theodor72 20 Μαρτίου 2013 #1 Share 20 Μαρτίου 2013 Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να εντυπωσιάσει και να προσελκύσει κυρίως τους νέους χομπίστες σε μια ομάδα ψαριών που φυσικά καμία σχέση δεν έχει με τους καρχαρίες. Μπορούν όμως φευγαλέα παρατηρώντας τα στο ενυδρείο, να μας δώσουν την εντύπωση ενός καρχαρία εξαιτίας του μακρόστενου σώματος τους, των τριγωνικών τους πτερυγίων και ίσως και του τρόπου κολύμβησης τους. Στην πραγματικότητα προέρχονται από την οικογένεια των cyprinidae ή των γατόψαρων και τα περισσότερα από αυτά είναι μάλλον ακατάλληλα για κοινωνικό ενυδρείο ή και εντελώς ακατάλληλα για οποιοδήποτε ενυδρείο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα ψάρια που τόσο εντυπωσιάζουν όχι μόνο με το όνομα που τους έχει δοθεί αλλά και με το ιδιαίτερο παρουσιαστικό που συνήθως έχουν. Silver Shark Photo: Λιβανός Στέργιος Επιστημονικό Όνομα: Balantiocheilos melanopterusΚοινές Ονομασίες: Bala Shark, Silver Shark, Tricolor SharkΕλληνικό Όνομα: Ασημένιος Καρχαρίας, ΚαρχαριάκιΜέγεθος: 33-35 εκατοστάΒιότοπος: ΑσίαΣυντήρηση στο ενυδρείοPH: 5,8-7,9 (Ιδανικά: 6.8), GH: 4-12°dGH (Ιδανικά: 8°dGH), Θερμοκρασία: 22-28°C (Ιδανικά: 25°C)Λίτρα: Το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα κοπάδι είναι 600 λίτρα. Σχόλια: Ίσως είναι το ψάρι που πωλείται περισσότερο με το όνομα καρχαρίας. Εντυπωσιακό και πολύ διαδεδομένο ψάρι που όμως σπάνια απολαμβάνει τις συνθήκες που χρειάζεται για να ζήσει φυσιολογικά. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τον κοινωνικό του χαρακτήρα αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως είναι ένα είδος μάλλον ακατάλληλο για τα συνήθη ενυδρεία. Red line torpedo shark Photo: Hristo Hristov seriouslyfish.com Επιστημονικό Όνομα: Puntius denisoniiΚοινές Ονομασίες: Red line torpedo shark, Rosyline sharkΕλληνικό Όνομα: - Μέγεθος: 15 εκατοστάΒιότοπος: ΙνδίαΣυντήρηση στο ενυδρείοPH: 6,5-7,8, GH: 5-25°dGH, Θερμοκρασία: 15-25°C.Λίτρα: 200 λίτρα για ένα κοπάδι 6 ατόμων. Σχόλια: Είναι μια πρόσφατη προσθήκη στο χόμπι. Κοινωνικό και ιδιαίτερα κινητικό ψάρι. Πρέπει να διατηρείται σε ομάδα και σε ευρύχωρα ενυδρεία ώστε να μην γίνεται επιθετικό. Red-tailed black shark Photo: thinkfish.co.uk Επιστημονικό Όνομα: Epalzeorhynchos bicolorΚοινές Ονομασίες: Red-tailed black shark, Red-tailed labeo, labeo bicolorΕλληνικό Όνομα: - Μέγεθος: 12 εκατοστάΒιότοπος: ΤαϊλάνδηΣυντήρηση στο ενυδρείοPH: 6-7,5, GH: 1-10°dGH, Θερμοκρασία: 22-26°C.Λίτρα: 200 λίτρα για 1 άτομο του είδους. Rainbow shark Photo: thinkfish.co.uk Επιστημονικό Όνομα: Epalzeorhynchos frenatumΚοινές Ονομασίες: Red-finned shark, rainbow sharkΕλληνικό Όνομα: - Μέγεθος: 15 εκατοστάΒιότοπος: ΤαϊλάνδηΣυντήρηση στο ενυδρείοPH: 6-7,5, GH: 2-15°dGH, Θερμοκρασία: 22-26°C.Λίτρα: 200 λίτρα για 1 άτομο του είδους. Σχόλια: Μπορεί να γίνει επιθετικό προς τους συγκατοίκους του στο ενυδρείο και είναι ιδιαίτερα προστατευτικό για την περιοχή του. Συνεπώς δεν είναι κατάλληλος συγκάτοικος για όλα τα ψάρια, δεν δέχεται την παρουσία ομοειδών του και απαιτεί αρκετό χώρο. Pangasius Photo: fancygoldfish.com Επιστημονικό Όνομα: Pangasius hypophthalmusΚοινές Ονομασίες: Iridescent Shark, Pangasius sutchi, Siamese shark, Sutchi catfishΕλληνικό Όνομα: Πανγκάσιος, Καρχαρίας, Σιαμέζος ΚαρχαρίαςΜέγεθος: Έως 130 εκατοστάΒιότοπος: Ασία.Συντήρηση στο ενυδρείοPH: 6-7.5 (Ιδανικά: 6.8), GH: 2-29°dGH (Ιδανικά: 10-14°dGH), Θερμοκρασία: 22-26°C (Ιδανικά: 24°C)Λίτρα: Ακατάλληλο για ενυδρείο λόγο μεγέθους και χαρακτήρα. Colombian shark Photo: gabrinus.hu Επιστημονικό Όνομα: Ariopsis seemanniΚοινές Ονομασίες: Colombian shark, Black fin sharkΕλληνικό Όνομα: -Μέγεθος: Έως 35 εκατοστάΒιότοπος: Κεντρική ΑμερικήΣυντήρηση στο ενυδρείοPH: 7-8, GH: 5-20°dGH, Θερμοκρασία: 22-26°CΛίτρα: 400 λίτρα. Σχόλια: Ακατάλληλο για ενυδρεία καθώς όσο το ψάρι ενηλικιώνεται και μεγαλώνει τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για αύξηση της αλατότητας του νερού. Τα ενήλικα θα πρέπει να διατηρούνται σε υφάλμυρα ή ακόμα και πλήρως θαλασσινά ενυδρεία. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykourgos 20 Μαρτίου 2013 #2 Share 20 Μαρτίου 2013 πολυ καλο θέμα μπράβο σου πολυ καλη δουλεια σίγουρα θα βοηθήσει πολυ κόσμο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 20 Μαρτίου 2013 Author #3 Share 20 Μαρτίου 2013 (edited) Αν έχετε κάτι να προσθέσετε, να διορθώσετε ή να προτείνετε θα βοηθούσατε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο θέμα. Περιμένω προτάσεις και παρατηρήσεις... Έγινε επεξεργασία 20 Μαρτίου 2013 - theodor72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force 20 Μαρτίου 2013 #4 Share 20 Μαρτίου 2013 Πολύ όμορφη παρουσίαση για αυτά τα υπέροχα ψάρια, μιας και τυγχάνει να έχω 2 από αυτά τα είδη, για τον SILVER SHARK θα έβαζα στα σχόλια, ένας ήρεμος συγκάτοικος, και για τον Rainbow Shark, ο τσαμπουκάς του ενυδρείου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 20 Μαρτίου 2013 #5 Share 20 Μαρτίου 2013 Πολυ καλο θεμα Θοδωρα!Αυτα τα ψαρια τα βλεπουμε δυστοιχος συνεχεια σε ενυδρεια νεων χομπιστων και πιστευω οτι αυτο το θεμα θα θα τους βοηθησει πολυ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 20 Μαρτίου 2013 #6 Share 20 Μαρτίου 2013 Θόδωρε πολύ καλό το άρθρο σου. Νομίζω είναι ένα θέμα το οποίο δεν του έχουμε δώσει την πρέπουσα σημασία σαν χομπίστες. Ο νέος ενυδρειόφιλος πρέπει να ενημερωθεί! Link to comment Share on other sites More sharing options...
samilias21 20 Μαρτίου 2013 #7 Share 20 Μαρτίου 2013 πολυ καλο και πιστευω και εγω πως θα βοηθησει παλιους και νεους! Link to comment Share on other sites More sharing options...
manoswoolf 20 Μαρτίου 2013 #8 Share 20 Μαρτίου 2013 Πολύ ωραίο αρθράκι για τους λάτρεις του είδους!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nospanos 21 Μαρτίου 2013 #9 Share 21 Μαρτίου 2013 Μόλις ολοκληρωθεί πλήρως, μαζί και με το άλλο θέμα του Θοδωρή για τα Ψάρια που είναι Ακατάλληλα για τα ενυδρεία, πιστεύω ότι θα πρέπει να μπουν και τα δύο θέματα pinned στην Κατηγορία Ψαριών Γλυκού Νερού http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showforum=272 Εκεί θα το βλέπουν αρκετοί περισσότεροι νέοι χομπίστες μιας και θα "ψαχουλεύουν" εκεί στη λίστα με τα ψάρια.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgerocks 18 Σεπτεμβρίου 2013 #10 Share 18 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Πολυ καλο αφιερωμα!Ειμαι ενας ευτυχισμενος κατοχος ενος LABEO RED TAILED SHARK....το πηρα απο μικρο και τωρα εχει μεγαλωσει και ειναι μονος του εδω και καιρο σε ενα ενυδρειο 60 λιτρων.Θα μπορουσαν μαλλον να ειναι και περισσοτερα τα λιτρα..αλλα αρχιζω και σκεφτομαι να τον δωσω και να φτιαξω το ενυδρειο κοινωνικο....τελος παντων εχω να προσθεσω οτι το SILVER SHARK εκτος του οτι ειναι πολυ γρηγορος κολυμβητης....του αρεσει να ΠΗΔΑΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ! Κατι που για το ενυδρειο ειναι προβλημα και στο pet shop δεν το λενε....ευχαριστω πολυ!!! Έγινε επεξεργασία 18 Σεπτεμβρίου 2013 - georgerocks Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGAPI7 20 Σεπτεμβρίου 2013 #11 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Ένα από τα ψαράκια που μου έδωσαν μαζί με το ενυδρείο και δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.. είναι αυτο που δείχνεις στην πρώτη φωτογραφία.. το silver shark! Αλλά το δικό μου είναι πάρα πολύ μικρό.. είναι το μικρότερο ψάρι του ενυδρείου! Πόσο καιρό κάνει να μεγαλώσει? Λέτε να είναι silver shark? Είναι πιο μικρό κ από τα Molli... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giorgos Kk 20 Σεπτεμβρίου 2013 #12 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Ένα από τα ψαράκια που μου έδωσαν μαζί με το ενυδρείο και δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.. είναι αυτο που δείχνεις στην πρώτη φωτογραφία.. το silver shark! Αλλά το δικό μου είναι πάρα πολύ μικρό.. είναι το μικρότερο ψάρι του ενυδρείου! Πόσο καιρό κάνει να μεγαλώσει? Λέτε να είναι silver shark? Είναι πιο μικρό κ από τα Molli... Εμένα σε 2 χρόνια έγινε 16 εκατοστά τερατάκι σε 60 λίτρα....! Όπως και να έχει είναι ακατάλληλο μόνο του και χρειάζεται ομάδα 6 ατόμων και πάνω σε 600 λίτρα και...!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGAPI7 20 Σεπτεμβρίου 2013 #13 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Εμένα σε 2 χρόνια έγινε 16 εκατοστά τερατάκι σε 60 λίτρα....! Όπως και να έχει είναι ακατάλληλο μόνο του και χρειάζεται ομάδα 6 ατόμων και πάνω σε 600 λίτρα και...!! Από τα διαφορα που διάβασα.. κάπου έλεγαν πως είναι ένα είδος που μπορεί να ζει άνετα μόνο του στο ενυδείο κ όχι σε κοπάδι! Διάβασα κ αλλού πως θέλει κοπάδι! Τι ισχύει τελικα? Οσο για το μεγεθος που φτάνει.. δεν θεωρώ οτι δεν θα του φτάνουν τα 150 λίτρα που έχω! Τουλάχιστον έτσι νομίζω..! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giorgos Kk 20 Σεπτεμβρίου 2013 #14 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 2 άτομα του είδους αν είναι μόνα τους θα είναι επιθετικά! Τώρα πάει ανάλογα τον χαρακτήρα του ψαριού! Εμένα γίνετε άγριος μόνο την ώρα του φαγητού και θα κυνηγήσει ότι ψάρι και αν είναι! Γενικά ήταν πολύ ήσυχο όμως(μπορεί να ήταν και λόγο μικρού ενυδρείου) Καλύτερα είναι σε κοπάδι και θέλουν και μήκος 1,50 μέτρο γιατί δεν σταματάνε να κολυμπάνε συνέχεια και θέλουν μήκος!! Μην τον βάλεις σε 150 λίτρα Υπάρχουν πολύ άλλα ωραία ψάρια Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGAPI7 20 Σεπτεμβρίου 2013 #15 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Άκουσα την συμβουλή σου Γιώργο! Σήμερα κιόλας πήγα στο petshop και είπα οτι θα του πάω ένα silver shark σε μικρό μεγεθος και τα 2 νέον που τα λυπάμαι εκεί μέσα μόνα τους! Τον alpino rainbow shark όμως λέω να τον κρατήσω! Μου είπαν οτι περνάει μια χαρά κ μόνος του.. δεν είναι καθόλου επιθετικος.. είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος και είναι πανέμορφο ψάρι!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 20 Σεπτεμβρίου 2013 Author #16 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Ένα από τα ψαράκια που μου έδωσαν μαζί με το ενυδρείο και δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.. είναι αυτο που δείχνεις στην πρώτη φωτογραφία.. το silver shark! Αλλά το δικό μου είναι πάρα πολύ μικρό.. είναι το μικρότερο ψάρι του ενυδρείου! Πόσο καιρό κάνει να μεγαλώσει? Λέτε να είναι silver shark? Είναι πιο μικρό κ από τα Molli... Δεν έτυχε να δω silver shark σε μαγαζί σε τόσο μικρό μέγεθος. Μήπως είναι κάποιο είδος barb; δε γνωρίζω με τι ρυθμούς μεγαλώνει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giorgos Kk 20 Σεπτεμβρίου 2013 #17 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Και όμως υπάρχει και εγώ τώρα 2 εβδομάδες τους βλέπω!είναι σαν μινιατούρες μπροστά στον δικό μου! Τους έχουν και 3,50 ευρώ! agapi7 πολύ καλά έκανες μπράβο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGAPI7 20 Σεπτεμβρίου 2013 #18 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Δεν έτυχε να δω silver shark σε μαγαζί σε τόσο μικρό μέγεθος. Μήπως είναι κάποιο είδος barb; δε γνωρίζω με τι ρυθμούς μεγαλώνει. Τα είδα και στο μαγαζί.. ήταν ίδια με το δικό μου! Μου είπανε πως αργεί να μεγαλώσει.. και πως μπορώ να το κρατήσω 2 χρόνια και μετά να τον δώσω! Αλλά δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος σκέψης.. δεν καταλαβαίνω την λογική τους..! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giorgos Kk 20 Σεπτεμβρίου 2013 #19 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Οι πιο πολλοί έτσι είναι!Και εμένα μου είχαν πει για όσκαρ στα 60 λίτρα... Καλά που υπάρχει το φόρουμ Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGAPI7 20 Σεπτεμβρίου 2013 #20 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Πραγματικά βρε παιδιά.. με βοήθησε πάρα πολύ το φόρουμ! Αλλά φταίμε κ εμείς! Πως είναι δυνατον να έχεις κάτι ζωντανό μέσα στο σπίτι σου κ να μην ξέρεις πως το λένε.. πόσο μέγεθος θα φτάσει.. ποιες είναι οι ανάγκες του! Αυτός που μου έδωσε το ενυδρειο μου είπε οτι έχει μια χήρα μεσα.. και σήμερα κατάλαβα πως είναι γκουράμι τελικά αυτο που έλεγε χηρα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Kerdelas 2 Απριλίου 2015 #21 Share 2 Απριλίου 2015 Τα βλέπω και τρελαίνομαι πραγματικά.. Πριν κάποια χρονια είχα φτιάξει κοινωνικό (ο θεός να το κανει) Ενυδρειο και ειχα μεσα tetra neon,guppy, silver shark,αστακό,pangasius shark δίσκους και αλλα που δεν θυμάμαι. Ο αστακός ψοφήσε σε 3 μέρες έβρισκα νεκρά ψάρια συνέχεια και η αποκορύφωση του δράματος ήταν οταν βρήκα τον silver shark ΜΕΣΑ στο στόμα του pangasious απο τη μέση και πίσω! Τα έπαιξα στην κυριολεξία,τον χώνευε τουλάχιστον 20μερες και κάθε μερα έμπαινε και λίγο πιο μέσα στο στόμα ο silver. Λίγο αργότερα και με το να πετάω συνεχώς τα λεφτά μου σε ψάρια και αυτά να ψοφάνε και να κυνηγιούνται εγκατέλειψα κακην κακώς το χόμπι. Τωρα επιτέλους μπόρεσα και έστησα ένα σωστό Ενυδρειο χάρη κυρίως στο internet και τον tsala απο εδω που με βοήθησε πολυ. Δόξα σόι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
almuros 2 Απριλίου 2015 #22 Share 2 Απριλίου 2015 Πολυ ωραιο θεματακι.... εχω ακουσει να αποκαλουν καρχαρια και συνοδοντη παντως!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιαννης Σιδ 18 Μαίου 2015 #23 Share 18 Μαίου 2015 Εγω εχω ενα ενυδρειο 120 λυτρων με ενα yellow tank και ενα γκαππυ επισης εχω και ενα αλλο ενυδρειο 60 λιτρων και θα ηθελα να βαλω ενα αρκετα επιθετικο και επικυνδινο ειδος κυριως επειδη ζει μονο του Μπορει κανεις να μου προτεινει καποιο ειδος. Ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 18 Μαίου 2015 #24 Share 18 Μαίου 2015 Εγω εχω ενα ενυδρειο 120 λυτρων με ενα yellow tank και ενα γκαππυ επισης εχω και ενα αλλο ενυδρειο 60 λιτρων και θα ηθελα να βαλω ενα αρκετα επιθετικο και επικυνδινο ειδος κυριως επειδη ζει μονο του Μπορει κανεις να μου προτεινει καποιο ειδος. Ευχαριστω Τρολλάρεις και δε θα κρατηθώ, θα αρχίσω τα παλιά μου κόλπα!!! 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Papadatos 22 Ιουνίου 2015 #25 Share 22 Ιουνίου 2015 (edited) Εμενα στο pet city μου ειπαν οτι 1 red tailed black shark ζει ανετα σε 180 λιτρα αν δν το φορτωσεις πολυ στη διακοσμηση (101x41x50) ισχυει η λενε βλακειες? Έγινε επεξεργασία 22 Ιουνίου 2015 - John Papadatos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος