TAN 24 Ιουλίου 2005 #1 Share 24 Ιουλίου 2005 Γεια σας παιδιά Στο πνεύμα των ημερών ξεκίνησα και εγώ ένα μικρό θαλασσινό πριν από ένα μήνα με σκοπό να αποκτήσω εμπειρία προκειμένου να στήσω ένα μεγαλύτερο στο μέλλον. Πρόκειται για ένα ενυδρείο 30 λίτρων με τον ακόλουθο εξοπλισμό: Φίλτρο eheim Liberty 150 με substratpro, σφουγγάρι, άνθρακα, αντιφώσφορο. Κυκλοφορητής hagen 201 2 λάμπες pc 18w (1 50/50 blue/actinic , 1 daylight) 3 κιλά βράχο με διάφορα είδη (άγνωστα σε μένα) 1 turbo snail 1 snail 1 hermit Τιμές: PH: 8.00 ΚΗ: 9 ΝΟ3: 10 ΝΟ2: 0 ΝΗ3,4: 0 αλατότητα 1.023-1.024 (παίζει με την εξάτμιση) Τα σχόλια σας ευπρόσδεκτά Μιχάλης Μπράβο Μιχάλη! Βλέπω ότι κάθε μέρα όλο και πλυθαίνουν τα νανο! Έχεις βάλει ζωντανό αραγονίτη?Πόσες μέρες 'τρέχει'? Το ενυδρείο στήθηκε στις 8/6. O αραγονίτης είναι ψόφιος της redsea περίπου 5 κιλά. Καλός ηρθες στην παρέα μας Μιχάλη.... Εύχομαι το καλύτερο σε αυτό το νέο Θαλασσινό κεφάλαιο στην ζωή σου. Θα χρειαστείς αργότερα και κάποιων κυκλοφοριτη ανάλογα με το που έχεις βάλει το φίλτρο σου για να δυναμώσεις την κυκλοφορία. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν στάσιμα σημεία όσον αφορά την ροή του νερού και θα γλυτώσεις από την γνωστή γλίτσα που πιάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Να ξέρεις ότι ο ερημίτης ειδικεύεται στο να τρώει τα άλλα σαλιγκάρια ιδιαίτερα τα turbo snail... Ευχαριστώ παιδιά Φωτογραφίες από μερικά είδη: Xenia; Polyps; Mushroom Κάποιο είδος ανεμωνης; Ειδικα εαν πεινασει, ή θελει να αλλαξει το "σπιτι" του και του ταιριαζει απο το σαλιγκαρι...θα συμβει το μοιραιο. Καλο ειναι να τα αποφευγεις και τα δυο ειδη μαζι, καθοτι ελαχιστα ειδη απο ερημιτες δεν χτυπανε τα σαλιγαρια, ειτε turbo, ειτε astrea. Ομορφο το ενυδρειο σου, και τα ειδη τα βρηκες ολα! Αντε καλη αρχη και εμεις εδω ειμαστε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 24 Ιουλίου 2005 Author #2 Share 24 Ιουλίου 2005 Η αλήθεια είναι ότι τον ερημίτη τον έχω χάσει εδώ και 2-3 μέρες. Ειναι και αυτός νυκτόβιος όπως τα σαλιγκάρια; Η Xenia άρχισε να γίνεται διαφανής και μετακόμισε ένα βράδυ μόνη της σε άλλο βραχάκι ψηλότερα. Χρειάζεται ποιο πολύ φωτισμό; Προς το παρόν, λόγω πρώιμης φάσης του ενυδρείου ανάβω μόνο τη μία λάμπα. Επίσης, μήπως θα πρέπει να ανησυχώ για τα δεκάδες άσπρα ζουζούνια 1-2 χιλοστών που κυκλοφορούν παντού; Το αντιθετο, θα πρεπει να χαιρεσαι. Αυτο συμαινει πως η ζωη στο ενυδρειο σου ειναι σε αναπτυξη. Βεβαια οταν βαλεις ψαρακια, ο πλυθησμος αυτος θα μειωνετε μερα με την ημερα, αλλα μπορεις να δεις καποια απο τα καλα ενως refugium, πως μπορει να ειναι πολυ ομορφο και πολυ διαφορετικο απο ενα ενυδρειο με κοραλια. Η αληθεια ειναι πως οπως και τα σαλιγκαρια, ετσι και οι ερημιτες εχουν μια ταση το βραδυ να βγαινουν περισσοτερο. Οσο για την δευτερη λαμπα καλα κανεις και ακομα δεν την εχεις ανοιξει, γιατι με νιτρικα και φωσφωρικα θα εχεις σιγουρα προβληματα αλγης. Αστο να στρωσει πρωτα και μετα βλεπεις. Τι φωσφωρικα εχεις και τι τεστ χρησιμοποιης (για ολα) για να τα μετρησεις? Για φωσφορικά δεν έχω κάνει ακόμη τεστ. Τα τεστ μου είναι no2, no3, αμμωνία, ph της API, KH, Ca, PO4 της Sera. Έχω και λίγη πρασινάδα (caulerpa νομίζω και από την άλλη που είναι σαν σταφύλι και αναπτύσσονται αρκετά καλά. Είπες και για ψαράκια; Δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να βάλω ψάρι σε τόσα λίτρα...Τι μικρό ψαράκι θα μπορούσα να βάλω; Τελικά τα φωσφορικά είναι 0,25mg και τα ΝΟ3 20ppm με αλλαγή πριν από 15 μέρες. Τι λέτε; Πρεπει απαραιτητα να βαλεις ενα phospate remover. Οι λογοι ειναι παρα πολλοι. Καταρχην για τωρα ετσι και κανει ενα ντου η "κακια" η αλγη θα στα πνηξει ολα. Δεν ειναι τυχαιο πως τα φωσφωρικα στο εξωτερικο τα λενε και "super algae fuel". Ενα αλλο κακο ειναι πως ποσοτητα πανω απο 0,1mg φρεναρει την αναπτυξη της κοραλλινης κατα 80%-90%. Υπαρχουν και αλλοι λογοι που δεν ειναι της παρουσης αλλα μια εικονα την πηρες. Προσεχεις λοιπον τα φωσφωρικα σου, τα νιτρικα σου, και οταν τα φερεις στα καλα τους, τοτε βαζεις και ενα μικρο ψαρακι. Μικρα ψαρακια υπαρχουν, απλα προσοχη μην εχουν καποια αδυναμια σε καποια απο τα κοραλακια που μπορει τοτε να εχεις. Στρωσε το ενυδρειο σου και μετα βλεπουμε, γιατι εαν βαλεις ενα ψαρακι τοτε δεν θα μπορεσεις να κρατησεις ουτε φωσφωρικα, αλλα ουτε νιτρικα τοσο ευκολα οσο τωρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 24 Ιουλίου 2005 Author #3 Share 24 Ιουλίου 2005 Με τι τεστ-εταιρια μετρησες τα PO4?To test PO4 είναι της Sera Στο φίλτρο έχω βάλει SeaGel της Seachem που υποτίθεται είναι ανθρακας και αντιφώσφορο μαζί. Όταν λες κακιά άλγη εννοείς κυανοβακτηρίδιο; Θελεις μεγαλυτερη ποσοτητα απο phosphate remover σε σχεση με τον ενεργο ανθρακα. Πρεπει να βαλεις και αλλο. Οσο για την κακια αλγη, ναι, το κυανοβακτηριδιο ανοικη σε αυτη την ειδικη κατηγορια, αλλα ειναι και σχετικα ευκολο να το αντιμετωπισεις. Οι αλλες ειναι οι ζορικες. Βρυωψη, Ντερμπεσια και αλλες τριχωειδη αλγες. Να εχεις υποψην σου πως οταν αρχιζει το κυανο συμαινει πως οι αλλες ειναι καπου στην πορεια. Οποτε βλεπεις τι φταιει, το παλεβεις και προλαβαινεις τις οποιες ασχημες καταστασεις μετα. Καλησπέρα σας Να σημειώσω οτι και εγώ υπ΄άλλες συνθήκες θα έλεγα όχι στον εξοπλισμό που έχεις τώρα neon, αλλά το ενυδρείο σου όσο και ο βράχος δείχνουν αρκετά καθαρά στις φώτο.Έχεις φώτο ολόκληρου του ενυδρείου:Βάλε για να αποκτήσουμε καλύτερη ιδέα .Πές μας και άλλα πράγματα όπως την όλη διαδικασία στησίματος,από πού πήρες αυτό τον πολύ όμορφο βράχο,τι αλάτι χρησιμοποιείς κτλ Πάντως το ενυδρείο είναι μακρια από το να χαρακτηριστεί ώριμο, από θέμα ήλικίας και μόνο(1 μήνα), οπότε πρόσεχε . Να συμπληρώσω και εγώ ότι δεν πρέπει να βιαστείς γιατί το ενυδρείο σου είναι άστρωτο ακόμη. Θα σε συμβούλευα να βάλεις ένα καλό ενεργό άνθρακα χωριστά και ένα αντιφώσφορο χωριστά και όχι υλικά που λένε ότι κάνουν και για τα δύο. Οσον αφορά για ψαράκια σε κανένα μήνα μπορείς να βάλεις ένα clown percula ή clown ocellaris και ένα μικρό goby και τέλος. Παιδιά ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και για τις προτάσεις σας. Προστέθηκε επιπλέον phosguard και περιμένω αύριο-μεθαύριο να πάρω νέα μέτρηση. Στα σχέδια είναι η τοποθέτηση ενός μικρού εσωτερικού skimmer. Το αλάτι είναι της redsea. Η διαδικασία στησίματος ήταν απλή: 2-3 μέρες έτρεχε μόνο με νερό από την r/o και αλάτι, προσθέτωντας 1-1,5 κιλό βράχο την εβδομάδα (σύνολο τώρα περίπου 5 κιλά). Εκτός από τα είδη που φαίνονται στις φώτο, υπάρχει ένα μπλε σφουγγάρι μερικά καβουράκια-λαθρεπιβάτες και καμμιά δεκαριά μανιταράκια μικρά που μεγαλώνουν σταθερά. Επίσης μερικά άλλα ήδη τα οποία είναι πολύ μικρά ακόμα για να αναγνωρισθούν (τουλάχιστον από μένα) Ο βράχος αγοράστηκε από το zooplanet στο Γέρακα. Φώτο εντός των ημερών Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος