Rik 15 Οκτωβρίου 2013 #101 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Νικο ο χρονος που θα χρειαστει για να αποικηθουν τα φιλτρα τον ιδιο χρονο θα χρειαστει για να αποικηθει και η επιφανιακη στρωση του βυθου οπου και αυτος παιζει ρολο εαν ειναι απο καποιο ποροδες υλικο οπως λαβα η ζεολιθο, η χαλαζιακι η αμμο με τα δυο πρωτα να υπερεχουν σε επιφανεια αποικησεις. Τωρα οσο αφορα τα νιτρικα μην κοιτας εσυ οπου εχεις σουπερ πουσαρισμενο συστημα, υπαρχουν και ενυδρεια λιγοτερο απαιτιτικα οπου υπαρχει μια σωστη ισοροποια μεταξυ ψαριων και φυτων και αρα τα νιτρικα να φτανουν χωρις προσθηκες αυτων σε μορφη λιπασματων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Οκτωβρίου 2013 Author #102 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Γνωρίζω ότι τα βακτήρια είναι παντού Νίκο. Το ζήτημα λοιπόν είναι πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένας ικανός αριθμός που θα "σηκώνει" τους ρύπους ; Φαντάζομαι ότι θα είναι αρκετός , επίσης δεν θα είναι καλό να αναταράσσουμε το περιβάλλον του ενυδρείου ; ο Νικ λεει 3-4 μήνες εγώ λέω τόσο όσο κάνει να στρώσει ένα ενυδρείο. ο κύκλος του αζώτου είναι μια σταντραρ διαδικασία που συμβαίνει μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια το νωρίτερο 15 το αργότερο 45 μέρες. Φαντάσου πως σε 45 μέρες στρώνει ένα φίλτρο που έχει πολύ ποιο μεγάλη επιφάνεια αποικισμού από το σύνολο του ενυδρείου, πόσο μάλλον θα στρώσει το ενυδρείο με την ποιο μικρή επιφάνεια αποικισμου που διαθέτη. Εκτός αυτού όταν εξ αρχής βάζουμε φυτά μέσα στο ενυδρείο μας τότε είναι σαν να το ψιλομπολιαζουμε γιατί τα φυτά κουβαλούν έναν σημαντικό αριθμό βακτηριών πάνω τους. να διευκρινίσω με στρώσιμο εννοώ μόνο τον κύκλο του αζώτου. το άλλο στρώσιμο το λεγόμενο ωρίμασμα του ενυδρείου είναι μια άλλη διαδικασία που εν μέρη είναι γνωστή το τη συμβαίνει στα ενυδρεία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 15 Οκτωβρίου 2013 #103 Share 15 Οκτωβρίου 2013 εννοείτε πως αν χρειαστεί βάζω σκούπα (σπάνια), κάνω αλλαγές νερού ανά τακτά διαστήματα και έχω και κυκλοφοριτη, ....αααα έχω και καλοριφερ και CO2 με απλά λόγια όλα είναι νορμάλ μόνο το φίλτρο και η αεραντλια λείπει Χρήστο , αφού έχεις κυκλοφορητη , γιατί να μην εχεις ένα φιλτρακι αντι γιαυτό? Άπλα να καθαριζει και τα αιωρούμενα σωματίδια.. Εγω την εχω βρει με τα κρεμαστα, της eheim, οικονομικοτατα στην αγορα, και στην ΔΕΗ, βάζω και ενα φιλτρακι απο τα αεροφιλτρα, σαν προφιλτρο, και κρατάει τα σωματίδια.. οπότε έχεις χαμηλή ροή , την ρυθμίζεις, ανατάραξη της επιφάνειας , και φίλτρο, με μόλις 3 watt, έως 570 λιτρα ροης, και το μεγαλο εως 790 λιτρα , με μολις 4 watt... Όταν λες ανα τακτά διαστήματα , εννοείς ανά εβδομάδα, και τι ποσοστό αλλαγής? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Οκτωβρίου 2013 Author #104 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Ναι και εγω ειμαι υπερ της φιλτρανσης εστω και ελαχιστης ωστε να καθαριζει το νερο.. και να μην μενουν αιωρουμενα σωαματιδια, εκτος και αν κάνουμε μεγάλες αλλαγες συχνα.. Παλι για ενα πυκνωφυτεμένο, δυστηχως δεν επαρκουν τα νιτρικά απο τα ζωντανά, γιαυτο και προσθέτουμε σε σκονη ή λιπασμα... ( παντα σε λογκικη μιλάμε ιχθυοφορτιση)... όταν το ενυδρείο ωριμάσει τότε από μόνο του δημιουργεί ιζήματα, η ιζαματοποιησει αυτή είναι η μαγκιά της φύσης που κάνει το νερό κρυστάλλινο και δεν χρειάζονται φίλτρα. Απλά θα πω τη παρατήρησα. Όταν έχουμε φίλτρο λόγο της ανατάραξης από την μια και της απορρόφησης από την άλλη τα περισσότερα ιζήματα καταλίγουν στο σφουγγάρι του φίλτρου μας. Αν δεν έχουμε φίλτρο τα ιζήματα πάλι δημιουργούνται και το νερό γίνετε κρυστάλλινο αν η φορά του κυκλοφοριτη δεν είναι έντονη προς τον βυθό ώστε να ανασηκώσει τα ιζήματα. Επιδει όμως λείπει το φίλτρο να ρουφίξει τα ιζήματα τα ιζήματα κατακάθονται κάτω στον βυθό οπότε είναι αναπόφευκτη η σκούπα βυθού σε ενυδρεία χωρίς φίλτρο είναι παρόμοια η διαδικασία που καθαρίζουμε ανα εξάμηνο τα φίλτρα μας από τα ιζήματα έτσι το λιγότερο ανά εξάμηνο ίσος και ποιο μπροστά πρέπει να καθαρίζουμε τον βυθό από τα ιζήματα σε ενυδρείο χωρίς φίλτρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 15 Οκτωβρίου 2013 #105 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Νικο ο χρονος που θα χρειαστει για να αποικηθουν τα φιλτρα τον ιδιο χρονο θα χρειαστει για να αποικηθει και η επιφανιακη στρωση του βυθου οπου και αυτος παιζει ρολο εαν ειναι απο καποιο ποροδες υλικο οπως λαβα η ζεολιθο, η χαλαζιακι η αμμο με τα δυο πρωτα να υπερεχουν σε επιφανεια αποικησεις. Τωρα οσο αφορα τα νιτρικα μην κοιτας εσυ οπου εχεις σουπερ πουσαρισμενο συστημα, υπαρχουν και ενυδρεια λιγοτερο απαιτιτικα οπου υπαρχει μια σωστη ισοροποια μεταξυ ψαριων και φυτων και αρα τα νιτρικα να φτανουν χωρις προσθηκες αυτων σε μορφη λιπασματων. Το υπόστρωμα, χαλαζιακο χαλικι, καθυστερεί να αποκτήσει την απαιτούμενη βιολογία, στα γαριδάκια γιατί λένε άστο να στρώσει ο βυθός 2 μηνες... δεν ειναι τυχαιο... δεν σου μιλαω για red cherry ,στρωσε ενα ενυδρειο και βάλε crs μεσα να δοκιμάσεις... ποσο καλά στρωμένο ειναι τελικα το ενυδρειο. Εγω το στρώσιμο πως το κάνω σε ενα καινούριο ενυδρείο, παίρνω υλικά από άλλα φίλτρα που ειναι κοντα στις παραμετρους του νεου που φτιαχνω, τα βάζω στο καινούριο φιλτρακι , πετάω αρκετά υλικά χύμα πάνω στο υπόστρωμα , μερικα τα θάβω και μέσα στο υπόστρωμα, και καθαρίζω τον υαλοβάμβακα μέσα στο νερό του νέου ενυδρείου. , το φυτεύω , το αφήνω 2 μήνες , με 3 εξαρτάται τι θα βάλω μέσα, και αλλάζω το νερό ανά εβδομάδα 10 -20% , καθως ριχνω και λιγη τροφη μερα παρα μέρα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 15 Οκτωβρίου 2013 #106 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Χρήστο , αφού έχεις κυκλοφορητη , γιατί να μην εχεις ένα φιλτρακι αντι γιαυτό? Άπλα να καθαριζει και τα αιωρούμενα σωματίδια.. Εγω την εχω βρει με τα κρεμαστα, της eheim, οικονομικοτατα στην αγορα, και στην ΔΕΗ, βάζω και ενα φιλτρακι απο τα αεροφιλτρα, σαν προφιλτρο, και κρατάει τα σωματίδια.. οπότε έχεις χαμηλή ροή , την ρυθμίζεις, ανατάραξη της επιφάνειας , και φίλτρο, με μόλις 3 watt, έως 570 λιτρα ροης, και το μεγαλο εως 790 λιτρα , με μολις 4 watt... Όταν λες ανα τακτά διαστήματα , εννοείς ανά εβδομάδα, και τι ποσοστό αλλαγής? Νίκο , μιλάς για τα ενυδρεία σου που είναι ~80% φυτεμένα όμως ; Παίζει ρόλο όπως είπαμε και η σύνθεση στα ψάρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Οκτωβρίου 2013 Author #107 Share 15 Οκτωβρίου 2013 (edited) Χρήστο , αφού έχεις κυκλοφορητη , γιατί να μην εχεις ένα φιλτρακι αντι γιαυτό? Άπλα να καθαριζει και τα αιωρούμενα σωματίδια.. Εγω την εχω βρει με τα κρεμαστα, της eheim, οικονομικοτατα στην αγορα, και στην ΔΕΗ, βάζω και ενα φιλτρακι απο τα αεροφιλτρα, σαν προφιλτρο, και κρατάει τα σωματίδια.. οπότε έχεις χαμηλή ροή , την ρυθμίζεις, ανατάραξη της επιφάνειας , και φίλτρο, με μόλις 3 watt, έως 570 λιτρα ροης, και το μεγαλο εως 790 λιτρα , με μολις 4 watt... Όταν λες ανα τακτά διαστήματα , εννοείς ανά εβδομάδα, και τι ποσοστό αλλαγής? δεν θα είχα πρόβλημα να είχα ένα κρεμαστό και ίσος να βάλω κανένα αλλά όταν είχα τα πολά ενυδρεία να αγόραζα επιπλέον φίλτρα συν την κατανάλωση του ρεύματος δεν λεει. εξάλλου στο ποιο πάνω ποστ αναφέρω ότι το νερό είναι πεντακάθαρο λογο της ιζηματοποίησεις. αλλά εκτός από τα οικονομικά ήθελα να δω πως εξελίσσεται ένα ενυδρείο χωρίς φίλτρο. Έγινε επεξεργασία 15 Οκτωβρίου 2013 - Χρήστος Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 15 Οκτωβρίου 2013 #108 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Το υπόστρωμα, χαλαζιακο χαλικι, καθυστερεί να αποκτήσει την απαιτούμενη βιολογία, στα γαριδάκια γιατί λένε άστο να στρώσει ο βυθός 2 μηνες... δεν ειναι τυχαιο... δεν σου μιλαω για red cherry ,στρωσε ενα ενυδρειο και βάλε crs μεσα να δοκιμάσεις... ποσο καλά στρωμένο ειναι τελικα το ενυδρειο. Εγω το στρώσιμο πως το κάνω σε ενα καινούριο ενυδρείο, παίρνω υλικά από άλλα φίλτρα που ειναι κοντα στις παραμετρους του νεου που φτιαχνω, τα βάζω στο καινούριο φιλτρακι , πετάω αρκετά υλικά χύμα πάνω στο υπόστρωμα , μερικα τα θάβω και μέσα στο υπόστρωμα, και καθαρίζω τον υαλοβάμβακα μέσα στο νερό του νέου ενυδρείου. , το φυτεύω , το αφήνω 2 μήνες , με 3 εξαρτάται τι θα βάλω μέσα, και αλλάζω το νερό ανά εβδομάδα 10 -20% , καθως ριχνω και λιγη τροφη μερα παρα μέρα... Ενδιαφέρον ! Ποια υλικά εννοείς ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
hms 15 Οκτωβρίου 2013 #109 Share 15 Οκτωβρίου 2013 όταν το ενυδρείο ωριμάσει τότε από μόνο του δημιουργεί ιζήματα, η ιζαματοποιησει αυτή είναι η μαγκιά της φύσης που κάνει το νερό κρυστάλλινο και δεν χρειάζονται φίλτρα. Απλά θα πω τη παρατήρησα. Όταν έχουμε φίλτρο λόγο της ανατάραξης από την μια και της απορρόφησης από την άλλη τα περισσότερα ιζήματα καταλίγουν στο σφουγγάρι του φίλτρου μας. Αν δεν έχουμε φίλτρο τα ιζήματα πάλι δημιουργούνται και το νερό γίνετε κρυστάλλινο αν η φορά του κυκλοφοριτη δεν είναι έντονη προς τον βυθό ώστε να ανασηκώσει τα ιζήματα. Επιδει όμως λείπει το φίλτρο να ρουφίξει τα ιζήματα τα ιζήματα κατακάθονται κάτω στον βυθό οπότε είναι αναπόφευκτη η σκούπα βυθού σε ενυδρεία χωρίς φίλτρο είναι παρόμοια η διαδικασία που καθαρίζουμε ανα εξάμηνο τα φίλτρα μας από τα ιζήματα έτσι το λιγότερο ανά εξάμηνο ίσος και ποιο μπροστά πρέπει να καθαρίζουμε τον βυθό από τα ιζήματα σε ενυδρείο χωρίς φίλτρο. Χρήστο παρα πολυ ενδιαφέρον αυτο που είπες με τα ιζηματα. Μπορεις να μας πεις περισσότερες πληροφορίες πανω σε αυτο ; Νομιζω πως κατι τετοιο εχει συμβεί και στο δικο μου ενυδρειο το οποίο λειτουργει 3 χρονια τωρα και κατι, το νερο ειναι κρυστάλλινο και εχουν κατακαθίσει ιζηματα κάνοντας την άμμο απο άσπρη πράσινη. Ειναι απαραίτητο να τα καθαρίζουμε γιατι δεν το εχω κανει μεχρι τωρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 15 Οκτωβρίου 2013 #110 Share 15 Οκτωβρίου 2013 όταν το ενυδρείο ωριμάσει τότε από μόνο του δημιουργεί ιζήματα, η ιζαματοποιησει αυτή είναι η μαγκιά της φύσης που κάνει το νερό κρυστάλλινο και δεν χρειάζονται φίλτρα. Απλά θα πω τη παρατήρησα. Όταν έχουμε φίλτρο λόγο της ανατάραξης από την μια και της απορρόφησης από την άλλη τα περισσότερα ιζήματα καταλίγουν στο σφουγγάρι του φίλτρου μας. Αν δεν έχουμε φίλτρο τα ιζήματα πάλι δημιουργούνται και το νερό γίνετε κρυστάλλινο αν η φορά του κυκλοφοριτη δεν είναι έντονη προς τον βυθό ώστε να ανασηκώσει τα ιζήματα. Επιδει όμως λείπει το φίλτρο να ρουφίξει τα ιζήματα τα ιζήματα κατακάθονται κάτω στον βυθό οπότε είναι αναπόφευκτη η σκούπα βυθού σε ενυδρεία χωρίς φίλτρο είναι παρόμοια η διαδικασία που καθαρίζουμε ανα εξάμηνο τα φίλτρα μας από τα ιζήματα έτσι το λιγότερο ανά εξάμηνο ίσος και ποιο μπροστά πρέπει να καθαρίζουμε τον βυθό από τα ιζήματα σε ενυδρείο χωρίς φίλτρο. Σαν θεωρια οπως μου ακουγεται ναι λογικά ισχυει, μιας και το εχεις δοκιμάσει δεν μπορω να το αποριψω... Παλι όμως με χαμηλη ροή τα περισσότερα στο βυθο πάνε, το προβλημα ομως με αυτό το σύστημα είναι οτι μετά απο λίγο καιρό όλο το υπόστρωμα γίνεται ένα , σαν μια πέτρα, δεν ξερω αν σου έχει συμβεί Χρήστο , σε εμένα είχε γίνει σε ενα γαριδάδικο.. Απο την άλλη παλι εγώ προσπαθώ στα ενυδρεία να μην πιάνει ο βυθός πολύ , μπιχλα, για να μην μου κατεβάζει το ph... και σε αυτο βοηθανε τα σαλιγκαρακια , που χώνονται μέσα στο βυθο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 15 Οκτωβρίου 2013 #111 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Νίκο , μιλάς για τα ενυδρεία σου που είναι ~80% φυτεμένα όμως ; Παίζει ρόλο όπως είπαμε και η σύνθεση στα ψάρια. εεεε,,,,, ναι να πω την αλήθεια δεν έχω δοκιμάσει και ποτε ενυδρείο χωρίς φυτάκια... δεν θα είχα πρόβλημα να είχα ένα κρεμαστό και ίσος να βάλω κανένα αλλά όταν είχα τα πολά ενυδρεία να αγόραζα επιπλέον φίλτρα συν την κατανάλωση του ρεύματος δεν λεει. εξάλλου στο ποιο πάνω ποστ αναφέρω ότι το νερό είναι πεντακάθαρο λογο της ιζηματοποίησεις. αλλά εκτός από τα οικονομικά ήθελα να δω πως εξελίσσεται ένα ενυδρείο χωρίς φίλτρο. Εμ κλασικά ... δεν χανεις και ευκαιρια για το πειραματάκι... Ενδιαφέρον ! Ποια υλικά εννοείς ; Τα κλασικά φθηνα και αξιοπιστα siporax.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 15 Οκτωβρίου 2013 #112 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Ναι δεν διαφωνω, για αυτο αναφερω οτι τα πορωδες υλικα μας προσφερουν μεγαλυτερη επιφανεια αποικησης. Αλλωστε παιδια η μεθοδος που ακολουθει ο χρηστος ειναι παλια και εχει δοκιμαστει απο πολλους με την Diana Walstad να εχει γραψει βιβλιο το οποιο εαν ψαξετε λιγο στο νετ θα μπορεσετε να το κατεβασετε σε μορφη PDF. Το φυτεμενο ειναι ενα θεμα πολυ διαφορετικο απο ενα απλο νταμαρη και εχει τελιος διαφορετικη φιλοσοφια πραγμα το οποιο μπερδευη οταν μιλαμε απλα για ενα απλο ενυδρειο και καπου ισως θα επρεπε να τα ξεχωρισουμε. Και εγω ειμαι υπερ των φυτων αλλα δυστηχως δεν μπορουν ολα τα ενυδρεια να εχουν αναλογη φυτομαζα με καποια ειδη ψαριων οπου ειτε θα τα φανε ειτε θα τα διαλυσουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Οκτωβρίου 2013 Author #113 Share 15 Οκτωβρίου 2013 ξέχασα να πω ότι αλλαγές νερού κάνω 30% ανά δέκα μέρες περίπου δεν είμαι και τόσο τυπικώς μπορεί την μια να την κάνω την 8 μέρα γιατί έχω κέφια και την επόμενη μετά από 12 μέρες. και δεν της κάνω γιατί αυξήθηκαν τα νιτρικά αλλά γιατί το φρέσκο νερό τονονει πολύ τα φυτά αλλά και τα ψάρια. @hms παλιότερα έκανα ένα πείραμα εδώ. παίρνω ένα κομμάτι από το θέμα και στο κάνω copy paste. από τότε βέβαια έμαθα κι άλλα πράγματα. ----------------------------- Τη είναι αυτή η μπίχλα;Από τα νεκρά τμήματα φυτών υπολείμματα τροφής περιττώματα νεκρά βακτηρίδια κτλ άλλα βακτηρίδια μικροοργανισμοί και πρωτόζωα αρχίζουν το έργο της διάσπασης και δημιουργούν νιφάδες οι οποίες είναι το προ στάδιο της ιζηματογένεσης και το πρώτο στάδιο δημιουργίας λάσπης. Επιστημονικά δεν έχει εξακριβωθεί πλήρες πώς δημιουργούν τα βακτηρίδια της λασπονιφάδες αυτέςόμως είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός γιατί χωρίς την δημιουργία αυτή το νερό θα ήταν συνέχεια θολό αφού όλοι η νεκρή ύλη θα αιωρούνταν ελεύθερα στο νερό. Ο βιολογικός καθαρισμός του νερού στηρίζεται πάνω σε αυτές την νιφάδες. Σε αυτήν την μάζα εισχωρούν διάφορα ιζήματα και κολλοειδής ουσίες ανόργανές ουσίες μακρο/μικροστοιχεία. Με απλά λόγια ένας μαγνήτης. Όλα τα βακτηρίδια εισχωρούν σε αυτήν την μάζα και στο νερό δεν αιωρούνται σχεδόν καθόλου. Ο βιολογικός καθαρισμός επιλέχτηκε λοιπόν χάρη σε αυτήν.Επίσης σε αυτήν την μάζα δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες που κατεβάζουν έως έναν βαθμό το ph διότι από της διάφορες καύσης δημιουργείτε CO2, ή πτώση όμως του Ph δεν είναι ξέφρενη αλλά σταματάει σε ένα σημείο διότι η μπίχλα έχει ταυτόχρονα και σταθεροποιητικές ιδιότητες του Ph. Να μην τα αναλύσω πολύ γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα. Άλλη ευεργετική ιδιότητα είναι να αποτοξινώνει το νερό ακόμη και από βαριά μέταλλα όπως ισχυρίζονται μερική επιστήμονες, επίσης συσορεύει το περίσσιο PO4 και το εκλοβίζει. Διασπά το NH και το ΝΟ2 σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Η μπίχλα αυτή σφύζει από ζωή ρίχνοντας μια ματιά στο μικροσκόπιο μου σε μια σταγόνα διέκρινα πάνω από πενήντα μορφές ζωής σε κάποια φάση θα προσπαθήσω να βγάλω κάποια βίντεο.Με απλά λόγια είναι ένα εργαστήριο που καθαρίζει το νερό και δημιουργεί συνθήκες διαβίωσης για τα φυτά παράγει CO2 δεσμεύει ιχνοστοιχεία και τα οποία διοχετεύονται στα φυτά.Παρόλο αυτά η έντονη δραστηριότητα αυτή γίνεται στα πάνω στρώματα της μπίχλας. Αυτό είναι και το αξιοσημείωτο ότι δηλαδή αν αφήσουμε 0,5 cm μπίχλα στο ενυδρείο μας ή 20 cm θα έχουμε την ίδια δραστηριότητα με τα ίδια ωφέλημα αποτελέσματα. Δεν θα έχουμε δηλαδή μεγαλύτερη παραγωγή CO2 γιατί έχουμε περισσότερο μπίχλα αλλά την ίδια. Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι η επιφάνια της μπίχλας και όχι το πάχος.Η παλιοί χομπίστες (στα πρώτα μου χρόνια ενασχόλησης με το ενυδρείο) δεν έκαμναν αλλαγές νερού μάλιστα ήταν απαγορευτικό και αφήναμε το νερό να παλιώσει προτού το βάλουμε στο ενυδρείο. Πίστευαν ότι το παλιό νερό είχε ευεργετικές ιδιότητες στο ενυδρείο μας.Και πράγματι το ενυδρείο δούλευε ρολόι.Σύγχρονες έρευνες απέδειξαν ότι η επιτυχία αυτή δεν οφείλονταν στο νερό αλλά στην μπίχλα διότι η παλιοί χομπίστες δεν έβαζαν σκούπα --------------------------------------- Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 15 Οκτωβρίου 2013 #114 Share 15 Οκτωβρίου 2013 εεεε,,,,, ναι να πω την αλήθεια δεν έχω δοκιμάσει και ποτε ενυδρείο χωρίς φυτάκια... Εμ κλασικά ... δεν χανεις και ευκαιρια για το πειραματάκι... Τα κλασικά φθηνα και αξιοπιστα siporax.. Εκτός από φυτά φυτεύεις και siporax ; :) Σήμερα ακούμε πολλά πράματα για πρώτη φορά !! Έχω ένα 54λιτρο στο υπόγειο ... Το θέμα είναι ότι θέλουμε και θερμοστάτη για τα πειράματα και άλλο ενυδρείο δεν χωράει !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Οκτωβρίου 2013 Author #115 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Ρικαρδε έχεις δίκαιο πάνω στον ειρμό της συζητήσεις ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι ο βασικός παρανομαστής στην όλοι συζήτηση είναι τα φυτά. Στα νταμάρια και στα ενυδρεία με λίγα φυτά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 15 Οκτωβρίου 2013 #116 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Για αυτο ακριβως και δεν πρεπει να βαζεις σκουπα Χρηστο και με μια φισιολογικη ροη (ουτε να κατουραει ουτε να ξεριζωνει τα φυτα) να λειτουργει εν ολιγης σαν χορτοκοπτικο, το οσο οσο χρειαζεται για να εχουμε απο την μια μια σταθερη απωθεση θρεπτικων και απο την αλλη να μαζευονται στο φιλτρο τα περιτα. Αυτο το κολλωδες ιζημα το δημιουργουν τα ιδια τα βακτηρια παραγωντας αυτη την κολλωδες ουσια ( γλυκοκαλυκας) για να μπορουνε να μεινουν ενωμενοι και να συνεργαστουνε. Αν τελιωση το φαγητο τους τοτε σταματουν αυτη την λειτουργια ετσι ωστε να ξεκολλησουν ψαχνοντας ενα καινουργιο καταφυγιο τροφης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 15 Οκτωβρίου 2013 #117 Share 15 Οκτωβρίου 2013 Rik δεν εχεις και αδικο... Το αλλο που εχω παρατηρησει... ειναι οι γαρίδες!!! Χρήστο έπρεπε να δοκιμάσεις με γαρίδες, οι γαριδες δεν αφήνουν τίποτα κάτω,(τώρα διάβαζα το θέμα και κατάλαβα πως εχασες τα φυτά ) κρατάνε την επιφάνεια του υπωστρωματος πεντακαθαρη... τσιμπολογάνε συνέχεια απο επάνω του, αφου τις βλέπεις πολλές φορες προσπαθουν να πάνε πιο βαθεια στο χαλικι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nospanos 16 Οκτωβρίου 2013 #118 Share 16 Οκτωβρίου 2013 Το υπόστρωμα, χαλαζιακο χαλικι, καθυστερεί να αποκτήσει την απαιτούμενη βιολογία, στα γαριδάκια γιατί λένε άστο να στρώσει ο βυθός 2 μηνες... δεν ειναι τυχαιο... δεν σου μιλαω για red cherry ,στρωσε ενα ενυδρειο και βάλε crs μεσα να δοκιμάσεις... ποσο καλά στρωμένο ειναι τελικα το ενυδρειο. Δηλαδή Νίκο εσύ πιστεύεις ότι για γαρίδες red cherry δεν είναι απαραίτητο να είναι στρωμένος ο βυθός 2 μήνες? http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=83631&p=774298 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 16 Οκτωβρίου 2013 Author #119 Share 16 Οκτωβρίου 2013 θα τολμήσω να κάνω μια ζουμα. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποιος στάνταρ κανόνας αλλά όλα εξαρτώνται από το στήσιμο του ενυδρείου, οπότε ανάλογα με το ενυδρείο, με τα ψάρια που θα βάλουμε (είδος αριθμός) μετά φυτά που θα έχουμε ή όχι μπορούμε να έχουμε και το ανάλογο φίλτρο από γίγας έως καθόλου όλα είναι εφικτά και όλα είναι σωστά αν γίνονται σωστά. Από όλοι την συζήτηση αποκόμισα τα παρακάτω που καλό είναι να τα έχουμε σαν κανόνα 1. Ποτέ δεν προτείνουμε σε κάποιον κάτι που δεν μπορεί να το κάνει αλλά οφείλουμε αν γνωρίζουμε και το επιτρέπει η συζήτηση να τον πληροφορήσουμε και για της εναλλακτικές λύσης προτάσεις, μεθόδους κτλ ώστε να ξέρει (μην κρατάμε εγωιστικά της γνώσεις για εμάς), αν θέλει και δείχνει ενδιαφέρων καλώς αν όχι πάλι καλός. 2. Αν δεν ξέρουμε και δεν νιώθουμε ώριμοι περπατάμε την περπατημένη οδό και καθώς εξελισσόμαστε εξελίσσουμε και το ενυδρείο μας με βάση της ανάγκες του και τα πιστεύω μας. 3. Δεν κράζουμε κάποιον αν μας πει κάτι το ακραίο αλλά πρώτα ζητάμε διευκρινήσεις, αλλά ούτε κράζουμε κάποιον που προτείνει κάτι το ακραίο εφόσον διευκρινίζει και αναλύει την ιδέα του. Αν δεν το κάνει ζητάμε να το κάνει. 4. Δεν τρέχουμε σαν παλαβοί να κάνουμε αμέσως ότι διαβάζουμε αλλά παίρνουμε πάντοτε και άλλες γνώμες. Αλλά ούτε απορρίπτουμε κάτι χωρίς να ξέρουμε και χωρίς να δώσουμε διευκρηνίσεις 5. Δεν υποβαθμίζουμε τους άπειρους με το στιλ "εισε νέος ακόμη δεν ξέρεις, η δεν μπορείς να το κάνεις'' αυτός θα κρίνει τη μπορεί να κάνει και τη όχι. 6. Δεν υπερτιμούμε τους έμπυρους δεν είναι δυνατών ένας να ξέρει τα πάντα να γνωρίζει για νταμάρια, για φυτεμένα, για θαλασσινά, να ξέρει την συμπεριφορά από 600 ψάρια, να γνωρίζει χημεία, φυσική, βιολογία, κτλ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykourgos 16 Οκτωβρίου 2013 #120 Share 16 Οκτωβρίου 2013 θα τολμήσω να κάνω μια ζουμα. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποιος στάνταρ κανόνας αλλά όλα εξαρτώνται από το στήσιμο του ενυδρείου, οπότε ανάλογα με το ενυδρείο, με τα ψάρια που θα βάλουμε (είδος αριθμός) μετά φυτά που θα έχουμε ή όχι μπορούμε να έχουμε και το ανάλογο φίλτρο από γίγας έως καθόλου όλα είναι εφικτά και όλα είναι σωστά αν γίνονται σωστά. Από όλοι την συζήτηση αποκόμισα τα παρακάτω που καλό είναι να τα έχουμε σαν κανόνα 1. Ποτέ δεν προτείνουμε σε κάποιον κάτι που δεν μπορεί να το κάνει αλλά οφείλουμε αν γνωρίζουμε και το επιτρέπει η συζήτηση να τον πληροφορήσουμε και για της εναλλακτικές λύσης προτάσεις, μεθόδους κτλ ώστε να ξέρει (μην κρατάμε εγωιστικά της γνώσεις για εμάς), αν θέλει και δείχνει ενδιαφέρων καλώς αν όχι πάλι καλός. 2. Αν δεν ξέρουμε και δεν νιώθουμε ώριμοι περπατάμε την περπατημένη οδό και καθώς εξελισσόμαστε εξελίσσουμε και το ενυδρείο μας με βάση της ανάγκες του και τα πιστεύω μας. 3. Δεν κράζουμε κάποιον αν μας πει κάτι το ακραίο αλλά πρώτα ζητάμε διευκρινήσεις, αλλά ούτε κράζουμε κάποιον που προτείνει κάτι το ακραίο εφόσον διευκρινίζει και αναλύει την ιδέα του. Αν δεν το κάνει ζητάμε να το κάνει. 4. Δεν τρέχουμε σαν παλαβοί να κάνουμε αμέσως ότι διαβάζουμε αλλά παίρνουμε πάντοτε και άλλες γνώμες. Αλλά ούτε απορρίπτουμε κάτι χωρίς να ξέρουμε και χωρίς να δώσουμε διευκρηνίσεις 5. Δεν υποβαθμίζουμε τους άπειρους με το στιλ "εισε νέος ακόμη δεν ξέρεις, η δεν μπορείς να το κάνεις'' αυτός θα κρίνει τη μπορεί να κάνει και τη όχι. 6. Δεν υπερτιμούμε τους έμπυρους δεν είναι δυνατών ένας να ξέρει τα πάντα να γνωρίζει για νταμάρια, για φυτεμένα, για θαλασσινά, να ξέρει την συμπεριφορά από 600 ψάρια, να γνωρίζει χημεία, φυσική, βιολογία, κτλ. συνφωνω σε ολα μπραβο σου!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 16 Οκτωβρίου 2013 #121 Share 16 Οκτωβρίου 2013 Και εγω συμφωνω σε ολα,εκτος το 5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costantinos 16 Οκτωβρίου 2013 #122 Share 16 Οκτωβρίου 2013 ερώτηση. από ότι καταλαβαίνω σε μια φυσιολογική ιχθυοφόρτιση(σύμφωνα με το προφίλ του εκάστοτε είδους) και σε ένα φυτεμένο ενυδρείο θα θεωρούσες το σαμπ υπερβολή? μπορείς να εξηγήσεις , να μου δώσεις ένα μέτρο της φυτικής μάζας που χρειάζεται για να λειτουργέι ενυδρείο χωρίς φίλτρο? τι εννοείται με το 80% φυτεμένο? και επίσης δεν κατάλαβα τις ποσότητες βιολογικού υλικού. αυτό το 1/3 οπότε στα 300 λίτρα νερό 100 λίτρα βιολογικό. μιλάμε για σιποράξ ας πούμε γιατί μου φαίνεται υπερβολικό. συγνώμη αν κουράζω αλλά έχω απορίες...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lefteris123 20 Οκτωβρίου 2013 #123 Share 20 Οκτωβρίου 2013 Θα ήθελα να σας παραθέσω και εγώ μια σημερινή εμπειρία μου που με προβλημάτισε πάρα πολύ, ένας φίλος μου έχει ένα ενυδρείο 50 λίτρα και έχει μέσα 3 "καρχαριάκια", 3 πλέκο, και ένα γατόψαρο (τα καρχαριάκια είναι γύρο στα 8 εκατοστά οι πλέκο επίσης γύρο στα 8 και το γατόψαρο κάπου στα 12 εκατοστά) το ενυδρείο έχει φίλτρο που ήταν δώρο με το ενυδρείο και κάνει απ ότι λέει το προφίλ του για ενυδρείο μέχρι 11 λίτρα μέσα δεν έχει καθόλου βιολογικό υλικό και έχει μόνο άνθρακα και χοντρό σφουγγάρι μέσα. Τις αλλαγές τις κάνει με αντιχλώριο τύρφη και βακτήρια. Αυτό που με τρέλανε είναι ότι την τελευταία αλλαγή νερού την έκανε πριν μια βδομάδα και σήμερα που πήγα σπίτι του και έκανα μετρήσεις τα αποτελέσματα... : 0 αμμωνία 0 NO2 50-100 NO3 το ενυδρείο αυτό τρέχει 2 μήνες και έχει δική του βιολογία!!! χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ βιολογικό υλικό και με πολύ μεγάλη ιχθιοφόρτωση η βιολογία του ανταπεξέρχεται μια χαρά!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
irinichan 23 Οκτωβρίου 2013 #124 Share 23 Οκτωβρίου 2013 Το φίλτρο δεν είναι η μοναδική κατοικία των βακτηρίων. Διατηρώ πολύ καιρό τώρα ενυδρείο χωρίς φίλτρο, χωρίς απώλειες. * Επίσης δεν προσθέτω ποτέ βακτήρια, ούτε αλλαγή νερού κάνω, προσθέτω μόνο όσο εξατμίζεται (αλλά έχω φουλ άλγη και φυτά) Ο φίλος σου βέβαια ίσως θα έπρεπε να προσθέσει κάνα φυτό παραπάνω ή/και να κάνει πιο συχνά αλλαγή νερού καθώς τα νιτρικά του είναι στα όρια της τοξικότητας. Καλό θα ήταν να τα κρατάει κάτω από 50 mg/L (το ανώτερο όριο ασφαλείας). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 23 Οκτωβρίου 2013 #125 Share 23 Οκτωβρίου 2013 Από κατοίκους, τι έχει το ενυδρείο ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος