Jump to content

Ξεκίνημα Αφρικής Με Pseudotropheus Saulosi

elkaranasos

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους παλιους καλούς μου φίλους και καλούς γνωστούς.Μπαίνω στο θέμα.Μετά από 2ετη περιπου εμπειρία στο χώρο των ζωοτόκων (γκαπυ-endlers-ξιφοφόρους) αποφάσισα να εισελθω στο χώρο της Αφρικής.Τα ψάρια που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον ειναι τα pseudotropheus saulosi.Οι λόγοι ειναι οι εξής: 1ον ξεχωρίζεις εύκολα το φύλο.Μπλε-αρσενικά Κιτρινα-θηλυκα.2ον είναι ψάρια εύκολα σε συνθηκες και θερμοκρασίες νερού και τρίτον αναπαράγονται εύκολά.Ο χώρος που θα φιλοξενηθούν είναι...???Εδώ θελώ συμβουλή πρώτη.Εχουμε ενα 240αρι φυτεμενο καργα με valisneries και ενα 60αρι τελείως μα τελείως άδειο.Η μεταφέρω τα φυτα + τα ζωοτοκα στο 60αρι και το 240 το αδειαζω τελειως και στησιμο απο την αρχή η βαζω λίγα σαουλόσι στο 4 μαξ στο 60αρι.Συμβουλή δεύτερη: τι να περιεχει το καθε ενυδρείο?σιγουρα οχι φυτα διοτι τα σαουλοσι δεν τα πανε καλα τα φυτα.Υποστρωμα σκέφτομαι να βάλω αμμο μεσα απο την θαλασσα με σκοπο την σκληρότητα του νερου.Και άλλες συμβουλες δεν ειναι απλως θεμιτές αλλα απαραίτητες για να έχω ζευγάρι σαουλοσι ανετα στο χώρο τους.Και απο πέτρες?τι κανουμε?Λοιπον?για ομιλείτε παρακαλώ...δηλαδη για ξεκινατε να γράφετε

Καλως ηρθες στην Αφρικη,τωρα θα δεις ψαρια με χαρακτηρα.

Καταρχην να ξερεις οτι αυτα τα ψαρια,ειναι ειδος υπο εξαφανιση,οποτε να τα προσεχεις πολυ.Οπως μας το ανεφαιραι ο Κλεοβουλος.

Αν καταλαβα καλα,θα κρατησεις στα 240 λιτρα μονο αυτα?Γιατι σε περνει να βαλεις αλλα 2 χαρεμακια μπουνες.

Εγω θα αφηνα αν ειχα σκληρα φυτα (ανουμπιες κτλ) μεσα.Θα τα παρεις μεγαλα?,γιατι οταν ειναι μικρα,και τα δυο φυλα ειναι κιτρινα.Οποτε στην αρχη θελεις αρκετα ατομα.Απο στησιμο θελουν το κλασσικο νταμαρι.Η αμμος θαλασσης ειναι μια χαρα,αρκει να ειναι απο καθαρη παραλια,και να την πλενεις πολυ καλα,Οταν την βαλεις μεσα,να βαλεις και ανθρακα στο φιλτρο σου,για να εισαι σιγουρος.

Ποιές είναι οι διαστάσεις του ενυδρείου των 240 λίτρων ;

Μόλις γυρισα απο την δουλεια και χαιρομαι που μου απαντήσατε σε συντομο χρονικό διαστημα.Το ενυδρειο το 240λιτρο ειναι 240 λιτρα μεικτα.Δηλαδη μηκος υψος πλατος με εμφαση στο μηκος το οποιο ειναι 1,20.Ειναι ψάρια υπο εξαφάνιση το οποιο σημαίνει?σπανια να βρω ενα χαρεμι?και θελω να ειναι σεξουαλικά ώριμα ουτως ωστε να επιτυχω αναπαραγωγη άμεσα και οι νεογνοι να μαθουν το ενυδρειο εκ του γεννησιμιου τους.Τι τιμες παίζουν περιπου αυτα τα ψάρια?και θελω να μου πειτε ειναι ενα ειδος σχετικα ευκολο για να ξεκινήσει κάποιος?οσο για τα φυτα στο 240αρι ειναι φυτεμενο με βαλισνεριες και σεσσιφλορα.Οστωσο το 60αρι ειναι τελειως αδειο μπορει να στηθει πιο ευκολα αλλα θα ηταν καλο για ενα χαρεμι δηλαδη 1+3 σαουλόσι?και αν ειναι τοσο σπανια δηλαδη δυσκολα και εγω να τα αποκτησω...Κανενα αλλο ειδος εχει να προτεινει κανεις?γιατι καπως μου κόψατε τα φτερά ας πουμε

Φιλοξενω σαουλοσι εδω κ 2 χρονια.Καποιες βαλισνεριες αστες,δεν τις πολυσκαλιζουνε,ειδικα αν δεν ειναι φυτεμενες σε σημεια που υποπτευεσαι οτι θα χρησημοποιηθουν για φωλιες αλλα ουτε κ τις τρωνε παρα μονο οταν πεθανουν της πεινας.Πιστευω οτι σε ενα 240λιτρο με δυο αρσενικους κ απο 3-4 θυληκες για τον καθενα θα απολαυσεις τις συμπεριφορες των κιχλιδων.Εχω σαουλοσακια για πουλημα που ειναι 2,5 μηνων.Αν ενδιαφερεσαι στειλε π.μ.Σε μενα πρωσοπικα γεννοβολανε αβερτα.Γνωμη μου να τα βαλεις στο μεγαλο γιατι στο μικρο ο αρσενικος θα στρεσαρει τα θυληκα κ ενα ενα το ποιο αδυναμο θα απεβιωσουν.Βεβαια με παρα παρα πολλες πετρες ισως τα καταφερεις αλλα δεν θα τα χαρεις.Θα ειναι σε κατασταση μονιμου στρες οποτε θα βλεπεις συνεχεια εναν αρσενικο να κυνηγαει τα θυληκα κ αυτα να κρυβοντε στις πετρες ή πανω απο το φιλτρο.Οσο για αμμο θαλασσης αν την πλυνεις καλα κ την μαζεψεις απο καθαρη ακρογιαλια βαλ την αφοβα.

Οπως σου είπε και ο φίλος πιο πάνω το μεγάλο ενυδρείο είναι το κατάλληλο για να φιλοξενηθουν τα ψάρια και αυτό είνα το σωστό.

Κατά άλλα σωστό aquascaping άμμο ,φίλτρανση ,λίγα φυτά και είσαι έτοιμος με ενα χαρέμι ψαράκια

Παραδείγματα aquascaping http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=28495 αλλά μπορείς να δείς και μέσα σπό τις παρουσιάσεις ενυδρείων γλυκού νερού και στα θέματα της Αφρικής

Έγινε επεξεργασία - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

και παλι ευχαριστω για τις απαντησεις σας και τις πολυτιμες συμβουλές.John Baggios ειναι λιγο οπως σου ειπα και σε μηνυμα να αγοράσω απο εσενα ειναι λιγο δυσκολο λωγο απομακρυσμένης περιοχης.Θα ηθελα ομως να ξέρω τιμουλες.Αν γεννοβολανε οπως λες σιγουρα θα υπαρχουν και εδω κατοχοι τετοιον ψαριων αλλα οπως ειπε ενας φιλος ειναι ειδος υπο εξαφανιση...χμμ μπερδευτικα καπου εδω.....anyway τελικα με πεισατε να αδειασω το μεγαλο το ενυδρειο αλλα αυτο θελει δουλεια μιας και θα καθαριστει και θα αδειασει απο το ειδη υπαρχον υπόστρωμα και απο τα φυτα και θα βαλω μεσα καλα πλυμμενη(βρασιμο σε κατσαρολα για 15 λεπτα) αμμο απο την θαλασσα στη παραλια λουτσα.Είναι καθαρή μιας και κανουν και μπανιο εκει περα.Πιστευω δυο κουβαδες να τους φερω.Πέτρες ?που μπορω να βρω?τα πετ σοπ τα αποκλειω μιας και ειναι κλειστα λωγο διακοπων τα αποκλειω λωγο τιμών και τα αποκλείω γιατι..??χμμ τα αποκλειω απο τοτε που εκλεισε ο nidal.Φυση και παλι φυση....ο Κηφισσος??καλός ειναι?το βλεπουμε για τις πετρες.Η αποριες μου πλεον ειναι....εαν η αμμος που ανεφερα ειναι καλη 2ον ποσα ψαρια να βαλω σε ενα 240λιτρο ουτως ωστε να εχω και γεννες?2 αρσενικα 3 θυληκα ειναι καλα?και βεβαιως μια ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ.Οι πλεκο μπορουν να παραμεινουν με τα σαουλοσι?ή να κοιταξω για κανενα angkistrus?να κανω γεννες και απο εκει?

παιδια καμια πληροφορία δεν εχουμε ακομα?καμια βοηθεια?καμια συμβουλη?εχω μεινει με την απορία

Καλησπέρα φίλε μου.

Η άμμος που έχεις τώρα τι κοκκομετρίας είναι? Αν είναι ψιλή τότε δεν χρειάζεται να την αλλάξεις.

Πέτρες μπορείς να μαζέψεις από οπουδήποτε θέλεις και ξέρεις οτι είναι καθαρά. Καλό ξέπλυμα και είσαι έτοιμος.

Όσο για την ψαροσύνθεση, αν τα ψάρια που θα βρεις δεν είνια διαπιστωμένο χαρέμι, τότε θα χρειαστείς μια 7άδα περίπου για να σου βγουν 1 αρσενικό με 3 θηλυκά. 2ος αρσενικός από το ίδιο είδος καλύτερα να μην μπει, αλλά μπορείς να προσθέσεις ακόμα ένα είδος από mbuna σε χαρέμι πάντα. ;)

Δεν θα πρότεινα pleco φίλε μου σε αφρικάνικο ενυδρείο ,άλλη Ηπειρος άλλα νερά

Και τι θα πρότεινες τοτε φιλε μου για τον βυθο;

Τίποτα άλλο για το βυθό ,απλά βάλε τα ψάρια που θέλεις και αστο ενυδρείο να '' τρέξει ''.

καλησπερα φιλε μου και με το καλο στο αφρικανικο κλαμπ...

τα saulosi ειναι πολυ ομορφα ψαρια και ισως το ειδος που με κανε να επιλεξω κι εγω τις mbuna.

τα ψαρια του jonh ειναι πανεμορφα και καθαρα!!!

δηλαδη δεν ειναι υβριδια..

ειχα αγορασει απο συνχομπιστα 4 saulosi πριν εναμιση χρονο f1 δηλαδη σχεδον αγρια ψαρια αλλα μετα απο ενα χρονο πολυ παιδεμα και δυο θανατους εμεινα αρχες Μαιου με ενα αρσενικο υβρδιο και ενα θηλυκο...

η διαφορα τους ειναι στο χρωμα το θηλυκο δεν ειναι κιτρινωπο αλλα πορτοκαλι και το αρσενικο δεν εχει 5 ξεκαθαρες σκουρες ριγες αλλα περισσοτερες...

ετσι λοιπον πηρα απο τον jonh 9 μικρα και ηδη μετα απο δυο μηνες εχουν αρχισει να σκουρενουν τα αρσενικα...

επειδη ομως εχω και αλλα ψαρια ειχα και τρεις απωλειες..

πιστευω δηλαδη πρωτον να τα επιλεξεις γιατι ειναι καθαρα και δευτερον να παρεις αρκετα πανω απο 6-7 ψαρακια..

απο κει και περα να αποφυγεις labido και τα pseudotropheus red zebra γιατι θα υβριδισουν στην πορεια...

μπορεις ομως να βαλεις οπως εχω κι εγω αυτη την στιγμη χαρεμι απο maingano και iodotropheus με αποτελεσμα να εχεις 4 διαφορετικα χρωματα...

στα λιτρα σου λοιπον 3 χαρεμια ειναι αρκετα γυρω στα 15 ψαρια και στην πορεια βεβαια που θα ξεχωρισουν τα ζευγαρια και θα αρχισουν οι γεννες τα αραιωνεις...

πετρες και αμμο ριξτες και ενα ξεπλημα με βραστο νερακι καλο θα κανει, μπορεις να παρεις απο leroy merlin ή και απο οποιαδηποτε αλλη μαντρα οικοδομικων υλικων

μια καλη επιλογη ειναι οι ηφαιστειακες που εχω κι εγω γιατι κανει καλες κρυψωνες για τα πολυ μικρα νεογεννητα ψαρακια...

Θα πάω Δευτερα απο leroy merlin να κοιτάξω για αμμο.Πως την ζητάω?αμμο θαλάσσης?οσο για τα ψάρια θαπαραγγειλω απο τον Τζονυ 10 σαουλοσι οσο για τα υπολοιπα δεν τα ξέρω αυτά τα είδη και φοβαμαι πως και δεν θα ξεχωριζω αρσενικα με θηλυκα και δεν ξέρω μηπως τσακωνονται με τα σαουλοσι.Επισης δεν ξέρω αν ολα αυτα τα ειδη στο συνολο 16 ψάρια θα ειναι οκ σε 240λιτρα τα οποια ομως θα εχουν και πετρες για κρυψώνες

Προσοχή φίλε elkaranasos. Τα 3 στα 4 μαγαζιά τα saulosi είναι υβρίδια η επιλεκτικές αναπαραγωγές.

Κυκλοφορούν πολλά red coral ανάμεσα μας. Πρόσεχε τι θα πάρεις. :bigemo_harabe_net-64:

Δεν παιρνω απο petshop δεν τα εμπιστεύομαι φυσικα και ψάχνω απο συνχομπιστα το θεμα ειναι οτι αυτοι που εχουν ειναι θεσσαλονικη και μετ ην καλη τους την καρδια αντε και τα στελνουν τα ψάρια ομως δεν θα στρεσσαριστουν?δυστυχώς ομως ειναι η μονη λυση και αναγκαστικα συμβιβαζομαι αλλα μετα απο ενα μηνα για να στρωσω το ενυδρειο

μολις παρειγγηλα σε ειδαγωγικα παντα τα ψαρακια απο τον φιλο john ..Σε ενα μηνα που θα το εχω στρωσει ξεκιναμε φιλοξενια.Αντε και ο Θεος βοηθος.Ευχαριστω για τις συμβουλες παιδια.

μολις παρειγγηλα σε ειδαγωγικα παντα τα ψαρακια απο τον φιλο john ..Σε ενα μηνα που θα το εχω στρωσει ξεκιναμε φιλοξενια.Αντε και ο Θεος βοηθος.Ευχαριστω για τις συμβουλες παιδια.

:bigemo_harabe_net-64:

Πως θα το στρώσει τελικά?

Μπόλι?(Μάλλον για να λές μήνα δεν θα βάλεις).

Βακτήρια?(Το ίδιο)

Ή αμμωνία?

Αν επιχειρήσεις τα 2 πρώτα πάντως, να ξέρεις ότι μπορείς να βάλλεις άμεσα ψάρια. :bigemo_harabe_net-64:

στρωσιμο ε?χμμ εδω σας θελω.Αδειασμα απο το ειδη υπαρχον ενυδρειο φυτεμενο με γκαπυ καθαρισμα και εν συνεχεια αμμο θαλασσης απο την σαλαμινα καθαρη παραλια ντε φακτο πετρες απο μαντρα με γερο ξεπλυμα φυσικα ασβεστολιθικες και εν συνεχεια νερο βρυσης το φιλτρο θα δουλευει σε ενα ηδη υπαρχον αφρικανικο ενυδρειο να γεμισουν τα σφουγγαρια βακτηρια και εν συνεχεια συμπληρωμα νερου απο ηδη υπαρχον ενυδρειο με αφρικανες φιλου νινταλ.Τι λετε?

Είπες ότι θα κάνεις 240ρι.

Τι φίλτρο θα βάλεις? Εσ. ή εξ? Και τι μάρκα και μοντέλο?

Τα σφουγγάρια είναι μηχανικά. Δεν κρατάνε πολλή βιολογία. Για βιολογία θα βάλεις μακαρόνι(siporax).

Επίσης καλό θα κάνεις που θα δουλεύει παράλληλα σε άλλο αφρικάνικο, αλλά μόλις το βάλεις στο δικό σου, αν έχεις την δυνατότητα να μπολιάσεις απο το φίλτρο που είναι στο ενυδρείο εκεί που θα είναι καλό θα κάνεις.

Δεν χρειάζεται να ρίξεις βρώμικο νερό μέσα. Μόλις μπει το φίλτρο θα ξεκινήσει η απονιτροποίηση αν είναι στρωμένο. Το "έτοιμο" νερό δεν προσφέρει τίποτα παρα μόνο νιτρικά και φωσφορικα.

το φιλτρο που θα χρησιμοποιηθει ειναι to aquaball 180 eheim.Με τρια σταδια .Και τα τρια εχουν σφουγγαρι αλλα το πανω πανω του βάζω καθε 2 βδομαδες κατα την αλλαγη ανθρακα.Το ενυδρειο ειναι ανοικτο.Κατα το αφρικανικο στο συγκεκριμενο φιλτρο θα υπαρχει στανταρ ο ανθρακας μακαρονι απο κατω και πιο κατω σφουγγαρι και ακομα πιο κατω υαλοβαμβακας.Εκτώς εαν βαλω κανενα sub μεσα στο ενυδρειο και πεταξω καμια καλτσα με με με κτλ...Αλλα προτιμω απλα το eheim.Kατα την κυκλοφορια της ροης θα βαλω και λιγο υγρο για αμμωνια και βεβαια η με τους πλεκο η με ancistrus η απλως σαλιγκαρια apple snails να δημιουργησω τον κυκλο και μεχρι 15 Σεπτεμβρη να βαλω τα ψαράκια μέσα

Δεν χρειάζονται όλα αυτά, και προπάντως θα χρειαστείς εξωτερικό φίλτρο.

Καλύτερα πάρε και ένα εξωτερικό και χρησιμοποίησε και το εσωτερικό που έχεις για ενίσχυση.

Ούτε πλέκος, ούτε σαλιγκάρια. Τσάμπα θα τα ταλαιπωρήσεις τα καημένα, και δεν ταιριάζουν και με αφρικάνες αλλά ούτε ταιριάζουν με το νερό της βρύσης.

Μην μπαίνεις σε χρονοβόρες διαδικασίες.

Στήσε το ενυδρέιο σου και άστο να δουλεύει για 2 μέρες ώστε να κάτσει η θολούρα. Μετά ρίξε ή μπόλι ή ζωντανά βακτήρια και κατευθείαν μπλουμ τα ψάρια μέσα.

Ουτε ενεργός άνθρακας χρειάζεται ούτε ενυδρειακό βαμβάκι. Άντε το πολύ να βάλεις βαμβάκι τις πρώτες 2 μέρες να μαζέψεις την σκόνη.

Λειτούργησε το με βιολογικά υλικά και σφουγγάρια μόνο.

Τα λεμε και φαίνονται τόσο απλα εγω γιατί αγχώνομαι; οκ λοιπόν κοιτάμε για κανένα φίλτρο.κ για βιολογια...αντε να δούμε καλημέρα σε όλουΣ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...