dej 8 Αυγούστου 2013 #1 Share 8 Αυγούστου 2013 Καλησπέρα! Είμαι καινούρια στο χώρο και ήθελα να βάλω ένα ενυδρείο. Αρχικά ήθελα του γλυκού νερού. Είδα τα reefs και αυτό ήταν ερωτεύτηκα!! Κάθισα, διάβασα αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει ορισμένα πράγματα, κάνω λίστα με ότι χρειάζομαι ώστε να γνωρίζω πριν αγοράσω και στήσω το ενυδρείο (έχω καταλήξει στα 48 λίτρα) να είμαι σίγουρη ότι αρχίζω σωστά. Ερωτήσεις (αν μπορείτε απαντάτε και συγχωρήστε με την ασχετοσύνη μου).. 1. Ο κυκλοφορητής είναι το skimmer? ( αυτό υποψιάζομαι self) 2. Στα 48 λίτρα χρειάζομαι 4 κιλά βράχο; 3. Για φίλτρα τι σημαίνει όταν κάποιο αναφέρει "βιολογικό;" χρειάζομαι άνθρακα σωστά; 4. Λάμπες...μόνο για μαλακά κοράλλια. Εμ τι ακριβώς χρειάζεται να κοιτάξω και αν το ενυδρείο έχει ήδη λάμπα, μπορώ να την αλλάξω; Θέλω να πω από τεχνικής απόψεως προσαρμόζονται αυτά; 5. Και για τον βράχο, αν όχι ζωντανό, ο νεκρός πως ζωντανεύει; βάζουμε βακτήρια; χρειάζεται να κοιτάξω κάποιο σκεύασμα; Αυτά τα ολίγα και ότι μπορείτε και έχετε ευχαρίστηση, απαντάτε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 8 Αυγούστου 2013 #2 Share 8 Αυγούστου 2013 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 8 Αυγούστου 2013 #3 Share 8 Αυγούστου 2013 Καλησπέρα! Είμαι καινούρια στο χώρο και ήθελα να βάλω ένα ενυδρείο. Αρχικά ήθελα του γλυκού νερού. Είδα τα reefs και αυτό ήταν ερωτεύτηκα!! Κάθισα, διάβασα αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει ορισμένα πράγματα, κάνω λίστα με ότι χρειάζομαι ώστε να γνωρίζω πριν αγοράσω και στήσω το ενυδρείο (έχω καταλήξει στα 48 λίτρα) να είμαι σίγουρη ότι αρχίζω σωστά. Ερωτήσεις (αν μπορείτε απαντάτε και συγχωρήστε με την ασχετοσύνη μου).. 1. Ο κυκλοφορητής είναι το skimmer? ( αυτό υποψιάζομαι self) οχι 2. Στα 48 λίτρα χρειάζομαι 4 κιλά βράχο; ναι 3. Για φίλτρα τι σημαίνει όταν κάποιο αναφέρει "βιολογικό;" χρειάζομαι άνθρακα σωστά;ενα εξωτερικο κρεμαστο για να μην σου πιανει χωρο με ανθρακα και αντιφωσφορο 4. Λάμπες...μόνο για μαλακά κοράλλια. Εμ τι ακριβώς χρειάζεται να κοιτάξω και αν το ενυδρείο έχει ήδη λάμπα, [ακομα καλυτερα εαν εχει]μπορώ να την αλλάξω;[φυσικα] Θέλω να πω από τεχνικής απόψεως προσαρμόζονται αυτά; 5. Και για τον βράχο, αν όχι ζωντανό, ο νεκρός πως ζωντανεύει[ζωντανευει]; βάζουμε βακτήρια; ναιχρειάζεται να κοιτάξω κάποιο σκεύασμα; [special blend] Αυτά τα ολίγα και ότι μπορείτε και έχετε ευχαρίστηση, απαντάτε Link to comment Share on other sites More sharing options...
dej 8 Αυγούστου 2013 Author #4 Share 8 Αυγούστου 2013 Ευχαριστώ και για το καλωσόρισμα και για την άμεση πληροφόρηση μία ερώτηση... Εφόσον ο κυκλοφορητής δεν είναι skimmer, εγώ χρειάζομαι κάτι από τα δύο ή και τα δύο ή κανένα από τα δύο; τι να κοιτάξω σε πιο χρήσιμο για το ενυδρείο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 8 Αυγούστου 2013 #5 Share 8 Αυγούστου 2013 Ευχαριστώ και για το καλωσόρισμα και για την άμεση πληροφόρηση μία ερώτηση... Εφόσον ο κυκλοφορητής δεν είναι skimmer, εγώ χρειάζομαι κάτι από τα δύο ή και τα δύο ή κανένα από τα δύο; τι να κοιτάξω σε πιο χρήσιμο για το ενυδρείο; χρειαζεσε και τα δυο ,βεβαια υπαρχουν nano που πανε σφαιρα χωρις σκιμερ μονο με φιλτρο ανθρακα αντιφωσφορο,αλλα θελει διαβασμα και εμπειρια και μην ξεχνας την υπομονη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 8 Αυγούστου 2013 #6 Share 8 Αυγούστου 2013 να ξερεις το nano ενυδρειο ειναι ποιο ευκολο να τουμπαρει απο ενα μεγαλο ενα λαθος στο μικρο στοιχιζει ενω στο μεγαλο το προλαβαινεις. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 8 Αυγούστου 2013 #7 Share 8 Αυγούστου 2013 δες και εδω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=84736&page=1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 8 Αυγούστου 2013 #8 Share 8 Αυγούστου 2013 και εδω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=125 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dej 8 Αυγούστου 2013 Author #9 Share 8 Αυγούστου 2013 ευχαριστώ τα διάβασα για την ώρα στα γρήγορα και βοηθάνε πολύ.... στο thread της κοπέλας δεν παίζω, εκείνη είχε ζωντανό βράχο, μέχρι να ζωντανέψει ο δικός μου (πόσο κανένα τετράμηνο) ε, δεν θα έχω διαβάσει και το μισό φόρουμ; θα τα έχω μάθει τα βασικά...LOL έχω απορίες και για τα ζωντανά αλλά οκ πιστεύω θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθώ στα άχαρα αλλά χρήσιμα τεχνικά για τον λόγο που ανέφερες πως είναι μικρό άρα χρειάζεται και extra care. Για να συνοψίσω από τεχνικά κατάλαβα πως χρειάζεται 1. φίλτρο 2. skimmer - έριξα και μία ματιά στο link με τα skimmer και αν κατάλαβα καλά βοηθάει ουσιαστικά το φιλτράρισμα 3. κυκλοφορητή (που ακόμα δεν έχω καταλάβει τι είναι αλλά δεν πειράζει)! 4. Φωτισμό 1 watt ανά λίτρο 5. θερμοστάτη Με αυτά και το βράχο με τα βακτήρια και μισό live-μισό νεκρό αραγωνίτη, μπορεί να ξεκινήσει το στρώσιμο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 8 Αυγούστου 2013 #10 Share 8 Αυγούστου 2013 ευχαριστώ τα διάβασα για την ώρα στα γρήγορα και βοηθάνε πολύ.... στο thread της κοπέλας δεν παίζω, εκείνη είχε ζωντανό βράχο, μέχρι να ζωντανέψει ο δικός μου (πόσο κανένα τετράμηνο) ε, δεν θα έχω διαβάσει και το μισό φόρουμ; θα τα έχω μάθει τα βασικά...LOL έχω απορίες και για τα ζωντανά αλλά οκ πιστεύω θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθώ στα άχαρα αλλά χρήσιμα τεχνικά για τον λόγο που ανέφερες πως είναι μικρό άρα χρειάζεται και extra care. Για να συνοψίσω από τεχνικά κατάλαβα πως χρειάζεται 1. φίλτρο 2. skimmer - έριξα και μία ματιά στο link με τα skimmer και αν κατάλαβα καλά βοηθάει ουσιαστικά το φιλτράρισμα 3. κυκλοφορητή (που ακόμα δεν έχω καταλάβει τι είναι αλλά δεν πειράζει)! 4. Φωτισμό 1 watt ανά λίτρο 5. θερμοστάτη Με αυτά και το βράχο με τα βακτήρια και μισό live-μισό νεκρό αραγωνίτη, μπορεί να ξεκινήσει το στρώσιμο; το φιλτρο θα τον εχεις μονο για να βαζεις ανθρακα και αντιφωσφορο και θα τον αλαζεις καθε μηνα, ο κυκλοφορητης ειναι αυτος που τον βαζεις μεσα στο ενυδρειο και κινει το νερο ασταματητα αυτο σημαινει πως στο θαλασινο νερο θελουμε συνεχη σωστη κυκλοφορια και κανενα του κομματι να μην κινειτε αρα και αυτο παιζει σημαντικο ρολο ο φωτισμος ειναι μια αλλη ιστορια, υπαρχουν αρκετε ενυδρεια που κρατανε σκληρα και δυσκολα κοραλια με λιγοτερα watt.επισεις θα χρειαστεις λιγο αραγωνιτη λιγο, ο βραχος κατα εμενα ειναι καλυτερα ζωντανος απο εκει καιπερα οπως λες και εσυ μισος μισος και σε 4 με 6 μηνες θα ειναι οκ γεματος κοραλινη και μπολιασμενος.,θα χρειαστεις τεστ αμμωνιας νιτριτ, αλατι ρεφρακτομετρο που μετραει την πυκνοτητα του νερου, βακτηρια. Τον θερμοστατη θα τον χρειαστεις τον χειμωνα και το καλοκαιρι θα παιζεις ανεμιστηρα.οταν μηδενισει η αμωνια και τα νιτριτ τοτε μπορειςνα βαλεις ενα ψαρακι,εαν βρεις εχουν τα καταστηματα ζωντανα κοπιποδα ριχνεις για να μπολιασεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 8 Αυγούστου 2013 #11 Share 8 Αυγούστου 2013 Και βεβαια αλατι για να φτιαξεις το νερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostaskappa 8 Αυγούστου 2013 #12 Share 8 Αυγούστου 2013 (edited) Βασικά welcome στην παρέα μας! Ο κυκλοφορητής κάνει την δουλειά που κάνουν τα κύματα στην φύση....δηλαδή γυρνάει το νερό και δημιουργεί ρεύματα στο ενυδρείο.Ζωτικής σημασίας για τα κοράλλια αλλά και για να μην δημιουργούνται εστίες βρωμιάς και περριτωμάτων από τα ψάρια! Το σκίμερ δεν βοηθά μόνο στο φιλτράρισμα,αλλά οξυγονώνει το νερό και βοηθά το ph να κρατιέται στα επιθυμητά όρια. Για τα λίτρα σου εγώ θα σου πρότεινα να μην βάλεις σκίμερ για αρχή,αλλά να κάνεις αλλαγές νερού τουλάχιστον τρεις φορές τον μήνα (ανά 10 μέρες).Με αυτόν τον τρόπο δεν θα προλαβαίνει το νερό σου να "βρωμίζει" και πολύ και η χρήση του σκίμερ κρίνετε μη αναγκαία. Ο φωτισμός του τύπου watt ανά λίτρο πλέον δεν ισχύει,με τα led έχεις πολύ περισσότερη απόδοση σε φως και τα watt παραμένουν χαμηλά!Αν το βάθος του ενυδρείου σου είναι μικρό,τότε σε αυτά τα λίτρα μπορείς να βασιστείς ακόμα και σε λεντοταινίες.....(κάτι που εγώ το κάνω με απόλυτη επιτυχία σε είκοσι λίτρα pico reef). Για την φροντίδα της θερμοκρασίας,θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτείς έναν ελεγχτή.Είναι μια συσκευή φαντάσου που της ορίζεις μια θερμοκρασία π.χ. 26 βαθμών,και αυτή κρίνει πότε θα επέμβει ο θερμοστάτης ή το οποιοδήποτε ανεμιστηράκι που θα έχεις για ψύξη....με αυτή την συσκευή λοιπόν θα έχεις σταθερότητα στην θερμοκρασία,κάτι που (και αυτό) είναι ζωτικής σημασίας στο αλμυρό..... Επίσης,θα χρειαστείς οπωσδήποτε και μια αυτόματη αναπλήρωση.Αυτή η συσκευή συμπληρώνει γλυκό νερό στο ενυδρείο αυτόματα,από ένα ντεπόζιτο που θα έχεις με αυτό,όταν η στάθμη του νερού σου πέσει κάτω από τα επιθυμητά όρια....μην ξεχνάς πως το νερό εξατμίζεται...το αλάτι όμως όχι!Με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η αλατότητα και να υπάρχει κίνδυνος για τα ζωντανά που θα φιλοξενείς! Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να διαβάσεις πριν ξεκινήσεις το ενυδρείο σου,που απ'ότι μπορώ να διακρίνω από την όρεξη σου,θα το κάνεις κουκλί! Καλή συνέχεια,καλό διάβασμα,και εδώ είμαστε! Έγινε επεξεργασία 8 Αυγούστου 2013 - kostaskappa Link to comment Share on other sites More sharing options...
dej 9 Αυγούστου 2013 Author #13 Share 9 Αυγούστου 2013 (edited) Ευχαριστώ και τους δύο για τις επεξηγήσεις. Για να μην μου έρθουν όλα μαζί σκεφτόμουν κατά τη διάρκεια που περιμένω το βράχο να αποδώσει, να εκμεταλλευτώ το χρόνο και σιγά-σιγά να το εξοπλίζω ή να του κάνω προσαρμογές, για να μην μου πέσουν μαζί ούτε όλα τα έξοδα, αλλά ούτε και οι υποχρεώσεις. Αναρωτιέμαι βέβαια που θα χωρέσουν όλα αυτά, φοβάμαι μη βλέπω μόνο τον τεχνικό εξοπλισμό και όχι το ενυδρείο. Κάποιες ερωτήσεις ακόμα. Για τον ανεμιστήρα μπορώ να τον τοποθετήσω ακόμα και σε ενυδρείο με κλειστό καπάκι; Εννοώ αν δεν έχει από τη μαμά (αλλά δεν βλέπω και καμία εταιρεία να βάζει ανεμιστήρα). Το ίδιο αναρωτιέμαι και για τον θερμοστάτη να είμαι ειλικρινής. Τώρα για ελεγκτή κομμάτι δύσκολο αν πρέπει να τα συνδέσω μόνη μου, αν και φυσικά βολεύει, αλλά τα τεχνικά parts με δυσκολεύουν. Θα ρωτήσω στο pet shop να δω αν υπάρχει κάτι σε ποιο έτοιμο (ανεμιστήρας - ελεγκτής - θερμοστάτης). Και για την αναπλήρωση έχω ένα θέμα πως μπορεί να γίνει αλλά αυτό είναι γιατί από τεχνικά δεν πάει το μυαλό μου πως γίνεται - φαντάζομαι άμα το δω θα καταλάβω. Τώρα για το skimmer δεν ξέρω γιατί αλλά το θέλω...χαχά, πειράζει να το βάλω εγώ καλού-κακού για περισσότερη υποστήριξη; Με τις αναπληρώσεις δεν έχω θέμα και με skimmer και τρεις αναπληρώσεις το μήνα, δεν με ενδιαφέρει αν είναι τις κάνω για σιγουριά. Φοβάμαι μόνο μη το παρακάνω με φίλτρα-σκίμμερ- κυκλοφορητή. Πως θα ξέρω αν όλα αυτά δίνουν σωστή ροή στο δικό μου ενυδρείο; τσεκάρω το φίλτρο και σύμφωνα με τις δυνατότητες του, κοιτάω τι χρειάζεται να αποδίδει το skimmer? ή την κυκλοφορία; Δηλαδή πως ξέρω αν καλύπτομαι, δεν είναι επαρκή ή υπερκαλύπτομαι και το παρακάνω; ον θερμοστατη θα τον χρειαστεις τον χειμωνα και το καλοκαιρι θα παιζεις ανεμιστηρα.οταν μηδενισει η αμωνια και τα νιτριτ τοτε μπορειςνα βαλεις ενα ψαρακι,εαν βρεις εχουν τα καταστηματα ζωντανα κοπιποδα ριχνεις για να μπολιασεις. μπερδεύτηκα, το ψάρι μπορεί να μπει πριν να ζωντανέψει ο βράχος; και τα κοράλλια επίσης; άρα στην ουσία το μόνο που περιμένω είναι να πέσουν τα νιτρικά; αυτό με τα κοπίποδα πολύ καλό, φαντάζομαι είναι για να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγέννησης, και αυτά τα βάζουμε αφού μηδενιστούν τα νιτρικά φαντάζομαι.. Έγινε επεξεργασία 9 Αυγούστου 2013 - dej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος