Jump to content

Συγκάτοικοι Για Χρυσόψαρο

kalliroi

Recommended Posts

Σε ένα ενυδρείο 110 λίτρων με 2 ανούμπιες και έναν εχινόδωρο έχω ένα κοινό χρυσόψαρο. Δεν βιάζομαι ακόμα να βάλω και δεύτερο ψαράκι, ωστόσο σκέφτομαι από τώρα πόσους και ποιους συγκάτοικους θα έχει. Σκέφτομαι να βάλω άλλα 2 ψαράκια. Σε όσα καταστήματα έχω ρωτήσει αν μπορούν να συμβιώσουν κοινά χρυσόψαρα με φάνσυ, είχα θετική απάντηση. Αρχικά σκεφτόμουν για οράντα ρεντ καπ, αλλά είμαι διστακτική και μάλλον τείνω σε είδη που μοιάζουν περισσότερο με το κοινό, όπως τα κόμετ και τα σουμπούνκιν. Πως σας φαίνεται να είναι μαζί αυτά τα τρία: κόμον + κόμετ + σουμπούνκιν; B)

Το ενυδρειο σου ειναι καταλληλο για fancy.

Tα common, comet και shubunkin γινονται μεγαλα για το μηκος του ενυδρειου σου και "θελουν" και περισσοτερο νερο το καθενα (70+ λιτρα για το καθε ενηλικο).

Επισης πιθανοτατα να συναντησεις δυσκολια στο ταισμα, αφου δεν θα προλαβαινουν τα fancy (δυσκινητα κοντοχοντρα και με βαριες ουρες), να φανε, απο τα πιο γρηγορα χρυσοψαρα με μονη ουρα.

Δεν ξέρω τι να κάνω... :(

Από τη μία τα common, comet & shubunkin γίνονται μεγάλα για το ενυδρείο μου, από την άλλη δεν είναι ό,τι καλύτερο να έχω common και fancy μαζί. Κανονικά δηλαδή δεν θα έπρεπε να έχω ούτε αυτό το χρυσόψαρο.

Κοιτάζοντας τα fancy, είδα ότι και αυτά γίνονται τεράστια. Νομίζω πως όλα τα χρυσόψαρα γίνονται τεράστια! Μάλιστα νόμιζα ότι όλα τα ψάρια είναι σαν τα χρυσόψαρα στο μέγεθος ή και μεγαλύτερα. Και όταν είδα από κοντά σε κατάστημα π.χ. τα guppies, έμεινα έκπληκτη! :blush:

Από fancy χρυσόψαρα αυτά που αρέσουν περισσότερο είναι το vailtail, oranda red cap & ranchu lionhead. Μπορώ να βάλω κάποιο από αυτά μαζί με το common μου; Και αν ναι, ένα ή δύο; Διαφορετικά τί θα μπορούσα να κάνω; Δεν είναι κρίμα να είναι μοναχούλης του ο Νηρέας; :unsure:

μπορεις να βαλεις 1 ακομα και εγω προτεινω fancy γιατι οπως ειπε και ο delta66 τα αλλα μεγαλωνουν ακομα πιο πολυ και με την τροφη δεν πιστευω να εχουν προβλημα ειχα αναμεικτα καποτε δεν ειχαν καποιο θεμα!

Εγω θα το εδινα το Νηρεα σε καποιον με μεγαλο ενυδρειο ή λιμνη να περναει καλα και θα εβαζα 3 fancy που ειναι καταλληλα για το ενυδρειο.

Αλλιως αν ηθελα οπωσδηποτε το Νηρεα, θα του επαρινα ενα ενυδρειο καταλληλο πανω απο 120εκ μηκος.

Και φυσικα θα προσθετα παρομοιους συγκατοικους (ενα ψαρι για καθε 70 λιτρα νερο).

Εγω θα το εδινα το Νηρεα σε καποιον με μεγαλο ενυδρειο ή λιμνη να περναει καλα και θα εβαζα 3 fancy που ειναι καταλληλα για το ενυδρειο.

Αλλιως αν ηθελα οπωσδηποτε το Νηρεα, θα του επαρινα ενα ενυδρειο καταλληλο πανω απο 120εκ μηκος.

Και φυσικα θα προσθετα παρομοιους συγκατοικους (ενα ψαρι για καθε 70 λιτρα νερο).

συμφωνω με αυτο αλλα οχι 3 φανσυ σε 100λ 2 θα ειναι οκ γτ και αυτα μεγαλωνουν πολυ !

Σκέφτομαι να πάρω άλλο ένα, fancy - τείνω προς oranda red cap- και μόλις μεγαλώσει κι άλλο ο Νηρέας θα δω τι θα κάνω. Αργότερα ίσως να μπορέσω να του πάρω μεγαλύτερο ενυδρείο ή να φτιάξω μία λιμνούλα. Στην χειρότερη περίπτωση θα αναγκαστώ να τον δώσω. Πάντως μέσα σε 2 μήνες έχει ήδη μεγαλώσει, είναι γύρω στα 7-8 εκατοστά. :bigemo_harabe_net-125:

Σκέφτομαι να πάρω άλλο ένα, fancy - τείνω προς oranda red cap- και μόλις μεγαλώσει κι άλλο ο Νηρέας θα δω τι θα κάνω. Αργότερα ίσως να μπορέσω να του πάρω μεγαλύτερο ενυδρείο ή να φτιάξω μία λιμνούλα. Στην χειρότερη περίπτωση θα αναγκαστώ να τον δώσω. Πάντως μέσα σε 2 μήνες έχει ήδη μεγαλώσει, είναι γύρω στα 7-8 εκατοστά. :bigemo_harabe_net-125:

καλη ιδεα και να ξερεις πως τα κοινα μεγαλωνουν 5 πλασια πιο γρηγορα απο τα αλλα σιουρα θα γινει τερατακι σε λιγους μηνες ακομα !!!

Ήρθε ο συγκάτοικος! Είναι μικρούλι oranda red cap το οποίο και έχω λατρέψει!

Η πρώτη τους γνωριμία:

post-55442-0-90965300-1376320637_thumb.jpg

καλε αυτο ειναι ψειρα !!! :P

Είναι 5 εκατοστά. Είναι πολύ γλυκούλι, και έχει πολύ πλάκα όπως κουνιέται ατσουμπαλούτσικα... :bigemo_harabe_net-138:

Πήρα μόλις τώρα, για την αμμωνία με υγρό τεστ και για τα υπόλοιπα με στικ 6 σε 1.

Αμμωνία 0-0,25

NO3 10

ΝΟ2 0

GH 14

CH 6-10

PH 7.2

CL2 0

Θα προσέχω, σ'ευχαριστώ! Μάλιστα σήμερα δεν τα τάισα καθόλου. Πάντα είχα σχεδόν τις ίδιες μετρήσεις. Αυτό που άλλαξε στο νέο ενυδρείο είναι το GH που ανέβηκε στο 14 και το CH που ανέθηκε στο 10. Παλιά είχα GH 7 και CH 3-6. Στις οδηγίες του τεστ λέει ότι οι μεγαλύτερες τιμές σε αυτά τα δύο σημαίνουν και καλύτερες συνθήκες. Τσέκαρα βέβαια και στο θέμα "Χρυσόψαρα" και είδα ότι οι μετρήσεις μου είναι μέσα στα όρια. Αμμωνία ποτέ δεν έδειχνε το τεστ παραπάνω από όσο δείχνει τώρα, θα έχω το νου μου φυσικά. Όσο για τα ΝΟ3 αυτά δεν θα πρέπει να αυξηθούν;

Το τεστάκι που έχω για την αμμωνία είναι της Salifert. Δεν έχει ένδειξη 0, η χαμηλότερη ένδειξη είναι <0,25 και μετά συνεχίζει προς τα πάνω. Αν είναι διαφανές το δείγμα είναι <0,25, όσο κιτρινίζει σύμφωνα με τον χρωματικό πίνακα και φτάνοντας μέχρι το πορτοκαλί, τόσο περισσότερη αμμωνία δείχνει. Εμένα τα δείγματά μου είναι πάντα διάφανα, οπότε λογικά είναι 0. Έγραψα 0,25 επειδή αυτό το ελάχιστο στον πίνακα. :)

λυπαμαι που θα στο πω αλλα διαλεξες συμφωνα με το τι θες εσυ οχι τι θελει το ενυδρειο σου...το cap red δεν θα μπορει ουτε να φαει ουτε να κρυφτει η μονο λυση στο προβλημα του ειναι να φυγει μακρυα απο το ενυδρειο και αυτο μπορει να το καταφερει με εναν μονο τροπο.............μακαρι να κανω λαθος και να πανε ολα καλα.........εχει συμβει και αυτο αλλα δυσκολα γιατι ακομα και τα μεγεθη ειναι αναποδα...

Τώρα στεναχωρήθηκα λιγάκι και ανησύχησα. Από τη μία προσπάθησα να το ψάξω πριν το πάρω, από την άλλη ίσως να έδρασα λίγο αυθόρμητα. Δεν μπορείς να φανταστείς με τι ενθουσιασμό πήγα να το πάρω! :love: Θυμάμαι που μου είχες πει ότι θεωρείς πως δεν είναι καλό να έχουμε κοινά χρυσόψαρα με φάνσυ. Πιστεύεις πως το μοναδικό που θα ταίριαζε καλύτερα θα ήταν ένα κοινό χρυσόψαρο; Με βάση όσα έχω διαβάσει ως τώρα συμπεραίνω πως θα έπρεπε να έχω τεράστιο ενυδρείο ή λίμνη για να μπορώ να έχω χρυσόψαρα. Μακάρι να μπορέσω να αποκτήσω στο μέλλον, ώστε να μην αναγκαστώ να τα δώσω.

Το ρεντ καπ γιατι δεν θα μπορει να φάει; Όταν τα ταίζω τα παρακολουθώ για να δω ότι τρώνε και τα δύο. Το μεγάλο τρώει πιο γρήγορα από το μικρό, αλλά και εκείνο δεν πάει πίσω. Επίσης όλη μέρα και τα δύο τσιμπολογάνε το ξύλο και τα φύλλα από τα φυτά. :)

Το μικρό χρειάζεται κάτι για να κρύβεται; Έχω παρατηρήσει ότι πάει και κοιμάται πίσω από το ξύλο και κοντά στον εχινόδωρο. Τις υπόλοιπες ώρες ή ακολουθεί τον μεγάλο ή το καθένα τριγυρνάει μόνο του. Ο Νηρέας, το μεγάλο χρυσόψαρο, δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα φιλικός, αδιάφορος θα έλεγα ή και ζηλιάρης. Στον Πρωτέα, τον μικρό, πρέπει να του προσφέρω κάποια κρυψώνα;

Όταν λες ότι η λύση θα είναι μακρυά από το ενυδρείο εννοείς ότι δεν θα αντέξει την συμβίωση με το μεγάλο και θα πηδήξει; Γιατί έχω φτιάξει μία σίτα και όταν έχω ανοιχτό το καπάκι πάντα την βάζω. Αν εννοείς κάτι άλλο, τί μπορεί να είναι αυτό; :umm:

• 2 weeks later...

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=87983

Τα ψάρια μου είναι υγιέστατα αλλά θέλω να τα δώσω για να αλλάξω την ψαροσύνθεση μου... Αν ενδιαφέρεσαι..!

Σ'ευχαριστώ πολύ, αλλά έχω ήδη πάρει το ψαράκι εδώ και δύο εβδομάδες. :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...