Jump to content

υλικα φιλτρων


rockxk

Recommended Posts

ρε παιδια ποια η διαφορα μεταξυ sera siporax και eheim ehfimech ?

διοτι το κουτι του sera siporax γραφει οτι ειναι βιολογικο και το κουτι του eheim ehfimech οτι ειναι μηχανικο

ομως και τα δυο δεν ειναι τα λεγομενα ''μακαρονια'' ?

εχουν το ιδιο σχημα με λιγο μεγαλυτερο να ειναι του sera siporax

εγω στο δικο μου εσωτερικο φιλτρο εχω βαλει με σειρα απο κατω προς τα πανω:

substratpro το οποιο ειναι το ιδιο με το sera siporax

μπλε σφουγγαρι

υαλοβαμαβακα

Link to comment
Share on other sites

Το υλικό Eheim Mech, που αναφέρεσαι αποτελεί μηχανικό μέσον φιλτραρίσματος. Μπορεί να έχει σήμα μακαρονιού, αλλά δεν έχει πόρους για τη δημιουργία βακτηριακών αποικιών.

Η θέση, που πρέπει να τοποθετείται, είναι πάντα στο κατώτερο μέρος του μηχανικού φίλτρου ή αλλιώς στο πρώτο διαμέρισμα, που έρχεται σε επαφή με το νερό, οποιουδήποτε άλλου φίλτρου.

Ο ρόλος, είναι διπλός και πολύ σημαντικός:

1- Φιλτράρει μηχανικά το νερό, από τα αιωρούμενα σωματίδια, σχετικά μεγάλου μεγέθους.

2- Δημιουργεί έντονους στροβιλισμούς στο νερό, που περνάει από μέσα του και το υποχρεώνει, κατόπιν να περνάει ομοιόμορφα, από όλη τη μάζα των υπόλοιπων υλικών, τα οποία βρίσκονται στα ανώτερα ή επόμενα διαμερίσματα του φίλτρου.

Η διάταξη των υλικών στο φίλτρο σου είναι λάθος και καλό είναι να τα τοποθετήσεις σωστά για να εκμεταλλευτείς όλες τις δυνατότητες του φίλτρου σου και για να λειτουργεί σωστά, για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Αφού διαθέτεις τα υλικά, που αναφέρεις πιο πάνω, η διάταξη είναι, από κάτω προς τα πάνω:

1-Μπλε σφουγγάρι

2-substratpro

3-Υαλοβάμβακας

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

καλημερα. θελω να ρωτησω αν μπορω να αντικαταστησω τα σωληνακια-λαστιχακια του φιλτρου με αυτα που εχω για το ποτισμα.διοτι μου ειπε ανας φιλος υδραυλικος πως ισως να ειναι καρκινογονα.

εγω θα εβαζα απο πρασινο λαστιχο ποτισματος και ευκαμπτο.

πρεπει να ειναι περα απο ειδικαι και σκληρα?

αν ναι υπαρχουν για το 2217 σαν εξτρα αγορα?

Link to comment
Share on other sites

Χμφ, όλα καρκινογόνα τα βαφτίζουμε τώρα πια φίλε Κώστα, για να αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι πρέπει να γίνουν μακροχρόνιες έρευνες... Κοινώς δεν πρόκειται ποτέ να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.Μπορείς να βάλεις και λάστιχο ποτίσματος, αρκεί να ταιριάζει απόλυτα η εσωτερική διάμετρος για να μη χάνει. Όχι σκληρά, το αντίθετο, πρέπει να είναι μαλακά ώστε να στεγανοποιούν χωρίς ιδιαίτερο σφίξιμο. :D Και τέλος, σε οποιοδήποτε ενυδρειακό κατάστημα απευθυνθείς θα βρεις τις σωλήνες τις ίδιες όσα μέτρα θες. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

:rasp: το λάστιχο του ποτίσματος στο σπίτι μου είναι σιλικονούχο ελαστικό για χρήση ενυδρείου και όχι μόνο. Η κατηγορία αυτή των σιλικονούχων ελαστικών έχει ειδικές προδιαγραφές για μεταφορά υγρών τροφίμων (χυμοί, γάλα, κρέμες, κλπ) Αλοίμονο αν χρησιμοποιούσαν στην μεταφορά υγρών τροφίμων κοινά λάστιχα ποτίσματος που ανήκουν στην κατηγορία των εύκαμπτων ελαστικών PVC τα οποία εμπεριέχουν ως καταλύτη μόλυβδο που είναι ξεκάθαρα χαρακτηρισμένο ακατάλληλο υλικό για τρόφιμα και ανθρώπινη χρήση, με βάσιμες υποψίες τοξικότητας και καρκινογέννεσης. Θα σου θυμίσω ότι αν ανοίξεις καλοκαίρι την βρύση σου και πιείς νερό από κοινό λάστιχο ποτίσματος, θα έχει δυσάρεστη γεύση (λαστιχίλα...μπλιάξ) μέχρι ξεράσματος και θα το φτύσεις περιμένοντας να τρέξει πρώτα άφθονο νερό και να διώξει όλο το στάσιμο νερό που έχει εντελώς αλλιωθεί και μολυνθεί από την ακατάλληλη σύνθεση του σωλήνα. Κακώς χρησιμοποιούμε τέτοια κωλολάστιχα τοξικά (λόγω άγνοιας και φθήνιας) έστω και στο πότισμα των φυτών, που και αυτά ζωντανοί οργανισμοί είναι και μάλιστα ευαίσθητοι. Το νερό που παραμένει στάσιμο στο λάστιχο όταν δεν έχει ροή είναι τοξικότατο!!!! Ο σωλήνας με την ταχύτητα ροής νερού που χύνεται όταν είναι σε λειτουργία ποτίσματος δεν προλαβαίνει να επιρρεάσει την καθαρότητα του, οπότε το κοινό λάστιχο ποτίσματος δεν θεωρείται ακατάλληλο για πόσιμο.

:lmao: ΠΡΟΣΟΧΗ όμως!!! Αν χρησιμοποιηθεί σε κλειστό κύκλωμα όπως το ενυδρείο... θα το δηλητηριάσει εντελώς!!! :lmao:

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ λάστιχα ποτίσματος εύκαμπτου PVC γιατί είναι εντελώς ακατάλληλα. Εξ άλλου τα ενυδρειομάγαζα διαθέτουν σε όλες τις διαστάσεις σιλικονούχα λάστιχα και η τιμή τους είναι σχεδόν ίδια με τα κοινά λάστιχα ποτίσματος. Δεν κοκκαλώνουν και μετά τρυπάνε, δεν είναι τοξικά, είναι τα πλέον κατάλληλα για χρήση ενυδρείου!!!

φιλικά

:lmao: Ν.Σ.

post-3562-1173895487_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

.....ανήκουν στην κατηγορία των εύκαμπτων ελαστικών PVC τα οποία εμπεριέχουν ως καταλύτη μόλυβδο που είναι ξεκάθαρα χαρακτηρισμένο ακατάλληλο υλικό για τρόφιμα και ανθρώπινη χρήση, με βάσιμες υποψίες τοξικότητας και καρκινογέννεσης. Θα σου θυμίσω ότι αν ανοίξεις καλοκαίρι την βρύση σου και πιείς νερό από κοινό λάστιχο ποτίσματος, θα έχει δυσάρεστη γεύση (λαστιχίλα...μπλιάξ) μέχρι ξεράσματος και θα το φτύσεις περιμένοντας να τρέξει πρώτα άφθονο νερό και να διώξει όλο το στάσιμο νερό που έχει εντελώς αλλιωθεί και μολυνθεί από την ακατάλληλη σύνθεση του σωλήνα. Κακώς χρησιμοποιούμε τέτοια κωλολάστιχα τοξικά (λόγω άγνοιας και φθήνιας) έστω και στο πότισμα των φυτών, που και αυτά ζωντανοί οργανισμοί είναι και μάλιστα ευαίσθητοι. Το νερό που παραμένει στάσιμο στο λάστιχο όταν δεν έχει ροή είναι τοξικότατο!!!!...

Ειλικρινά μιλάω ότι είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι και γράφω απάντηση σε κάποιο από τα λεγόμενα σου φίλε ΝΣ. Δεν είμαι ο αρμόδιος για κάνω σύσταση, αλλά έχω την αίσθηση ότι έχεις ξεφύγει λίγο από τον ενθουσιασμό σου και λες μεγάλες ανακρίβειες. :lmao: Μεταφέρω αυτούσιο κείμενο από το βιβλίο "Χημεία" του καθηγητή του ΕΜΠ Παύλου Σακελαρίδη τον ορισμό της έννοιας του καταλύτη:

Σε πολλές περιπτώσεις η ταχύτητα των αντιδράσεων επηρεάζεται από την παρουσία ξένων σωμάτων σε μικρά συνήθως ποσά. Τα σώματα αυτά μετέχουν κατά κάποιο τρόπο στο μηχανισμό των αντιδράσεων και επηρεάζουν την ταχύτητα ενώ στο τέλος της αντίδρασης παραμένουν αμετάβλητα τόσο κατά τη χημική τους σύσταση όσο και κατά της μάζα τους. Τα σώματα αυτά ονομάζονται καταλύτες και το φαινόμενο κατάλυση.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι και να είναι καταλύτης ο μόλυβδος (Pb) στο τελικό προιόν δεν υπάρχει πουθενά ούτε στην ελάχιστη ποσότητα. Ανεξάρτητα από αυτό, ο μόλυβδος προέρχεται από τη μεταστοιχείωση άλλων ραδιενεργών ισοτόπων και προκύπτει ως τελικό προιόν το οποίο όμως είναι εξαιρετικά ανενεργό τόσο σε χημικές αντιδράσεις όσο και ως καταλύτης. Αγνοώντας όμως και πάλι όλα αυτά θα σου θυμίσω ότι το PVC χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων, υποδημάτων και.... εσωρούχων, δοχείων συσκευασίας τροφίμων, αποθήκευσης λαδιού κλπ. Λες να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι προκαλεί καρκινογενέσεις και να χρησιμοποιείται με τόση ευκολία? Δε νομίζω. :lmao: Επίσης, αν έχει κέφι ρίξε μια ματιά τι σημαίνει ο όρος τοξικότητα και πότε χρησιμοποιείται. Εσύ εννοείς δηλητηριώδη στο παράδειγμα σου με το στάσιμο νερό, αλλά να σε ρωτήσω, ξέρεις ότι τα ίδια, και πολύ χειρότερα, ισχύουν για τις χαλκοσωλήνες με τις οποίες όμως κατασκευάζεται σε ποσοστό 99% η σωλήνωση κάθε σπιτιού? Και φυσικά ο χαλκός κάθε άλλο παρά φτηνός είναι, αλλά για να φτάσουν να δημιουργηθούν τα δηλητηριώδη οξείδια του χαλκού είναι πολύ-πολύ δύσκολο για αυτό και θεωρείται ασφαλής η χρήση του.

Το ότι αποκτά την υποτιθέμενη λαστιχίλα το νερό είναι αποτέλεσμα της έκθεσης του στον ήλιο το οποίο έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της γεύσης του αφενός επειδή αυτό είναι στάσιμο και αφετέρου επειδή η ηλιακή ακτινοβολία και θερμοκρασία λειώνουν σε ένα μικρό βαθμό το πλαστικό. Το ίδιο θα παρατηρήσεις σε όλα τα λάστιχα. Επίσης, έχω την αίσθηση ότι πουθενά σε όλο το φόρουμ δε θα βρεις άλλο ποστ που να υπάρχουν εκφράσεις του στυλ "κωλολάστιχα"... Φυσικά δε με πείραξε αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα σεβασμού απλώς και μόνο στο χώρο που μας φιλοξενεί και στα μέλη που μας διαβάζουν να χρησιμοποιούμε εκφράσεις λιγότερο προκλητικές, αν θες. :rasp:

Καλή συνέχεια... :lmao:

Link to comment
Share on other sites

:( δεν είμαι ξερώλας φίλε μου, όσο για την απάντηση που έδωσα σχετικά με τα λάστιχα ποτίσματος και την ακαταλληλότητα τους σε χρήση ενυδρείου είμαι κάθετος! :wacko: ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ!!!! Η παρέμβαση μου ήταν όχι για να σε θίξω για τις προσωπικές σου γνώσεις... αλλά για την σωστή ενημέρωση των χιλιάδων μελών του πολύ σεβαστού :lmao: aquazone.

Κάποια ημέρα που ίσως μιλήσω σχετικά με το βιογραφικό μου θα μάθετε περισσότερα πράγματα γύρω από τις γνώσεις μου, απλά θα πω ότι στην περίοδο 1997-2000 είχα την γενική διεύθυνση της γνωστής βιομηχανίας πλαστικών σωληνώσεων ΕΛΛΕΝΙΤ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ, πως και γιατί??? αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

:lmao: Γηράσκω αεί διδασκόμενος λέει το σοφό ρητό και εγώ το βιώνω με υπομονή και δίψα για γνώση και μάθηση. Τεντώνω μάτια :unsure: και αυτιά για να μάθω περισσότερα στην ζωή μου και αυτό προτείνω και στους φίλους. Άν γνωρίζω κάτι χρήσιμο για τους πολλούς δεν διστάζω να το γνωστοποιήσω, έστω και αν κάποιοι σαν εσένα που δεν σε γνωρίζω προσωπικά και δεν έχω τίποτα μαζί σου μου βάζουν χέρι ενώ κάνουν λάθος.

:rasp: Το PVC έχει χιλιάδες εφαρμογές όμως ο τρόπος παραγωγής του διαφέρει ανάλογα τις προδιαγραφές της κάθε εφαρμογής του. Τα λάστιχα ποτίσματος από u-PVC δεν έχουν καμία σχέση π.χ. με τα μπουκάλια που συσκευάζουνε το πόσιμο νερό που όλοι πίνουμε με ασφάλεια και χαρακτηρίζεται ως u-PVC-PET. Επίσης θα σου πω για να μην θεωρείς ότι αφορίζω το PVC, το ασφαλέστερο υλικό για μεταφορά πόσιμου νερού αλλά και σωληνώσεις μεταφοράς τροφίμων και όχι μόνο, είναι το λιγότερο γνωστό στο πλατύ κοινό c-PVC. Ο συγκεκριμένος τύπος του c-PVC κατασκευάζεται με καταλύτη τον κασσίτερο, έχει τεράστιες χημικές αντοχές και δεν πιάνει καθόλου βακτηρίδια. Η μέθοδος αυτή ανακαλύφθηκε το 1956 κατόπιν ζήτησης της NASA που χρειαζόταν μια πλαστική ύλη εξαιρετικής αντοχής και διάρκεια ζωής (βλέπε γήρανση πλαστικών υλών, κάτι που προκαλείται με τεράστια ταχύτητα όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία) και με μηδενική συγκέντρωση βακτηριδίων. Τα χρειαζόταν για να κατασκευάσει ανθεκτικές σωληνώσεις και εσωτερικά τοιχώματα στα διαστημόπλοια και τους πυραύλους της που μέχρι και σήμερα κατασκευάζει. Μάθε λοιπόν ότι τα πλαστικά εσωτερικά τοιχώματα που βλέπεις στα αεροπλάνα είναι από c-PVC. Όταν καίγεται το u-PVC η εισπνοή καπνού είναι τοξική και θανατηφόρα, όταν καίγεται το c-PVC ο καπνός του είναι όπως και του φυσικού ξύλου...

Επίσης στην Αμερική χρησιμοποιείται κατά 85% στις κτιριακές σωληνώσεις πόσιμου νερού με τις ανώτερες πιστοποίησεις καταλληλότητος σε σχέση με όλα τα άλλα γνωστά υλικά.

:lmao: Ηρέμησε φίλε μου και εμπλούτισε τις γνώσεις σου με σοφία χωρίς να εξάπτεσαι.

Και εγώ το ίδιο κάνω... μαθαίνω από το aquazone και τα μέλη του νέα χρήσιμα πράγματα και προσπαθώ να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου.

Χαλαρά φίλε μου... χαλαρά.

Πολύ φιλικά

:D Ν.Σ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...