printioa 29 Ιανουαρίου 2007 #1 Share 29 Ιανουαρίου 2007 Dear Heiko, i really thank you for your answer! Αγαπητέ Heiko, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. φιλε Νικο θα με ενδιεφερε να σχολιασεις την απαντηση. εσυ καθε ποτε και με τι τροφη ταιζες τα νεογνα? μποερι να ειναι μονο η συχνοτητα ταισματος το μυστικο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 30 Ιανουαρίου 2007 #2 Share 30 Ιανουαρίου 2007 φιλε Νικο θα με ενδιεφερε να σχολιασεις την απαντηση. εσυ καθε ποτε και με τι τροφη ταιζες τα νεογνα? μποερι να ειναι μονο η συχνοτητα ταισματος το μυστικο? Τα νεογνά χρειάζονται, πολύ τάισμα, το οποίο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες παραγωγούς, πρέπει να γίνεται κάθε τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάθε έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ταυτόχρονη αλλαγή νερού, μέχρι και 90%, ανάμεσα στα ταΐσματα. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την τεχνητή ανάπτυξη των νυμφών. Και το ερώτημά μου αναφερόταν, στην ανάπτυξη των νεαρών δισκόπουλων, όταν απομακρύνονται από τους γονείς τους. Σε αυτό το στάδιο, προσωπικά , τα ταΐζω τρεις φορές την ημέρα με ταυτόχρονη ημερήσια αλλαγή νερού, περίπου 50%. Τα δισκόπουλα αυξάνουν το μέγεθός τους, με γοργούς ρυθμούς, αλλά η θνησιμότητά τους είναι μεγάλη. Στην κυριολεξία αποδεκατίζονται, ενώ δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα με την ανάπτυξή τους, λόγω έλλειψης τροφής. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrizakis Nikos 2 Φεβρουαρίου 2007 #3 Share 2 Φεβρουαρίου 2007 Κ. Νίκο, Θα ήθελα να παραθέσω και την δική μου γνώση για την διατροφή και την ανάπτυξη νυμφών. Με την εκκόλαψη των αυγών, οι νύμφες απελευθερώνονται στο νερό. Τις πρώτες 3-5 μέρες (ανάλογα με το είδος) τρέφονται με τα αποθέματα του λεκιθικού τους σάκου. Όταν περάσει το στάδιο αυτό και ανοίξουν το στόμα τους, τότε αναλαμβάνουμε εμείς την εκτροφή τους. Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη των νυμφών πρέπει να χορηγηθούν ζωντανές τροφές στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Αναλυτικότερα πρέπει να καλλιεργηθούν: 1. Διάφορα είδη μικροφυκών μεγέθους 1-100μm 2. Τα τροχόζωα Brachionus rotundiformis & Brachionus plicatilis μεγέθους 150-250μm 3. Ναύπλιοι της Artemia salina μεγέθους 400-600μm Για την καλλιέργεια και εκτροφή των παραπάνω χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές και αίθουσες λόγω των διαφορετικών απαιτήσεων τις οποίες δεν θα αναλύσω αυτή τη στιγμή. Θεωρώ όμως χρήσιμο να αναφέρω τον τρόπο με τον οποίο προσφέρουμε την ζωντανή τροφή στις νύμφες μας. Οι νύμφες τρέφονται τις πρώτες μέρες με τα προαναφερθέντα τροχόζωα και σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το είδος το επιτρέπει, κατευθείαν με ναύπλιους της Artemia salina. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως επιβάλετε και η χορήγηση τροχοζώων. Για την παροχή της τροφής έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο τύπους εκτροφής. • Την εκτροφή του πράσινου νερού • Την εκτροφή του καθαρού νερού Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση με την εισαγωγή των αυγών για εκκόλαψη προσθέτουμε τα φύκι που έχουμε καλλιεργήσει μέσα στη δεξαμενή. Μετά την εκκόλαψη και το πέρας από το στάδιο της προνύμφης στο στάδιο της νύμφης (απορρόφηση λεκιθικού σάκου), εισάγουμε τα τροχόζωα τα οποία τρέφονται από τα υπάρχοντα φύκι και καταναλώνονται από τις νύμφες. Όταν το μέγεθος του στόματος του εκτρεφόμενου ιχθυδίου το επιτρέψει χορηγούμε και ναύπλιους της Artemia salina οι οποίοι τρέφονται από τα τροχόζωα και καταναλώνονται από τα ιχθύδια. Στην δεύτερη περίπτωση (τεχνική καθαρού νερού) χορηγούμε μόνο τις απαιτούμενες ποσότητες τροχοζώων και ναυπλίων στην δεξαμενή εκτροφής των νεαρών ιχθύων. Στην προκειμένη περίπτωση κ.Νίκο, θεωρώ ότι οι νύμφες των δίσκων είτε δεν τρέφονται καθόλου (λόγω μεγέθους της τροφής) είτε τρέφονται με δυσκολία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πέμψουν την τροφή. Ελπίζω να βοήθησα στο σημαντικό αυτό θέμα Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 4 Φεβρουαρίου 2007 #4 Share 4 Φεβρουαρίου 2007 Κατ' αρχήν να σε ευχαριστήσω Νίκο για τη συμμετοχή σου και για τις χρήσιμες πληροφορίες, που μας έδωσες. Πρέπει, όμως να σου διευκρινίσω, ορισμένα πράγματα. Η ερώτησή μου δεν αναφέρεται στην τεχνική ανάπτυξη νυμφών, αλλά στην ανάπτυξη των νεαρών και καλά σχηματισμένων δίσκων, μετά την απομάκρυνση των γονιών τους. Ειδικά στην τεχνική ανάπτυξη των νυμφών των δίσκων, δεν ισχύουν οι γενικοί κανόνες που προανέφερες, γιατί οι συγκεκριμένες νύμφες εμφανίζουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα, που κάνουν το είδος αυτό να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ψάρια. Η ιδιαιτερότητα αυτή, οφείλεται στη θέση του στόματος των νυμφών, που βρίσκεται ανατομικά, σε πολύ χαμηλό σημείο, ως προς τη θέση των ματιών τους και γενικά του κεφαλιού τους. Αυτό καθιστά τις νύμφες ανίκανες να τραφούν με τα αιωρούμενα είδη πλαγκτονικής τροφής. Οι νύμφες είναι υποχρεωμένες να τρέφονται, μόνο από κάθετες επιφάνειες. Όταν λοιπόν, δέχονται τεχνητή τροφή, αυτή χορηγείται υπό μορφή γέλης, τοποθετημένης σαν επάλειψη, σε κάθετες επιφάνειες. Αφού ξεπεράσουν αυτό το στάδιο ανάπτυξης, τότε τα ανήλικα ψαράκια πλέον, μπορούν να τραφούν κανονικά από αιωρούμενη τροφή. Προσωπικά, το πρώτο στάδιο ανάπτυξης, το αφήνω να ολοκληρωθεί φυσικά, με τη βοήθεια των γονιών, οι οποίοι ταΐζουν τις νύμφες, με τη βλέννα του δέρματός τους. Στο στάδιο αυτό και για όσο καιρό τα ανήλικα ψαράκια, παραμένουν με τους γονείς τους, δεν υπάρχουν απώλειες. Τα πράγματα, όμως γίνονται απελπιστικά, δύσκολα όταν απομακρύνονται οι γονείς και η διατροφή τους εξασφαλίζεται, από τις δικές τους δυνάμεις. Προσωπικά πιστεύω, ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα και το είδος τροφής, που ευθύνεται για την ανάπτυξη των μωρών, αλλά πιθανά και άλλοι παράγοντες, όπως ιχνοστοιχεία και αντισώματα, που εμείς δεν γνωρίζουμε περισσότερα για να μπορέσουμε να τους τα εξασφαλίσουμε. Και σε αυτό το σημείο εστιάζεται και το ερώτημά μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 4 Φεβρουαρίου 2007 #5 Share 4 Φεβρουαρίου 2007 Επειδή η κατηγορία "Ρωτείστε τους ειδικούς" δεν επιτρέπει τη συνέχεια του διαλόγου, μεταφέρω εδώ τις απαντήσεις του διαλόγου, ώστε να είναι ορατές και να συνεχιστεί ο διάλογος. Το αρχικό ερώτημα και η απάντηση του Η. Bleher ήταν: ΕΡΩΤΗΣΗ Αγαπητέ Φίλε Heiko Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σε συγχαρώ, για το εξαιρετικό βιβλίο σου, που είχα την ευκαιρία να μελετήσω. Θεωρώ, ότι αποτελεί μια πλήρη και εμπεριστατωμένη πηγή πληροφόρησης, σχετικά με τους άγριους δίσκους, που έλειπε από τη μέχρι τώρα, απαρχαιωμένη βιβλιογραφία και τις ηλεκτρονικές πηγές. Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την έκδοση και κυκλοφορία, του δεύτερου τόμου. Πριν υποβάλλω το ερώτημά μου, θα ήθελα πρώτα , να κάνω μια εισαγωγή, η οποία πιστεύω θα βοηθήσει αρκετά στην ολοκληρωμένη απάντηση, που περιμένω. Πολλοί χομπίστες, λάτρεις των δίσκων, έχουμε την τύχη, να θαυμάσουμε στα ενυδρεία μας, επανειλημμένα, τη διαδικασία αναπαραγωγής των δίσκων. Αρκετοί από εμάς, έχουμε επίσης την τύχη, να θαυμάσουμε στα ενυδρεία μας, τη σταδιακή ανάπτυξη των νυμφών των δίσκων, προσκολλημένων στα πλευρά των γονιών τους, μέχρι το στάδιο, όπου απομακρύνονται από αυτούς, σαν ανεξάρτητα και αυτοτρεφόμενα ψαράκια. Ελάχιστοι, όμως, από εμάς, έχουμε την τύχη να θαυμάσουμε στα ενυδρεία μας, δύο έως τέσσερα ενήλικα ψαράκια, ένα έτος μετά, από μια «επιτυχημένη» αναπαραγωγή, των 300 και πλέον αυγών (!) Παρ’ όλο που έχω ανατρέξει πολύ και επισταμένα, σε όλες τις υπάρχουσες πηγές πληροφόρησης, δεν κατόρθωσα, ποτέ, να συλλέξω τις πληροφορίες, που χρειαζόμουν, σχετικά με την ανάπτυξη των νεαρών δίσκων, μετά την απομάκρυνση των γονιών τους. Έχω, μάλιστα, καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι οι σχετικές και υπεύθυνες πληροφορίες, αποτελούν ένα «μεγάλο μυστικό», των επαγγελματιών αναπαραγωγών, οι οποίοι φροντίζουν, με μεγάλη σπουδή, να το προστατεύουν από τα φώτα της δημοσιότητας. Έρχομαι λοιπόν στο ερώτημά μου, το οποίο αποτελείται από τρία σκέλη: 1- Πως μπορούμε, να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη και ενηλικίωση, των μικρών δίσκων, μετά την απομάκρυνσή τους από τους γονείς, όταν είναι πλέον αυτοτρεφόμενα ψαράκια, με ελάχιστες ή και καθόλου απώλειες, μέχρι το στάδιο της ενηλικίωσής τους? 2- Γιατί οι απώλειες των νεαρών δίσκων, στο πιο πάνω στάδιο ανάπτυξης, είναι αναλογικά περισσότερες στα μεγαλύτερα και καλύτερα αναπτυγμένα άτομα, απ’ ότι στο μικρότερα? 3- Η παρουσία, υπό μορφή διαλυμάτων, των στοιχείων Ca, Mg, P, και Fe (ίσως και κάποιων άλλων),θεωρείται καθοριστική για την ανάπτυξη των μικρών δίσκων? Αν ναι, σε ποια μορφή αλάτων, πρέπει να χρησιμοποιούνται και σε ποια αναλογία ως προς τον όγκο νερού? Θα ήθελα να θεωρήσεις σαν δεδομένα στοιχεία, ότι η αναπαραγωγή γίνεται σε ιδιαίτερο ενυδρείο, με προδιαγραφές γεννήστρας, οι αλλαγές του νερού πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες και η διατροφή των μικρών δίσκων, γίνεται με μεγάλη ποικιλία τροφών και με ταυτόχρονη προσθήκη βιταμινών. Και τέλος, αναφέρομαι σε υβρίδια δίσκων. Σε ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την απάντησή σου, την οποία περιμένω με πραγματικό ενδιαφέρον. Με ιδιαίτερη εκτίμηση Psaltis Nickolas ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αγαπητε Νικο Ψαλτη Πρωτα απο ολα σ'ευχαριστω για τα κοπλιμεντα(Καταλαβαινω οτι εχεις διαβασει το βιβλιο μου.) συνειδητοποιω οτι καταλαβαινεις τι δουλεια εχω κανει γι'αυτο. Επισης πρεπει να σου κανω και εγω ενα κοπλιμεντα για τα αριστα Αγγλικα σου!!! Τωρα,μπορεις να καταλαβεις οτι γραφω εμπεριστατωμενα γι'αυτο που με ρωτας στο δευτερο βιβλιο μου. Γραφω απο τις πολλες δεκαδες προσωπικες μου εμπειριες απο αγριους και εκτροφης δισκους(και υβριδια) στα ενυδρεια.Και το προβλημα που αντιμετωπιζεις το εχουν και αλλοι.Δε μπορω τωρα να μπω σε λεπτομερειες λογω του οτι σε 24 ωρες ταξιδευω για διαλεξεις και εξερευνητικη αποστολη στην Ινδια!Μπορω ομως να σου πω δυο πραγματα. Πριν μερικα χρονια ηρθε μια κυρια σε μενα καθως πακεταριζα δισκους και με ρωτησε: "Κε. Bleher,εσεις ξερετε τοσα πολλα για τους δισκους.Πειτε μου γιατι τα μωρα των δισκων μου μεγαλωνουν πολυ δυσκολα ή και καθολου?" και τη ρωτησα "Ποσες φορες ημερησιως ταιζεις τα μωρα?" και μου απαντησε "Μια φορα την ημερα.". Δεν της απαντησα καθολου αλλα διπλασε μενα ηταν μια αλλη κυρια οπου μολις ειχε κανει παιδι,την οποια και ρωτησα "Ποσες φορες ταιζεις το μωρο σου καθε μερα?" και αυτη η γυναικα μου απαντησε "Τουλαχιστον εξη φορες ή και περισσοτερο".Γυρισα στην πρωτη κυρια με το προβλημα των μωρων των δισκων και της απαντησα "Οριστε η απαντηση σου!". Οι ανθρωποι δεν θελουν να συνειδητοποιησουν οτι τα ψαρια στις περισσοτερες περιπτωσεις δεν διαφερουν απο το ανθρωπινο ειδος (Και ειναι προγωνοι μας,τα πρωτα σπονδυλωτα που κατοικησαν τον πλανητη!) και αυτο ειναι το προβλημα νουμερο ενα.Συχνα λεω στον κοσμο "Σκεφτεστε ως ψαρια και οχι ως ανθρωποι." Παιρνουν κρυωμα (Ick) οπως και εμεις απο ενα αερακι εχουν αναγκη να φανε οπως και εμεις και ειδικα τα μωρα που μεγαλωνουν.Οι ενηλικες μπορουν να μεινουν μερες χωρις τροφη (...οπως κανουν στη φυση.) οπως και εμεις.Οχι ομως τα μωρα. Ταιζε τα τουλαχιστον εξη φορες την ημερα μεχρι τον τριτο μηνα και απο εκει και περα οχι λιγοτερες απο τρεις μεχρι το σταδιο της ενηλικιωσης.Προσπαθησε να κρατησεις χωριστα αυτα που μενουν μικρα απο αυτα που μεγαλωνουνε επειδη τα μικρα θα περνανε δυσκολες ωρες για να φανε. Θα πρεπει να χρησιμοποιεις Artemia salina (Ζωντανες νυμφες) αφου αποκολληθουν απο τους γονεις τους.Αυτο ειναι το ευκολοτερο και καλυτερο.Παραλληλα μπορεις να τους δινεις καποιες καλες ξηρες τροφες, προσπαθησε να τα μαθεις σε αυτες και προσεχε να τα ταιζεις οσο περισσοτερες φορε μπορεις και μονο οτι τρωνε αμεσα(Σε δυο-τρια λεπτα.Το υπολοιπο φαγητο θα πρεπει να το απομακρυνεις το συντομοτερο εκτος απο τις ζωντανες τροφες.) Αν το φαγητο σου ειναι σωστο,οι αλλαγες του νερου και η ποιοτητα του νερου σωστα, και κανεις ακριβως τα παραπανω,ειμαι σιγουρος οτι το 70-80% των νεαρων θα φτασουν στην ενηλικιωση. Περισσοτερα στο επερχομενο βιβλιο μου. Heiko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος