Jump to content

Recommended Posts

Δε φτάνει που σήμερα μου βαρυστομάχιασε ο μονομάχος, μου έλιωσαν και τα φυτά! Δεν ξέρω πόσο καιρό είναι έτσι, σήμερα το πήρα χαμπάρι! Το νερό είχε μία περίεργη μυρωδιά, την οποία δεν μπορώ να περιγράψω. Έβαλα τη σκούπα για να μαζέψω την τροφή που είχε πέσει στον πάτο και για να αφαιρέσω νερό. Στη συνέχεια, είδα φύλλα από το hydrocotyle leucocephala να επιπλέουν και κοτσάνια να κολυμπανε. Ενώ έδειχναν ολόκληρα μέσα στο νερό, όταν τα έπιανα με τη λαβίδα για να τα βγάλω έλιωναν! Ίσα που πρόλαβα να περισσώσω 2 μικρά για να τα μεταφυτέψω στο ενυδρείο με τα χρυσόψαρα. Δεν ξέρω αν θα τα φάνε, πάντως μέχρι τώρα δεν έχουν αγγίξει ούτε το κερατόφυλλο! Και το κερατόφυλλο που είχα φυτεμένο βγήκε και άρχισε να κολυμπάει και αυτό, προφανώς από την αναστάτωση και το ξαναφύτεψα. Τα υπόλοιπα φυτά, microsurum pteropus, java moss, vallisneria venditii brown (αν θυμάμαι σωστά τις ονομασίες τους) φαίνονται να είναι καλά.

Έχω κάνει κάτι λάθος ή το hydrocotyle leucocephala απλά δεν έκανε για το ενυδρείο μου; Ξέρω πως τα φυτά λιώνουν από την υψηλή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία του νερού συνήθως είναι 27 βαθμοί, και αν κιάνει πολλή ζέστη φτάνει τους 28. Επίσης τις προηγούμενες ημέρες είχα μετρήσει αμμωνία 0,5. Έβαλα aquatan και βακτήρια και έκανα μία μικρή αλλαγή νερού. Την επόμενη μέρα η αμμωνία ήταν μεταξύ 0 και 0,5, ενώ χτες μέτρησα αμμωνία 0.

Να την άκουσαν τα φυτά από την αμμωνία;

Να φταίει η θερμοκρασία;

Να είναι ο συνδυασμός όλων ή κάτι άλλο;

Έβγαλα και φωτογραφίες. Τί να τα κάνω τα καημένα;

Ό,τι κατάφερα να περισσώσω:

post-55442-0-38309000-1378297536_thumb.jpg

Να και τα λιωμένα:

post-55442-0-34167600-1378297641_thumb.jpg

Τα φυτά δε χαλάνε από την αμμωνία

Κοίτα με τη θερμοκρασία τι γίνεται 27-28 που λες για τα πιο πολλά είναι οριακά ψηλά και μισο βαθμο να έχει παραπανω για μερικές μέρες και να μην το εχεις καταλάβει τα εχασες τα φυτά

Κοίτα με τη θερμοκρασία τι γίνεται 27-28 που λες για τα πιο πολλά είναι οριακά ψηλά και μισο βαθμο να έχει παραπανω για μερικές μέρες και να μην το εχεις καταλάβει τα εχασες τα φυτά

τα φυτα δηλαδη δεν αντεχουν σε θερμοκρασια 27-28?ο μονομαχος ομως σε τετοια θερμοκρασια ζει οποτε δεν μπορουμε να παμε παρακατω απο 26

Άλλο να είναι στους 26 και άλλο στους 28,5 ας πούμε συνέχεια

Η λύση αν δεν μπορείς να εχεις ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας να βάλεις φυτά ανθεκτικά που προορίζονται για ενυδρεία δίσκων

• Like 1

Τα ψαρια μια χαρα ειναι στους 26,το φυτο ομως εχει απαιτησεις σε φωτισμο και co2

Σιγουρα ειναι ολα τα παραπανω αλλα ισως να ειναι και η περιοδος προσαρμογης τους! Καποια αντεχουν καποια οχι και μετα ξαναφουντωνουν!

• Like 1

Τα δικά μου φυτά πάντως δεν είχανε ποτέ θέμα ούτε στους 29 βαθμούς που ειπχε το ενυδρείο για κανένα 20ήμερο το καλοκαίρι. Ίσα ίσα που οι Ανούμπιες αναπτύχθηκαν ραγδαία αυτό το διάστημα και κάθε 5-6 μέρες έβγαζαν καινούριο φύλλο. Δεν ξέρω βέβαια για τα υπόλοιπα φυτά, αλλά τα δικά μου δεν είχαν κανένα θέμα με τις θερμοκρασίες.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας! :)

Σήμερα έβαλα ανεμιστηράκι και την κατέβασα στους 26, φοβήθηκα να την κατεβάσω περισσότερο μην βλάψει τον μονομάχο η απότομη αλλαγή.

Άλλο να είναι στους 26 και άλλο στους 28,5 ας πούμε συνέχεια
Η λύση αν δεν μπορείς να εχεις ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας να βάλεις φυτά ανθεκτικά που προορίζονται για ενυδρεία δίσκων

Σήμερα είχα πέρα δώθε το ανεμιστηράκι από το ενυδρείο με τα χρυσόψαρα στο μονομαχο-ενυδρείο. Θα πάρω όμως και ένα μικρό για το μονομάχο. Άλλη φορά θα προσέχω τι φυτά βάζω.

Τα ψαρια μια χαρα ειναι στους 26,το φυτο ομως εχει απαιτησεις σε φωτισμο και co2

Το hydrocotyle leucocephala θέλει CO2; Γιατί τα άλλα αν θυμάμαι καλά είναι ανάμεσα σε αυτά που μου πρότεινες. Έχω δει ένα εύκολο συστηματάκι που μπαίνει εσωτερικά στο ενυδρείο και λειτουργεί με ταμπλέτες CO2. Να έπαιρνα κάτι τέτοιο; Το φωτιστικό για το μονομαχο-ενυδρείο έπρεπε να το παραλάβω σήμερα, αύριο θα επικοινωνήσω με κατάστημα/κούριερ.

Σιγουρα ειναι ολα τα παραπανω αλλα ισως να ειναι και η περιοδος προσαρμογης τους! Καποια αντεχουν καποια οχι και μετα ξαναφουντωνουν!

Μακάρι! Να ρίξω υγρό λίπασμα; Σήμερα το σκέφτηκα αλλά φοβήθηκα για τον μονομάχο, ο καημένος είναι βαρυστομαχιασμένος, ζούσε σε ενυδρείο με σάπια φυτά, του έκανα μικρή αλλαγή σήμερα, νιώθω ότι πολύ τον βασάνισα τον καημένο.

Τα δικά μου φυτά πάντως δεν είχανε ποτέ θέμα ούτε στους 29 βαθμούς που ειπχε το ενυδρείο για κανένα 20ήμερο το καλοκαίρι. Ίσα ίσα που οι Ανούμπιες αναπτύχθηκαν ραγδαία αυτό το διάστημα και κάθε 5-6 μέρες έβγαζαν καινούριο φύλλο. Δεν ξέρω βέβαια για τα υπόλοιπα φυτά, αλλά τα δικά μου δεν είχαν κανένα θέμα με τις θερμοκρασίες.

Ίσως να είχες ανθεκτικά φυτά. Εμένα δεν έλιωσαν όλα, μόνο το hydrocotyle leucocephala και το κερατόφυλλο φάνηκε λες και άρχισε να μαραζώνει σε μερικά σημεία. Θα προσέχω από εδώ και πέρα τι φυτά βάζω και τι μπορώ να τους προσφέρω...

Κατσε ωπα μισο. Δεν υπαρχει φωτισμος στο ενυδρειο;

Κατσε ωπα μισο. :lmao: Δεν υπαρχει φωτισμος στο ενυδρειο;

:whistling: Όχι...ακόμα! Το έχω παραγγείλει το φωτιστικό και περιμένω αγωνιωδώς να έρθει. Μέχρι τώρα έχω... φυσικό φωτισμό, το φωμάτιο έχει τρία παράθυρα και είναι αρκετά φωτεινό. :wub:

Μία εβδομάδα... :blush:

Μία εβδομάδα... :blush:

για αυτο ελιωσαν τα φυταα εμενα 3 μερες χωρις φωτισμο η ανουβια επειδη εσπασε η λαμπα και χαλασω ελιωσε ετσι ακριβως οπως τα δικα σου φυτα !!!

Λοιπον δεν ειμαι και πολυ φυτεμενος αλλα μαλλον απο την ελλιψη φωτισμου ειναι το προβλημα! Επισης μην πλακωνεσαι και ριχνεις ετσι την θερμοκρασια δεν ειναι και οτι καλυτερο για τα ψαρια!

Για να δούμε, αν μπορώ θα πάω να παραλάβω εγώ το φωτιστικό. Πάντως το να κατεβάσω την θερμοκρασία από τους 27 στους 26 δε νομίζω ότι είναι απότομη αλλαγή, δε συμφωνείς;

Δεν ειναι αν γινει σταδιακα αλλα αν γινει σε 5 λεπτα ειναι!

Να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω ακριβώς πόση ώρα έκανε να πέσει αυτός ο ένας βαθμός, πάντως σίγουρα ήταν πολύ πιο γρήγορα στο 25λιτρο σε σχέση με το 110λιτρο για το οποίο προόριζα τον ανεμιστήρα. Πάντως θα πάρω κι ένα μικρό ανεμοστηράκι να έχω για το 25λιτρο. :)

Χωρις φωτισμο ειναι φυσικο να χασεις το φυτο..Εγω σ αυτα τα λιτρα θα εριχνα excel και δεν θα εβαζα κανενα συστημα co2,ειναι πολυ επικινδυνο σε τοσα λιγα λιτρα..

Ακόμα δεν μου έχει έρθει το φωτιστικό. :( Αν δεν μου έρθει σήμερα, τότε από Δευτέρα... Καλά να πάθω που βιάστηκα να πάρω τα φυτά! Προσπάθησα με τα χίλια ζόρια να βάλω ένα φωτιστικό γραφείου που έχω...

post-55442-0-20054400-1378550098_thumb.jpg

post-55442-0-83151700-1378550190_thumb.jpg

Το excel είναι λίπασμα;

Έχω ένα λίπασμα της HAQUOSS (excellence D3 γράφει και κάτι άλλα), να βάλω; :umm:

Έγινε επεξεργασία - kalliroi

Κατι ειναι κι αυτο το φωτιστικο. Ποτε λιπασματα χωρις φωτισμο!

Α, αυτό δεν το ήξερα, σ'ευχαριστώ. Η κακή κατάσταση των φυτών μπορεί να επηρρεάσει τις τιμές της αμμωνίας;

Δεν είναι ακριβώς πορτοκαλί, στην φωτογραφία έχει βγει έτσι. Στην πραγματικότητα κιτρινίζει κάπως, επειδή βγάζει χρώμα το ξύλο. :)

Το excel που ρωτάς υποκαθιστά το CO2. Δεν έχει τις ιδιότητες (ή συστατικά αν θέλεις) ενός γενικού λιπάσματος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...