elatos 13 Μαρτίου 2013 #1 Share 13 Μαρτίου 2013 Καλησπέρα σε όλους και όλες! Ετοιμάζομαι να στήσω ενυδρείο στο σπίτι και ο χώρος που θα τοποθετηθεί είναι πάνω στο πάσο που χωρίζει κουζίνα με είσοδο, με σχήμα που με προβληματίζει ως προς τη δυνατότητα κοπής του γυαλιού της βάσης του. Οι φωτογραφίες και τα 3D που επισυνάπτω θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε για το εγχείρημα. Το συγκεκριμένο σχήμα με βοηθάει να δημιουργήσω ένα φίλτρο τύπου Αμβούργου, αλλά αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει (η κοπή), αλλιώς πάω για 2 γυάλες ενωμένες. Ο κυρίως χώρος θα είναι 70x27,5x50 cm [Μήκος, Πλάτος, Ύψος] και του φίλτρου 25x12x50 cm [Μήκος, Πλάτος, Ύψος] Μιλάω για φυτεμένο ενυδρείο, και είμαι ήδη έτοιμος για την υλοποίηση του σχεδίου. Από εσάς χρειάζομαι τη βοήθεια στο κατά πόσο είναι εφικτό το εγχείρημά μου και ποιες εναλλακτικές έχω. Περιορισμοί είναι οι εξής: 1. Το πλάτος παραμένει ως έχει 2. Η θέση τοποθέτησης ως έχει 3. Δεν προβλέπεται subfilter σε εξωτερικό χώρο-ντουλάπι 4. Θα τοποθετηθεί στενό ντουλάπι για την ηλεκτρολογική υποστήριξη και χώρος τροφών υλικών και μικροαντικειμένων Σκέφτομαι για ανοικτό (και που βάζω κόντρες, περίπου ανοικτό και κλειστό καπάκι-φωτιστικό. Ο λόγος είναι η γάτα μας, που η συμπεριφορά της την κατατάσσει στα αμφίβια περισσότερο. Θα βασιστώ σε αυτοματισμούς για να καλύψω τις περισσότερες ρουτίνες (αντικατάσταση και αναπλήρωση νερού, νερό όσμωσης, ανατολή και δύση για τον φωτισμό, θέρμανση και ψύξη) και ευτυχώς μέσα από την αρθρογραφία που έχει αναπτυχθεί στο forum και τις διευθύνσεις καταστημάτων μπορώ να το κάνω. Ήδη ο υδραυλικός ξεκίνησε σήμερα και ελπίζω αύριο να έχει τελειώσει όλες τις απαιτήσεις μου. Ανοίγουν τρύπες στους τοίχους και μπαίνουν κανάλια 8x6 cm (όσο γίνεται πιο διακριτικά) για να μπουν οι σωλήνες νερού, τα καλώδια ρεύματος και ότι άλλο απαιτηθεί. Περιμένω και τη δική σας γνώμη και ελπίζω να έχετε υπομονή γιατί έχω αρκετές ερωτήσεις για αρκετά θέματα, αλλά το κάθε ένα ερώτημα στην ώρα του. Σας χαιρετώ, Νίκος Κυπαρίσσης Link to comment Share on other sites More sharing options...
samilias21 13 Μαρτίου 2013 #2 Share 13 Μαρτίου 2013 Καλησπερα Νικο και σε σενα!!! καλως μας ηρθες! με χαρα θα παρακολουθω την εξελιξη και σε οτι μπορω να βοηθησω θα το κανω! το ενυδρειο θα το βλεπεις και απο τις 2 πλευρες του φανταζομαι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 13 Μαρτίου 2013 #3 Share 13 Μαρτίου 2013 Καλησπέρα και από μένα και καλώς όρισες στο AZ! Από την στιγμή που υπάρχει ο χώρος από το σπάσιμο που κάνει ο τοίχος μπορείς άνετα με το σωστό χώρισμα να το κάνεις ένα εσωτερικό sump παρά φίλτρο τύπου Αμβούργου! Η υλοποίηση του συγκεκριμένου δεν νομίζω ότι είναι κάτι δύσκολο για κάποιων επαγγελματία που κατέχει το κόλλημα τζαμιών! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtsuk 13 Μαρτίου 2013 #4 Share 13 Μαρτίου 2013 Θα συμφωνησω με τον ebenos να κανεις το φιλτρο εσωτερικο σαμπ. Με λιγη μελετη στα υλικα του θα πιστευω θα δουλεψει αψογα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 13 Μαρτίου 2013 #5 Share 13 Μαρτίου 2013 Απο ότι είδα έχεις ήδη χωρίσει τα στάδια στο μικρό ενυδρειάκι που σχηματίζεται στην άκρη. Οπότε πας σε εσωτερικό σαμπ. Το φίλτρο αμβούργου είναι άλλο και μάλλον μπερδεύτηκες. Η κατασκευή μπορεί να γίνει απο έμπειρο άτομο. Το μόνο που θα άλλαζα στην κατασκευή σου είναι η είσοδος προς το σαμπ να γίνεται απο πάνω και όχι απο κάτω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elatos 15 Μαρτίου 2013 Author #6 Share 15 Μαρτίου 2013 το ενυδρειο θα το βλεπεις και απο τις 2 πλευρες του φανταζομαι! Σωστά, θα το βλέπω από τις δύο μεγάλες του πλευρές, και την μία στενή. Από την στιγμή που υπάρχει ο χώρος από το σπάσιμο που κάνει ο τοίχος μπορείς άνετα με το σωστό χώρισμα να το κάνεις ένα εσωτερικό sump παρά φίλτρο τύπου Αμβούργου! Η υλοποίηση του συγκεκριμένου δεν νομίζω ότι είναι κάτι δύσκολο για κάποιων επαγγελματία που κατέχει το κόλλημα τζαμιών! Έχεις δίκιο, μπερδεύτηκα με την υλοποίηση και θεώρησα πως μπορεί να ονομάζετε Αμβούργου. Όταν αναφέρεις πως "δεν νομίζεις ότι είναι κάτι δύσκολο", να υποθέσω πως ο τζαμάς μπορεί να μου κόψει την επιφάνεια της βάσης; Γιατί όσον αφορά το κόλλημα δε βλέπω τι το ειδικό πρέπει να γνωρίζεις. Να σημειώσω πως σχεδίασα και κόλλησα το πρώτο μου ενυδρείο σε ηλικία 17 ετών χωρίς να έχω κάποιον να μου εξηγεί τον τρόπο. Ειδικά τώρα με τόση αρθρογραφία μου δίνεται τροφή για τη δημιουργικότητά μου. Αυτό είναι το υπέροχο με το forum. Μπορείς μέσα από τη συσσώρευση τόσης εμπειρίας και γνώσης να προχωρήσεις σε κάτι τεχνικά απλό, όσο και περίπλοκο. Απο ότι είδα έχεις ήδη χωρίσει τα στάδια στο μικρό ενυδρειάκι που σχηματίζεται στην άκρη. Οπότε πας σε εσωτερικό σαμπ. Το φίλτρο αμβούργου είναι άλλο και μάλλον μπερδεύτηκες. Η κατασκευή μπορεί να γίνει απο έμπειρο άτομο. Το μόνο που θα άλλαζα στην κατασκευή σου είναι η είσοδος προς το σαμπ να γίνεται απο πάνω και όχι απο κάτω. Επανασχεδιάζω την είσοδο του sub λοιπόν. Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
elatos 15 Μαρτίου 2013 Author #7 Share 15 Μαρτίου 2013 Στο σχέδιο που ανέβασα έκανα κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστοί. Ιδιαίτερα εάν είναι χρήσιμο το τέταρτο χώρισμα [κόκκινο χρώμα] γιατί στο τέλος μένει μικρός χώρος για την αντλία. Να θυμίσω πως το βάθος είναι 12 εκατοστά Περιμένω τα σχόλιά σας Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 15 Μαρτίου 2013 #8 Share 15 Μαρτίου 2013 Δεν χρειάζεσαι τόσα χωρίσματα. Μέτρησε την αντλία που θα βάλεις και άφησε τον ανάλογο χώρο. Προτείνω να γίνει σαμπ 2 σταδίων γιατί δεν έχεις και τόσο μεγάλο περιθώριο. Στο πρώτο χώρισμα ξεκινώντας απο πάνω προαιρετικά μια φέτα βαμβάκι(εγώ δεν θα έβαζα), μετά 1-2 φέτες σφουγγάρι με πολλά ppi για να μην μπουκώνει εύκολα και όλο το υπόλοιπο βιολογία(siporax, sub start pro ή ότι άλλο θες). Στο τελευταίο στάδιο αντλία και θερμοστάτης. Έτσι τα σφουγγάρια και το βαμβάκι βγαίνουν πανεύκολα για καθαρισμό, επειδή θα πρέπει να το κάνεις σχετικά συχνά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
george13 16 Μαρτίου 2013 #9 Share 16 Μαρτίου 2013 γεια σου και απο εμένα .για το κόψιμο του τζαμιού δεν βλέπω κάτι δύσκολο ,σίγουρα μπορεί να κοπεί . για το εσωτερικό σαμπ συμφωνώ να γίνει τριών σταδίων δεν χρειάζονται τόσα πολλά χωρίσματα .πρόσεξε πάντως το μέγεθος της αντλίας γιατί εγώ δεν το πρόσεξα και πολύ όταν το έστησα και ευτυχώς ήρθε οριακά .περιμένουμε εξελίξεις και φωτογραφίες .!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
elatos 18 Μαρτίου 2013 Author #10 Share 18 Μαρτίου 2013 Καλησπέρα και Καλή σαρακοστή! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Προσάρμοσα το σχέδιο και υπολόγισα χωρίσματα των 5 cm πάχος και 12 cm πλάτος. Το ύψος είναι αρκετό για να χωρέσει μπόλικο υλικό. Και το τρίτο είναι αρκετό να χωρέσει αντλία και θερμαντικό. Λέτε να χωράει και τα φλοτέρ αναπλήρωσης; Το ενυδρείο, βάσει αρχείου excel που βρήκα στο forum μου λέει πως πρέπει να το κατασκευάσω με 7 mm τζάμι. Μου δίνει και τα μεγέθη των κομματιών [δε μπορεί βέβαια να υπολογίσει το sub] όμως έχω δύο ερωτήσεις. Με το πλάτος που θα έχει, χρειάζεται απαραίτητα κεντρική κόντρα στο πάνω του μέρος; Η γνώμη σας ποια είναι, κολλάω πάνω στη βάση, ή γύρω από τη βάση; Στα επισυναπτώμενα 3D η νέα σχεδίαση του sub με την υπερχείληση στα 46 cm και το πρώτο χώρισμα να είναι τοποθετημένο 2 cm ψηλότερα και να απέχει 8 cm από τη βάση. Στην πρώτη ευκαιρία θα σχεδιάσω το καπάκι με το φωτισμό και τους ανεμιστήρες του. Μαζί και τα περιμετρικά καλύματα στη βάση, στο πάνω μέρος και σε όλο το sub. Και αν όλα τα παραπάνω είναι για το σωστό σχεδιασμό, το βασικό που ζητάω να μάθω είναι το που θα πρέπει να πάω για να μου κόψουν με ακρίβεια τα τζάμια; Μιλάω για την περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ή ακόμα και σε ποιο μεγάλη ακτίνα αυτής. Σας ευχαριστώ για την υπομονή και τη βοήθεια. Νίκος Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 18 Μαρτίου 2013 #11 Share 18 Μαρτίου 2013 Φίλε Νίκο, Πολύ ωραίο το πλάνο σου και τρομερή απεικόνηση. Έχω ένα σχόλιο μόνον. Βλέπω στο σχέδιο πως αφήνεις κάποιο κενό ανάμεσα στο ενυδρείο και στην άκρη της κολώνας. Υπάρχει λόγος ή είναι λάθος στο σχέδιο? Και κάτι τελευταίο. Απο την δική μου πείρα, ποτέ δεν μπορεί να έχεις αρκετά λίτρα ή αρκετά μεγάλο ενυδρείο. Ξέρω πως θέτεις σαν περιορισμό το δεδομένο πλάτος, αλλά αν είχες τρόπο να το αλλάξεις, τα extra λίτρα θα σου φανούν σίγουρα χρήσιμα. Το sumb σίγουρα θα είναι καλύτερο με τρία μέρη όπως κατέληξες. Καλή συνέχεια, Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 18 Μαρτίου 2013 #12 Share 18 Μαρτίου 2013 H δική μου γνώμη είναι να γίνει σαμπ 2 σταδίων για μεγαλύτερη ευκολία. Το κυριότερο είναι οτι χαραμίζεις ενα ολόκληρο διαμέρισμα για σφουγγάρι ενώ θα μπορούσες να βάλεις βιολογία. Με 2 φέτες σφουγγάρι θα είσαι οκ. Εκτός αν βάλεις και στο 1ο διαμέρισμα βιολογία μαζί με λίγο σφουγγάρι πάνω, αλλά και πάλι θα θες να βάλεις το χέρι σου μέσα και δεν θα χωράει με 5 εκ. άνοιγμα. Προσωπική μου άποψη. Όσο για τα τζάμια μπορείς να πας σε 8άρι τζάμι χωρίς κόντρες ή 6άρι με κόντρες πάνω κάτω. Η κεντρική κόντρα είναι περιττή. Χρειάζεσαι μόνο στις οθόνες του ενυδρείου. Το κόλλημα καν το όπως θες εσύ. Δεν έχει και πολύ σημασία. Θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο για τις διαστάσεις, όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
george13 19 Μαρτίου 2013 #13 Share 19 Μαρτίου 2013 και εγώ συμφωνώ να γίνει με 8αρι τζάμι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 19 Μαρτίου 2013 #14 Share 19 Μαρτίου 2013 Συμφωνώ απόλυτα με τον ablid! Το sump με δυο διαμερίσματα για περισσότερο χώρο για βιολογία και 8αρια τζάμια! Οι κόντρες είναι περιττές! Όσο για τα τζάμια η κατασκευή είναι απλή, δεν χρειάζεται να αγχωθείς για το ποιος θα στα κόψει, εξάλλου σε επαγγελματία τζαμά θα πας και θα ξέρει! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος