aka68 27 Ιουνίου 2013 #1 Share 27 Ιουνίου 2013 Υλικό, μέγεθος, βάρος, σχήμα και χρώμα επιδρούν θετικά ή αρνητικά στη γαστριμαργική μας απόλαυση Πιο περίπλοκη διαδικασία από ό,τι νομίζαμε φαίνεται ότι είναι η «χημεία» της γεύσης, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες. Όπως είδαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, το χρώμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαχαιροπίρουνο επηρεάζουν τη γεύση μας.Στη «γευσιγνωστική» μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 φοιτητές οι οποίοι συμμετείχαν σε τρία πειράματα, με ζητούμενο να διαπιστωθεί πώς ακριβώς ο τύπος του μαχαιροπίρουνου μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εθελοντών, το γιαούρτι ήταν πιο γλυκό όταν τρωγόταν με λευκό κουταλάκι, από όταν τρωγόταν με μαύρο. Ακόμα, όταν οι συμμετέχοντες καλούνταν να φάνε γλυκό με μικρό κουταλάκι δήλωναν ότι καταλάβαιναν εντονότερα τη γλυκιά γεύση, από όταν χρησιμοποιούσαν μεγάλο κουτάλι ή πιρούνι. «Προτού ακόμη φάμε το φαγητό, ο εγκέφαλός μας έχει διαμορφώσει μια κρίση, η οποία επηρεάζει την γενικότερη γαστριμαργική μας εμπειρία» προσθέτουν οι επιστήμονες. «Εμπλέκονται δηλαδή πολύ περισσότερα στοιχεία από εκείνα που εμφανίζονται στο πιάτο. Πολλά πράγματα που μπορεί μέχρι σήμερα να νομίζαμε ότι δεν παίζουν ρόλο, τελικά παίζουν ρόλο στο παιχνίδι της γεύσης» αναφέρουν. http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=519462 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis213 27 Ιουνίου 2013 #2 Share 27 Ιουνίου 2013 Aλλος ενας μυθος των γονιων μας καταριπτεται,ολο μην τρως παιδακι μου με τα χερια μας ελεγαν Link to comment Share on other sites More sharing options...
albino 27 Ιουνίου 2013 #3 Share 27 Ιουνίου 2013 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος