Jump to content

Προς Εξερεύνηση Των Μύθων.


Recommended Posts

Τα νιτρικά του ήταν ψηλά γιατί ήταν στην μέρα που θα έκανε την αλλαγή, φαντάζομαι. Όσο για ιχθυοφορτωσει όπως έγραψα και πιο πάνω το ενυδρείο είναι ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΈΝΟ έχει σε 50 λίτρα 3 "καρχαριάκια", 3 πλέκο, και ένα γατόψαρο! Και όλα αυτά σε ενυδρείο χωρίς καθόλου φυτά. Πραγματικά όταν είδα τις μετρήσεις του τρελάθηκα γιατί αυτό που έβλεπα ήταν κόντρα σε ότι έχω διαβάσει!!

Link to comment
Share on other sites

Για τους κατοικους του ενυδρείου της Ειρήνης ρώτησα.:)

Link to comment
Share on other sites

Πέρσι φιλοξενούσε άγνωστο αριθμό από γκάπυ, σαλιγκάρια και γαρίδες. Φέτος φιλοξένησε και πάλι άγνωστο αριθμό από μόλυ, σαλιγκάρια και γαρίδες. Στον ενδιάμεσο χειμώνα, ξεχειμιώνασαν οι γαρίδες (red cherry- και ω ναι επιβίωσαν). Ουσιαστική αλλαγή νερού έχει να γίνει από πέρσι νομίζω την άνοιξη. Δε θυμάμαι να σου πω. Να σημειώσω ότι το ενυδρείο βρίσκεται στο μπαλκόνι, οπότε έχει φυσικό φωτισμό και ακολουθεί την ατμοσφαιρική θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

Από το πρώτο ποστ του Χρήστου:

"Ερώτηση 1

Μας λένε ότι δεν κάνει να στρώνουμε με αμμωνία το ενυδρείο γιατί είναι δηλητήριο σωστό ή λάθος και γιατί;"

Ίσως δεν έχω καταλάβει σωστά από τα προηγούμενα θέματα που έχουν αναρτηθεί στο φόρουμ περί στρωσίματος με αμμωνία, αλλά αυτό που προτεινόταν ήταν απλά να προσθέτουμε αμμωνία καθημερινά και να περιμένουμε να μηδενίσει κάποια στιγμή; Έτσι απλά;

Προσωπικά είμαι αρνητική προς αυτόν τον τρόπο.

Πρώτον, είναι το θέμα της ασφάλειας του χρήστη. Καθαρή αμμωνία σε υγρή μορφή στο εμπόριο δε νομίζω να μπορεί να βρει κάποιος εύκολα. Αυτό που κυκλοφορεί ειναι υδατικό διάλυμα 37%, καθώς η αμμωνία είναι ιδιαίτερα πτητική με έντονη οσμή (σε συνθήκες δωματίου υφίσταται μόνο σε αέρια μορφή). Ακόμα και αυτό το υδατικό διάλυμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και λιποθυμία στο χρήστη. Σε καθημερινές συνθήκες δε νομίζω ότι μπορεί άνετα κάποιος που δεν έχει την εμπειρία να δουλέψει με αυτό το διάλυμα.

Έστω ότι κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει. Πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο χωρος αερίζεται επαρκώς, υπάρχει απαγωγός (ή πιο απλά απορροφητήρας), ο χρήστης φοράει μάσκα και γάντια απαραιτήτως και οι κινήσεις του είναι σύντομες και σταθερές.

***Να τονίσω ξανά ότι δεν το συνιστώ σε κανέναν να παίζει στο σπίτι του με αυτά τα διαλύματα!!!!

Δεύτερον, πρόσθεσα αμμωνία, και; Ποιος θα τη φάει (δηλαδή ποιος οργανισμός θα την προσλάβει και θα τη μεταβολίσει); Καθώς θα προστεθεί στο νερό του ενυδρείου του οποίου το pH είναι στην ουδέτερη περιοχή, η περισσότερη ποσότητα θα αντιδράσει με τα μόρια του νερού και θα μετατραπεί σε αμμώνιο (το οποίο μπορεί να προσληφθεί από τα φυτά!!).

Όμως ποιός είπε ότι το άζωτο είναι το φαί των βακτηρίων;

Ο άνθρακας είναι. Άρα για να ταίσεις τα βακτήρια χρειάζεσαι πηγή άνθρακα!

Τα βακτήρια τα οποία θα αποικίσουν το ενυδρείο μας θα έρθουν από τον εξωτερικό χώρο, δηλαδή από τα χέρια μας, τον αέρα, τα υποστρώματα, τα φυτά κτλ. Αυτά κάτι πρέπει να φάνε. Οπότε πρέπει να προστεθεί και μία πηγή οργανικού υλικού.

Οπότε δεν πρέπει να νομίζει κάποιος ότι επειδή πρόσθεσε αμμωνία, δια μαγείας σε κάποιες μέρες θα "στρώσει" το ενυδρείο του.

Στρώσιμο δε σημαίνει αποίκιση από νιτροποιητικά-απονιτροποιητικά βακτήρια. Ένα σωρό χημικά στοιχεία πρέπει να μεταβολίζονται ταυρόχρονα, άρα και μία πληθώρα διαφορετικών βακτηρίων πρέπει να αποικίσει το ενυδρείο.

Δεν ξέρω αν σας κάλυψα γενικά ως προς την αιτιολόγηση. Μπορώ να επεκταθώ και παραπάνω αλλά το ποστ θα μεταμορφωθεί σε κεφάλαιο βιβλίου, το οποίο θα κουράσει απίστευτα τον αναγνώστη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ήθελα να επεκταθείς αν έχεις την όρεξη και τον χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να επεκταθώ. Αν θέλεις μπορείς να θέσεις κάποια ερωτήματα ώστε να δώσω μια πιο στοχευμένη απάντηση και όχι κάτι γενικό και χαοτικό.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλούν τα φιρμάνια, άλλα όπως λες και ο χρόνος δεν υπάρχει να γράψεις τα έντερα σου, και αν γράψεις τα έντερα σου τα 2/3 δεν θα διαβάσουν τίποτα.

Για αυτό θα προσπαθήσω να κάμνω στοχευμένες ερωτήσεις που δεν θα χρειάζονται μεγάλες απαντήσεις και σιγά σιγά θα βγάλουμε άκρη.

Οπότε ερώτηση πρώτη αυτό το οργανικό υλικό που λες ότι χρειάζονται τα βακτήρια μπορεί να προέρθει από την τροφή των ψαριών;

Link to comment
Share on other sites

Οργανικό υλικό είναι αυτό που αποτελείται από οργανικές ενώσεις άνθρακα. Δηλαδή ό,τι ζωντανό, ό,τι έχει προέλθει από ζωντανό καθώς και όποια άλλη μορφή ύλης που περιέχει οργανικό άνθρακα.

Οπότε, ναι, η τροφή είναι οργανικό υλικό.

*Οι απεκκρίσεις των ζώων είναι οργανικό υλικό, τα τμήματα των φυτών είναι οργανικό υλικό, κτλ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

επόμενη ερώτηση είναι σωστό ή όχι να στρώνουμε ενυδρείο με τροφή;

κάνει καλώ κακό ή δεν κάνει τίποτα;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα και χρονια πολλα σε ολους τους ψαροκαμενους!

Αν και εχω καιρο να γραψω, να ειστε σίγουροι πως καποια θεματα συνεχίζω και τα παρακολουθω με ενδιαφερων οταν εχω λιγο χρονο.

Συμφωνω με τα λεγομενα της ειρήνης, αλλωστε εχω καταθέσει παρόμοιες αποψεις στο παρελθον με τον δικο μου τροπο προσέγγισης περι του θεματος, εν ολιγης κατα την αποψη μου δεν υπαρχει σωστο η λαθος στην μεθοδο στρωσιματος με την τροφη, απλα ολα ειναι μια αλυσιδα και η αμμωνια ειναι μονο ενας κρίκος στην ολη λειτουργια ενος πολυπλοκου βιοσυστηματος σε συνεχή εξελιξη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...