dej 17 Αυγούστου 2013 #26 Share 17 Αυγούστου 2013 Σωστη η επισημανση σου , αλλα καταλαβαινεις . Ειναι ο ενθουσιασμος της αρχης , οπως ημασταν ολοι καποτε Φυσικά και καταλαβαίνω, το στενάχωρο είναι πως δεν έχει υποστήριξη και αυτό τον μπλοκάρει να κάνει πράγματα που ίσως να ήθελε, αν δεν μπορεί τώρα ας το αντιμετωπίσει ψύχραιμα, δεν χάλασε και ο κόσμος... Αμαρτία να παραμείνουν σε αυτά τα λίτρα, θα τα χάσει πάλι και πάλι...χρειάζεται να δει τι να κάνει και αν χρειαστεί να τα δώσει, δεν είναι κακό, θα το απολαύσει περισσότερο κάποια άλλη στιγμή στη ζωή του με ηρεμία, υπομονή και προσωπική προσπάθεια με έρευνα κτλ. Συζήτησε το με τη μητέρα σου ήρεμα και ψύχραιμα να δείτε τι θα κάνετε, αυτές είναι οι ανάγκες των ψαριών και δεν μπορείτε να τις αλλάξετε, χρειάζεται να το ξέρετε. Πολύ φιλικά το λέω 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 17 Αυγούστου 2013 #27 Share 17 Αυγούστου 2013 Σας ευχαριστώ όλους σας για τις συμβουλές, θα προσπαθήσω να δω τι θα κάνω, αλλά η μητέρα μου δεν συζητά καν για μεγαλύτερο ενυδρείο και που είχσ πάρει ενυδρείο, δηλαδή πολύ ήταν, γιατί τα δύο πρώτα μας τα είχαν χαρίσει. Εγώ κοιτάζω έστω για 40 ή 60 στο ίντερνετ, αλλά δύσκολο το βλέπω, πάντως σας ευχαριστώ! Τον Ιούνιο που αποφάσισα να πάρω χρυσόψαρο, το έκανα επειδή νόμιζα ότι είναι ένα κατοικίδιο που δεν έχει κόστος ούτε πολλή φροντίδα. Μάλιστα τότε νόμιζα ότι τα χρυσόψαρα είναι όλα μικρά στο μέγεθος και ζούνε λίγο. Μπαίνοντας εδώ έμαθα ότι έκανα λάθος και ότι αν ήθελα να έχω ευτυχισμένο χρυσόψαρο έπρεπε να κάνω κάποια πράγματα. Ενυδρείο μπορείς να βρεις στο ίντερνετ, σε κάποιο κατάστημα ή και εδώ μέσα, αν πας στις αγγελίες πολλοί πουλάνε ενυδρεία και μπορεί να βρεις κάτι σε καλή τιμή. Αγγελίες: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showforum=248 Καταστήματα: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showforum=80 Το μεγάλο "έξοδο" είναι το ενυδρείο, θα το πάρεις μια φορά και θα αξίζει τον κόπο. Εμένα το δικό μου ενυδρείο είχε φίλτρο, θερμοστάτη και λάμπες. Τα υπόλοιπα δεν κοστίζουν πολύ. Και κάποια πράγματα που ίσως να σου φαίνονται πολλά ή δύσκολα μετά θα γίνουν ρουτίνα και απόλαυση. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #28 Share 17 Αυγούστου 2013 Φυσικά και καταλαβαίνω, το στενάχωρο είναι πως δεν έχει υποστήριξη και αυτό τον μπλοκάρει να κάνει πράγματα που ίσως να ήθελε, αν δεν μπορεί τώρα ας το αντιμετωπίσει ψύχραιμα, δεν χάλασε και ο κόσμος... Αμαρτία να παραμείνουν σε αυτά τα λίτρα, θα τα χάσει πάλι και πάλι...χρειάζεται να δει τι να κάνει και αν χρειαστεί να τα δώσει, δεν είναι κακό, θα το απολαύσει περισσότερο κάποια άλλη στιγμή στη ζωή του με ηρεμία, υπομονή και προσωπική προσπάθεια με έρευνα κτλ. Συζήτησε το με τη μητέρα σου ήρεμα και ψύχραιμα να δείτε τι θα κάνετε, αυτές είναι οι ανάγκες των ψαριών και δεν μπορείτε να τις αλλάξετε, χρειάζεται να το ξέρετε. Πολύ φιλικά το λέω Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 17 Αυγούστου 2013 #29 Share 17 Αυγούστου 2013 Φυσικά και καταλαβαίνω, το στενάχωρο είναι πως δεν έχει υποστήριξη και αυτό τον μπλοκάρει να κάνει πράγματα που ίσως να ήθελε, αν δεν μπορεί τώρα ας το αντιμετωπίσει ψύχραιμα, δεν χάλασε και ο κόσμος... Αμαρτία να παραμείνουν σε αυτά τα λίτρα, θα τα χάσει πάλι και πάλι...χρειάζεται να δει τι να κάνει και αν χρειαστεί να τα δώσει, δεν είναι κακό, θα το απολαύσει περισσότερο κάποια άλλη στιγμή στη ζωή του με ηρεμία, υπομονή και προσωπική προσπάθεια με έρευνα κτλ. Συζήτησε το με τη μητέρα σου ήρεμα και ψύχραιμα να δείτε τι θα κάνετε, αυτές είναι οι ανάγκες των ψαριών και δεν μπορείτε να τις αλλάξετε, χρειάζεται να το ξέρετε. Πολύ φιλικά το λέω Εγώ στη δική μου μητέρα όσο και να εξηγώ τι χρειάζονται τα χρυσόψαρα δεν λέει να το χωνέψει! Κάθε φορά που έρχεται σπίτι μου και βλέπει σε ένα ενυδρείο 110 λίτρων 2 μικρά χρυσόψαρα μου λέει "Λίγα δεν είναι; Βάλε κι άλλα! Είναι άδειο το ενυδρείο σου!" Πάντως σήμερα έκανε πρόοδο, μου είπε ότι όπως περπατούσε, συνάντησε ένα καινούριο πετ σοπ και μπήκε μέσα να χαζέψει. "Είχε πολλά ενυδρεία και ψάριαααα!" μου είπε. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dej 17 Αυγούστου 2013 #30 Share 17 Αυγούστου 2013 (edited) Εγώ στη δική μου μητέρα όσο και να εξηγώ τι χρειάζονται τα χρυσόψαρα δεν λέει να το χωνέψει! Κάθε φορά που έρχεται σπίτι μου και βλέπει σε ένα ενυδρείο 110 λίτρων 2 μικρά χρυσόψαρα μου λέει "Λίγα δεν είναι; Βάλε κι άλλα! Είναι άδειο το ενυδρείο σου!" Όταν έρθει η μέρα που θα σε ρωτήσει: "Καλλιρρόη, πότε άλλαξες τα χρυσόψαρα με μπαρμπούνια; ή μήπως τα φάγαν αυτά τα καινούρια που έβαλες ;" και τα ψάχνει με το μεγεθυντικό φακό, η ιστορία θα σε δικαιώσει... Έγινε επεξεργασία 17 Αυγούστου 2013 - dej Link to comment Share on other sites More sharing options...
AngelinaA 17 Αυγούστου 2013 #31 Share 17 Αυγούστου 2013 εμενα παλι η μητερα μου μου αγορασε το πρωτο ενυδρειο μου 70 λιτρων λογω του θανατου του τετραποδου φιλου μου τη ιδια μερα κιολας οταν ξεκινησα ειχα οτι να ναι ψαρια μεσα στην αρχη 2 χρυσοψαρα και μετα διαφορα που δεν ταιριαζαν καθολου τελικα κατεληξα να εχω 4 ενυδρεια... καταλαβαινω πως ειναι δυσκολο αν δεν εχεις υποστηριξη για αυτο σου προτεινω να δωσεις τα ψαρακια και να ασχοληθεις αργοτερα οταν δεν θα εχεις την οικογενεια πανω απο το κεφαλι σου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 17 Αυγούστου 2013 #32 Share 17 Αυγούστου 2013 Μπορεί να με γράφω αρχάριος και είμαι, αφού δυστυχώς τρία χρυσόψαρα (δύο αρχικά μαζί) και μέχρι πρότινος ένα. Δυστυχώς τα έχασα. Όμως, επειδή εχθές απέκτησα άλλα δύο δεν θέλω να έχουν και αυτά την ίδια τύχη μόνο μετά από λίγους μήνες. Θα ήθελα κάτι διευκρινίσεις. Καταρχάς το ενυδρείο που έχω και τα δύο είναι περί τα 7 λίτρα. Πολλοί ίσως γράψουν ότι είναι λίγα, όμως λαμβάνοντας τον τεράστιο αριθμό των χρυσόψαρων που ήταν μέσα στο ενυδρείο του pet shop, μου φαίνεται ότι τα 7 δεν είναι και τόσο λίγα.Δεύτερον από το pet shop μου έδωσαν αντιχλωρικό και όταν είχα αγοράσει το ενυδρείο είχε μαζί και αεραντλία-αερόπετρα. Αν το βάλω σε λειτουργία εκτός από την περισσότερη οξυγόνωση των ψαριών, θα έχει κι άλλο όφελος πχ. λιγότερη συχνότητα καθαρισμού του ενυδρείου; Και κάτι ακόμα σχετικά με αυτό. Όταν είχα το τελευταίο χρυσόψαρο πριν από αυτά, καθάριζα το νερό κάθε εβδομάδα. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν η αιτία ή ο καύσωνας που επικρατούσε την μέρα εκείνη και πέθανε. Ο καθαρισμός που κάνω είναι να βάζω τα ψάρια σε ένα μικρό χώρο, να αδειάζω τελείως το ενυδρείο, να το ξεπλένω και να το ξαναγεμίζω, πολύ βαρύ στη μεταφορά και κυρίως επικίνδυνο. Πότε πρέπει να το καθαρίζω και πως; Και θα πρέπει να χρησιμοποιήσω την αεραντλία ή τα ψάρια μπορούν και χωρίς αυτήν. Και κάτι τελευταίο, έχω παρατηρήσει ότι από τη στιγμή που έβαλα τα καινούρια στο ενυδρείο κολυμπάνε προς τον πάτο. Είναι ανησυχητικό; Επειδή κι εγώ είμαι αρχάρια θα ήθελα να αποφύγω να σου δώσω συμβουλές. Η ημιμάθεια λένε είναι χειρότερη της αμάθειας. Ωστόσο, επειδή πιάσαμε την κουβέντα για τα λίτρα και τα ενυδρεία, θα ήθελα να σου πω τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση σου μέχρι να αποφασίσω να τα δώσω πίσω ή να κάνω ένα βήμα εμπρός και να τους προσφέρω καλές συνθήκες. Η αεραντλία μόνο καλό μπορεί να κάνει γιατί οξυγονώνει το νερό και η ανατάραξη του νερού βοηθά λιγουλάκι στο θέμα της θερμοκρασίας. Καλό είναι να μην τα πηγαινοφέρνεις τα ψαράκια από δοχείο σε δοχείο για τον καθαρισμό, γιατί τα καημένα στρεσάρονται. Ένα στρεσαρισμένο ψαράκι είναι ευάλωτο στην υγεία του. Λένε ότι τα χρυσόψαρα είναι ανθετικά ψάρια, δεν αντέχουν όμως τις απότομες μεταβολές. Η αλλαγή του νερού είναι καλό να γίνεται μερικώς, δηλαδή να βγάζεις ένα μέρος του νερού και να προσθέτεις ένα άλλο. Το νερό μην το βάζεις αμέσως από την βρύση γιατί έχει χλώριο. Μπορείς να πάρεις ένα αντιχλώριο (σκεύασμα που ρίχνεις στο νερό και αφαιρεί χλώριο και άλλες επιβλαβείς για τα ψάρια ουσίες) ή έστω άφηνέ το σε ένα δοχείο για λίγες ώρες. Ούτως ή άλλως το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Από εκεί και πέρα θα σε βοηθήσει πολύ να διαβάσεις εδώ τα άρθρα για το χρυσόψαρα και να σκεφτείς τι θα κάνεις με τα ψαράκια σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 17 Αυγούστου 2013 #33 Share 17 Αυγούστου 2013 Kalliroi κι εμείς αρχάριοι είμαστε αλλά στην προκειμένη περίπτωση δε χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για να συμβουλέψεις τον φίλο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 17 Αυγούστου 2013 #34 Share 17 Αυγούστου 2013 (edited) Το διαβασμα ειναι πολυ βασικο για τον επιδοξο ενυδρειοφιλο, αν θελει να κραταει υγιες το ενυδρειο του. Εκτος απο τα αρθρα που σου παρατεθηκαν να διαβασεις για τη λειτουργια ενος ενυδρειου, διαβασε και πληροφοριες και για τις συνθηκες διατηρησης των χρυσοψαρων. Εδω θα καταλαβεις και τις αιτιες που χανονται τα ψαρια σου γρηγορα. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36771 Το φιτλρο χρειαζεται για να γινεται ο κυκλος του αζωτου (υπαρχει στα λινκ που σου δωθηκαν πιο πανω). http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=98 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=54770 Ενυδρειο μικροτερο απο 60 λιτρα ειναι δυσκολο να διατηρηθει υγιες απο εναν αρχαριο και ειναι καταλληλο μονο για ενα μονομαχο ή γαριδες (και παλι οχι μικροτερο απο 25-30 λιτρα - οσο πιο μεγαλο τοσο πιο ευκολο). Περιληπτικα και χοντρικα θα σου πω οτι για χρυσοψαρα με διπλη ουρα (τα λεγομενα fancy που δεν γινονται πανω απο 20-25 εκ) θελεις ενα ενυδρειο μινιμουμ μηκους 80εκ (εστω και ενα να ειναι το ψαρι) και αναλογα ποσα ψαρια θα βαλεις μεσα και ποσο σχυνα θελεις να κανεις συντηρηση (αλλαγες νερου κλπ) θα δωσεις μινιμουμ 40 λιτρα καθαρα νερο σε καθε ψαρι. (τα ενυδρεια στην αγορα, συνηθως πωλουνται ως περισσοτερα λιτρα απο οτι ειναι πραγματικα, γιατι μετρανε εξωτερικες διαστασεις και οχι ωφελιμο χωρο για νερο) Παραδειγμα: Εχεις ενα fancy χρυσοψαρο > θελεις ενυδρειο μηκους 80 εκ. (συνηθως αυτα ειναι μινιμουμ 80-100 λιτρα). Εχεις 4 fancy χρυσοψαρα > θελεις ενυδρειο μηκους 80 εκ. και 160 λιτρα (καθαρα νερο) δλδ καθαρες διαστασεις γυαλας (χωρις το καπακι κλπ) 80 (μηκος) χ 40 (πλατος) χ 50 (υψος) Για χρυσοψαρα με μονη ουρα (τα λεγομενα common, comet shubunkin, που γινονται πολυ πιο μεγαλα) θελεις ενα ενυδρειο μινιμουμ μηκους 120εκ (εστω και ενα να ειναι το ψαρι) και αναλογα ποσα ψαρια θα βαλεις μεσα και ποσο σχυνα θελεις να κανεις συντηρηση (αλλαγες νερου κλπ) θα δωσεις μινιμουμ 70 λιτρα καθαρα νερο σε καθε ψαρι. Παραδειγμα: Εχεις ενα common χρυσοψαρο > θελεις ενυδρειο μηκους 120 εκ. (συνηθως αυτα ειναι περιπου 250 λιτρα). Εχεις 4 common χρυσοψαρα > θελεις ενυδρειο μηκους 120 εκ. και 280 λιτρα (καθαρα νερο) δλδ καθαρες διαστασεις γυαλας (χωρις το καπακι κλπ) 120 (μηκος) χ 50 (πλατος) χ 50 (υψος) Μην βαζεις μαζι χρυσοψαρα με μονη και διπλη ουρα. Δεν προλαβαινουν να φανε τα μικρα. Μη βαζεις κανενα αλλο ειδος στο ενυδρειο με χρυσοψαρα. Δεν ειναι ευκολη η συμβιωση για πολλους λογους, κυριως θερμοκρασιων διατηρησης και σιτησης. Επισης χρειαζεσαι εξωτερικο φιλτρο, πολυ μεγαλο για να χωραει μπολικα υλικα φιλτρανσης (αφου ειναι πολυ ρυπογονα ψαρια και γινονται μεγαλα), χωρητικοτητας ενος λιτρου βιολογικου υλικου για καθε ενα ψαρι, και ονομαστικης ροης περιπου 5- φορες την ωρα τα λιτρα του ενυδρειου. Θερμανση δεν χρειαζεσαι, χρειαζεσαι ομως ψυξη (αφου οι ασφαλεις θερμοκρασιες διατηρησης ειναι 15-25C). Υπαρχουν αναλογα αρθρα στο φορουμ για κατασκευες, Αν δεν μπορεις να στησεις κατι τετοιο, θα παιδευεσαι και θα χανεις συχνα ψαρια. Καλη συνεχεια. Έγινε επεξεργασία 17 Αυγούστου 2013 - delta66 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 18 Αυγούστου 2013 #35 Share 18 Αυγούστου 2013 (edited) Επειδή και εγώ με Χρυσόψαρα ξεκίνησα και θεωρώ πως είναι από τα πιο χαριτωμένα και σίγουρα τα αγαπημένα μου ψάρια θα συμφωνήσω με τα περισσότερα από όσα ειπώθηκαν. Καταρχήν 7λίτρα δε συνιστούν ενυδρείο σε καμία περίπτωση. Από την άλλη έχουν γραφτεί κατά τη γνώμη μου και υπερβολές. Είπαμε να δώσουμε χώρο στα ψαράκια αλλά όχι και 60λίτρα για ένα χρυσόψαρο. Θα ήταν ίσως πιο ωφέλιμο να μιλάμε για μήκος ενυδρείου όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο delta66, θέτοντας ως ελάχιστο μήκος τα 80cm.. Από κει και πέρα 30-35 λίτρα είναι καλά (ανατρέχοντας σε διάφορες πηγές θα το διαπιστώσεις) μιλώντας για Fancy ποικιλίες ή περίπου 40 λίτρα για Comet (τα αγαπημένα μου)! Για ένα ενυδρείο 120lt π.χ.θα επέλεγα ένα Comet και 2 Fancy Χρυσόψαρα χωρίς τύψεις (όχι όλα μαζί και σίγουρα όχι πάνω από 2 για το πρώτο 6μηνο), με ένα φίλτρο με μπόλικο βιολογικό υλικό όπως γράφτηκε και ροή τουλάχιστον 7-8 φορές τα ονομαστικά λίτρα του ενυδρείου.. Ποικιλία τροφών και καμιά βιταμινούλα που και που και όλα θα πάνε καλά. Τα ενυδρεία με τα Χρυσόψαρα είναι το πάθος μου και μάλιστα τα φυτεμένα. Υ.Γ.: Είχα ετοιμάσει κάποτε ένα άρθρο για τα φυτεμένα ενυδρεία με Χρυσόψαρα, το έδωσα στον ebenos να το δημοσιεύσει, αλλά δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Είχε πολλές πληροφορίες για το φωτισμό, τα είδη των φυτών κ.ά., αλλά κάπου στράβωσε το θέμα του συντονισμού και πήγε χαμένος ο κόπος και οι χρήσιμες πληροφορίες δυστυχώς.. Για να μην ξεφεύγω, διάβασε, μάζεψε χρήματα όσο μπορείς και αν σου αρέσουν τα Χρυσόψαρα προχώρα.. Καλή επιτυχία! Έγινε επεξεργασία 18 Αυγούστου 2013 - ataktoulis 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
toni@ 22 Αυγούστου 2013 #36 Share 22 Αυγούστου 2013 Έχω ένα 25λιτρο ενυδρείο με 4 χρυσόψαρα εδώ και 3 χρόνια και τα δύο από αυτά ζουν μέχρι τώρα, τα άλλα δύο ψόφησαν μετά από 1.5 χρόνο περίπου. Ξέρω πως τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν αναλόγως τον χώρο που βρίσκονται, συνεπώς αν έχεις ένα ενυδρείο 120λτ, σίγουρα θα μεγαλώσουν κι αυτά παραπάνω. Στην αρχή καθάριζα το ενυδρείο κι εγώ όπως εσύ, το άδειαζα όλο, έβαζα τα ψαράκια με λίγο από το νερό του ενυδρείου σε μια λεκάνη και τα έπλενα όλα. Με τον καιρό συνειδητοποίησα πως όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον δεν ζουν αποστειρωμένα, οι πέτρες έχουν άλγη, δημιουργούνται μικροοργανισμοί κτλ. Έτσι έπαψα να το αδειάζω όλο, αφαιρώ μία φορά τον μήνα το μισό νερό περίπου, καθαρίζω λίγο το τζάμι με ένα καθαρό βρεγμένο πανί και συμπληρώνω με καθαρό νερό αφού του έχω ρίξει πρώτα λίγο αντιχλώριο. Το φίλτρο το αλλάζω μία φορά κάθε 20 μέρες περίπου. Είναι θηρία, μέσα στη ζωντάνια, τρώνε μια χαρά και δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα... Αν όλα όσα κάνω είναι λάθος τότε απλά είμαι τυχερή που μου έχουν ζήσει τόσο, τι να πω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 22 Αυγούστου 2013 #37 Share 22 Αυγούστου 2013 Έχω ένα 25λιτρο ενυδρείο με 4 χρυσόψαρα εδώ και 3 χρόνια και τα δύο από αυτά ζουν μέχρι τώρα, τα άλλα δύο ψόφησαν μετά από 1.5 χρόνο περίπου. Ξέρω πως τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν αναλόγως τον χώρο που βρίσκονται, συνεπώς αν έχεις ένα ενυδρείο 120λτ, σίγουρα θα μεγαλώσουν κι αυτά παραπάνω. Στην αρχή καθάριζα το ενυδρείο κι εγώ όπως εσύ, το άδειαζα όλο, έβαζα τα ψαράκια με λίγο από το νερό του ενυδρείου σε μια λεκάνη και τα έπλενα όλα. Με τον καιρό συνειδητοποίησα πως όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον δεν ζουν αποστειρωμένα, οι πέτρες έχουν άλγη, δημιουργούνται μικροοργανισμοί κτλ. Έτσι έπαψα να το αδειάζω όλο, αφαιρώ μία φορά τον μήνα το μισό νερό περίπου, καθαρίζω λίγο το τζάμι με ένα καθαρό βρεγμένο πανί και συμπληρώνω με καθαρό νερό αφού του έχω ρίξει πρώτα λίγο αντιχλώριο. Το φίλτρο το αλλάζω μία φορά κάθε 20 μέρες περίπου. Είναι θηρία, μέσα στη ζωντάνια, τρώνε μια χαρά και δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα... Αν όλα όσα κάνω είναι λάθος τότε απλά είμαι τυχερή που μου έχουν ζήσει τόσο, τι να πω! Μπορεί να έχεις και δίκιο αν σκεφτείς οτι κι εγώ έχω έναν συγγενή που βασανίζεται από αρρώστια 4 χρόνια τώρα αλλα......... ζει πάντως. Το παραπάνω ήταν ένα παράδειγμα. Κατάλαβες τί θέλω να σου πώ με αυτό; Δε σημαίνει οτι τα ψάρια σου επειδή ζούν, ζούν καλά. Αν είχαν μιλιά θα σου έλεγαν πολλά πράγματα. Φιλικά Πάνος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dej 22 Αυγούστου 2013 #38 Share 22 Αυγούστου 2013 Έχω ένα 25λιτρο ενυδρείο με 4 χρυσόψαρα εδώ και 3 χρόνια και τα δύο από αυτά ζουν μέχρι τώρα, τα άλλα δύο ψόφησαν μετά από 1.5 χρόνο περίπου. Ξέρω πως τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν αναλόγως τον χώρο που βρίσκονται, συνεπώς αν έχεις ένα ενυδρείο 120λτ, σίγουρα θα μεγαλώσουν κι αυτά παραπάνω. Στην αρχή καθάριζα το ενυδρείο κι εγώ όπως εσύ, το άδειαζα όλο, έβαζα τα ψαράκια με λίγο από το νερό του ενυδρείου σε μια λεκάνη και τα έπλενα όλα. Με τον καιρό συνειδητοποίησα πως όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον δεν ζουν αποστειρωμένα, οι πέτρες έχουν άλγη, δημιουργούνται μικροοργανισμοί κτλ. Έτσι έπαψα να το αδειάζω όλο, αφαιρώ μία φορά τον μήνα το μισό νερό περίπου, καθαρίζω λίγο το τζάμι με ένα καθαρό βρεγμένο πανί και συμπληρώνω με καθαρό νερό αφού του έχω ρίξει πρώτα λίγο αντιχλώριο. Το φίλτρο το αλλάζω μία φορά κάθε 20 μέρες περίπου. Είναι θηρία, μέσα στη ζωντάνια, τρώνε μια χαρά και δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα... Αν όλα όσα κάνω είναι λάθος τότε απλά είμαι τυχερή που μου έχουν ζήσει τόσο, τι να πω! Δεν θες να τους πάρεις ένα μεγαλύτερο ενυδρείο; εφόσον και είναι τρία χρόνια μαζί σου, σκέψου δεν θα ήταν κρίμα να τα έχανες γιατί δεν μπορούν να μεγαλώσουν όσο χρειάζονται; Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 22 Αυγούστου 2013 #39 Share 22 Αυγούστου 2013 Έχω ένα 25λιτρο ενυδρείο με 4 χρυσόψαρα εδώ και 3 χρόνια και τα δύο από αυτά ζουν μέχρι τώρα, τα άλλα δύο ψόφησαν μετά από 1.5 χρόνο περίπου. Ξέρω πως τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν αναλόγως τον χώρο που βρίσκονται, συνεπώς αν έχεις ένα ενυδρείο 120λτ, σίγουρα θα μεγαλώσουν κι αυτά παραπάνω. Στην αρχή καθάριζα το ενυδρείο κι εγώ όπως εσύ, το άδειαζα όλο, έβαζα τα ψαράκια με λίγο από το νερό του ενυδρείου σε μια λεκάνη και τα έπλενα όλα. Με τον καιρό συνειδητοποίησα πως όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον δεν ζουν αποστειρωμένα, οι πέτρες έχουν άλγη, δημιουργούνται μικροοργανισμοί κτλ. Έτσι έπαψα να το αδειάζω όλο, αφαιρώ μία φορά τον μήνα το μισό νερό περίπου, καθαρίζω λίγο το τζάμι με ένα καθαρό βρεγμένο πανί και συμπληρώνω με καθαρό νερό αφού του έχω ρίξει πρώτα λίγο αντιχλώριο. Το φίλτρο το αλλάζω μία φορά κάθε 20 μέρες περίπου. Είναι θηρία, μέσα στη ζωντάνια, τρώνε μια χαρά και δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα... Αν όλα όσα κάνω είναι λάθος τότε απλά είμαι τυχερή που μου έχουν ζήσει τόσο, τι να πω! Το οτι μεγαλωνουν αναλογα το χωρο που βρισκονται ειναι γνωστο. Οι συνεπειες αυτου δεν φαινεται να ειναι γνωστες. (ιδιως εσωτερικα του ψαριου) Ισως θα μπορουσαμε να τις φανταστουμε αν βλεπαμε τα ποδια της κινεζας. Οπως και να εχει, τα 3 χρονια επιβιωσης των ψαριων ειναι ενα κατορθωμα. Οχι πολυ μεγαλο αφου αναλογουν σε 6 χρονια ανθρωπινης ζωης, αλλα για τις συνθηκες μεγαλο Link to comment Share on other sites More sharing options...
toni@ 23 Αυγούστου 2013 #40 Share 23 Αυγούστου 2013 Aγαπητέ συμπατριώτη μου Πάνο, κατάλαβα πολύ καλά τι λες αν και θεώρησα τον τρόπο σου ολίγον ειρωνικό, δεν πειράζει, το προσπερνώ. Αγαπητή dej, αυτό σκοπεύω να κάνω αυτές τις μέρες αλλά το μέγιστο που χωράει στο σπίτι μου είναι ένα 125λτ (σαφέστατα πολύ καλύτερο από το υπάρχον!). Ευχαριστώ που μου είπατε την άποψή σας και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο: Έχει τύχει να πάω σε 3 διαφορετικά petshops για να πάρω τροφές, πάντα τους λέω πόσα ψάρια έχω και τί είδος κι όλοι μου έχουν πει πως το 20λτ χωράει μάξιμουμ 4 ψάρια. Αυτοί δηλαδή είναι λάθος? Εγώ βάσει αυτών κινήθηκα κι έχω τόσα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AngelinaA 23 Αυγούστου 2013 #41 Share 23 Αυγούστου 2013 οι πετσοπαδες φυσικα και ειναι λαθος δεν ξερουν τι τους γινετε για αυτο σου πουλανε τοσα σε λιγα λιτρα και ακαταλληλα ψαρια για να σου ψοφανε και να αγοραζεις αλλα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 23 Αυγούστου 2013 #42 Share 23 Αυγούστου 2013 Πρεπει να καταλάβουμε οτι οτάν υπάρχει συμφέρον, κάποια πραγματα πηγαίνουν περίπατο... Δεν είναι όμως όλοι οι επαγγελματίες ίδιοι. Αναζητηστε τους σωστους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AngelinaA 23 Αυγούστου 2013 #43 Share 23 Αυγούστου 2013 ναι ξεχασα να αναφερω υπαρχουν και εξαιρεσεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
toni@ 23 Αυγούστου 2013 #44 Share 23 Αυγούστου 2013 οκ, σας ευχαριστώ. Θα έχω τον νου μου από'δω και στο εξής... Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 23 Αυγούστου 2013 #45 Share 23 Αυγούστου 2013 οκ, σας ευχαριστώ. Θα έχω τον νου μου από'δω και στο εξής... Διαβασε αυτο το προφιλ για να διορθωσεις οτι μπορεις. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36771 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 23 Αυγούστου 2013 #46 Share 23 Αυγούστου 2013 Aγαπητέ συμπατριώτη μου Πάνο, κατάλαβα πολύ καλά τι λες αν και θεώρησα τον τρόπο σου ολίγον ειρωνικό, δεν πειράζει, το προσπερνώ. Αγαπητή dej, αυτό σκοπεύω να κάνω αυτές τις μέρες αλλά το μέγιστο που χωράει στο σπίτι μου είναι ένα 125λτ (σαφέστατα πολύ καλύτερο από το υπάρχον!). Ευχαριστώ που μου είπατε την άποψή σας και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο: Έχει τύχει να πάω σε 3 διαφορετικά petshops για να πάρω τροφές, πάντα τους λέω πόσα ψάρια έχω και τί είδος κι όλοι μου έχουν πει πως το 20λτ χωράει μάξιμουμ 4 ψάρια. Αυτοί δηλαδή είναι λάθος? Εγώ βάσει αυτών κινήθηκα κι έχω τόσα... toni@ με στεναχώρησε το γεγονός οτι εξέλαβες το μήνυμά μου ως ειρωνικό. Σε καμία περίπτωση δεν είχα τέτοιο σκοπό και πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος έχω αντιμετωπίσει την ειρωνία συγκεκριμένου προσώπου εδώ μέσα και δε μου άρεσε καθόλου. Μπορείς να ισχυριστείς οτι το παράδειγμά μου ήταν ατυχές ή άστοχο αλλά δε σε ειρωνεύτηκα σε καμία περίπτωση αλλα μιας και σε έκανα να το πιστέψεις, σου ζητώ συγνώμη.... ας γυρίσουμε στο θέμα μας. Ο πετσοπάς που σου είπε οτι σε 20 λίτρα μπορείς να βάλεις μάξιμουμ 4 ψάρια αναφέρονταν σε χρυσόψαρα; φαντάζομαι θα διάβασες εδώ μέσα οτι ένα χρυσόψαρο θέλει τουλάχιστον 60 λίτρα. Ο πετσοπάς όμως γιατί το είπε; δυο εκδοχές. Ή είναι παντελώς άσχετος με το αντικείμενο ή σου λεει αφού η Τόνια έχει 4 ψάρια, θα παίρνει περισσότερη τροφή, θα χάσει κάποιο και θα έρθει να πάρει κι άλλο για αναπληρώσει το χαμένο, μεθαύριο θα της πώ να βάλει και κανένα άλλο χρωματάκι......θα πουλάω εγώ. Φυσικά σε ένα νέο χομπίστα που πηγαίνει στο μαγαζί του να πάρει τα πρώτα του ψάρια και τον βλέπει αδαή, θα του πουλήσει μέχρι και γοργόνα αν είχε διαβεβαιώνοντάς τον οτι το ενυδρείο του τα χωράει όλα αυτά τα ψάρια, άσχετα με το πόσα λίτρα εκείνος θα έχει. Απο εκεί και πέρα θα τον γεμίσει με άχρηστα υλικά, φάρμακα κ.τ.λ. αλλά εκείνος θα γεμίσει το ταμείο του. Υπάρχουν οι άσχετοι, υπαρχουν οι απατεώνες αλλά υπάρχουν και οι ευσυνείδητοι και γνώστες του αντικειμένου (οι περισσότεροι φαντάζομαι και δυστυχώς, είναι οι άσχετοι). Αν δεν έμπαινα κι εγώ εδώ μέσα πριν φτιάξω το ενυδρείο μου, καρχαρία θα έβαζα στα 110 λίτρα που έχω και καμιά 50αρία πολύχρωμα ψαράκια να το κάνω ντίσκο μιας και μου αρέσουν τα χρώματα. Μεσα εδώ όμως έμαθα να μου αρέσει πρωτίστως το χόμπι. Βουρ λοιπόν για το 125λιτρο που ανέφερες! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
toni@ 23 Αυγούστου 2013 #47 Share 23 Αυγούστου 2013 toni@ με στεναχώρησε το γεγονός οτι εξέλαβες το μήνυμά μου ως ειρωνικό. Σε καμία περίπτωση δεν είχα τέτοιο σκοπό και πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος έχω αντιμετωπίσει την ειρωνία συγκεκριμένου προσώπου εδώ μέσα και δε μου άρεσε καθόλου. Μπορείς να ισχυριστείς οτι το παράδειγμά μου ήταν ατυχές ή άστοχο αλλά δε σε ειρωνεύτηκα σε καμία περίπτωση αλλα μιας και σε έκανα να το πιστέψεις, σου ζητώ συγνώμη.... ας γυρίσουμε στο θέμα μας. Ο πετσοπάς που σου είπε οτι σε 20 λίτρα μπορείς να βάλεις μάξιμουμ 4 ψάρια αναφέρονταν σε χρυσόψαρα; φαντάζομαι θα διάβασες εδώ μέσα οτι ένα χρυσόψαρο θέλει τουλάχιστον 60 λίτρα. Ο πετσοπάς όμως γιατί το είπε; δυο εκδοχές. Ή είναι παντελώς άσχετος με το αντικείμενο ή σου λεει αφού η Τόνια έχει 4 ψάρια, θα παίρνει περισσότερη τροφή, θα χάσει κάποιο και θα έρθει να πάρει κι άλλο για αναπληρώσει το χαμένο, μεθαύριο θα της πώ να βάλει και κανένα άλλο χρωματάκι......θα πουλάω εγώ. Φυσικά σε ένα νέο χομπίστα που πηγαίνει στο μαγαζί του να πάρει τα πρώτα του ψάρια και τον βλέπει αδαή, θα του πουλήσει μέχρι και γοργόνα αν είχε διαβεβαιώνοντάς τον οτι το ενυδρείο του τα χωράει όλα αυτά τα ψάρια, άσχετα με το πόσα λίτρα εκείνος θα έχει. Απο εκεί και πέρα θα τον γεμίσει με άχρηστα υλικά, φάρμακα κ.τ.λ. αλλά εκείνος θα γεμίσει το ταμείο του. Υπάρχουν οι άσχετοι, υπαρχουν οι απατεώνες αλλά υπάρχουν και οι ευσυνείδητοι και γνώστες του αντικειμένου (οι περισσότεροι φαντάζομαι και δυστυχώς, είναι οι άσχετοι). Αν δεν έμπαινα κι εγώ εδώ μέσα πριν φτιάξω το ενυδρείο μου, καρχαρία θα έβαζα στα 110 λίτρα που έχω και καμιά 50αρία πολύχρωμα ψαράκια να το κάνω ντίσκο μιας και μου αρέσουν τα χρώματα. Μεσα εδώ όμως έμαθα να μου αρέσει πρωτίστως το χόμπι. Βουρ λοιπόν για το 125λιτρο που ανέφερες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
toni@ 23 Αυγούστου 2013 #48 Share 23 Αυγούστου 2013 Safarpn, δεν έγινε τίποτα, όλα καλά. Μου φάνηκε ειρωνικό αλλά μπορεί να το πήρα εγώ στραβά, εξάλλου ο γραπτός λόγος τα έχει αυτά, εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί κάποιος. Πάντως ναι, για χρυσόψαρα μου είπε γιατί τα πήρα μαζί με το ενυδρείο. Είπα ότι θέλω χρυσόψαρα επειδή είμαι αρχάρια και ξέρω πως δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις και μου είπε ότι μπορώ να πάρω μέχρι 4. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι αυτό που λέτε, έτσι τα λένε για να πουλήσουν. Η αλήθεια πάντως είναι πως το 125αρι θα ήθελα να το φτιάξω με άλλα ψάρια. Εχω ας πούμε κατασταλάξει απο αισθητικής απόψεως σε μαλάουι, ταγκανίκα και δίσκους χωρίς να γνωρίζω τίποτα για τις απαιτήσεις του καθενός και βέβαια δεν ξέρω εάν είναι επαρκές ένα τέτοιο ενυδρείο. Μπορείτε να με βοηθήσετε λίγο? Εχω διαβάσει διάφορα και πλέον στο μυαλό μου έχουν γίνει αχταρμάς... Link to comment Share on other sites More sharing options...
toni@ 23 Αυγούστου 2013 #49 Share 23 Αυγούστου 2013 Επειδή εδώ η συζήτηση είναι για χρυσόψαρα, μήπως θα πρέπει να ρωτήσω σε άλλη ομάδα? Συγνώμη αλλά μόλις χθες γράφτηκα οπότε ας με κατατοπίσει κάποιος... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 23 Αυγούστου 2013 #50 Share 23 Αυγούστου 2013 Ανοιξε ενα θεμα στην κατηγορία γενικά περί γλυκού νερου με τίτλο ας πούμε "γνώμες για Ψαροσύνθεση σε 125 λίτρα". Για δίσκους λίγο δύσκολο γιατι θέλουν ψηλό ενυδρειο και τα 125αρια δεν έχουν συνήθως εκτός κι αν πας σε κύβο αλλα θέλεις καλα λίτρα. Θα ακούσεις πολλές και ωραίες επιλογές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος