Jump to content

Αντίστροφη Όσμωση Και Δε Λέει Να Πέσει Το Ph

Recommended Posts

Εγώ δεν βλέπω κάτι το αξιοπερίεργο στο ενυδρείο σου

Εκτός αυτού μας λες ότι η σκληρότητες έπεσαν αλλά δεν μας λες που ήταν και που έπεσαν.

Αν δεν γνωρίζουμε το ΚΗ GH του πριν και του μετα τσάπα σενάρια κάνουμε.

Θέλουμε επίσης και το KH GH του ενυδρείου σου τώρα, και το KH GH από το νερό που φτιάχνεις με την ΑΟ και το νερό δικτύου.

Επίσης τη φυτά έχεις και κατά πόσο είναι φυτεμένο το ενυδρείο σου.

11/5/2013

ΚΗ: 10 GH: <21

12/8/2013

ΚΗ: 4 ή 5 GH: <6

το KH και GH από το νερό που φτιάχνω με την ΑΟ και το νερό δικτύου θα το δω το Σάββατο.

Από φυτά έχω: 7 Anubias (διάφορα είδη), Aquatic moss, Alternanthera reineckii (rosaefolia), Egeria Densa, Hygrophyla corymbosa, Hygrophyla Polysperma, 1 Moss ball, Pogostemon erectus, Vallisneria Gigantea, Vallisneria Americana, Limnophyla Sessiliflora, Cabomba Caroliniana

Θα μιλήσω υποθετικά

Αν το νερό που ρίχνεις το ενυδρείο έχει ένα Kh ας πούμε 3 και στο ενυδρείο σου έχεις ένα Kh 4 τότε με μια αλλαγή νερού της τάξεως του 30% θα κατέβει το Kh στο ενυδρείο σου 3,7 σε κάθε αλλαγή θα πέφτει όλο και περισσότερο και θα σταθεροποιηθεί στο 3 Kh.

Τα φυτά σε μαλακά νερά αναπτύσσονται ποιο γρήγορα, αυτό σημένει από την δικιά τους πλευρά ότι καταναλώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά συν CO2, οπότε μειώνεται το CO2 στο ενυδρείο σου ανάλογα με το είδος και την μάζα των φυτών .

Λιγότερο CO2 σημαίνει αυξήσει του Ph.

Αν θες ουσιαστική πτώση του Ph τότε μόνο με την χρήση του CO2 σε φυσιολογικά επίπεδα για φυτεμένα ενυδρεία. Ή μύωση της μάζας των φυτών που αναπτήσωνται γρήγορα.

Φασικά το δεύτερο μπορεί να σου διμιουργείση διάφορες αλγης αν δεν μπορείς να το χειριστείς σωστά.

Αυτά θεωρικά το τη σημβένει πραγματικά θα ξέρουμε αν έχουμε όλα τα δεδομένα.

Οπότε αναμένουμε το Σάββατο

Την καλημέρα μου. Σε λίγη ώρα θε έχω τις μετρήσεις που μου ζητήσατε μιας και ετοιμάσω το νερό της αλλαγής. Απο σήμερα θα αυξήσω λίγο το νερό της α/ο. Θα βάζω πλέον 25 λίτρα όσμωσης και 5 λίτρα βρύσης (αντί 20-10 που έβαζα). Αυτο που ήθελα να ρωτήσω τώρα ειναι το εξής :

Δεδομένου ότι ειναι καλο να υπάρχουν στο νερο του ενυδρειου τα ιχνοστοιχεια και τα λοιπά στοιχεία που περιέχει το νερο βρύσης αλλα όχι το όσμωσης, με τα 5 λίτρα βρύσης που θα βάζω απο δώ και πέρα, θα είμαι καλυμμένος σε αυτον τον τομέα; Θα προσφέρω όλα αυτα τα στοιχεία που χρειάζονται ή μήπως επειδη θα ειναι μονο 5 λίτρα, όχι;

Το νερό της ΑΟ δεν το κάμνουμε κουτουρού

Αλλά με βάση το επιθυμητό ΚΗ

Πχ αν θέλεις να έχεις στο ενυδρείο σου 5 ΚΗ τότε θα κανείς και το νερό της ΑΟ 5 ΚΗ.

Μην κάνεις κουτουρού κινήσεις σκέψου τη θέλεις πρώτα.

-----------------------

Πρώτων σκεφτόμαστε.

Τη ΚΗ θέλω;

Τη ΚΗ έχει τώρα το ενυδρείο μου;

Και δεύτερων κάνουμε το νερό της αλλαγής με βάση τα θέλω και τα πρέπει μας.

..........................

Αν δεν μπορείς να τα υπολογίσεις μόνος σου πες μας τη θέλεις να κάνεις.

Πάρε και ένα προγραμματάκι που είχα κάνει παλιότερα

Μπορεί να σε βοηθήσει.

Υπολογισμός αλλαγής νερού.rar

Χρήστο το ΚΗ και GH τα μετράω με strips και η ένδειξη ειναι η τελευταία στο χαρτάκι με τα αποτελέσματα που λέει <6. Τώρα πόσο ειναι, 3, 4, 5; Δε ξέρω. Εγω το ph μου το θέλω ανάμεσα απο 6,5 και 7.

Οταν σας βάλω τις μετρήσεις μου αργότερα με τη αλλαγή νερου, θα μπορέσετε να μου πείτε τι πρέπει να κάνω για να το φτάσω εκει που θέλω; Εννοω να με βοηθήσετε στους υπολογισμούς γιατι ψιλομπερδεύτηκα. Να φτιάξω το ΚΗ όπως λες, μπορω. Το ph δε ξέρω πως θα το φέρω εκει που θέλω

Το αρχείο που έστειλες δε μπορω να τω δώ γιατι απο το κινητό δεν ανοίγει.

Έγινε επεξεργασία - Safarpn

Τουλάχιστον το ΚΗ πρέπει να μετριέται με υγρά τεστ για να το γνωρίζουμε ακριβός.

Είναι η ποιο βασική μέτρηση στο ενυδρείο μας, είναι ο σταθεροποιητής του ενυδρείου.

Είναι επικίνδυνο να κατεβάσεις το ΚΗ πολύ χαμηλά γιατί με μια αυξομείωση του CO2 μπορεί να κρασάρει το ενυδρείο σου και να τα χάσεις όλα.

Για να έχεις ένα Ph πχ 6,7 θα πρέπει να βρίσκετε το ΚΗ στα ανάλογα επίπεδα αλλά και το CO2 Δηλαδή το ΚΗ στο 4 και το CO2 στο 25 περίπου.

Παράδειγμα αν κατεβάσεις το ΚΗ στο 2 και δεν έχει το ενυδρείο σου CO2 ή έχει πχ 4 τότε θα έχεις ένα Ph (αν δεν έχεις τύρφη ή ξύλα που βγάζουν χουμικά οξέα) περίπου στο 7,2.

Για να μην σε κουράζω με αριθμούς αν δεν έχεις στο ενυδρείο σου το σωστό CO2 τότε μην περιμένεις να έχεις και χαμηλό PH και μην το επιδιώκεις γιατί είναι επικίνδυνο.-

CO2 έχω DIY. Δε νομίζω να παρέχω και τόσο πολυ που να δημιουργώ πρόβλημα, έτσι δεν ειναι; Τεστ υγρά για ΚΗ και GH θα έχω απο Τρίτη. Παρήγγειλα πριν απο λίγο.

Σήμερα λοιπόν έγινε η καθιερωμένη εβδομαδιαία αλλαγή νερού. Tα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι:

Νερό βρύσης Νερό όσμωσης Νερό αλλαγής Νερό ενυδρείου τώρα
ΚΗ: 15 ΚΗ: 0 ΚΗ: 3 ΚΗ: 3
GH: >21 GH: <6 GH: <6 GH: <6
Ph: 8 Ph: 6,5 Ph: 7,2 Ph: 7,2 (περίπου)

Το νερό της αλλαγής (30 lt) ετοιμάστηκε με 25 lt νερό όσμωσης και 5 lt βρύσης (άλλαξα σήμερα για πρώτη φορά τις αναλογίες κατά 5 lt)

Φίλε Χρήστο το προγραμματάκι που έφτιαξες μόλις το άνοιξα και με τους υπολογισμούς που έκανα μου έβγαλε οτι θέλω 25,26 lt όσμωσης και 4,73 βρύσης αρα η αλλαγή πρέπει να γίνεται όπως την έκανα σήμερα, με αυτές τις αναλογίες. Υπολόγισα με επιθυμητό ΚΗ στο ενυδρείο, 3.

Υπενθυμίζω οτι KH και GH μετράω με strips μέχρι την Τρίτη που θα παραλάβω τα υγρά τεστ.

Ακούω τις παρατηρήσεις σας.

Φυσιολογικες φαινονται οι τιμες.

Βεβαια τα στικακια δεν μας δινουν ακρίβεια στις τιμες και η GH ειναι στο περιπου..

Δεν εχουμε και τιμη TDS που φαινονται πιο καθαρα τα σχετικα με την λειτουργια της ΑΟ.

Σημαντικο ειναι οτι δεν πρεπει να γινονται αποτομες μεταβολες στις παραμετρους στο ενυδρειο.

Οτι εγινε εγινε.Αλλη φορα που θελεις να αλλαξεις τις παραμετρους pH GH GH θερμοκρασια, θα κανεις τις αλλαγες, υπολογιζοντας τις μιξεις ετσι ωστε να γινονται σταδιακα οι αλλαγες στις τιμες.

Για να εχεις πιο χαμηλο pH, μπορει να χρειαστει μεχρι και να μηδενιστει η KH.

Τοτε ομως δεν πρεπει να υπαρχουν παραγοντες οπως το διοξειδιο που μπορει να φερουν αποτομες μεταβολες.

Βεβαια με το diy co2 δεν υπαρχει μεγαλος κινδυνος, αλλα καλου κακου μη το μηδενισεις.

Κρατα τη μεχρι 1-2.

Αν δεν εχεις αγριοπιασμενα ψαρια, δεν ειναι απαραιτητο το πολυ χαμηλο pH.

Για τι ψαρια μιλαμε?

Έγινε επεξεργασία - delta66

Φυσιολογικες φαινονται οι τιμες.

Βεβαια τα στικακια δεν μας δινουν ακρίβεια στις τιμες και η GH ειναι στο περιπου..

Δεν εχουμε και τιμη TDS που φαινονται πιο καθαρα τα σχετικα με την λειτουργια της ΑΟ.

Σημαντικο ειναι οτι δεν πρεπει να γινονται αποτομες μεταβολες στις παραμετρους στο ενυδρειο.

Οτι εγινε εγινε.Αλλη φορα που θελεις να αλλαξεις τις παραμετρους pH GH GH θερμοκρασια, θα κανεις τις αλλαγες, υπολογιζοντας τις μιξεις ετσι ωστε να γινονται σταδιακα οι αλλαγες στις τιμες.

Για να εχεις πιο χαμηλο pH, μπορει να χρειαστει μεχρι και να μηδενιστει η KH.

Τοτε ομως δεν πρεπει να υπαρχουν παραγοντες οπως το διοξειδιο που μπορει να φερουν αποτομες μεταβολες.

Βεβαια με το diy co2 δεν υπαρχει μεγαλος κινδυνος, αλλα καλου κακου μη το μηδενισεις.

Κρατα τη μεχρι 1-2.

Αν δεν εχεις αγριοπιασμενα ψαρια, δεν ειναι απαραιτητο το πολυ χαμηλο pH.

Για τι ψαρια μιλαμε?

Cardinal Tetra, Gourami, Apistogramma

....θα μπορούσες να απαντήσεις στην ερώτησή μου στο ποστ #28;

Οι αλλαγές στις τιμές έγιναν σταδιακά, όχι απότομα. Μέσα σε 4 μήνες έγιναν και έπεφταν σιγά σιγά.

Έγινε επεξεργασία - Safarpn

Με ενα pH 6-7 και GH 2-8, KH 2-3 ειναι σουπερ.

Ιχνοστοιχεια μπορεις να προσθετεις αν θελεις, ετσι κι αλλιως "ιχνη" ειναι.

Tα "λοιπα στοιχεια" που γραφεις ειναι τα μεταλλικα αλατα, ασβεστιο μαγνησιο κλπ. Αυτα ειναι που καθοριζουν και την τιμη GH, Οποτε αν τα ψαρια ζουν ιδανικα σε χαμηλες τιμες GH, τοτε δεν θελουν απαραιτητως πολλα μεταλλα.

ΥΓ νομιζω εγραψες οτι απο KH 5 επεσες στο 3 με μια αλλαγη (αυτο σημαινει οτι επσε αναλογα και η GH). Δεν ειναι θανατηφορο αλλα οχι και οτι καλυτερο.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Με ενα pH 6-7 και GH 2-8, KH 2-3 ειναι σουπερ.

Ιχνοστοιχεια μπορεις να προσθετεις αν θελεις, ετσι κι αλλιως "ιχνη" ειναι.

Tα "λοιπα στοιχεια" που γραφεις ειναι τα μεταλλικα αλατα, ασβεστιο μαγνησιο κλπ. Αυτα ειναι που καθοριζουν και την τιμη GH, Οποτε αν τα ψαρια ζουν ιδανικα σε χαμηλες τιμες GH, τοτε δεν θελουν απαραιτητως πολλα μεταλλα.

ΥΓ νομιζω εγραψες οτι απο KH 5 επεσες στο 3 με μια αλλαγη (αυτο σημαινει οτι επσε αναλογα και η GH). Δεν ειναι θανατηφορο αλλα οχι και οτι καλυτερο.

Έχεις δίκιο αλλά ήταν λάθος μου από την αρχή το 5άρι που ανέφερα. Μέτα είδα τον πίνακα που κρατάω τις μετρήσεις σαν αρχείο. 3 ήταν και κακώς που δεν το διευκρίνησα.

Στην όσμωση έχεις ρητίνη απιονισμού;

Είναι υλικό που προστίθεται ως τελικό στάδιο στην όσμωση, σε ειδικό δοχείο. Σου μηδενίζει τις σκληρότητες και παίζεις καλύτερα με τις τιμές που θέλεις να πετύχεις.

Έγινε επεξεργασία - FotisGt

Μμμμμ...όχι δεν έχω τέτοιο. Πιστεύω σιγα σιγα με την αύξηση του νερου όσμωσης έναντι της βρύσης στις αλλαγές θα πάω καλύτερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...