Jump to content

Κλαδεμα Alternanthera Reineckii

JOHN1801

Recommended Posts

παιδες καλησπερα και καλο χειμωνα για οσους εχουν γυρισει απο διακοπες!

θα ηθελα να ρωτησω αν πρεπει να κλαδεψω τωρα την alternanthera για να φουντωσει και απο κατω ή θα πρεπει να την αφησω ακομα?

Μαλλον δεν εχεις τις σωστες συνθικες για να σου φουντωσει και κατω..αν την κλαδεψεις δεν ξερω αν θα καταφερεις κατι..

Για πες λεπτομεριες για το ενυδρειο σου.

στο προφίλ των φυτών που διαβασα για την alternanthera γράφει οτι για να φουντώσει πρέπει να κλαδεψεις τα πιο ψηλα

κλαριά της!

το ενυδρείο είναι 220 λιτρα:4 λάμπες t8 30 watt(οι 3 λάμπες 6500&4500 Kelvin & 1 2800 Kelvin)

*δεν έχω co2

*χρηση λιπασμάτων flourish excel (3ml καθημερινά εκτός από τη μέρα της αλλαγής νερού)

* <> flourish (1,5ml καθημερινα)

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ:PH-8

No3-20

No2-0

Nh3/Nh4-0

Καταρχην εχεις λιγο φωτισμο γι αυτο το φυτο και η λαμπα 2800Κ ειναι λαθος,γι αυτο και δεν φουντωνει κατω το φυτο και γι αυτο τα φυλλα του εχουν κενα μεταξυ τους,γιατι το φως δεν φτανει μεχρι κατω.Επισης δεν εχεις co2 που ειναι σημαντικο,σε ενυδρειο τοσο μεγαλο με excel μη περιμενεις να δεις αναπτυξη,το excel δεν δινει πολυ αναπτυξη στα φυτα,πιο πολυ τα συντηρει,αν θες αναπτυξη πας σε μπουκαλα.

Οτάν υπάρχει λίγο co2 σε συνδυασμό με λίγο φως τα φυτά έχουν την τάση να προσπαθουν να φτάσουν στην επιφάνεια για να πάρουν co2 απο την ατμόσφαιρα γιαυτό και αποκτούν λεπτα στελέχη με αραιά διαστήματα μεταξύ των φύλλων

Οποτε αν είχες μπουκάλα co2 τοτε τα πραγματα θ ηταν πολύ πιο εύκολα

Φίλε JOHN1801, όπως θα διάβασες το φυτό σου είναι ίσως το πιο εύκολο κόκκινο φυτό που μπορεί να διατηρήσει κανείς σε ένα ενυδρείο. Ωστόσο έχει και αυτό τις απαιτήσεις του. Αν δεν τις ικανοποιήσεις θα βαδιζεις πάντα σε τεντωμένο σχοινί. Με τον φωτισμό που έχεις, πιστεύω πως μπορείς να έχεις ικανοποιητική ανάπτυξη, αλλά μην περιμένεις να δεις έναν κόκκινο φουντωτό θάμνο. Η λάμπα μετά 2800Κ δεν βοηθάει, καλύτερα άλλαξε την. Και με το excel θα τα πας μια χαρά αφού ρίχνεις απαιτούμενη ποσότητα. Φυσικά με CO2 θα πήγαιναν τα πράγματα πολύ καλύτερα.

Και εγώ είχα προσπαθήσει με αυτό το φυτό χωρίς CO2 και χαμηλό φωτισμό. Και πήγε αρκετά καλά δεδομένου των συνθηκών που του παρειχα και των μειωμένων φυσικά δικών μου προσδοκιών. Πάντα όμως τα χαμηλά φύλα πρασίνιζαν και σταδιακά χαλουσαν και πάντα πάλευα με τις αλγες. Γι' αυτό κλαδευα συχνά φυτεύοντας ξανά τις κατακοκκινες κορυφές καΙ φρόντιζα να κρύβω το κάτω μέρος του με κάποιο άλλο πράσινο φυτό. Όμως με κούρασε, κάποια στιγμή το παραμελησα και πήρε την κάτω βόλτα.

Δες εδώ. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=28352&page=3#entry351359

Έγινε επεξεργασία - theodor72

Οτάν υπάρχει λίγο co2 σε συνδυασμό με λίγο φως τα φυτά έχουν την τάση να προσπαθουν να φτάσουν στην επιφάνεια για να πάρουν co2 απο την ατμόσφαιρα γιαυτό και αποκτούν λεπτα στελέχη με αραιά διαστήματα μεταξύ των φύλλων

Αυτό που λες φίλε Δήμο, δεν το έχω ξανακούσει. Εσύ το έχεις διαβάσει κάπου; γνωρίζω πως ελλείψει CO2 τα φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη και φαίνονται πιο λεπτεπιλεπτα και ασθενικα. Προς την επιφάνεια "τρέχουν" τα φυτά λόγω χαμηλού φωτισμού :)

Μα το ίδιο πράγμα λέμε σχεδόν και εγώ αναφέρω το λίγο φωτισμό άλλα δίνω περισσότερο ρολο στο co2

Ναι το έχω διαβάσει σε ποστ Φορουμ για φυτεμένα απλως δε θυμάμαι αν είναι σε αυτό εδώ το φόρουμ η είναι σε άλλο Φορουμ το οποίο δεν θέλω να αναφέρω γιατί με έχουν μπαναρει

Πάντως θυμάμαι πολύ καλά οτι ηταν απο άτομο που είχε σοβαρή σχέση με τα φυτεμενα

Δεν νομιζω να εχει σχεση το co2 σ αυτο που λες.Τα φυτα μεγαλωνουν προς την επιφανεια αν δεν υπαρχει αρκετος φωτισμος.

Όταν δεν υπάρχει επαρκή διοξείδιο τα φυτά απλά μεγαλώνουν πολύ αργά ή σταματούν να μεγαλώνουν και καταρρέουν.

Από πού αναφέρεις για το διοξείδιο μάλλον είναι αποτέλεσμα κάποιας λογικής συνάρτησης.

Ποτέ δεν παρατήρησα στην έλλειψη του διοξειδίου να μεγαλώνουν τα φυτά κατά αυτόν τον τρόπο.

Τώρα αν υπάρχουν εξαιρέσεις δεν ξέρω αλλά εγώ αναφέρομε στην πλειοψηφία των φυτών.

Αν υποθέσουμε ότι τα φυτά βιάζονται να μεγαλώσουν να φτάσουν στην επιφάνεια για να πάρουν CO2 από την ατμόσφαιρα τότε θα έπρεπε τα διαστήματα από μίσχο σε μίσχο να ήταν σε όλο το φυτό εξίσου μεγάλα.

Στην φωτογραφία όμως φαίνεται καθαρά ότι τα φυτά που είναι κοντά στην επιφάνεια του νερού και το χρώματακι τους το έχουν αλλά και η αποστάσεις από μίσχο σε μίσχο είναι πυκνές και φυσιολογικές.

Σίγουρα και η έλλειψη του CO2 παίζει ρόλο αλλά όχ κατα τον τρόπο που αναφέρεις. Η σωστή ανάπτυξη των φυτών είναι ένα άθροισμα από πολλούς παράγοντες.

Τέλος το φυτό είναι λάθος φυτεμένο, το συγκεκριμένο φυτό το φυτεύουμε κλιμακωτά και όχι κατά αυτόν τον τρόπο που φένετε στην φωτογραφία.

Τα περισσότερα φυτά μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν και στις 3 συνθήκες φωτισμού αν υπάρχει CO2. Για παράδειγμα ακούγεται ότι η Hemianthus calitrichoides (cuba) χρειάζεται πολύ φωτισμό ώστε να δημιουργήσει ένα χαλί στο βυθό μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Αυτό το φυτό θα πάει μια χαρά σε χαμηλό φωτισμό όταν τα επίπεδα CO2 είναι καλά στο νερό μας. Όταν δεν υπάρχει αρκετό CO2 η cuba όπως και πολλά άλλα φυτά θα μεγαλώνουν προς τα πάνω προσπαθώντας να φθάσει πάνω από την επιφάνεια του νερού, όπου το ατμοσφαιρικό CO2 είναι διαθέσιμο. Πολλοί πιστεύουν ότι τα φυτά αναπτύσσονται προς την επιφάνεια για να πλησιάσουν τη φωτεινή πηγή αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα φυτά μας λιώνουν είναι η έλλειψη CO2.

Φυσικά με χαμηλό φωτισμό τα φυτά θα μεγαλώνουν πολύ πιο αργά όμως καλά επίπεδα CO2 τελικά θα μεγαλώσουν ώστε να δημιουργήσουν το επιθυμητό aquascape.

Αυτό είναι ενα απόσπασμα απο αρθο σε ενυδρειακο Φορουμ που χρησιμοποιει παραπομπές απο άρθρα του tom bar

Τα συμπεράσματα δικά σας

το συγκεκριμενο φυτο το αγορασα πριν ενα μηνα ακριβως ετσι οπως το βλεπετε,δεν διαμορφωθηκε ετσι στο ενυδρειο μου! ισως ηρθε η ωρα να κανω και αυτη τη κινηση,να βαλω co2.. τι θα λεγατε γι'αυτο?

http://www.petsupermarket.gr/2982/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/sera-flore-co2-fertillation-system.html

Τα περισσότερα φυτά μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν και στις 3 συνθήκες φωτισμού αν υπάρχει CO2. Για παράδειγμα ακούγεται ότι η Hemianthus calitrichoides (cuba) χρειάζεται πολύ φωτισμό ώστε να δημιουργήσει ένα χαλί στο βυθό μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Αυτό το φυτό θα πάει μια χαρά σε χαμηλό φωτισμό όταν τα επίπεδα CO2 είναι καλά στο νερό μας.

Αυτό δεν μας είναι άγνωστο το έχουμε πει πολλές φορές εδώ μέσα.

Όταν δεν υπάρχει αρκετό CO2 η cuba όπως και πολλά άλλα φυτά θα μεγαλώνουν προς τα πάνω προσπαθώντας να φθάσει πάνω από την επιφάνεια του νερού, όπου το ατμοσφαιρικό CO2 είναι διαθέσιμο. Πολλοί πιστεύουν ότι τα φυτά αναπτύσσονται προς την επιφάνεια για να πλησιάσουν τη φωτεινή πηγή αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Το λέει ο τύπος αυτός, αλλά εγώ δεν επαναπαύομαι σε κάτι που είπε κάποιος ο οποίος έκανε όνομα, εγώ το θέλω τεκμηριωμένο.

Θα μου πεις ποιος είσαι εσύ και τον αμφιβάλλεις και σου απαντώ ότι είμαι ο Χρήστος έτσι απλά.

Φυσικά με χαμηλό φωτισμό τα φυτά θα μεγαλώνουν πολύ πιο αργά όμως καλά επίπεδα CO2 τελικά θα μεγαλώσουν ώστε να δημιουργήσουν το επιθυμητό aquascape.

και αυτα δεν μας είναι αγνωστα

Αυτό είναι ενα απόσπασμα απο αρθο σε ενυδρειακο Φορουμ που χρησιμοποιει παραπομπές απο άρθρα του tom bar

Τα συμπεράσματα δικά σας

1. Γενικά δεν βασίζομαι άτομα που έχουν οικονομικά οφέλη από αυτά που δημοσιεύουν.-

2. Επί χρόνια συντηρούσα ενυδρείο χωρίς CO2 και τα φυτά μου δεν έτρεχαν σαν παλαβά στην επιφάνεια, αντιθέτως με το CO2 λόγο της άρτιας και γρήγορης ανάπτυξης τα φυτά μεγαλώνανε προς τα πάνω με πολύ ποιο γρήγορους ρυθμούς.

3. Όλα τα φυτά που είναι emers είτε έχουμε είτε όχι CO2 θέλουν να βγουν έξω από το νερό είναι στην φύση τους.

4. Αυτήν την στιγμή έχω ένα ενυδρείο με απαιτητικά φυτά λίγο πολύ.

Πριν ένα μήνα με τελείωσε η μπουκάλα και από βαρεμάρα δεν πήγα να την γεμίσω (δεν είναι η πρώτη φορά που αμελώ) τα φυτά δεν άρχισαν να τρέχουν προς τα πάνω σαν παλαβά αντιθέτως μείωσαν την ανάπτυξή τους και γλίτωσα μερικά κλαδέματα λόγο της αργής ανάπτυξης.

Τα περισσότερα φυτά μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν και στις 3 συνθήκες φωτισμού αν υπάρχει CO2. Για παράδειγμα ακούγεται ότι η Hemianthus calitrichoides (cuba) χρειάζεται πολύ φωτισμό ώστε να δημιουργήσει ένα χαλί στο βυθό μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Αυτό το φυτό θα πάει μια χαρά σε χαμηλό φωτισμό όταν τα επίπεδα CO2 είναι καλά στο νερό μας. Όταν δεν υπάρχει αρκετό CO2 η cuba όπως και πολλά άλλα φυτά θα μεγαλώνουν προς τα πάνω προσπαθώντας να φθάσει πάνω από την επιφάνεια του νερού, όπου το ατμοσφαιρικό CO2 είναι διαθέσιμο. Πολλοί πιστεύουν ότι τα φυτά αναπτύσσονται προς την επιφάνεια για να πλησιάσουν τη φωτεινή πηγή αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Τα συμπεράσματα δικά σας

Αν θέλει να εξακριβώσεις αυτά που λες , μπορείς να κάνεις ένα απλό πείραμα, να βάλεις φωτισμό πλάγια στο ενυδρείο και θα δεις ότι τα φυτά σου θα μεγαλώνουν προς εκείνη την κατεύθυνση...

Όπωςσυμβαινει και με τα φυτά του κήπου...

Όσο πιο πολύ φως δίνουμε τα φυτά δεν μεγαλώνουν τόσο προς τα πάνω αλλά προς τα πλάγια ..φουντωνουνε και άλλα κάνουν το φύλο τους μικρο..

Το co2 στον αέρα αν θυμάμαι , ειναι κοντά στα 400 ppm .

Έγινε επεξεργασία - nicpapa

Αν θέλει να εξακριβώσεις αυτά που λες , μπορείς να κάνεις ένα απλό πείραμα, να βάλεις φωτισμό πλάγια στο ενυδρείο και θα δεις ότι τα φυτά σου θα μεγαλώνουν προς εκείνη την κατεύθυνση...

Όπωςσυμβαινει και με τα φυτά του κήπου...

Όσο πιο πολύ φως δίνουμε τα φυτά δεν μεγαλώνουν τόσο προς τα πάνω αλλά προς τα πλάγια ..φουντωνουνε και άλλα κάνουν το φύλο τους μικρο..

Το co2 στον αέρα αν θυμάμαι , ειναι κοντά στα 400 ppm .

Αυτο που λες,ισχυει 100% γιατι στο δικο μου ενυδρειο ο φωτισμος ηταν στο κεντρο,με αποτελεσμα τα πισω φυτα να αναπτυσονται προς το κεντρο του ενυδρειο ακολουθοντας το φως.Παντως η ελλειψη co2 κανει τα φυτα να μην ανατυσσονται γρηγορα,και σωσταβεβαια καποια απαιτητικα φυτα ισως τα χασουμε τελειως αν δεν υπαρχει co2.

Επισης αυτο για την cuba,τα γρασιδια δεν μεγαλωνουν τοσο ωστε να βγουν εξω απο το ενυδρειο,οπωτε πως θα παρουν ατμοσφαιρικο co2?

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

σήμερα αλλαξα και τη τελευταία λαμπα που είχα με λάθος Kelvin και πηρα μια της juwel με 6500Kelvin.τώρα της έχω τοποθετήσει από μπροστά προς τα πίσω(4500,6500,4500,6500)! πηρα και ένα test Po4 της salifert και έκανα μια μέτρηση και μου έδειξε 0,είναι καλό αυτό?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...