνη http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=80937&p=752522

Επειδή τυγχάνει να προμηθευόμαστε από την ίδια εταιρεία, η οποία κυρίως εξοπλίζει νοσοκομεία άρα είναι δεδομένη η αξιοπιστία της και το πόσο σωστά κάνει τη δουλειά της, εγώ που έχω την 6kg μου κρατάει περίπου 8-9 μήνες... θα έλεγα κανα εξάμηνο χοντρικά να σου κρατήσει

Ομορφα αν και επειδη εκανα χρηση ασκοπη στην αρχη δοκιμες... βιδωμα ξεβιδωμα και ολα τα σχετικα σιγουρα εισεπνευσα αρκετο διοξειδιο :P μπορει και σε κανα μηνα :D!!!

Ομορφα αν και επειδη εκανα χρηση ασκοπη στην αρχη δοκιμες... βιδωμα ξεβιδωμα και ολα τα σχετικα σιγουρα εισεπνευσα αρκετο διοξειδιο :P μπορει και σε κανα μηνα :D!!!

όχι φίλε δεν παίζει αυτό B) είναι ατελείωτο το περιεχόμενο, θα δεις!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...