Jump to content

Ενα Απλο Ενυδρειο

mad23

Recommended Posts

Τελειωσα με τις κολλησεις και σημερα η' αυριο θα ξεκινησω τη διαδικασια.

Ο αφρος ειναι πολυ καλος και κανει φοβερα καλες κολλησεις ακομα και σε επιφανειες χωρις "πατηματα".

9629863258_837e2fc9a9_z.jpg
Απο 707 by mad23_, on Flickr
αφου στεγνωσει εχει αυτη την εικονα
9629833624_f5475ab312_z.jpg
Απο 708 by mad23_, on Flickr
Και οτι περισσευει για να γινει πιο λεια η επιφανεια το κοβουμε με ενα μαχαιρι
9626596051_81fb982e7d_z.jpg
Απο 713 by mad23_, on Flickr
Η τελικη εικονα ειναι καπως ετσι(αν και θα κανω καποια κοψιματα ακομα)
9626582485_8cee421279_z.jpg
Απο 715 by mad23_, on Flickr

• Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το respect είναι πολύ λίγο!!!!! Η επιλογή του αφρού νομίζω είναι από τις καλύτερες για ένα τέτοιο ενυδρείο!!

Ευχαριστω γιαννη!

Πραγματικα ο αφρος ειναι φοβερος και σου δινει την δυνατοτητα να κανεις απιστευτες κολλησεις με οποιοδηποτε κομματι βραχου!

Αυτο που με ανησυχει ειναι η αντοχη του σε βαθος χρονου αλλα ειδα στα συστατικα οτι περιεχει και καποιες εξτρα ουσιες

για ν'αντεχει στο αλατι και να μην εκκρινει στο νερο διαφορα.

Αυτο βεβαια θα το δειξει και σε βαθος χρονου,ακομα δεν εχει μπει καν στο νερο :P

Mike από που μπορεί να αγοράσει κανείς τον αφρό;Μπορείς να δώσεις λίγα στοιχεία περί τίνος πρόκειται γιατί με ενδιαφέρει πολύ...;

ΥΓ.Το έκανες πάλι το θαύμα σου με τον βράχο....! ;)

μιχαλη ενα μπραβο και απο μενα ειναι φανταστικο το αποτελεσμα!σου ευχομαι να το χαρεις οσο το προηγουμενο και ακομα ποιο πολυ!

Επιτέλους ένας πολύ ωραίος και πρακτικός τρόπος για τα κολλήματα των βράχων.

Παράγγειλα 2 συσκευασίες και εγώ .... να ετοιμάζομαι, γιατί τον Οκτώβριο ρίχνω τα θεμέλια !!! :bigemo_harabe_net-82:

Μιχάλη, μιας και είσαι ο πρωτοπόρος σ αυτόν τον τρόπο κολλήματος, όσο ο αφρός είναι ακόμη φρέσκος, θα μπορούσε να "πασπαλιστεί" με χοντρόκοκκο αραγωνίτη, ή να κολληθούν επάνω του μικρά κομμάτια βράχου για ακόμη πιο φυσική εμφάνιση?

Όπως και να έχει πάντως είναι ωραίο και πολύ δημιουργικό το αποτέλεσμα..... δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από σένα !!!! Μπράβο.

Ναι Αίολε μπορείς αλλά να ξέρεις ότι πιάνει πάρα πολύ γρήγορα κοραλλίνη όπως ακριβώς και πάνω στους κυκλοφορητές.

• Like 1

και στον βράχο επίσης :bigemo_harabe_net-134:

Ναι Αίολε μπορείς αλλά να ξέρεις ότι πιάνει πάρα πολύ γρήγορα κοραλλίνη όπως ακριβώς και πάνω στους κυκλοφορητές.

οταν λες μπορείς τι εννοείς; και με ποιο τροπο; το έχεις δουλέψει έχεις κάποια φωτογραφία να δούμε το αποτέλεσμα;

Παιδες συγνωμη για τις καθυστερημενες απαντησεις αλλα μολις χθες το βραδυ τελειωσα(σχετικα)

τα τρεξιματα.

Μιχάλη εύχομαι καλή επιτυχία, όλα να πάνε καλά.

Ευχαριστω πολυ μακη μου,να'σαι καλα φιλε. :thumbup:

Μεσα στις επομενες εβδομαδες θα δειξει αν πηγαν ολα καλα. :umm:

Mike από που μπορεί να αγοράσει κανείς τον αφρό;Μπορείς να δώσεις λίγα στοιχεία περί τίνος πρόκειται γιατί με ενδιαφέρει πολύ...;

ΥΓ.Το έκανες πάλι το θαύμα σου με τον βράχο....! ;)

Απο πειραια το πηρα κωστα :thumbup:

Βασικα το στησιμο του βραχου ειναι απο τις στιγμες που απολαμβανω απιστευτα οποτε το χαιρομαι :D

Χαιρομαι που σου αρεσει.

Εγώ δεν περίμενα τίποτα λιγότερο.

Να σαι καλα μακη μου,χιλια ευχαριστω φιλε :thumbup:

Μπράβο Μιχάλη,πολύ ωραίο το aquascape,εύχομαι να το δεις όπως θες.

Ευχαριστω πολυ χρηστο,να'σαι καλα :thumbup:

Ειχα καποιες επιφυλαξεις για την minimal προσεγγιση(μηπως φαινοταν πολυ φτωχο-αδειο κτλ) αλλα πραγματικα

μου αρεσει πολυ.Απλα ειναι στησιμο που θα δειξει στο μελλον και θα πρεπει να μεγαλωσουν και τα κοραλια ξανα.

Ειναι απιστευτα δυσκολο σε καινουργιο στησιμο να "κατσουν" κοραλια 1 και 2 ετων!Σε βαθμο να σπασουν τα νευρα σου!

Ετσι εσπασαν και τα δικα μου και προτιμησα πολλα να τα ξεκινησω παλι απο σχετικα μικρα και να μεγαλωσουν με τα νεα δεδομενα.

Τα μεγαλα μια,δεν καθοντουσαν σωστα,μια δεν επαιρναν φως ετσι οπως επρεπε κτλ κτλ.

Κολλαγα μετα απο λιγο επεφταν απο το βαρος(αφου ειναι δυσκολο να στηριχτει-να κολλησεις ξανα σε εναν μικρο κορμο οπως

ειχε μεγαλωσει μονο του πριν)...ξανα κολλα...ξανα υπολειματα της μεσα στο νερο!

Τελικα καλυτερα μικρα για να γινουν καλες και γρηγορες δουλειες.

Και το μεγαλωμα μικρων κοραλιων σε αποικιες ειναι κατι που μου αρεσει πολυ :)

μιχαλη ενα μπραβο και απο μενα ειναι φανταστικο το αποτελεσμα!σου ευχομαι να το χαρεις οσο το προηγουμενο και ακομα ποιο πολυ!

Να'σαι καλα βασιλη,χαιρομαι που σου αρεσει :thumbup:

Το προηγουμενο στησιμο το χαρηκα παααααρα πολυ για 2+ χρονια και το αργοτερο μεχρι το δεκεμβριο θα μου ειχε δωσει παραπανω απ'οσα περιμενα οποτε γι'αυτο και ηθελα μια αλλαγη.

Τωρα εχει και περισσοτερο χωρο το ψαρι.Ακομα και να ξαναμεγαλωσουν τα κοραλια πολυ,εχει αρκετη απλα γυρω γυρω.

Εχει θολωσει το νερο απο τις κολλες και απο το βραχο.Μολις καθαρισει και μπορει να βγει καμια φωτο της προκοπης

θα ανεβασω

Επιτέλους ένας πολύ ωραίος και πρακτικός τρόπος για τα κολλήματα των βράχων.

Παράγγειλα 2 συσκευασίες και εγώ .... να ετοιμάζομαι, γιατί τον Οκτώβριο ρίχνω τα θεμέλια !!! :bigemo_harabe_net-82:

Μιχάλη, μιας και είσαι ο πρωτοπόρος σ αυτόν τον τρόπο κολλήματος, όσο ο αφρός είναι ακόμη φρέσκος, θα μπορούσε να "πασπαλιστεί" με χοντρόκοκκο αραγωνίτη, ή να κολληθούν επάνω του μικρά κομμάτια βράχου για ακόμη πιο φυσική εμφάνιση?

Όπως και να έχει πάντως είναι ωραίο και πολύ δημιουργικό το αποτέλεσμα..... δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από σένα !!!! Μπράβο.

Ευχαριστω πολυ βαγγελη μου,να'σαι καλα! :thumbup:

Οντως πολυ πρακτικος τροπος και πολυ ευκολος.Θα δουμε και στο μελλον αν ειναι και ανθεκτικος-αποτελεσματικος :blush:

Αυτο με την αμμο συστυχως δεν γινεται τελικα.

Για να πιασει θα πρεπει να τη ριξεις εκεινη τη στιγμη που βαζεις τον αφρο(που ειναι μαλακος) αλλα μετα θα βγει

μαζι με τα κομματια αφρου που θα κοψεις.

Αρα τσαμπα κοπος.

Το καλυτερο,κατα τη γνωμη μου,θα ειναι με καποιο τροπο να τη βαλεις αφου εχει στεγνωσει ο αφρος και εχεις κανει τα κοψιματα

για να στρογγυλεψεις τις γωνιες.

Καλη επιτυχια και αρχη και με το δικο σου βαγγελη!

Ειμαι σιγουρος πως θα ειναι πολυ ομορφο! :thumbup:

Φοβερο μιχαλη μπραβο!!!!!! :bigemo_harabe_net-92: :bigemo_harabe_net-92:

Να'σαι καλα toyo μου,ευχαριστω πολυ.

:thumbup:

Ευχαριστω παααααρα πολυ για τα καλα σας λογια και τις ευχες παιδες.

Μολις ξεκουραστω(γιατι το ξερο μου το κεφαλι ηθελε να τα κανω ολα σε μια μερα) και καθαρισει και το νερο θα περασω φωτο!

Έγινε επεξεργασία - mad23

οταν λες μπορείς τι εννοείς; και με ποιο τροπο; το έχεις δουλέψει έχεις κάποια φωτογραφία να δούμε το αποτέλεσμα;

Δυστυχώς δεν έχω βγάλει φωτογραφία κατά την κατασκευή αλλά μπορώ να βγάλω τώρα.Όσον αφορά τον τρόπο τον έιπε ο Μιχάλης.Μόλις βάλεις τον αφρό εκείνη την ώρα βάζεις άμμο και κολλάει αμέσως.Μιχάλη εγώ το έχω δουλέψει τρεις φορές σε ενυδρεία φίλων και δεν το έχουμε κόψει για τί θεορούσαμε ότι χάνει τη δύναμή του σαν υλικό αν αφαιρεθεί η κρούστα.Για πες πως το είδες κόβοντάς την;.Καλό θα ήταν όταν τελειώσει αυτή η κουβέντα να αντιγραφτεί και να υπάρχει και στην ενότητα του θαλασσινού η του DIY;

Ετσι οπως το ειδα,αμμος μπορει να μπει αλλα θα ειναι μονο στην επιφανεια του αφρου,δεν μπορεις με καποιο τροπο να το ανακατεψεις και να απλωθει ομοιομορφα.Δεν μπορεις δηλαδη να κανεις ενα μειγμα.

Επισης για να κατσει η αμμος θα θελει λιγο πιεση και καλο ειναι να φοραμε γαντια(γενικα σε ολη τη διαδικασια) ωστε να

μη κολλησει υλικο στο δερμα μας.

Νικο εγω το εκοψα γιατι αφου φουσκωσει ο αφρος εβγαινε πολυ στρογγυλο και δεν μου αρεσε(στο δικο μου το ματι φυσικα).

Φαινοταν πιο φυσικο οταν το εκοβα στα παραλληλα σημεια με το βραχο.

Προσωπικα αυτο που ειδα ηταν το αντιθετο.Σε πολλα σημεια αφου εκοψα και φτανοντας στο κεντρο του αφρου,το υλικο ηταν πιο σκληρο-δυνατο σε σχεση με τα κομματια στις ακρες που εκοβα.

Μαλιστα με βαση αυτο,εκανα και τα κοψιματα για να αφαιρεσω τα σημεια που ηθελα.

Τα μόνα σημεια που δεν πειραξα ηταν καποια που ειναι κατω απο το βραχο και στην πισω πλευρα,οποτε και δεν φαινονται.

Με βαση αυτο που δοκιμασα και κατα την ταπεινη μου γνωμη ειναι καλυτερο να βαλουμε στις ακρες(ειδικα αν δεν θελουμε να κοψουμε τον αφρο) ΜΙΚΡΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΒΡΑΧΑΚΙΑ.

Με το που τοποθετησουμε τον αφρο και φουσκωσει(οταν σταματησει) στις ακρες να βαλουμε μικρα βραχακια μεγεθους π.χ 2ευρου η' σπασμενο κοραλι.

Ετσι δεν θα φαινεται αυτη η στρογγυλη μορφη που παιρνει ο αφρος και θα ειναι και καλυμμενος με κατι που φαινεται φυσικο.

Μιχάλη πότε με το καλό θα γίνει το μπλούμ?

Θα αφήσεις και ζωντανό απο τον παλιό για να μπολιαστεί και αυτός?

Έγινε επεξεργασία - Παναγιώτης Κ

Εχει γινει το μπλουμ παναγιωτη! :bigemo_harabe_net-64:

Και ολο σε μια μερα!Πολυ κουραση και οι επομενες 2 εβδομαδες θα δειξουν αν ολα πηγαν καλα.

Δεν κρατησα καθολου απο τον παλιο βραχο για μπολιασμα.

Εχω ενα μεγαλο κολλημα....οταν θελω ν'αλλαξω κατι στο ενυδρειο θελω να το κανω και μετα απλα να περιμενω να δω

την πορεια.

Γι'αυτο και τα εκανα ολα σε μια μερα! :bigemo_harabe_net-134:

Θα περασω και φωτο.Προς το παρων ο βραχος ειναι στο αχαρο σταδιο του "ασπρου τοπιου"!

Απο βακτηρια εριξα μονο την πρωτη μερα μερικες σταγονες zeobak και αυτο ηταν.

Θολωσε λιγο το νερο αλλα ηταν απο την απειρη κολλα που χρησιμοποιησα για τα κοραλια.

Φυσικα πηγε τσαμπα γιατι συνεχως αλλαζω θεσεις για να κατσουν καλα στο ματι μου και να μην ειναι συγκεντρωμενα

μαζι ιδια χρωματα.

Τελικα το minimal στησιμο ειναι απιστευτα βολικο σε πολλα θεματα και κυριως στην κυκλοφορια!

Ο 8ball κανει απιστευτες γυρες και περασματα και το ενυδρειο γενικοτερα φαινεται μεγαλυτερο.

Οποιος εβλεπε το πως εγινε η διαδικασια και με αυτο το ψαρι μεσα δεν θα το πιστευε!

Απλα τωρα δεν ξερω εαν θα βαλω τελικα σαν υποστρωμα,το σπασμενο κοραλια η' οχι!

Μαλλον θα το ριξω κορωνα γραμματα :bigemo_harabe_net-82:

Βασικα τα κωπηποδα-που ειναι και το βασικοτερο για μενα- μπορουμε πλεον να τα βρισκουμε σε καταστηματα-.

Κοραλινη θα πιασει απο την απειρη που υπαρχει στον πατο του ενυδρειου.

Ολα τα υπολοιπα κατα την ταπεινη μου εμπειρια και προσωπικη αποψη δεν χρειαζονται.

Το μονο πραγμα που εμεινε "ιδιο" στο ενυδρειο ειναι το νερο.Που ακομα και αυτο περιπου το 30% αλλαχτηκε για

να βοηθησει λιγο να ξεθολωσει.

Ακομα και τα βραχακια εβγαλα στα περισσοτερα κοραλια αφου δεν "καθοντουσαν" καλα στα πατηματα που εχει ο τωρινος βραχος.

Ηταν σαν να πας να φτιαξεις το ιδιο παζλ με διαφορετικα κομματια...δυσκολο το αναθεματισμενο :bigemo_harabe_net-134:

Μιχάλη, γράψε μας πως έκανες την μεταφορά - αλλαγή από το ενα set up στο άλλο.

Δηλ. πόσο νερό κράτησες και που το έβαλες , που έβαλες τα κοράλια κατά την αλλαγή.

Είναι κάτι που με ενδιαφέρει και σύντομα θα επιχειρήσω αλλαγή set up.

Παναγιώτης

Μιχάλη, γράψε μας πως έκανες την μεταφορά - αλλαγή από το ενα set up στο άλλο.

Δηλ. πόσο νερό κράτησες και που το έβαλες , που έβαλες τα κοράλια κατά την αλλαγή.

Είναι κάτι που με ενδιαφέρει και σύντομα θα επιχειρήσω αλλαγή set up.

Παναγιώτης

+1 !

Όντως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Παναγιωτη μου(μανταλ) προσωπικα το εκανα σε μια μερα αλλα σε αυτο βοηθησε πολυ η απουσια της αμμου.

Παρολαυτα ο βραχος εβγαλε φοβερη βρωμα....βρωμα που ειλικρινα δεν περιμενα!

Γι'αυτο μαλλον ευθυνεται το οτι δεν ειχα τοσο καλη και τυχαια κυκλοφορια οσο νομιζα!

Υπηρχαν δυο τροποι να το κανω(αυτοι αφορουν αποκλειστικα και μονο στη δικη μου περιπτωση αφου

καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο και με αλλα δεδομενα)!

Ο σωστος(δυστυχως δεν ειχα υπομονη για να το κανω)

-βρισκουμε μια μεγαλη λεκανη,ενυδρειο η κατι που μπορει να φιλοξενησει τα κοραλια μας και ισως και ενα δευτερο που να μπορει να φιλοξενησει τα ψαρια μας.Τα λιττρα τους τα κανονιζουμε αναλογα τον αριθμο και τον ογκο των κοραλιων μας.

-Στη συνεχεια φτιαχνουμε μια πολυ καλη αλλαγη νερου(οσο μεγαλυτερη μπορουμε).

-Το παλιο νερο το βαζουμε στις δεξαμενες μας(προσοχη να βαλουμε ψυξη η' θερμανση και κυκλοφορητες)

-Στη συνεχεια ξεκολλαμε τα κοραλια απο το βραχο και τα τοποθετουμε στα δοχεια αποθηκευσης

-αν εχουμε πολλα ψαρια τοτε τα βαζουμε και αυτα εκει.Αν ειναι ψαρακια στρωμενα τοτε μπορουμε να τα βαλουμε και στον

ιδιο χωρο με τα κοραλια.Αρκει να ειναι σχετικα ευρυχωρα

-Στη συνεχεια κλεινουμε κυκλοφορια για να βγαλουμε το βραχο ωστε να μην σηκωθουν πολλες "βρωμιες" στο νερο.

-Οταν τον βγαλουμε ξεκιναμε να βαζουμε το νεο βραχο-τον οποιο εχουμε ξεπλυνει πολυ καλα και το καλυτερο ειναι να εχουμε κανει και το κολλημα του εξω απο το νερο.

-αφου λοιπον εχουμε δει ποια ειναι η διαφορα στο ποσο νερο "επιανε" ο προηγουμενος και ποσο ο καινουργιος ξεκιναμε

την αλλαγη ωστε να ξερουμε ακριβως ποσο νερο ν'αλλαξουμε(το χειροτερο ειναι να κανεις ολη αυτη την αλλαγη και να ξεμεινεις απο καθαρο νερο).

-Στη συνεχεια ξεκιναμε να κολλαμε η να βαζουμε εστω προχειρα τα κοραλια μας στο ενυδρειο.Μετα απο τα κοραλια βαζουμε και τα ψαρια.

-Καλο θα ειναι να προσθεσουμε και οποια εταιρια βακτηρια χρησιμοποιουμε.(ειδικα αν παμε σε τελειως νεκρο βραχο οπως στη δικη μου περιπτωση).

-Απο εκει κ περα πολλες πολλες μετρησεις σε οτι θα μπορουσε να επιρρεασει ολη αυτη η αλλαγη.

Τα πιο σημαντικα θα ειναι αμμωνια,no3,kh και ασβεστιο.Φυσικα οτι τεστακι εχουμε καλο θα ειναι να το κανουμε.

Και ο λαθος(δεν το προτεινω σε κανεναν :) )

-Ξεκολλησα τα κοραλια εκοψα αυτα που ηθελα και οσο ηθελα

-Τα ακουμπησα στον πατο του ενυδρειου

-Βγηκε ο βραχος που ακουμπουσαν και μπηκε το πρωτο κομματι του καινουργιου

Σε αυτο το κομματι ακουμπησα αρκετα απο τα κοραλια ωστε να υπαρχει χωρος να μπει κ ο υπολοιπος.

-Στη συνεχεια αφου ηξερα ποσο νερο εχει βγει εκανα αλλαγη νερου(περιπου 100 λιτρα)

-Εριξα το βραδυ βακτηρια

-Και τις επομενες μερες πολλες πολλες μετρησεις για να εχω εικονα του τι αλλαγες και ποσο ειχα στις τιμες του νερου.

Επειδη εχω μονο δυο ψαρακια δεν τα εβγαλα αλλα εμειναν μεσα στο ενυδρειο σε ολη αυτη τη διαδικασια. :)

Απο εκει κ περα περιμενω να δω πως θα πανε οι επομενες εβδομαδες!

Ολα αυτα εγιναν χωρις να υπαρχει αμμος στο ενυδρειο οποτε ειχα αρκετα περιθωρια.

Αν καποιος εχει αμμο θα πρεπει να προσεξει πολυ περισσοτερο κατα τη διαδικασια,ειδικα αν ειναι στο ενυδρειο πολυ καιρο :thumbup:

Προσωπικα αμμο(σποασμενο κοραλι),αν θα βαλω,θα το κανω σιγα σιγα και απο λιγο καθε εβδομαδα

Τα κοραλια ειναι πολυ δυσκολο να "κατσουν"(ροη-φως) παλι οπως ηταν στο προηγουμενο στησιμο οποτε καποια κοψιματα θα ειναι απαραιτητα.Ειδικα τα μεγαλα...ειναι μεγαλη ταλαιπωρια.Προσωπικα αυτα που ειχα 1-2 χρονια εφαγαν σχεδον ολα

"κοπτακι"!Μονο 2-3 εκατσαν καλα. :sarcasm:

Γενικοτερα καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο οποτε και εχει διαφορετικες παραμετρους να λαβει καποιος υπ'οψην του.

Μιχάλη είναι μια συναρπαστική εμπειρία αυτή. Έχει και τα καλά και τα κακά της. :sarcasm:

Απο κει και πέρα αν είναι όλα οκ, όταν είσαι έτοιμος ρίξε ένα fotoupdate!!

Πάντως εγώ δεν θα το ρίσκαρα τόσο πολύ και ειδικά με ένα ψάρι που το αγαπούσα πολύ και το είχα σαν τα μάτια μου!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...