DimKar 17 Αυγούστου 2013 #1 Share 17 Αυγούστου 2013 Μπορεί να με γράφω αρχάριος και είμαι, αφού δυστυχώς τρία χρυσόψαρα (δύο αρχικά μαζί) και μέχρι πρότινος ένα. Δυστυχώς τα έχασα. Όμως, επειδή εχθές απέκτησα άλλα δύο δεν θέλω να έχουν και αυτά την ίδια τύχη μόνο μετά από λίγους μήνες. Θα ήθελα κάτι διευκρινίσεις. Καταρχάς το ενυδρείο που έχω και τα δύο είναι περί τα 7 λίτρα. Πολλοί ίσως γράψουν ότι είναι λίγα, όμως λαμβάνοντας τον τεράστιο αριθμό των χρυσόψαρων που ήταν μέσα στο ενυδρείο του pet shop, μου φαίνεται ότι τα 7 δεν είναι και τόσο λίγα.Δεύτερον από το pet shop μου έδωσαν αντιχλωρικό και όταν είχα αγοράσει το ενυδρείο είχε μαζί και αεραντλία-αερόπετρα. Αν το βάλω σε λειτουργία εκτός από την περισσότερη οξυγόνωση των ψαριών, θα έχει κι άλλο όφελος πχ. λιγότερη συχνότητα καθαρισμού του ενυδρείου; Και κάτι ακόμα σχετικά με αυτό. Όταν είχα το τελευταίο χρυσόψαρο πριν από αυτά, καθάριζα το νερό κάθε εβδομάδα. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν η αιτία ή ο καύσωνας που επικρατούσε την μέρα εκείνη και πέθανε. Ο καθαρισμός που κάνω είναι να βάζω τα ψάρια σε ένα μικρό χώρο, να αδειάζω τελείως το ενυδρείο, να το ξεπλένω και να το ξαναγεμίζω, πολύ βαρύ στη μεταφορά και κυρίως επικίνδυνο. Πότε πρέπει να το καθαρίζω και πως; Και θα πρέπει να χρησιμοποιήσω την αεραντλία ή τα ψάρια μπορούν και χωρίς αυτήν. Και κάτι τελευταίο, έχω παρατηρήσει ότι από τη στιγμή που έβαλα τα καινούρια στο ενυδρείο κολυμπάνε προς τον πάτο. Είναι ανησυχητικό; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 17 Αυγούστου 2013 #2 Share 17 Αυγούστου 2013 Μπορεί να με γράφω αρχάριος και είμαι, αφού δυστυχώς τρία χρυσόψαρα (δύο αρχικά μαζί) και μέχρι πρότινος ένα. Δυστυχώς τα έχασα. Όμως, επειδή εχθές απέκτησα άλλα δύο δεν θέλω να έχουν και αυτά την ίδια τύχη μόνο μετά από λίγους μήνες. Θα ήθελα κάτι διευκρινίσεις. Καταρχάς το ενυδρείο που έχω και τα δύο είναι περί τα 7 λίτρα. Πολλοί ίσως γράψουν ότι είναι λίγα, όμως λαμβάνοντας τον τεράστιο αριθμό των χρυσόψαρων που ήταν μέσα στο ενυδρείο του pet shop, μου φαίνεται ότι τα 7 δεν είναι και τόσο λίγα.Δεύτερον από το pet shop μου έδωσαν αντιχλωρικό και όταν είχα αγοράσει το ενυδρείο είχε μαζί και αεραντλία-αερόπετρα. Αν το βάλω σε λειτουργία εκτός από την περισσότερη οξυγόνωση των ψαριών, θα έχει κι άλλο όφελος πχ. λιγότερη συχνότητα καθαρισμού του ενυδρείου; Και κάτι ακόμα σχετικά με αυτό. Όταν είχα το τελευταίο χρυσόψαρο πριν από αυτά, καθάριζα το νερό κάθε εβδομάδα. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν η αιτία ή ο καύσωνας που επικρατούσε την μέρα εκείνη και πέθανε. Ο καθαρισμός που κάνω είναι να βάζω τα ψάρια σε ένα μικρό χώρο, να αδειάζω τελείως το ενυδρείο, να το ξεπλένω και να το ξαναγεμίζω, πολύ βαρύ στη μεταφορά και κυρίως επικίνδυνο. Πότε πρέπει να το καθαρίζω και πως; Και θα πρέπει να χρησιμοποιήσω την αεραντλία ή τα ψάρια μπορούν και χωρίς αυτήν. Και κάτι τελευταίο, έχω παρατηρήσει ότι από τη στιγμή που έβαλα τα καινούρια στο ενυδρείο κολυμπάνε προς τον πάτο. Είναι ανησυχητικό; Φίλε μου τα 7 λίτρα δεν είναι λίγα για τα ψάρια σου....είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ! δεδομένου οτι το ένα χρυσόψαρο θέλει τουλάχιστον 60 λίτρα. Επειγόντως να αλλάξεις ενυδρείο για να χαρείς τα ψάρια σου. Πάει αυτό το κομμάτι. Φίλτρο έχεις; δεν αναφέρεις κάτι. Αλλα τι λέω; και φίλτρο να έχεις η κατάσταση δε σώνεται στα λίτρα αυτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DimKar 17 Αυγούστου 2013 Author #3 Share 17 Αυγούστου 2013 Έχω αεραντλία και αερόπετρα, συμπεριλαμβάνονταν. Τώρα όσο για τα 7 λίτρα, τα ψάρια που ήταν στο pet shop σου λέω ότι ήταν τουλάχιστον 50 και σε ένα ενυδρείο περίπου 120-150 λίτρα. Δεν θεωρείς υπερβολή για μόνο δύο ψάρια τα 120 λίτρα. Ούτε σι άλλως δεν πρόκειται να αγοράσω μεγαλύτερο ενυδρείο λόγω χώρου. Το προηγούμενο χρυσόψαρο άντεξε περίπου 4-5 μήνες, όμως δεν ξέρω αν πέθανε από την ζέστη, λόγω του καύσωνα που επικρατούσε εκείνη τη μέρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #4 Share 17 Αυγούστου 2013 Κρητικε καλημερα . Εκτος απο τα πραγματι απαγορευτικα λιτρα , δεν εχεις και τα βασικα που απαιτουνται για την διατηρηση τους , φιλτρο οπως πολυ σωστα ειπε ο Σαφαρ , μα και στρωμενο , ετοιμο ενυδρειο . Ειναι πεντε - εξι βασικα πραγματα που πρεπει να γινουν για να εχεις τα χρυσοψαρα σου υγιη και ζωηρα . Καλη επιτυχια στο νεο σου εγχειρημα . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 17 Αυγούστου 2013 #5 Share 17 Αυγούστου 2013 Καλημέρα και καλώς ήρθες! Κι εγώ αρχάρια είμαι και είχα ξεκινήσει με 2 χρυσόψαρα σε γυάλα 15 λίτρων, και στη συνέχεια σε ενυδρείο 25 λίτρων, το ένα εκ των οποίων πέθανε. Δυστυχως έπρεπε να μου πεθάνει για να μάθω κάποια πράγματα (και ακόμα μαθαίνω...) Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές των έμπειρων μπορείς να τα σώσεις τα ψαράκια σου και να είναι ευτυχισμένα. Σε αυτό το άρθρο έχει χρήσιμες πληροφορίες για τα χρυσόψαρα: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=77238 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DimKar 17 Αυγούστου 2013 Author #6 Share 17 Αυγούστου 2013 Καλημέρα και σε 'σένα. Το ενυδρείο το έχω εν λειτουργία πάνω από 4 μήνες (είχε χρυσόψαρο μέσα) , δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το στρώσιμο. Κάτι ακόμα σε τι χρειάζεται το φίλτρο; Ψάχνω να βρω στο ίντερνετ, αλλά δεν βρίσκω τίποτα, πάντως σίγουρα είναι σημαντικό. Έχω αεραντλία-αερόπετρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DimKar 17 Αυγούστου 2013 Author #7 Share 17 Αυγούστου 2013 Πριν λίγο διάβαζα kalliroi το θέμα που είχες ανοίξει για τα χρυσόψαρα σου που τα είχες σε γυάλα και έπειτα σε ενυδρείο. Όμως εννοείς ότι από τα δύο σου πέθανε το ένα ενώ βρισκόταν στα 25 λίτρα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #8 Share 17 Αυγούστου 2013 Θα σου πω το εξης . Καταρχην μην πελαγωνεις και μην πηζεις , δεν χρειαζεται αγχος . Το φιλτρο ειναι ζωτικης σημασιας στο ενυδρειο καθως ειναι αυτο που τραβα , καθαριζει και κυκλοφορει το νερο στο ενυδρειο . Εχει μια αναροφηση και ενα ακροφυσιο απο το οποιο ριχνει το νερο . Στην ουσια κανει την δουλεια της φυσης στο ενυδρειο . Για να συμβει ομως αυτο σημαινει οτι εχεις ενα φιλτρο καταλληλο για το ενυδρειο σου ( λιτρα ) , στο οποιο εσυ εχεις φτιαξει μια βιολογια ωστε οχι μονο να ανακυκλωνει το νερο σου , αλλα να το καθαριζει κιολλας ωστε οι μετρησεις σου , αμμωνια , νιτριτης , νιτρωδη κτλ ειναι σε χαμηλα επιπεδα . Μονο τοτε ξερεις οτι ειναι καθαρο και ασφαλες το νερο σου για να βαλεις ψαρια μεσα . Τα λιτρα ειναι επισης πολυ σημαντικος παραγοντας για τα ψαρια που θα βαλεις μεσα . Να υποθεσω οτι κανεις πρωτυτερα δεν σου ειπε για φιλτρο , βιολογια και ολα αυτα Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 17 Αυγούστου 2013 #9 Share 17 Αυγούστου 2013 Πριν λίγο διάβαζα kalliroi το θέμα που είχες ανοίξει για τα χρυσόψαρα σου που τα είχες σε γυάλα και έπειτα σε ενυδρείο. Όμως εννοείς ότι από τα δύο σου πέθανε το ένα ενώ βρισκόταν στα 25 λίτρα; Ακριβώς. Γιατί και τα 25 λίτρα είναι πολύ λίγα για χρυσόψαρα, και μάλιστα 2. Εγώ πήγα και πήρα το 25λιτρο για να τα βγάλω από τη γυάλα, ως "πρώτη βοήθεια" γιατί τότε δεν μπορούσα να αγοράσω μεγαλύτερο. Δυστυχώς όμως το ένα δεν το πρόλαβα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DimKar 17 Αυγούστου 2013 Author #10 Share 17 Αυγούστου 2013 Όχι μου αναφέρθηκε το φίλτρο, αλλά δεν ξέρω. Αν έστω το αγοράσω θα πάνε χαμένα λεφτά ενοόντας ότι και πάλι τόσο θα ζήσουν τα ψάρια όσο κι αν δεν τους πάρω. Κάτι ακόμα, έχεις να μου προτείνεις κάποιο φίλτρο γι' αυτά τα λίτρα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 17 Αυγούστου 2013 #11 Share 17 Αυγούστου 2013 Και το καλύτερο φιλτρο να βάλεις μέσα (που δε χωράει έτσι κι αλλιώς) δε θα κάνεις τίποτα. Τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν πολυ και ζουν πολυ. Το ότι ψόφισαν σε 4 μήνες κάτι σημαίνει. Αν θέλεις να χαρείς το χόμπι, τα ψάρια σου κτλ θα πρέπει να προσφέρεις στους ζωντανούς οργανισμούς που επελεξες και που έχεις μια ευθύνη απέναντί τους, το καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Ξεκινά απο ενα μεγαλύτερο ενυδρειο, στα κατάλληλα λίτρα και το φιλτρο (βασικοτατο) με τα ανάλογα υλικα, στρώσει το ενυδρειο σου όπως πρέπει και όλα θα γίνουν. Τα παιδιά εδώ μέσα θα σε βοηθήσουν σε ότι χρειαστείς. Αν δε μπορείς λόγω χώρου να πάρεις ενα μεγάλο ενυδρειο, πάρε ενα 40άρι και βάλε μέσα ενα μονομάχο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #12 Share 17 Αυγούστου 2013 Φιλε μου , θα σου πω το εξης ( στην πορεια θα σου δωσω και ενα link να δεις περαιτερω πληροφοριες ) . Αν το ξεκινησεις σωστα , οπως πρεπει , δλδ , θες χρυσοψαρα ; Οκ , κανενα προβλημα , αγορασε ομως το καταλληλο ενυδρειο . Εννοω οτι απο την στιγμη που θες να εχεις δυο χρυσοψαρα τοτε χρειαζεσαι δεξαμενη 120 λιτρα . Κατοπιν κοιτας σε φιλτρο και σε συνεχεια ξεκινας το στησιμο και στρωσιμο του ενυδρειου σου . Το ενυδρειο να ξερεις θελει υπομονη και επιμονη . Οσον αφορα το φιλτρο που λες , υπαρχουν πολλες προτασεις στην αγορα . Υπαρχουν φιλτρα εσωτερικα , εξωτερικα κρεμαστα αλλα και εξωτερικα ( βαρελακια , eheim , fluval ) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #13 Share 17 Αυγούστου 2013 Το ακολουθο link ειναι εργασια απο καποιους κυριους εδω , αρκετα κατατοπιστικο αλλα και ακριβες στις πληροφοριες . Ριξε λοιπον μια ματια εδω φιλε μου http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=79915 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 17 Αυγούστου 2013 #14 Share 17 Αυγούστου 2013 Βαγγέλη, ζητάει φιλτρο για τα 7 λίτρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #15 Share 17 Αυγούστου 2013 Δεν νομιζω να υπαρχει φιλτρο για 7 λιτρα . Το μικροτερο της eheim εσωτερικο , το pick up 45 , ειναι για 45 λιτρα ενυδρειο . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 17 Αυγούστου 2013 #16 Share 17 Αυγούστου 2013 Γιατί ρε φίλε, αν υπήρχε θα του το πρότεινες; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 17 Αυγούστου 2013 #17 Share 17 Αυγούστου 2013 Φιλε μου καλως ηρθες στο φορουμ. Το ενυδρειο σου δυστοιχος δεν κανει για κανενα ψαρι,ποσο μαλλον για χρυσοψαρα που ειναι και πολυ ρυπογοννα ψαρια.Η θα παρεις ενα μεγαλητερο,τουλαχιστον 60λιτρα η καλυτερα να τα πας πισω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #18 Share 17 Αυγούστου 2013 Γιατί ρε φίλε, αν υπήρχε θα του το πρότεινες; Φυσικα και οχι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 17 Αυγούστου 2013 #19 Share 17 Αυγούστου 2013 Φυσικα και οχι +1 .... πλακίτσα σου κάνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #20 Share 17 Αυγούστου 2013 +1 .... πλακίτσα σου κάνω. Το ξερω Παναγο , δεν παρεξηγουμαι ευκολα Link to comment Share on other sites More sharing options...
DimKar 17 Αυγούστου 2013 Author #21 Share 17 Αυγούστου 2013 Σας ευχαριστώ όλους σας για τις συμβουλές, θα προσπαθήσω να δω τι θα κάνω, αλλά η μητέρα μου δεν συζητά καν για μεγαλύτερο ενυδρείο και που είχσ πάρει ενυδρείο, δηλαδή πολύ ήταν, γιατί τα δύο πρώτα μας τα είχαν χαρίσει. Εγώ κοιτάζω έστω για 40 ή 60 στο ίντερνετ, αλλά δύσκολο το βλέπω, πάντως σας ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #22 Share 17 Αυγούστου 2013 Μια και λες για το internet , βρηκα το Juwell Record 800 στο ebay 75 λιρες . Οσον αφορα την μητερα σου θα σου πω το εξης . Οταν και γω αγορασα αυτο που εχω ( απροειδοποιητα ) , στην αρχη ειχα μια σχετικη μουρμουρα του στυλ , τι το ηθελες , που θα το βαλουμε και τα σχετικα . Στην πορεια ομως που το ξεκινησαμε μαζι , αγορασαμε μαζι διακοσμητικη αφισα , διακοσμητικα , ψαρια και ολα αυτα , βαλε και οταν λειπω ταξιδι που τα ταιζε εκεινη , σε πληροφορω οτι αλλαξε τελειως γνωμη . Εδω τωρα που το αδειασα για να το ξαναφτιαξω απο την αρχη , ξερεις τι μου ειπε ; Πωωωω , το ειχα συνιθισει τοσο καιρο , ποτε θα το ξεκινησεις ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
dej 17 Αυγούστου 2013 #23 Share 17 Αυγούστου 2013 Μήπως να τα χάριζες τα ψαράκια και να ηρεμήσεις; αν δεν μπορείς να τα συντηρήσεις κατάλληλα, κρίμα είναι και για σένα και για αυτά να ταλαιπωρηθείς, μην απογοητεύεσαι, κάποια στιγμή όταν μπορέσεις ξεκινάς από την αρχή με τις σωστές συνθήκες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #24 Share 17 Αυγούστου 2013 Όχι μου αναφέρθηκε το φίλτρο, αλλά δεν ξέρω. Αν έστω το αγοράσω θα πάνε χαμένα λεφτά ενοόντας ότι και πάλι τόσο θα ζήσουν τα ψάρια όσο κι αν δεν τους πάρω. Κάτι ακόμα, έχεις να μου προτείνεις κάποιο φίλτρο γι' αυτά τα λίτρα; Στο βιβλιο Γκινες εχει καταγραφει ρεκορ διατηρησης χρυσοψαρων 50 χρονια . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 17 Αυγούστου 2013 #25 Share 17 Αυγούστου 2013 Μήπως να τα χάριζες τα ψαράκια και να ηρεμήσεις; αν δεν μπορείς να τα συντηρήσεις κατάλληλα, κρίμα είναι και για σένα και για αυτά να ταλαιπωρηθείς, μην απογοητεύεσαι, κάποια στιγμή όταν μπορέσεις ξεκινάς από την αρχή με τις σωστές συνθήκες... Σωστη η επισημανση σου , αλλα καταλαβαινεις . Ειναι ο ενθουσιασμος της αρχης , οπως ημασταν ολοι καποτε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος