Jump to content

Επίδραση Ενός Σεισμού Στο Ενυδρείο

Recommended Posts

Εσείς τα έχετε ''δέσει'' τα ενυδρεία σας?

ωραίο wave maker !!!

:bigemo_harabe_net-74::bigemo_harabe_net-74::bigemo_harabe_net-74:

Ειναι κάτι που θα έπρεπε κανονικά όλοι μας να έχουμε προβλέψει αλλα αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Εγω ας πούμε όχι και μάλιστα πρέπει γρήγορα να κάνω κάτι μιας και κοιμάμαι ακριβώς κάτω απο το ενυδρειο και μάλιστα το έχω στο προσκέφαλο....αν γίνει κάτι δηλαδή να με αποκεφαλίσει στα σίγουρα....όχι μισές δουλειές. Τον τελευταίο καιρο στην περιοχή μας γίνονται συνεχώς σεισμοί διαφόρων μεγεθών και δε ξέρουμε που θα φτάσει το θεμα.

Σοβαρά τώρα αν κάποιος φίλος απο την περιοχή των σημερινών σεισμών πρόσεξε κάτι ας το μοιραστεί μαζί μας.

Για να φτάσει ένα ενυδρείο (ή οτιδήποτε) να πέσει και να φτάσει σ αυτή τη κατάσταση ο σεισμός πρέπει να είναι ισχυρός... πάνω από 6-7 Ρίχτερ, και να είστε σίγουροι ότι με τέτοιο σεισμό το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολήσει είναι το ενυδρείο...

Το 1978 στον σεισμό της Θεσσαλονίκης (6.5-7 Ρίχτερ), το ενυδρείο που είχα στημένο δεν έπεσε πάντως !!!

Ο μεγαλύτερος που εγινε στην περιοχη μας ήταν πριν απο ενα μήνα περίπου στα 4,9 ρίχτερ. Το κούνημα ήταν αρκετα δυνατό γιατι ήταν επιφανειακός ο σεισμός και είχε καλή διάρκεια. Οπως καλά φαντάζεστε πήρα το παιδί μου αγκαλιά και καθήσαμε κάτω απο το κάσωμα της πόρτας, επιλέγοντας προς τούτο ενα κάσωμα απο το οποίο να έχω οπτική επαφή με το ενυδρειο (βλαξ). Πέρα απο εναν ανεπαίσθητο κυματισμο δεν είδα κάτι αξιοσημείωτο. Απλα φοβήθηκα περισσότερο επειδη το έπιπλο ειναι DIY. Ειναι ΛΆΘΟΣ να βρισκόμαστε στο ίδιο δωμάτιο με το ενυδρειο (γι' αυτο πριν ειπα οτι ειμαι βλαξ) καθόσον ενα ενδεχόμενο σπάσιμο αυτού, θα εκφενδονησει με δύναμη κομμάτια απο το γυαλί τα οποία στο πέρασμά τους θα κόψουν σα βούτυρο ανθρώπινα μέλη. Έχω κοπεί απο γυαλί και ξέρω πολυ καλά τι λέω.

Για να φτάσει ένα ενυδρείο (ή οτιδήποτε) να πέσει και να φτάσει σ αυτή τη κατάσταση ο σεισμός πρέπει να είναι ισχυρός... πάνω από 6-7 Ρίχτερ, και να είστε σίγουροι ότι με τέτοιο σεισμό το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολήσει είναι το ενυδρείο...

Το 1978 στον σεισμό της Θεσσαλονίκης (6.5-7 Ρίχτερ), το ενυδρείο που είχα στημένο δεν έπεσε πάντως !!!

εδώ παίζουν πολλά ρόλο όπως τα λίτρα, οι διαστάσεις του ενυδρειου, το κέντρο βάρους, το έπιπλο κτλ. Με 6-7 ρίχτερ λίγο δύσκολα θα πέσει. Οσο πιο πολλα λίτρα τόσο πιο μεγάλος κυμματιαμός άρα πιο εύκολη η μετακίνηση του ενυδρειου.....κι αν ειναι ψηλά το κέντρο βάρους;;; Χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Έγινε επεξεργασία - Safarpn

Σήμερα Λαμια σεισμός 5,3 ειπαν

Έχω δυο ενυδρεία ενα εργοστασιακό 120χ44χ57 και ένα diy 125x48x45 κουνηθηκαν λίγο απλως εγίνε ένας μικρός κυματισμός που όμως δεν είχε την δυναμη να μετακινήσει αρκέτα τα ενυδρεία

Σκεφτείτε οτι καθαριζετε τα τζάμια με μαγνητη λίγο αγαρμπα τόσο κουνηθηκαν

Σίγουρα αλλά με τόσα πολύμπριζα και ρεύματα κάτω απο το ενυδρείο απλά και το νερό που μπορεί να βγεί έξω είναι ένα θέμα.

• Like 1

Μιλάμε για ενυδρεία και έπιπλα που είναι κατασκευασμένα με κάποιες προδιαγραφές και όχι σαν την παράγκα του Καραγκιόζη...

Αν κάποιος έχει ένα 200 λίτρων επάνω σε ένα κομοδίνο... ε τι να πω !!!

Όσο για το νερό που θα ξεχειλίσει, αυτό όντως είναι ένα θέμα.... νερό και ρεύμα δεν πάνε μαζί, και το πιθανότερο είναι ότι αμέσως θα πέσει η ασφάλεια σε τέτοια περίπτωση.

Πάντως δεν είναι ανάγκη να κινδυνολογούμε. Η ζημιά από περίπτωση σεισμού έχει μικρές πιθανότητες.... πιο εύκολα και πιο πολύ κινδυνεύει από την υψηλή θερμοκρασία ή από διακοπές ρεύματος !!!

Ναι αλλά το θέμα δεν ειναι μονο τα ψάρια αλλα περισσότερο εμείς. Φυσικά και δεν ειναι καλο να κινδυνολογούμε αλλα ειναι και μια καλη ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για βελτίωση των "μέτρων ασφαλείας" ή τη λήψη τέτοιων σε περίπτωση που κάποιος δεν το έχει σκεφτει.

• Like 1

Εγώ πάντως δεν θα κάτσω δίπλα στο ενυδρείο.

Έχω ζήσει παρόμοια κατάσταση με τον σεισμό στην Αθήνα.

Το ενυδρείο στην θέση του και μόνο νερό είχε τρέξει.

Περίπου 100 λίτρα το ενυδρείο.

Η δική μου άποψη πάνω στο θέμα είναι ότι είναι αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο. Τα ενυδρεία στην εκπομπή είναι πολύ παράξενα. Έχουν μεγάλο ύψος και είναι στενά ως προς το φάρδος τους. Στηρίζονται επίσης σε μια στενή και ψιλή βάση. Ο δε τεχνητός σεισμός; Έ εντάξει..... Υπερβολικά δυνατός και με φοβερή διάρκεια.... Αν γίνει κάτι τέτοιο πρώτα θα σπάσουν οι κολώνες του σπιτιού και μετά θα πέσουν τα ενυδρεία.

Τέλος, πιστεύω πως μιλάμε για την ζημιά που θα προκαλέσει ένα ενυδρείο αν θα πέσει (πλημύρα, τζάμια, σπασμένα πλακάκια ή παρκέ κτλ). Δεν νομίζω πως μιλάμε για ανθρώπινο κίνδυνο, γιατί αν κάποιος μπορεί να συνεχίζει να κοιμάται με έναν τέτοιο σεισμό... έ τι να πω... πραγματικά πρέπει να πάει να το κοιτάξει σε ένα γιατρό. :bigemo_harabe_net-170:

Η άποψη μου για το εν λόγο "πείραμα" είναι: ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΥΡΟ!!!! :bigemo_harabe_net-63:

πρεπει να εχει μεγαλη διαρκεια ο σεισμος για να γινει κατι τετοιο και τοτε πιο πολυ κινδυνευει το σπιτι.

Η δική μου άποψη πάνω στο θέμα είναι ότι είναι αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο. Τα ενυδρεία στην εκπομπή είναι πολύ παράξενα. Έχουν μεγάλο ύψος και είναι στενά ως προς το φάρδος τους. Στηρίζονται επίσης σε μια στενή και ψιλή βάση. Ο δε τεχνητός σεισμός; Έ εντάξει..... Υπερβολικά δυνατός και με φοβερή διάρκεια.... Αν γίνει κάτι τέτοιο πρώτα θα σπάσουν οι κολώνες του σπιτιού και μετά θα πέσουν τα ενυδρεία.

Τέλος, πιστεύω πως μιλάμε για την ζημιά που θα προκαλέσει ένα ενυδρείο αν θα πέσει (πλημύρα, τζάμια, σπασμένα πλακάκια ή παρκέ κτλ). Δεν νομίζω πως μιλάμε για ανθρώπινο κίνδυνο, γιατί αν κάποιος μπορεί να συνεχίζει να κοιμάται με έναν τέτοιο σεισμό... έ τι να πω... πραγματικά πρέπει να πάει να το κοιτάξει σε ένα γιατρό. :bigemo_harabe_net-170:

Η άποψη μου για το εν λόγο "πείραμα" είναι: ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΥΡΟ!!!! :bigemo_harabe_net-63:

Μη το λες. Κατ' αρχήν ποιος είπε ότι το "θύμα" θα κοιμάται την ώρα του σεισμού μέχρι αυτο να τελειώσει.. Σε πληροφορώ ότι οταν ξυπνάμε απο σεισμό, εκείνος έχει ξεκινήσει τουλάχιστον 4-5 δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβουμε ότι πρόκειται για σεισμό. Στο σεισμό της Αθήνας ας πούμε, ξύπνησα αλλα επι μερικά δευτερόλεπτα πίστευα ότι η αδερφή μου κουναγε το κρεβάτι για να μου κάνει πλάκα. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει η τηλεόραση απο το έπιπλο ενώ κανονικά την προλάβαινα αν είχα σηκωθεί. Το κακό δεν αργεί να γίνει φίλε μου και καλά θα ειναι να το προλάβεις και όχι να κάνεις υποθέσεις ότι δε θα γίνει ή σιγά μη γίνει ή δε νομίζω να γίνει ή .........

και τέλος πίατεψέ με, δε θέλεις να είσαι στο ίδιο δωμάτιο με ενα ενυδρειο που πέφτει απο τη βάση του! Υπερβολή το βίντεο; Μπορεί, μακριά απο την πραγματικότητα; Μπορεί. Εσυ κάτσε στο διπλανό δωμάτιο καλού κακού :)

• Like 1

Μη το λες. Κατ' αρχήν ποιος είπε ότι το "θύμα" θα κοιμάται την ώρα του σεισμού μέχρι αυτο να τελειώσει.. Σε πληροφορώ ότι οταν ξυπνάμε απο σεισμό, εκείνος έχει ξεκινήσει τουλάχιστον 4-5 δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβουμε ότι πρόκειται για σεισμό. Στο σεισμό της Αθήνας ας πούμε, ξύπνησα αλλα επι μερικά δευτερόλεπτα πίστευα ότι η αδερφή μου κουναγε το κρεβάτι για να μου κάνει πλάκα. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει η τηλεόραση απο το έπιπλο ενώ κανονικά την προλάβαινα αν είχα σηκωθεί. Το κακό δεν αργεί να γίνει φίλε μου και καλά θα ειναι να το προλάβεις και όχι να κάνεις υποθέσεις ότι δε θα γίνει ή σιγά μη γίνει ή δε νομίζω να γίνει ή .........

και τέλος πίατεψέ με, δε θέλεις να είσαι στο ίδιο δωμάτιο με ενα ενυδρειο που πέφτει απο τη βάση του! Υπερβολή το βίντεο; Μπορεί, μακριά απο την πραγματικότητα; Μπορεί. Εσυ κάτσε στο διπλανό δωμάτιο καλού κακού :)

Ούτω ή άλλος δεν έχω ενυδρείο σε κανένα από τα υπνοδωμάτια (θέλω απόλυτη ησυχία και σκοτάδι όταν κοιμάμαι) αλλά πιστεύω πως θα αρχίσουν να πέφτουν τοίχοι, ταβάνια και πατώματα πριν πέσει το ενυδρείο. Ίσως και να είμαι λάθος... Εύχομαι να μην μάθει κανένας την αλήθεια... :D

Στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 κανένα από τα δύο ενυδρεία που είχα δεν έπαθε τίποτα. Και μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό, και η γειτονιά μου στο επίκεντρο.

Αντίθετα έπεσαν πράγματα που δεν είχαν τόσο βάρος όπως μια τηλεόραση και διάφορα άλλα αντικείμενα που ήταν σε ράφια.

Πάντως σε περίπτωση τέτοιου σεισμού το ενυδρείο το σκέφτεσαι μετά από αρκετή ώρα, και υπό προυποθέσεις. :bigemo_harabe_net-74:

Συμφωνώ απόλυτα, παρότι η βάση του ενυδρείου στο βίντεο έχει πιθανότατα κατασκευαστεί με στόχο την επιτυχία του πειράματος (να πέσει το ενυδρείο), δεν υπάρχει κανένας λόγος να είσαι δίπλα σε οτιδήποτε μπορεί να σε σκοτώσει την ώρα του σεισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει πάντα να είμαστε από την πλευρά της ασφάλειας, γιατί το κακό μια φορά θα γίνει. Εγώ πάντως ούτε κάδρο δεν αφήνω την γυναίκα μου να βάλει πάνω από το κρεβάτι.

Άδικα ανησυχείτε.

Οι Γιαπωνέζοι βρήκαν λύση και για αυτό.

http://reefbuilders.com/2013/06/19/mame-tank-saver-protect-aquarium-earthquakes/

Έγινε επεξεργασία - panagreco

:bigemo_harabe_net-81:

....άμα είναι του πάνω-κάτω ο σεισμός και όχι του πήγαινε-έλα τι γίνεται ? :bigemo_harabe_net-134:

:bigemo_harabe_net-81:

....άμα είναι του πάνω-κάτω ο σεισμός και όχι του πήγαινε-έλα τι γίνεται ? :bigemo_harabe_net-134:

Τότε άδειασε μέσα ένα κουτί Nes Kafe φτιάξε ένα τεράστιο φραπέ και φωναξέ μας να τον πιούμε.

Με το σεισμό της Πάρνηθας δούλευα στο Pet City της Γλυφάδας και ακριβώς μπροστά απο τις φυτιέρες που είναι τοποθετημένες στη μέση γύρο απο τη κολόνα . Αυτό που είδα ήταν όλη η επιφάνεια των ενυδρείων να γίνετε το νερό σαν μύτες μεγάλες , ο κυματισμός δεν έβγαλε νερά έξω και δεν μετακινήθηκε κανένα ενυδρείο γεμάτο απο τη θέση του , απο τα 108 που είχα .

Στο Μενίδι τότε είχε πέσει το μισό σπίτι και απ το δρόμο φαινόταν το ενυδρείο να έχει μετακινηθεί απο τη βάση του αλλα να μην έχει πέσει .

Οταν το ίδιο το δωμάτιο που είχε το ενυδρείο ήταν το μισό .!!!

Γράφτηκε και ποιό πάνω , σε περίπτωση που πέσει ενα ενυδρείο απο τη βάση του σε περίπτωση σεισμού θα είναι το τελευταίο που θα σε απασχολεί .

• Like 1

Σίγουρα αλλά με τόσα πολύμπριζα και ρεύματα κάτω απο το ενυδρείο απλά και το νερό που μπορεί να βγεί έξω είναι ένα θέμα.

Στην περιπτωση αυτη ( βραχυκυκλωματος ) , λογικα θα πεσει η ασφαλεια απο τον πινακα σου για να απομονωσει το ρευμα στο χωρο αυτο :)

Στην περιπτωση αυτη ( βραχυκυκλωματος ) , λογικα θα πεσει η ασφαλεια απο τον πινακα σου για να απομονωσει το ρευμα στο χωρο αυτο :)

ΟΚ κινδυνολογούμε τώρα αλλά δεν θα είναι ο καλύτερος συνδυασμός μες στην μαύρη νύχτα να μην έχεις και ρεύμα μέσα στον πανικό σου να βγεις έξω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...