Jump to content

Φωτισμός Φυτεμένου

allucard

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Έχοντας το 1ο μου φυτεμένο ενυδρείο για σχεδόν 5 χρόνια (3 χρόνια ως φυτεμένο), ήρθε ο καιρός να κάνω μία αλλαγή setup. Προς το παρών το (πειραματικό) φυτεμένο, αν και έχει πάει αρκετά καλά. δεν εχει το αισθητικό αποτελεσμα που θα ήθελα, καθώς πρόκειται να την πρώτη μου προσπάθεια να μετατρέψω το κλασσικό καρφουρίσιο ενυδρείο σε φυτεμένο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν σκόρπια φυτά, μερικά ξεριζομένα, το καπάκι έχει επάνω του να μπαλάστ που μπήκαν με όλα τα καλώδια εκτεθειμένα, για να μην αναγέρω για τις αμέτρητες τρύπες για ανεμιστήρες και ταϊστρες. Βέβαια όλα αυτα έχουν σαν αποτέλεσμα ένα σταθερό ενυδρείο, με αμέτρητες γέννες (guppy) και χωρίς απώλειες ψαριών, αλλά το οπτικό αποτέλεσμα δεν είναι για το σαλόνι.

Θέλοντας λοιπόν να φτιάξω ένα φυτεμένο ενυδρείο με γρασιδάκι, τα σωστά φυτά τοποθετημένα στις σωστές θέσεις, διαμορφώνοντσς ένα όμορφο τοπίο, χρειάζομαι αρχίκά ένα νέο καπάκι, στο οποίο θα υπάρχουν οι λάμπες, θέσεις για ανεμιστήρες (που θα ελέγχονται απο controller), οι απαραίτητες τρύπες για το φίλτρο και το co2, θέση για ταϊστρα και φυσικά ένα ανοιγόμενο καπάκι για πρόσβαση στο ενυδρείο. Όλα αυτά πρέπει να χωρέσουν σε 35εκ πλάτος (το ενυδρείο είναι 70μ*35π*40υ) και το 1ο ερώτημά μου έιναι το εξής: Πόσες λάμπες των 24w θα χρειαστώ? Η απόσταση απο το υπόστωμα μέχρι τις λάμπες υπολογίζω να είναι γύρω στα 36 εκ (με 5εκ υπόστρωμα) ή 34εκ (με 7εκ υπόστρωμα όπως είναι τώρα) και εννοείται πως οι λάμπες θα έχουν ανακλαστήρες.

Περιμένω τις γνώμες σας...

Αφού λες για γρασιδακι θες 1watt/lt τουλαχιστον μονο το eleocharis parvula ίσως και να γίνεται με λιγότερο βέβαια θες μπουκάλα co2

Το 1w/λίτρο το μετράμε με τα καθαρά λίτρα του νερού? Οι ανακλαστήρες όντως διπλασιάζουν την απόδοση? Αν ναι, τότε με 2*24w και ανακλαστήρες (96w) και 78 λίτρα καθαρό νερό, είμαι καλυμμένος...

Οι ανακλαστήρες κανουν αυτό που λες θες όμως ονομαστικά 78 watt

Οι ανακλαστηρες δεν διπλασιαζουν τα βατ,οσα ειχες τοσα θα εχεις και μετα.Καλο ειναι να υπαρχουν ομως στο καπακι.

Οι λάμπες είναι T5. Υπάρχει θέμα χώρου, καθώς σε 35εκ πλάτος πρέπει να χωρέσουν όλα. Αν δεν υπολογίσω τουσ ανακλαστήρες, τότε με 3 λάμπες είναι 72w, οπότε πάλι δε με φτάνουν. Αν τώρα μπούν 4 λάμπες, δε θα υπάρχει χώρος για ανεμιστήρες. Δυστοχώς, βάσει του μοντέλου που σχεδιάζω, ακόμα και με 3 λάμπες, υπάρχει δυσκολία στο θέμα χώρου...

Με το ίδιο πλάτος στο καπάκι έχω βάλει 4 τ8, δυο μπαλαστ, 4 σταρτερ και πέντε ανεμιστήρες των 6 cm. Αν κάνεις σωστή μελέτη όλα μπαίνουν.

Τα μπαλλλάστ θα μπούν πάνω απο το καπάκι έτσι κι αλλιώς. Στο συνολικό μήκος των 70εκ μπαίνουν ίσα ίσα ανεμιστήρες των 6εκ στα πλαϊνά, και όλα αυτά στο σχέδιο, στη πράξη μπορεί να μη βγούν...

Φίλτατε klipitiklopos, ομολογω πως δε είχα σκεφτεί να βάλω τις λάμπες απο τη μία μεριά και όχι στο κέντρο και τους ανεμιστήρες στη μία πλευρά. Θεωρώ πως αποδίδουν καλά κατά τπυς θερινούς μήνες και δεν έχεις πρόβλημα. Επίσης πολύ πρακτική η ιδέα σου να είναι οι λάμπες σε δικό τους αφαιρούμενο υποπλαίσιο.

Back to the drawing board....

Aν βαλεις αποδοτικους, μια χαρα επαρκουν, κανουν μονο λιγο θορυβο, για αυτον τον λογο εφτιαξα ενα μικρο πλαισιο, που πανω του βιδωσα 2 12ρηδες, και τοτοποθετησα πανω απο τις λαμπες, ετσι ωστε να περναει ο αερας αναμεσα απο τους ανακλαστηρες, οποτε σε χαμηλοτερες στροφες των 12ρηδων εχω το ιδιο αποτελεσμα, φετος το κρατησα ολο το καλοκαιρι στους 26 βαθμους. (με ανοικτο το πανω καπακι)

Έγινε επεξεργασία - klipitiklopos

• 2 weeks later...

Μία επιπλέον ερώτηαη: Αν μεταξύ λάμπες και επιφάνειας του νερού υπάρχει ένα πολύ λεπτό τζάμι, το πιό λεπτό που υπάρχει,πόση απόδοση θα χάσουν οι λάμπες? Λέω να βάλω ενα τέτοιο τζάμι, γιατί στο τωρινό μου ενυδρείο έχω παρατηρήσει ότι έχουν σχηματιστεί μαύροι λεκκέδες υγρασίας...

Απο τους υδρατμους που θα μαζευει το τζαμι θα γεμιζει αλατα και θα σου κοβει το φως,εκτος αν καθε μερα βγαζεις το τζαμι και το καθαριζεις..

Λογικά αν υπάρχει και εξαερισμός, δε θα μαζεύεται μπίχλα στις λάμπες έτσι?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...