Jump to content

Πώς Τα Στρατιωτικά Σόναρ «Τρελαίνουν» Τις Φάλαινες


Recommended Posts

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα στρατιωτικά σόναρ προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις φάλαινες, στις οποίες η αίσθηση της ακοής είναι πολύ σημαντική (όσο σημαντική είναι η αίσθηση της όρασης στους ανθρώπους). Η πρώτη μελέτη μάλιστα που έδειξε ότι τα όργανα του είδους μπορούν να προκαλέσουν τον μαζικό θάνατο των φαλαινών-ζιφιών έγινε από τον έλληνα βιολόγο και επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», Αλέξανδρο Φραντζή: αφορούσε 12 φάλαινες που εκβράστηκαν το 1996 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature» (μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου εδώ).

Οι δυο νέες μελέτες φέρνουν ωστόσο στο φως νέα στοιχεία. Η μια δείχνει για πρώτη φορά ότι και οι γαλάζιες φάλαινες, οι οποίες επικοινωνούν με ήχους πολύ χαμηλότερων συχνοτήτων από αυτούς των στρατιωτικών σόναρ και γι’ αυτό εθεωρείτο ότι μάλλον δεν θα επηρεάζονταν από αυτά, υφίστανται εξίσου έντονο στρες. Η δεύτερη εντοπίζει για πρώτη φορά σε πειράματα πώς τα σόναρ αλλάζουν τη συμπεριφορά των φαλαινών-ζιφιών.

Η μελέτη στις γαλάζιες φάλαινες έγινε από ερευνητές του Cascadia Research Collective στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B». «Παίζοντας» ήχους στρατιωτικού σόναρ σε θαλάσσια περιοχή της Νότιας Καλιφόρνιας οι επιστήμονες είδαν ότι αν και οι γαλάζιες φάλαινες που αναζητούσαν τροφή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας παρέμεναν ανεπηρέαστες, εκείνες που βουτούσαν πιο βαθιά άφηναν την τροφή τους και έφευγαν προσπαθώντας να απομακρυνθούν από την πηγή του ήχου.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=520731

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...