aka68 7 Ιουλίου 2013 #1 Share 7 Ιουλίου 2013 Τον περίφημο σπόρο, γνωστό ως ζέα ή ζειά, ανακάλυψαν και καλλιέργησαν πρώτοι οι αρχαίοι Ελληνες, αφού για εκείνους αποτελούσε βασικό συστατικό στην καθημερινή διατροφή τους. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Μέγας Αλέξανδρος φρόντιζε να προμηθεύεται λίγο πριν από τις εκστρατείες του σημαντικές ποσότητες του συγκεκριμένου δημητριακού για την παρασκευή ψωμιού αποκλειστικά και μόνο από αυτό, ώστε να κρατά την πνευματική διαύγεια των στρατιωτών του σε εξαιρετικά επίπεδα. Το δημητριακό είναι γνωστό στην Ελλάδα και ως βρίλα ή όλυρα. Οι Γερμανοί το λένε emmer και οι Ιταλοί farro. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η σχεδόν μηδενική περιεκτικότητά του σε γλουτένη σε σχέση με το σιτάρι, που δεν το καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Ελληνες, αφού δεν υπήρχε! Ως τις αρχές του 20ού αιώνα οι Ελληνες έφτιαχναν το ψωμί τους κυρίως με ζέα... Μετά την απαγόρευσή της το 1928, η καλλιέργειά της καταργήθηκε σταδιακά και τελείως το 1932. Εκτοτε καθιερώθηκε ως... ζωοτροφή, αν και σε σύγκριση με το σιτάρι αποτελεί μακράν πιο ωφέλιμο είδος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρουσιάζει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, 40% περισσότερο μαγνήσιο και περιέχει ουσίες που ρυθμίζουν εύκολα τη γλυκόζη στο αίμα, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για τη δίαιτα των διαβητικών. Στη σημερινή αγορά είναι διαθέσιμη σε μορφή αναποφλοίωτου αλευριού και ζυμαρικών σχεδόν σε όλα τα βιολογικά καταστήματα παγκοσμίως.http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B6%CE%AD%CE%B1-%CE%BF-%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 7 Ιουλίου 2013 #2 Share 7 Ιουλίου 2013 Δυστυχώς ο σπόρος ο Ελληνικός δεν υπάρχει πλέον και δεν ξέρουμε αν αυτός που υποστηρίζει ότι έχει το σπόρο λέει αλήθεια . Κάνανε καλή δουλειά .... κάποιοι !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
albino 7 Ιουλίου 2013 #3 Share 7 Ιουλίου 2013 Δυστυχώς ο σπόρος ο Ελληνικός δεν υπάρχει πλέον και δεν ξέρουμε αν αυτός που υποστηρίζει ότι έχει το σπόρο λέει αλήθεια . Κάνανε καλή δουλειά .... κάποιοι !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sailor247 8 Ιουλίου 2013 #4 Share 8 Ιουλίου 2013 Δυστυχώς ο σπόρος ο Ελληνικός δεν υπάρχει πλέον και δεν ξέρουμε αν αυτός που υποστηρίζει ότι έχει το σπόρο λέει αλήθεια . Κάνανε καλή δουλειά .... κάποιοι !!! αποσο εχω ψαξει για σπορους ζεας μπορεις να παρεις μονο απο εναν συνεταιρισμο στην ιταλια και δεν γινονται αποστολες.δηλαδη πρεπει να πας εσυ εκει να τους παρεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkas 9 Ιουλίου 2013 #5 Share 9 Ιουλίου 2013 Καλημερα παιδια . Θα μου επιτρεψετε μια μικρη διορθωση. Farro λεγεται στα ιταλικα ο σπορος dinkel (spelt) , ενας τυπος πολυ παλιου σιτηρου που επισης ειναι χαμηλο σε γλουτενη. Ειναι συγγενικο με τη ζέα αλλα αυτη ειναι πολυ προγενεστερη. Στην χωρα μας μεχρι περισυ υπηρχε μονο ενας παραγωγος ζεας (ή αλλιως δικοκκο σιταρι) που την καλλιεργει πανω απο 25 χρονια "αποκλειστικα". Την περασμενη σεζον εβαλαν και αλλοι Ελληνες αγροτες ζεα (η οποια συγκομιζεται τωρα, δηλαδη αυτο το καλοκαιρι που διανυουμε) και οι οποιοι παραγγειλαν ομαδικα σπόρο απο την Ιταλια (δεν θυμαμαι ακριβως την περιοχη νομιζω νοτια). Η γνωμη μου ειναι οτι καλως επραξαν διοτι δεν μπορουσαν να βρουν αλλιως σπορο. Δεδομενο ειναι οτι θα κρατησουν σπορο απο τις καλλιεργειες τους και θα ξανασπειρουν. Η καλλιεργεια ζεας απαγορευτηκε επι Βενιζελου, για να καθιερωθει με τη σειρα της η καλλιεργεια του σιταριου. Θα σας προτεινα να δοκιμασετε εστω μια φορα ψωμι ή ζυμαρικα απο ζεα. Θα καταλαβετε αμεσως διαφορα (ιδιαιτερα οσοι εχουν καποιας μορφης αλλεργια ή δυσανεξια στη γλουτενη) ως προς την πεψη-πεπτικοτητα. Οποιος θελει καποια παραπανω πληροφορια, αν και υπαρχουν πλεον πολλες στο διαδικτυο, ας μου στειλει πμ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος