Jump to content

Πρόβλημα Με Αμμώνια Σε Νέο Ενυδρείο Με Γκουράμι.

Recommended Posts

Γεια σας , μετα απο αρκετο καιρο δυστυχως ξαναγραφω στο φορουμ για μερικα προβληματα που προεκυψαν και θα χρειαστω καποιες συμβουλες εμπειροτερων.

Προκειται για ενυδρειο των 120 λιτρων . Δεν ειχα υγρα τεστ στην αρχη αλλα μετα απο 2 εβδομαδες που λειτουργουσε αγορασα υγρα τεστ της σερα αμμωνιας , ph και νιτρικων .

Το φιλτρο ειναι ενα E-heim pick up 2012 στο οποιο εχω αφησει λιγο λευκο σφουγγαρι στην αρχη κ στην συνεχεια το εχω τιγκαρει στο σιποραξ.

Ξεκιναμε με το Ph τεστ το οποιο δειχνει υπερβολικα υψηλες τιμες οι οποιοες αν το ερμηνευω σωστα πρεπει να ειναι γυρω στο 8,5 , ισως και κοντα στο 9 . Νομιζα οτι ειχε χαλασει το τεστ οσπου εριξα σε νερο λιγες σταγονες λεμονιου και ειχα μετρηση γυρω στο 4 . Για να τριτωσει το κακο εστειλα και δειγμα νερου σε νοσοκομειο σε μηχανημα που κανουν μετρησεις ουρων και το μετρησε 7 ( μηχανημα , οχι στικ ) . Ποιο να εμπιστευτω ? Γενικα ποιες ειναι οι πιο συνηθισμενες τιμες ph νερου βρυσης πολεων ?

Παρομοιως και με τα νιτρωδη μου βγηκαν αρνητικα οταν εστειλα δειγμα νερου για αναλυση.

Μετα απο δυο εβδομαδες λοιπον που ετρεχε το ενυδρειο και εριχνα μεσα τροφη για δημιουργια αμμωνιας σχεδον καθημερινα εκανα μετρηση αμμωνιας και βρηκα οτι ειναι μηδεν , το ιδιο και τα νιτρωδη αλλα ειχα και νιτρικα μηδεν ( το απεδωσα στο οτι εχω αρκετα φυτα μεσα ).

Επειδη εκανα και χρηση βακτηριων θεωρησα πως ημουνα ενας απο του τυχερους και ειχε στρωσει το ενυδρειο μου νωρις. Αμ ,δε.

Εχοντας λοιπον τις παραπανω μετρησεις κανω μια μεγαλη αλλαγη νερου και παω να παρω τα πρωτα μου ψαρια . Στο καταστημα αφου ανεφερα το θεμα με το ph μου προτειναν να βαλω δυο γκουραμι για αρχη και την επομενη φορα που θα ξαναπαω να τους παω και νερο για να μετρησουν εκει και να δω αν θα βαλω κι ενα κοπαδακι τετρα οπως ηθελα εξαρχης ( οχι σε τοσο υψηλο ph , πρωτα θα το μειωνα με χρηση τυρφης ) .

Παιρνω τα γκουραμι τα εγκλιματιζω τα βαζω στο ενυδρειο και λεω να κανω και μια μετρηση αμμωνιας για να ειμαι ησυχος . Η μετρηση ηταν 0,5 mg/l και οπως ειναι λογικο πανικοβληθηκα . Αλλαγη νερου και χρηση prime σε δοση για ολα τα λιτρα μου.

Το θεμα ειναι τωρα τι κανω ? Prime βαζω καθημερινα ? Καθε ποτε κανω αλλαγη και σε τι ποσοστο ? Αν υποθετικα εχουμε 0,5 αμμωνια με χρηση prime μετα θα μετρησω παλι 0,5 αλλα πλεον θα ειναι αποτοξικοποιημενη ? Αν μετα απο δυο μερες χωρις αλλαγη νερου ξαναμετρησω 0,5 τοτε ξαναχρησιμοποιω prime σε δοσολογια για ολα τα λιτρα μου ή ειναι η ιδια αποτοξικοποιημενη αμμωνια με προχθες? Μπερδεμα κι αν οντως αρχισε τωρα μετα απο τοσο καιρο ο κυκλος του αζωτου δεν μπορω να καταλαβω τον λογο.

Τελος , για τα ψαρια ( τα οποια προς το παρον τουλαχιστον δεν φαινεται να εχουν καποιο ορατο προβλημα ) θα ηταν καλυτερο να τα αφησω μεσα στο ενυδρειο ή να τα μεταφερω σε καποια λεκανη οπου θα υπαρχει διαρκης ανανεωση νερου μεχρι να ολοκληρωθει επιτελους το στρωσιμο ?

Κριμα κι ηθελα να ξεκινησω σωστα αυτη την φορα :umm:

Υ.γ. Στο νερο εξαρχης εβαζα Sera aquatan . Μιας και το prime λειτουργει κι αυτο σαν αντιχλωριο θα εβλαπτε να συνεχισω να χρησιμοποιω και τα δυο ή να βαζω μονο το prime ?

Δινεις τα ψαρια πισω και ξεκινας τηνδιαδικασια του στρωσιματος ή αγοραζεις βακτηρια και συμφωνα με τι οδηγιες του κατασκευαστη συνεχιζεις.

Η δικια μου γνωμη ειναι οτι το ενυδρειο σου ειναι αστρωτο και πρεπει να ξεκινησεις το στρωσιμο χωρις ψαρια.

οτι ειπε ο Νικος πιο πανω,και κοιτα και για εξωτερικο φιλτρο γιατι αυτο που εχεις δεν νομιζω να σε καλυψει λογω χωρητικοτητας βιολογικου υλικου.η καλυτερη γρηγορη λυση ειναι να βαλεις μπολι απο καποιο συνχομπιστα!

βγαλε τα ψαρια μεγαλη αλλαγη νερου σταματα να ριχνει τροφη φτανει οτι εριξες βακτηρια οπως αναγραφει το μπουκαλι και υπομονη

Ποσο τροφη εριχνες;

Εγώ θα έμενα μόνο στο prime. Τάϊζε ανά δυο ημέρες μικρή ποσότητα και ρίχνε βακτήρια όσο πρέπει να για τα λίτρα σου.

Μέτρα ξανά σε τρεις ημέρες να δεις που βρίσκεσαι. Επειδή το φίλτρο έχει σχετικά μικρή χωρητικότητα, εγώ θα έβαζα siporax mini ή substrat pro.

Αν κάνεις ήρεμες κινήσεις και ακολουθήσεις τις οδηγίες των βακτηρίων δεν θα έχεις πρόβλημα.

3-4 flakes μερα παρα μερα κι οταν μετρησα δυο βδομαδες μετα αμμωνια ηταν στο μηδεν .

Εστρωσες δλδ το ενυδρειο για ενα ψαρι και εβαλες μεσα περισσοτερα.

Γιαυτο ;)

Eπιπλεον το φιλτρο δεν θα επαρκει κατα την αποψη μου για την ιχθυοφορτωση που πιστευω οτι πας να κανεις,

Έγινε επεξεργασία - delta66

Δυστηχως με τοσο λιγη τροφη δεν γινεται σχεδον τιποτα σε δεκαπεντε μερες αλλα ουτε και σε τριαντα! Δεν εχω δουλεψει το συγκεκριμενο φιλτρο αλλα για τα λιτρα σου το θεωρο υπερβολικα μικρο μια που τα συγκεκριμενα ειναι περισσοτερο για νανο ενυδρεια, οποτε η προσθετεις ακομα ενα η μην βαλεις αλλα ψαρια μεσα ιδικα τωρα και για κανενα μηνα βλεποντας μετα σε δευτερη φαση αν το οικονομικο δεν σου το επιτρεπει.

Οπως και να εχει θα πρεπει να μετρας συχνα να ταιζεις ελαχιστα και να αλλαζεις νερο καθε τρεις τεσσερεις μερες και αν μπορεις βαλε και αρκετα φυτα νιτρορουφυχτρες.

Ευχαριστω παιδια ολους για τις απαντησεις σας καταρχας , για το φιλτρο να σχολιασω οτι σαν ροη δημιουργει αρκετα δυνατη μεσα στο ενυδρειο ( μηκος ενος μετρου ) σε επιπεδο που θα ηθελα να την μειωσω λιγο .

Για το ποσο βιολογικο υλικο χωραει οντως εχω κι εγω τις αμφιβολιες μου ( του χωρεσα μιση και κατι συσκευασια σιποραξ του ενος λιτρου και θα χωρεσει κι αλλο αν αφαιρεσω τελειως το σφουγκαρι αλλα θα μεινω χωρις μηχανικη φιλτρανση ) . Τελος παντων εαν δω κι οντως δεν μου επαρκει θα παρω καποιο εξωτερικο να ησυχασω.

Απο φυτα εχω κερατοφυλλο αρκετο , βαλισνεριες , μπακοπα και λουντβιχια .

Σαν ιχθυοφορτωση αυτο που σκεφτομουν ηταν 3-4 περλ γκουραμι , ενα κοπαδι των 10 περιπου νεον τετρα ( αν καταφερω να ριξω το ph σε καλο επιπεδο ) και μερικα κορυδορας για τον βυθο . Προς το παρον βεβαια ειμαι στον αερα μεχρι να δω τι θα γινει με το θεμα της αμμωνιας και του ph . Αμα εχετε καμια προταση και για ψαρια καλοδεχουμενη .

Έγινε επεξεργασία - Psarwmenos

Δεν μιλησα για τη ροη αλλα για τη χωρητικοτητα σε υλικα.

Με μισο λιτρο σιποραξ ισως σε καλυψει για τα ψαρια που λες, αλλα μαλλον οριακα πιστευω.

Σε καμια στραβη (πχ διακοπη ρευματος, θεραπεια κλπ) που επηρεαζεται η βιολογια, δεν θα επανερθει τοσο ευκολα οσο αν ειχες ενα ανετο φιλτρο.

Το μηχανικο σφουγγαρακι μη το βγαζεις.

Μειωσε το ταισμα τωρα εως σταματο τελειως για 3-4 μερες, να φαει η βιολογια οτι βγαζουν τα ψαρια απο μονα τους και μετα αρχισε ταισμα οπως και πριν 3-4 φυλαρακια (κι οποιος προλαβει να φαει), καθε μερα βαζε 1-2 φυλαρακια παραπανω τροφη μεχρι να φτασεις στην ποσοτητα που θελουν τα ψαρια σου σταδιακα.

Βαζε προληπτικα μιση με μια δοση δοση (για ολα τα λιτρα του ενυδρειου και απευθειας στο ενυδρειο) prime, για 0.5 ppm αμμωνια που μετρας.

Μη κανεις αλλαγη αν δεν περασει το 0.5 η αμμωνια.

ΥΓ φυσικα μη βαλεις αλλα ψαρια μεχρι να ερθει στα ισια του το νερο,

Έγινε επεξεργασία - delta66

Ενημερωση , ο κυκλος πρεπει να εχει πλεον ολοκληρωθει καθως εχω αμμωνια μηδεν και νιτρικα γυρω στο δεκα ( νιτρωδη δεν εχω υγρο τεστ αλλα πριν λιγες μερες που μετρησα με στικ ηταν αρνητικα ) .

Το επομενο προβλημα ειναι το ph του νερου . Εδω και μια βδομαδα εχω ενα φιλτρο με τυρφη ( σε μορφη ριζων δυστυχως , θα παρω σε μορφη κοκκων με την πρωτη ευκαιρια ) να λειτουργει εντος του ενυδρειου αλλα ακομα δεν παρατηρησα καποια διαφορα στο ph το οποιο κυμαινεται χονδρικα γυρω στο 8,5 .

Στο ενυδρειο εχω αμμο σχετικα λευκη κοκκομετριας 0,5-1mm . Αν ειναι ασβεστολιθικη ή οχι δεν γνωριζω αλλα και το νερο βρυσης που μετραω ιδιες μετρησεις βγαζει .

Μπορω να κανω κατι αλλο για να μειωσω το ph μου ? Κατι που μπορω να κανω για να ελεγξω την αποτελεσματικοτητα ή μη της τυρφης ? Ειναι λογικο να μην εχει υπαρξει μεχρι στιγμης καμια μειωση ? Αποτελει μονοδρομο η αγορα Α/Ο για την περιπτωση μου ?

Τα ψαρια που θα ηθελα να φιλοξενησω χρειαζονται ph κατω του 7 οποτε εχω δρομο ακομα μπροστα μου . Ακομα και τα γκουραμι μαλλον θα χρειαστει να τα δωσω αν δε καταφερω να ριξω το ph αμεσα . Βασικα δεν καταλαβα και τον λογο που μου τα εδωσαν ενω ειπα πως ειχα υψηλο ph στο καταστημα κι ηταν κατηγορηματικοι στο να μη βαλω ψαρια τυπου νεον . Τοσο ανθεκτικα ειναι ?

Μαλλον κατι δεν κανεις καλα με την τυρφη,διαβασε αυτο και αγορασε τυρφη σε κοκους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...