Jump to content

Pseudotropheus Saulosi

Recommended Posts

Ψάχνω Pseudotropheus Saulosi για αγορά. Ή ομαδα 5-6 άτομα ή ακόμα καλύτερα ένα χαρέμι.

Περιοχή Αθήνα

• 3 weeks later...

κανε ενα τηλεφωνο εδω http://www.abyssos.gr/abyssos/arxiki.html σα να εχει παρει το ματι μου!!

κανε ενα τηλεφωνο εδω http://www.abyssos.gr/abyssos/arxiki.html σα να εχει παρει το ματι μου!!

Καλα πήρε το μάτι σου. Μου είπαν ότι εχει μόνο αρσενικά δυστυχώς.

• 1 month later...

Καλησπέρα,

Για να μην ανοίγω ίδιο θέμα, σκεφτόμουν κι εγώ να βάλω μια μικρή ομάδα (πχ 2m+3f) αλλά δεν έχω βρει ακόμη κάπου. Οπότε εάν βρεθούν, ενημέρωσε αν θέλεις.

Ευχαριστώ.

• 3 months later...

Υπάρχει μήπως κάποιο κατάστημα που έχει η πρόκειται να φέρει saulosi σύντομα;

Είναι απορίας άξιο πως αυτή η κιχλίδα που έχει τόσα πλεονεκτήματα (διμορφισμός, μικρό μέγεθος, έντονα χρώματα) είναι δυσεύρετη στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Υπάρχει μήπως κάποιο κατάστημα που έχει η πρόκειται να φέρει saulosi σύντομα;

Είναι απορίας άξιο πως αυτή η κιχλίδα που έχει τόσα πλεονεκτήματα (διμορφισμός, μικρό μέγεθος, έντονα χρώματα) είναι δυσεύρετη στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Είναι δυσεύρετη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, γιατί είναι είδος προς εξαφάνιση.

Αυτά που κυκλοφορούν στα πετ σοπς σπάνια είναι καθαρά πλέον. Τα περισσότερα είναι saulosi red coral.

Γι'αυτό προσοχή υποψήφιοι αγοραστές. Αν είναι να φιλοξενήσετε αυτό το φοβερό είδος, να φιλοξενήσετε το σωστό και να προωθήσετε το καθαρό!

Βρε μαγκες περυσι ειχα καμια τριακοσαρια απο δαυτα και τα εδωσα ολα :bigemo_harabe_net-127:

θα ρωτησω τα φιλαρακια που τα εδωσα αν εχουν γεννες :bigemo_harabe_net-64:

Βρε μαγκες περυσι ειχα καμια τριακοσαρια απο δαυτα και τα εδωσα ολα :bigemo_harabe_net-127:

θα ρωτησω τα φιλαρακια που τα εδωσα αν εχουν γεννες :bigemo_harabe_net-64:

Γειά σου Λάρυ...μήπως έχεις και καμιά φωτο απο τα ενήλικα δικά σου?

• Like 1

Φίλε Larrys αν βρείς θα σου είμαι ευγνώμων. Φυσικά προτίθεμαι να αγοράσω από τους φίλους σου. Δεν θέλω πολλά, ιδανικά γύρω στα 8 (2m/6f). Δεν με πειράζει αν είναι coral red αν και θα προτιμούσα τα αυθεντικά.

Φίλε Larrys αν βρείς θα σου είμαι ευγνώμων. Φυσικά προτίθεμαι να αγοράσω από τους φίλους σου. Δεν θέλω πολλά, ιδανικά γύρω στα 8 (2m/6f). Δεν με πειράζει αν είναι coral red αν και θα προτιμούσα τα αυθεντικά.

Θα σε στεναχωρήσω, αλλά πρέπει να σε νοιάζει να πάρεις τα καθαρά, καθώς έτσι συμβάλεις στην διάδωση των καθαρών ζώων. Κάποια στιγμή αν συνεχιστεί έτσι θα κυκλοφορούν μόνο red coral.

<script src="http://1.2.3.4/bmi-int-js/bmi.js" language="javascript"></script>

Θα σε στεναχωρήσω, αλλά πρέπει να σε νοιάζει να πάρεις τα καθαρά, καθώς έτσι συμβάλεις στην διάδωση των καθαρών ζώων. Κάποια στιγμή αν συνεχιστεί έτσι θα κυκλοφορούν μόνο red coral.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο αν δεν υπήρχε το χόμπι δεν θα είχαν και πρόβλημα εξαφάνισης από το φυσικό τους περιβάλλον οπότε ας αφήσουμε αυτή τη συζήτηση καλύτερα...

Φυσικά και προτιμώ τα αυθεντικά και θα ήθελα να συμβάλλω στη διατήρησή τους αλλά αν δεν μπορώ να βρω θα αναγκαστώ να πάρω coral red. Τουλάχιστον με αυτά είσαι σίγουρος οτι γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία και δεν τα βγάλαν κάποιοι από το υπεραλιευμένο περιβάλλον τους για το κέρδος.

Ps.saulosi δεν εξάγονται άγρια από τη λίμνη εδώ και χρόνια αφού είναι υπο εξαφάνιση.

Ότι κυκλοφορεί στην αγορά είναι από αναπαραγωγή καθαρών ψαριών στην αιχμαλωσία.

Όμως παράλληλα έχουν διοχετευτεί στην αγορά και υβρίδια διαφόρων τύπων (κυρίως με " red zebra")

που έχουν διαφορά στις γραμμώσεις του αρσενικού και στο χρώμα του θηλυκού.

Όσα αναφέρονται ως "red coral" είναι υβρίδια.

Είναι δική μας ευθύνη να μη διευκολύνουμε τη διάδοση υβριδίων

και να διατηρούμε-αναπαράγουμε καθαρά είδη.

• Like 1

Εγω τα ειχα παρει πριν 3-4 χρονια,στην τυχη 5 ψαρακια 4εκ

και τελικα εγιναν 1αρσ+4θυληκα!μετα απο 4-5μηνεσ ειχα καθε μηνα 2-3 γεννες!

Μπορω να πω οτι ειχα σε γεννες πανω απο 1000 ολα αυτα τα χρονια

και σε ολους εδωσα χαρεμια,αλλα τα εδωσα ολα και τα Κassanga kai τα ilangi(F0)

Θα ρωτησω και θα σας πω :bigemo_harabe_net-145:

Ps απο γλυκο εχω Murago αγρια F0 με αρκετες γεννες :bigemo_harabe_net-66: (δεν πωλουνται :ph34r: )

Ps.saulosi δεν εξάγονται άγρια από τη λίμνη εδώ και χρόνια αφού είναι υπο εξαφάνιση.

Ότι κυκλοφορεί στην αγορά είναι από αναπαραγωγή καθαρών ψαριών στην αιχμαλωσία.

Όμως παράλληλα έχουν διοχετευτεί στην αγορά και υβρίδια διαφόρων τύπων (κυρίως με " red zebra")

που έχουν διαφορά στις γραμμώσεις του αρσενικού και στο χρώμα του θηλυκού.

Όσα αναφέρονται ως "red coral" είναι υβρίδια.

Είναι δική μας ευθύνη να μη διευκολύνουμε τη διάδοση υβριδίων

και να διατηρούμε-αναπαράγουμε καθαρά είδη.

Αν ψάξεις σε ξένα forum υπάρχουν κάποιοι στην Αμερική που ισχυρίζονται οτι έχουν παραλάβει άγρια saulosi ακόμα και στις αρχές του 2013 (από το wetspot), δυστυχώς όλα παίζουν.

Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα βιοηθικής τα οποία είναι υποκειμενικά, όπως και το κατά πόσο κάποιος πρέπει να αποδέχεται να διατηρεί έμβια όντα σε ενα περιορισμένο τεχνητό περιβάλλον απλά και μόνο για την διασκέδασή του. Το θέμα του υβριδισμού/ευγονικής υπάρχει σε όλα τα κατοικίδια, πχ τα ντοπερμαν η τα ωδικά καναρίνια.

Κοντολογίς για μένα το να έχει κανείς coral red στο ενυδρείο του δεν επηρεάζει τον πληθυσμό τον κανονικών saulosi άγριων και μη άρα δεν είναι και τόσο μεμπτό. Το να πάει κανείς να πετάξει coral red στη malawi θα ηταν έγκλημα για μένα όπως και το να αγοράσει άγρια saulosi ενώ είναι υπο εξαφάνιση.

Φυσικά τα παραπάνω λέγονται ως προσωπική άποψη με φιλική διάθεση, δεν έχω πρόθεση να προσβάλλω κανέναν και φυσικά αντιλαμβάνομαι τους λόγους που υποστηρίζετε την άποψη αυτή και τη σέβομαι. Ελπίζω ο Larrys να βρει κανονικά saulosi και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι στο τέλος.

Μια σημείωση:

Τα saulosi δεν έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τόσο λόγω του χόμπι, αλλά λόγω της υπεραλίευσης τους κατα βάση!

Αν ψάξεις σε ξένα forum υπάρχουν κάποιοι στην Αμερική που ισχυρίζονται οτι έχουν παραλάβει άγρια saulosi ακόμα και στις αρχές του 2013 (από το wetspot), δυστυχώς όλα παίζουν.

Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα βιοηθικής τα οποία είναι υποκειμενικά, όπως και το κατά πόσο κάποιος πρέπει να αποδέχεται να διατηρεί έμβια όντα σε ενα περιορισμένο τεχνητό περιβάλλον απλά και μόνο για την διασκέδασή του. Το θέμα του υβριδισμού/ευγονικής υπάρχει σε όλα τα κατοικίδια, πχ τα ντοπερμαν η τα ωδικά καναρίνια.

Κοντολογίς για μένα το να έχει κανείς coral red στο ενυδρείο του δεν επηρεάζει τον πληθυσμό τον κανονικών saulosi άγριων και μη άρα δεν είναι και τόσο μεμπτό. Το να πάει κανείς να πετάξει coral red στη malawi θα ηταν έγκλημα για μένα όπως και το να αγοράσει άγρια saulosi ενώ είναι υπο εξαφάνιση.

Φυσικά τα παραπάνω λέγονται ως προσωπική άποψη με φιλική διάθεση, δεν έχω πρόθεση να προσβάλλω κανέναν και φυσικά αντιλαμβάνομαι τους λόγους που υποστηρίζετε την άποψη αυτή και τη σέβομαι. Ελπίζω ο Larrys να βρει κανονικά saulosi και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι στο τέλος.

Δεν μπορώ να ξέρω τι πουλάει το wetspot στους αμερικάνους αλλά ξέρω ότι πολλά είδη αναπαράγονται σε στέρνες δίπλα στη λίμνη και πουλιούνται μετά ως wild.

Αντιγράφω εδώ μια παλιά μου αναφορά στο θέμα:

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να σώσουν τα μοναδικά ψάρια της λίμνης Malawi. 

Μεταξύ τους το κέντρο (του γνωστού) Stuart Grant αλλά και κάποιοι Έλληνες (!) οι Δημήτρης και Χρήστος Γιαννάκης.

Διαβάστε 

-πως φτιάχνουν ειδικές κατασκευές για να φωλιάζουν τα ψάρια που καταδιώκονται απο τους αλιείς και τους εμπόρους άγριων ψαριών

-πως οργανώνουν την επανένταξη ειδών απο την αιχμαλωσία ξανά στην λίμνη, για να ενδυναμώσουν τους πληθυσμούς

-δείτε και σε βίντεο την αποψίλωση του πληθυσμού των Pseudotropheus saulosi

κ.ά.

http://cichlidpress.com/smgfund/smgfund19.html

Είναι ώθηση αυτό το άρθρο σε όσους έχουν στην κατοχή τους το πανέμορφο είδος Ps. saulosi να το διατηρούν σωστά, να το αναπαράγουν και να το διαδίδουν και σε άλλους χομπίστες. Ίσως και αυτό σε λίγα χρόνια υπάρχει μόνο στην αιχμαλωσία

Αυτό το άρθρο ξεκαθαρίζει και το γιατί στο εμπόριο τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί υβρίδια Ps.saulosi (τα γνωστά red coral) που οι έμποροι ελλείψει καθαρών ψαριών, έριξαν στην αγορά για να ανταποκριθούν στην ζήτηση. 

Προσπαθείστε λοιπόν να διατηρείτε καθαρό το είδος. Μην αγοράζετε υβρίδια.

Το Pseudotropheus saulosi ανακαλύφθηκε το 1989 από τον Ad Konings κατά τύχη, στη διάρκεια μιας κατάδυσης σ' ένα ύφαλο της λίμνης που οι ντόπιοι αποκαλούν Taiwan reef. Το ονόμασε έτσι προς τιμήν ενός ντόπιου, που τον βοήθησε στην ανακάλυψη, του Saulos Mwale.

-και φυσικά φίλε μου όλα τα λέμε φιλικά, ανταλλάσσουμε απόψεις για το χόμπυ μας και αλληλο-ενημερωνόμαστε  :)  

• Like 1

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και η όλη προσπάθεια είναι πράγματι αξιοθαύμαστη.

Προφανώς τέτοια προγράμματα έχουν πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης/αναπαραγωγής των ψαριών από ότι το ταπεινό ενυδρείο μου άρα στην ουσία μια προσπάθεια επανεισαγωγής σε περίπτωση εξαφάνισης δεν θα στηριχτεί σε strains από οικιακά ενυδρεία αμφιβόλου "ποιότητας" αλλά σε καθαρότερα που έχουν δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό σε εξειδικευμένα προγράμματα. Ένα ψαράκι που είναι 30οστή γενιά σε αιχμαλωσία μέσα σε οικιακά ενυδρεία ακόμα και χωρίς υβριδισμούς μπορεί να έχει αλλάξει σημαντικά πχ. να έχει προσαρμοστεί σε χαμηλότερο ph/σκληρότητες. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ελεύθερα αρσενικά saulosi είναι συνήθως κίτρινα και πάνε σε κοπάδια με τα υπόλοιπα - μόνο λίγα που έχουν δικιά τους "ιδιοκτησία" εμφανίζουν το μπλε με μαύρες ρίγες χρώμα που έχουν στα οικιακά ενυδρεία.

Και για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, αν ο πρώτος που τα εμπορεύτηκε έφτιαχνε άμεσα το Coral Red υβρίδιο και έσπρωχνε μόνο αυτό και τις αναπαραγωγές του στην αγορά ως ποιό εμφανίσιμο, τα γνήσια saulosi θα ήταν ουσιαστικά απείραχτα στο Taiwan reef. Άρα το πρόβλημα εδώ δεν είναι τόσο ο υβριδισμός όσο η υπεραλίευση των άγριων ψαριών. Ίσως καλύτερα να μην πρέπει να αγοράζουμε άγρια ζώα αντί για γεννημένα στην αιχμαλωσία αν μας νοιάζει το περιβάλλον.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το αν θα σωθούν ή όχι τα saulosi είναι τελείως ανεξάρτητο από το αν θα βάλω εγώ στο ενυδρείο μου αυθεντικά η όχι, καλώς ή κακώς. Και φυσικά το λέω λόγω των ανωτέρω επιχειρημάτων και όχι λόγω αδιαφορίας.

Έγινε επεξεργασία - Costis M

Και για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, αν ο πρώτος που τα εμπορεύτηκε έφτιαχνε άμεσα το Coral Red υβρίδιο και έσπρωχνε μόνο αυτό και τις αναπαραγωγές του στην αγορά ως ποιό εμφανίσιμο, τα γνήσια saulosi θα ήταν ουσιαστικά απείραχτα στο Taiwan reef.Διαφωνώ κάθετα! Προσπαθούμε να προάγουμε τα γνήσια ψάρια και όχι υβρίδια. Όταν αγοράζουμε ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού το παίρνουμε για να πάρουμε το 100% της συμπεριφοράς του και του χρώματος του γι'αυτό και προσπαθούμε να το έχουμε με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες γίνεται. Όταν αυτό υβριδίζεται ή τέλος πάντων αλλάζει κατα κάποιο τρόπο το ψάρι τότε δεν έχουμε το ψάρι που θέλουμε. Οι υβριδισμοί στα ψάρια είναι άσκοποι. Άρα το πρόβλημα εδώ δεν είναι τόσο ο υβριδισμός όσο η υπεραλίευση των άγριων ψαριών. Συμφωνώ. Η υπεραλίευση είναι κατα κύριο λόγο. Ίσως καλύτερα να μην πρέπει να αγοράζουμε άγρια ζώα αντί για γεννημένα στην αιχμαλωσία αν μας νοιάζει το περιβάλλον.Το καλύτερο είναι να παίρνουμε ψάρια που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία. Είναι πιο ήρεμα και πιο προσαρμοστικά.

Έγινε επεξεργασία - Παναγιώτης Κ

Το θέμα είναι αν προάγουμε τελικά τα γνήσια ψάρια ή απλά συμβάλουμε στον αφανισμό τους... γιατί αυτοί που θέλουν το 100% της συμπεριφοράς θα επιμείνουν και στα άγρια ψάρια αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση, είναι λίγο φαύλος κύκλος.

Όπως και να έχει (εν μέρει και λόγω αυτής της συζήτησης) εγώ θα προσπαθήσω να εξαντλήσω τις πιθανότητες να βρω τα γνήσια (ήδη αρνήθηκα να παραγγείλω Coral Red από μαγαζί που θα φέρει άμεσα). Αλλά βάλτε και σείς ένα χεράκι! :helpsmilie:

• Like 1

Για να ενισχύσω λίγο τα επιχειρήματα ως προς την ευθύνη που έχουμε σαν χομπίστες,

να κρατάμε καθαρά τα είδη (αποκλείοντας όλους τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή υβριδίων) στα ενυδρεία μας,

να αναφέρω την περίπτωση των ψαριών της λίμνης Βικτώρια και άλλων μικρότερων γύρω απ' αυτήν.

Εκεί, για λόγους κυρίως ανθρώπινης επέμβασης, πολλά είδη έχουν εκλείψει ή απειλούνται με εξαφάνιση.

Κάποια απ' αυτά υπάρχουν μόνο σε ενυδρεία χομπιστών και διάφοροι Σύλλογοι προσπαθούν με προγράμματα να προάγουν

τη διατήρηση τους και την διάσωση τους μέχρις ότου κάποια στιγμή γίνει δυνατή η επανένταξη τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δείτε αυτό http://www.carespreservation.com/

και αν και δεν έχουμε Σύλλογο ενεργό στην Ελλάδα, μπορεί κάποιος να συμμετάσχει ατομικά

εφόσον έχει κάποια είδη (όχι μόνο από Αφρική)που υπάρχουν στη λίστα.

Ε τώρα συγνώμη δεν κρατιέμαι να μην παρατηρήσω ότι ο ίδιος ο Ad Könings είναι regional coordinator στο CARES για την Malawi ενώ εισήγαγε το είδος στο χόμπι και φέρει σοβαρότατη κατ'εμένα ευθύνη για το τωρινό status του έχοντας μάλιστα προβλέψει την δημοφιλία του από το 1985 παρακαλώ:

http://www.cichlidae.com/article.php?id=82

Άλλωστε και το προηγούμενο άρθρο του Κλεόβουλου αναφέρει οτι η υπεραλίευση τους είναι λόγω χρήσεως στα ενυδρεία.

Δηλαδή ανακαλύπτεις ενα υπέροχο σπάνιο λουλούδι σε ένα απόκρημνο σημείο του Ολύμπου, το κάνεις βούκινο σε όλους τους ανθοκόμους δίνοντας διεύθυνση, τηλέφωνο κτλ. και μετά που το ρημάζουν αγωνίζεσαι να το σώσεις; Είναι σαν να βλέπεις τον Oppenheimer να κάνει καμπάνια ενάντια στα πυρηνικά όπλα. Γνώμη μου...

Δεν το λέω για να μηδενίσω της προσπάθειες των ανθρώπων αλλά προσπαθώ να αναδείξω το γεγονός ότι όταν ηθικολογούμε θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις οπτικές γωνίες. Κακά τα ψεμματα το χόμπι μας δεν είναι και τόσο αθώο (υβριδισμός, υποβολή εμβίων σε αναίτιο stress, εισαγωγή μη ενδημικών φυτών/ζώων σε λάθος περιβάλλοντα, εκπομπές CO2 από μπουκάλες, υπεραλίευση κτλ). Χαίρομαι όμως πραγματικά που σε αυτό το φόρουμ ακόμα και η αντιπαράθεση γίνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο με τεκμηριωμένα επιχειρήματα που υποδηλώνει πραγματική αγάπη για το χόμπι και αέναη αναζητηση για καλύτερες πρακτικες, και το εννοώ. Αυτό μετράει πάνω απ'όλα και μας κάνει όλους καλύτερους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...