Safarpn 12 Ιουλίου 2013 #1 Share 12 Ιουλίου 2013 Το ενυδρείο μου έχει διαστάσεις 80x40x50 με 105-110 καθαρά λίτρα. Η κατασκευή έχει βασιστεί (για την ακρίβεια είναι ακριβώς η ίδια) πάνω σε προηγούμενη του Delta66 μιας και είναι αρκετά εύκολη και η μοναδική που θα μπορούσα να κάνω στο ενυδρείο μου λόγω του τρόπου κατασκευής του. Την παρουσιάζω λοιπόν και δέχομαι τις παρατηρήσεις σας σε περίπτωση που δείτε οτι κάτι έκανα λάθος (αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που άνοιξα το θέμα). Τα εργαλεία: Τα αναμηστήρια είναι 8mm (και δυστυχώς βρήκα σε διαφορετικά χρώματα): Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 12 Ιουλίου 2013 Author #2 Share 12 Ιουλίου 2013 (edited) .....κάπου εδώ λείπει ένα κομμάτι από το φωτογραφικό υλικό και ίσως ένα από τα σημαντικά. Οι συνδέσεις των καλωδίων μέσα στο κανάλι και το βίδωμα αυτού στο καπάκι (σβήστηκαν οι φωτό από τη μηχανή λίγο πριν ανοίξω το θέμα). Συνδέονται λοιπόν τα κόκκινα με τα κόκκινα και τα μαύρα με τα μαύρα και όλα μαζί στην μια πλευρά της κλέμας. Στην άλλη μεριά της κλέμας συνδέονται τα δύο καλώδια του τροφοδοτικού. Η κλέμα κλείνει και ..... Αυτό που λείπει λοιπόν είναι η αγορά και εγκατάσταση του Controler μιας και είναι εξίσου σημαντικό εξάρτημα. Το δεύτερο καπάκι του ενυδρείου αντικαταστάθηκε για αισθητικούς λόγους με ένα ίδιο με το λευκό πολυκαρμπονικό. Το αντίγραφο του καπακιού μου στοίχησε 7 ευρώ. Η κατασκευή δουλεύει με απόλυτη επιτυχία. Delta66 ευχαριστώ για την ιδέα! Έγινε επεξεργασία 12 Ιουλίου 2013 - Safarpn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 12 Ιουλίου 2013 Author #3 Share 12 Ιουλίου 2013 .....κάπου εδώ λείπει ένα κομμάτι από το φωτογραφικό υλικό και ίσως ένα από τα σημαντικά. Οι συνδέσεις των καλωδίων μέσα στο κανάλι και το βίδωμα αυτού στο καπάκι (σβήστηκαν οι φωτό από τη μηχανή λίγο πριν ανοίξω το θέμα). Το κανάλι βιδώνεται εφαπτόμενο στα ανεμιστήρια και στα σημεία από όπου θα περάσουν τα καλώδια, άνοιξα μικρές οπές με τον κόφτη. Συνδέονται λοιπόν τα κόκκινα με τα κόκκινα και τα μαύρα με τα μαύρα και όλα μαζί στην μια πλευρά της κλέμας. Στην άλλη μεριά της κλέμας συνδέονται τα δύο καλώδια του τροφοδοτικού. Η κλέμα ....Το κανάλι..... κλείνει και ..... 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg Αυτό που λείπει λοιπόν είναι η αγορά και εγκατάσταση του Controler μιας και είναι εξίσου σημαντικό εξάρτημα. Το δεύτερο καπάκι του ενυδρείου αντικαταστάθηκε για αισθητικούς λόγους με ένα ίδιο με το λευκό πολυκαρμπονικό. Το αντίγραφο του καπακιού μου στοίχησε 7 ευρώ. Η κατασκευή δουλεύει με απόλυτη επιτυχία. Delta66 ευχαριστώ για την ιδέα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
τολισ 12 Ιουλίου 2013 #4 Share 12 Ιουλίου 2013 Καλησπερα καλα εισαι φιλε ακριβως το ιδιο εχω και εγω η μονη διαφορα ειναι τα αναμιστηρακια ειναι 9.5 οταν τα ειχα δοκιμασει το κατεβαζε μεχρι 25 βαθμους και εξω ειχε 40 καλοκαιρι τα δουλευω πολλα χρονια στους 27 -28 χωρις κανενα προβλημα. Ωραια κατασκευη μπραβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 12 Ιουλίου 2013 Author #5 Share 12 Ιουλίου 2013 Ευχαριστώ Τόλη. Απο εσάς μαθαίνουμε κι εμείς.....απ' τα γερόντια χαχαχαχα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bloster 12 Ιουλίου 2013 #6 Share 12 Ιουλίου 2013 Πολύ καλή κατασκευή μπράβο!!!! :bigemo_harabe_net-64: Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 12 Ιουλίου 2013 #7 Share 12 Ιουλίου 2013 (edited) Άψογος !! Τις ρωγμές γιατί δεν τις έκλεισες με σιλικόνη ; Ίσως έκανε καλύτερη δουλειά για την υγρασία. Εκτός αν δεν κατάλαβα κάτι και πρέπει να είναι εύκολη η αφαίρεση της ταινίας Έγινε επεξεργασία 12 Ιουλίου 2013 - dpap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 12 Ιουλίου 2013 Author #8 Share 12 Ιουλίου 2013 Να σου πω, το σκέφτηκα όπως σκέφτηκα ότι την υγρασία δε θα την αποφύγω ούτως ή άλλως. Θα εισχωρήσει απο τα ανεμιστήρια σίγουρα. Αν και αυτές τις ημέρες που τα έχω και τα λειτουργώ, δε φαίνεται να πιάνει και τόσο πολυ υγρασία, σχεδόν μηδενική θα έλεγα. Έτσι είπα να μη μπω στον κόπο να βάλω σιλικόνη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 12 Ιουλίου 2013 #9 Share 12 Ιουλίου 2013 (edited) 1. Ανεμιστηρακια βρισκεις ευκολα και ειναι και πολυ δυνατα και που οικονομικα τα 80αρια τα KONIG. Ποσα cfm ροη εχουν τα ανεμιστηρια που εβαλες? 2. Οι μαμισιες βιδες δεν ειναι ανοξειδωτες και θα σκουριασουν. Τσαμπα κοπος το βιδωμα που εκανες. 3. Δεν πειραζει να τρυπαμε και το μαμισιο φλαπ. Εγω τα εχω χρονια μονιμα με τα ανεμιστηρια πανω χειμωνα καλοκαιρι. 4. Οποιος εχει τρυπανι, μπορει αγοραζοντας ενα φτηνο σετ ποτηροτρυπανα ξυλου-πλαστικου (να του μεινει κιολας) με κανενα 10ευρο να κανει μονος του τις τρυπες. (αρκει να προσεξει να εχει μεσα το σετ και το ποτηροτρυπανο με τις διαστασεις που χρειαζεται) 5. Δεν χρειαζεται μονωση το ηλεκτρολογικο καναλι. 12 volt παιζουν ετσι κι αλλως Πιο πολυ το βαζουμε για να μη κρεμονται τα καλωδια. Αν θελεις καποιου ειδους μονωση, βαζε θερμοσυστελλομενο μακαρονισ τις κολλησεις των καλωδιων μεσα στο καναλι. Η μονωτικη ταινια ειναι πιο ευκολο να ξεκολλησει με την υγρασια. 6. Αν εχει ανοιγματα στο καπακι το ενυδρειο, δεν χρειαζεται να φυασει καποιο εξω (κανει και περισσοτερη φασαρια αυτο που φυσαει εξω - χανεις και δυναμη ψυξης με μειον ενα ανεμιστηρι). Στην αναγκη αφηνεις ενα ανοιγμα στο φλαπ να βγαινει ο αερας. 7. Ποσα mA ειναι το τροφοδοτικο? Μη ξεχνας να καθαριζεις τα φιλτρα σκονης (με πινελακι ή ρουφηγμα με τη σκουπα). Ωραια κατασκευη παραυτα και πολυ ωραιο ενυδρειο (μεσα εξω ) Έγινε επεξεργασία 12 Ιουλίου 2013 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 12 Ιουλίου 2013 Author #10 Share 12 Ιουλίου 2013 (edited) 1. Ανεμιστηρακια βρισκεις ευκολα και ειναι και πολυ δυνατα και που οικονομικα τα 80αρια τα KONIG. Ποσα cfm ροη εχουν τα ανεμιστηρια που εβαλες? 2. Οι μαμισιες βιδες δεν ειναι ανοξειδωτες και θα σκουριασουν. Τσαμπα κοπος το βιδωμα που εκανες. 3. Δεν πειραζει να τρυπαμε και το μαμισιο φλαπ. Εγω τα εχω χρονια μονιμα με τα ανεμιστηρια πανω χειμωνα καλοκαιρι. 4. Οποιος εχει τρυπανι, μπορει αγοραζοντας ενα φτηνο σετ ποτηροτρυπανα ξυλου-πλαστικου (να του μεινει κιολας) με κανενα 10ευρο να κανει μονος του τις τρυπες. (αρκει να προσεξει να εχει μεσα το σετ και το ποτηροτρυπανο με τις διαστασεις που χρειαζεται) 5. Δεν χρειαζεται μονωση το ηλεκτρολογικο καναλι. 12 volt παιζουν ετσι κι αλλως Πιο πολυ το βαζουμε για να μη κρεμονται τα καλωδια. Αν θελεις καποιου ειδους μονωση, βαζε θερμοσυστελλομενο μακαρονισ τις κολλησεις των καλωδιων μεσα στο καναλι. Η μονωτικη ταινια ειναι πιο ευκολο να ξεκολλησει με την υγρασια. 6. Αν εχει ανοιγματα στο καπακι το ενυδρειο, δεν χρειαζεται να φυασει καποιο εξω (κανει και περισσοτερη φασαρια αυτο που φυσαει εξω - χανεις και δυναμη ψυξης με μειον ενα ανεμιστηρι). Στην αναγκη αφηνεις ενα ανοιγμα στο φλαπ να βγαινει ο αερας. 7. Ποσα mA ειναι το τροφοδοτικο? Μη ξεχνας να καθαριζεις τα φιλτρα σκονης (με πινελακι ή ρουφηγμα με τη σκουπα). Ωραια κατασκευη παραυτα και πολυ ωραιο ενυδρειο (μεσα εξω ) Γεια σου Delta66. Το τέταρτο ανεμιστήρι που βγάζει αέρα θα το γυρίσω κι αυτό προς τα μέσα να φυσάει γιατι πράγματι το ενυδρειο έχει στην απέναντι πλευρα απο την κατασκευή, δυο ανοίγματα για τις σωληνώσεις και έχω παρατηρήσει ότι απο εκει βγαίνει αέρας οταν φυσανε, επομένως όντως δε χρειάζεται τα βγάζει αέρα το ανεμιστήρι.Το τροφοδοτικό ειναι 12V, 1Α, και να ανεμιστήρια σύνολο 0,59Α. Καλα είμαι έτσι δεν ειναι; Το καθάρισμα της σίτας γινεται με σκούπα ηλεκτρική Οι βίδες δεν ήξερα ότι δεν ειναι ανοξείδωτες οπότε θα αλλαχθούν πάραυτα. Ποτηροτρύπανο πήγα να πάρω αλλα τα είχε σε σετ, 15€ και σε διάμετρο 6 εκ. το πιο κοντινό για τη δουλειά μου. Έτσι το έκανα τσάμπα σε φίλο μαραγκό απέναντι απο το σπίτι μου. 3 λεπτά δουλειά. Ευχαριστώ και πάλι για την ιδέα και για τις παρατηρήσεις σου. Χάρηκα που σου άρεσε το ενυδρειο (η γνώμη σου μετράει για μένα, να ξέρεις) αλλα μετα τις διακοπές μου (φεύγω αύριο... yey) θα κάνω μια παρουσίαση και εκεί που θα το δεις καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα, θα μου πεις τη γνώμη σου! :) Έγινε επεξεργασία 12 Ιουλίου 2013 - Safarpn Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 12 Ιουλίου 2013 #11 Share 12 Ιουλίου 2013 (edited) ΟΚ το τροφοδοτικο. Μπορεις να αφησεις ανοιχτο το ανοιγμα της ταιστρα επισης. (αν βαλεις αυτοματη ταιστρα, θελεις χρονοδιακοπτη στα ανεμιστηρια να τα σταματει οταν ταιζει, αλλιως βλεπω να γεμιζεις χαρτοπολεμο ) Πολυ κακο που αφηνεις το ενυδρειο χωρις κοντρολερ (εχεις χρονοδιακοπτη? μπορει να αλλαξουν τα δεδομενα εξωτερικων θερμοκρασιων και υγρασιας οσο λειπεις) και ελπιζω τουλαχιστον να εχεις προνοησει για την αναπληωση της εξατμισης απο καποιον (να μη ξενερισει και καει φιλτρο - να βρεις αδειο το ενυδρειο απο νερο δεν το πιστευω αφου ειναι αρκετα μεγαλο ). Έγινε επεξεργασία 12 Ιουλίου 2013 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 13 Ιουλίου 2013 Author #12 Share 13 Ιουλίου 2013 Ταίστρα έχω αλλα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ανεμιστήρια. Έχω βάλει Χρονοδιακόπτη σε διαφορετικές ώρες ...... αν και απο περιέργεια τα έβαλα να δουλεύουν και ταυτόχρονα ενεργοποίησα την τα ταίστρα και δεν εγινε απολύτως τίποτα. Κοντρόλερ θα πάρω μόλις γυρίσω απο διακοπές, δε πρόλαβα να το κάνω τώρα δυστυχώς. Ατομο έχω για αναπλήρωση νερού αλλα φόβος να καεί το φιλτρο γιατι; Εξωτερικό έχω, δεν ειναι εσωτερικό να πεις ότι θα μείνουν τα "χτένια" έξω απο το νερό. Απο Εξάτμιση πάντως δεν έχω σπουδαία πράματα, 7 μέρες θα λείπω πάλι. Ο "βοηθός" μου ειναι γάτος, δε θα έχω πρόβλημα (βέβαια χθες σπάσαμε το φινιστρίνι απο το αμάξι του γιατι είχε ξεχάσει τα κλειδιά μέσα αλλα εντάξει ...ανθρώπινο!....πάλι καλά που έχω ταίστρα πάντως) Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 13 Ιουλίου 2013 #13 Share 13 Ιουλίου 2013 ΟΚ, αν εχεις εξωτερικο με χαμηλα την εισοδο.. Δεν θα βαζεις τροφη flakes μαλλον στην ταιστρα ή/και θα φευγει απο αλλου ο αερας, γιατι εμενα βγαζει πολυ αερα απο το ανοιγμα της ταιστρας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pptom 15 Ιουλίου 2013 #14 Share 15 Ιουλίου 2013 Ομορφη κατασκευή, και πολύ λειτουργική αν κατάλαβα καλά το λειτουργείς με χρονοδιακόπτη; Αντε να βάλεις και τον controller ώστε να ησυχάσεις πραγματικά. Καλές διακοπές !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος