ednet 11 Μαρτίου 2013 #1 Share 11 Μαρτίου 2013 Kαλησπερα. Εχω ενα juwel rio 300 και εχω το μαμισιο το φωτιστικο της juwel,με 2 λαμπες τ8: 1x 38W SERA Tropic Sun Royal T8 (4700 K)1x 38W SERA brilliant daylight T8 (6000 K) Σκεφτομαι να βαλλω επιπλεον φωτισμο για να εχω καλυτερη αναπτυξη στα φυτα.Λογω τιμης το πιθανοτερο ειναι να παω σε τ8 παλι.Λεω για κανα ballast t8 2x40W και απο λαμπες σκεφτομαι για μια 38 ή 30W plant color και αλλη μια 38 ή 30W λευκο ψυχρο. Θελω να μου πειτε γενικα γνωμες και με ποια σειρα θα τις βαζατε απο μπροστα προς τα πισω. (Απο φυτα δεν εχω σκοπο να βαλω κατι πολυ πολυ δυσκολο,ουτε να αγορασω CO2 αμεσα) Ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 11 Μαρτίου 2013 #2 Share 11 Μαρτίου 2013 Αν δεν έχεις σκοπό να βάλεις δύσκολα φυτά, μήπως ο φωτισμός σου είναι αρκετός? Τι ψάρια θα βάλεις μέσα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nospanos 11 Μαρτίου 2013 #3 Share 11 Μαρτίου 2013 Επίσης, αν ο φωτισμός σου είναι αρκετός και δεν τον εκμεταλλεύονται πλήρως τα φυτά σου και ειδικά από τη στιγμή που δε θα προσθέσεις διοξείδιο για να έχουν τα φυτά το πάνω χέρι, είναι πολύ πιθανό αν όχι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποκτήσεις ανεπιθύμητες άλγες φίλε μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
ednet 11 Μαρτίου 2013 Author #4 Share 11 Μαρτίου 2013 Δισκους εχω...Απλα εχω παρατηρησει οτι με αυτον τον φωτισμο τωρα δεν βλεπω καμια ιδιαιτερη αναπτυξη.Τα μονα φυτα που εχουν ζησει πληρως οσα χρονια εχω το ενυδρειο ειναι ανουμπιες και κρυπτοκορινες.Ακομα και εχινοδοροι και βαλισνεριες που θεωρητικα ειναι απο τα ευκολα φυτα ζουνε μεν,αλλα με το περασμα των μηνων οι ακρες των φυλλων αρχιζουν και "μαραινωνται",με αποτελεσμα να εχω και απωλειες μερικες φορες Link to comment Share on other sites More sharing options...
nospanos 11 Μαρτίου 2013 #5 Share 11 Μαρτίου 2013 (edited) Ενδεχομένως και να μην οφείλεται μόνο στον λίγο φωτισμό αλλά σε ελλείψεις κάποιον θρεπτικών όπως κάλιο και σίδηρο... Εγώ είμαι υπέρ του να αυξήσεις το φωτισμό σου, αρκεί να μη γίνει απαγορευτικός και για τα φυτά σου και ειδικά για τους δίσκους, οι οποίοι ως γνωστόν θέλουν χαμηλό φωτισμό.. Έγινε επεξεργασία 11 Μαρτίου 2013 - nospanos Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 11 Μαρτίου 2013 #6 Share 11 Μαρτίου 2013 Φυτα και δισκοι δεν πανε μαζι κατα την γνωμη μου..Πολλα απο τα φυτα δεν αντεχουν σε υψηλες θερμοκρασιες που θελουν οι δισκοι. Ισως εχεις ελειψη καποιου στοιχειου και βλεπεις τα φυτα σου ετσι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ednet 12 Μαρτίου 2013 Author #7 Share 12 Μαρτίου 2013 Ανεξαρτητα απο το θεμα των δισκων που προτιμουν χαμηλο φωτισμο,σαν W/litra δεν ειναι λιγος ο φωτισμος? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 12 Μαρτίου 2013 #8 Share 12 Μαρτίου 2013 Καλημέρα , αν δεν το έχεις διαβάσει , ρίξε μια ματιά εδώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 12 Μαρτίου 2013 #9 Share 12 Μαρτίου 2013 Ανεξαρτητα απο το θεμα των δισκων που προτιμουν χαμηλο φωτισμο,σαν W/litra δεν ειναι λιγος ο φωτισμος? Δεν προσεξες αυτο που σου εγραψα πιο πανω...οι θερμοκρασιες που θελουν οι δισοι δεν επιτρεπουν πολλα απο τα φυτα να αναπτυχθουν στο ενυδρειο.Αρκεσου σε ευκολα και σκληρα φυτα που αντεχουν σε υψηλες θερμοκρασιες και σε χαμηλο φωτισμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ednet 14 Μαρτίου 2013 Author #10 Share 14 Μαρτίου 2013 ...Να ρωτησω κατι αλλο,για να βαλω ενα καλο συστημα Co2 στο ενυδρειο μου ποσο θα μου παει πανω κατω?Και γενικα αφου γινει η αγορα τι αλλο χρειαζεται μετα?Να γεμιζεις μονο την μπουκαλα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 14 Μαρτίου 2013 #11 Share 14 Μαρτίου 2013 (edited) Ένα σωστό και πλήρες σύστημα διοξειδίου για το ενυδρείο σου περιλαμβάνει 2κιλη μπουκάλα, μανόμετρα, μετρητή φυσαλιδων, διαχητηρα, αυτόματη βαλβίδα και ph controller! Ένα τέτοιο σύστημα θα το υπολογίζεις πάνω από 450€ σε καινούργιο ανάλογα με την εταιρία και το κατάστημα που θα ψωνίσεις αλλά μπορείς να βρεις και μεταχειρισμένα σε πολύ καλές τιμές μέσα από τις αγγελίες του φόρουμ! Επίσης, μπορείς να εγκαταστήσεις σύστημα διοξειδίου στο ενυδρείο σου και με τον μισό εξοπλισμό από αυτόν που σου αναφέρω παραπάνω αλλά να ξέρεις πως η εγκατάσταση σου θα είναι ημίμετρη! Έγινε επεξεργασία 14 Μαρτίου 2013 - ebenos Link to comment Share on other sites More sharing options...
ednet 14 Μαρτίου 2013 Author #12 Share 14 Μαρτίου 2013 Ox,καταλαβα.Μεχρι 100€ μπορω να βρω μεταχειρισμενο σετακι?γιατι πανω που ψηθηκα να βαλω,ξαναξεψηθηκα με την τιμη που ακουσα! Tι εννοεις οτι θα ναι ημιμετρη αν βαλω τον μισο εξοπλισμο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 14 Μαρτίου 2013 #13 Share 14 Μαρτίου 2013 Δεν προσεξες αυτο που σου εγραψα πιο πανω...οι θερμοκρασιες που θελουν οι δισοι δεν επιτρεπουν πολλα απο τα φυτα να αναπτυχθουν στο ενυδρειο.Αρκεσου σε ευκολα και σκληρα φυτα που αντεχουν σε υψηλες θερμοκρασιες και σε χαμηλο φωτισμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 14 Μαρτίου 2013 #14 Share 14 Μαρτίου 2013 Ox,καταλαβα.Μεχρι 100€ μπορω να βρω μεταχειρισμενο σετακι?γιατι πανω που ψηθηκα να βαλω,ξαναξεψηθηκα με την τιμη που ακουσα! Tι εννοεις οτι θα ναι ημιμετρη αν βαλω τον μισο εξοπλισμο? Εννοώ πως δεν θα μπορείς να κρατάς σταθερό το ph στο ενυδρείο σου! Το co2 το μεταβάλει! Θα πρεπει να βασανιστεις πολυ για να το πετυχεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ednet 15 Μαρτίου 2013 Author #15 Share 15 Μαρτίου 2013 Καταλαβα,ευχαριστω!Και κατι αλλο να ρωτησω...οι λαμπες τ5 θα κανουν πολυ καλυτερη αναπτυξη στα φυτα σε σχεση με τις τ8?Εχει οντως τοση διαφορα? Φιλε rastafarian το ειδα αυτο που μου εγραψες αλλα ειμαι της αποψης πως και οι δισκοι κανουν με φυτα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 15 Μαρτίου 2013 #16 Share 15 Μαρτίου 2013 Καταλαβα,ευχαριστω!Και κατι αλλο να ρωτησω...οι λαμπες τ5 θα κανουν πολυ καλυτερη αναπτυξη στα φυτα σε σχεση με τις τ8?Εχει οντως τοση διαφορα? Φιλε rastafarian το ειδα αυτο που μου εγραψες αλλα ειμαι της αποψης πως και οι δισκοι κανουν με φυτα... Φιλε μου,δεν ειπα οτι δεν κανουν αλλα δεν κανουν με ολα τα φυτα και ειδικα με τα απαιτητικα λογω υψηλων θερμοκρασιων,Τα περισσοτερα φυτα δεν αντεχουν πολυ σε θερμοκρασιες πανω απο 27 βαθμους και αρχιζουν να χαλανε και να λιωνουν.Στα λεω αυτα για να μην μπεις σε τζαμπα αγορες φωτισμου και συστηματος co2.Καλητερα να βαλεις ευκολα και σκληρα φυτα που αντεχουν σ αυτες τις θερμοκρασιες για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ednet 15 Μαρτίου 2013 Author #17 Share 15 Μαρτίου 2013 Καταλαβαινω.Απλα εχω δει φωτογραφιες απο ενυδρειο δισκαδικο το οποιο ειναι φουλ φυτεμενο απο συνχομπιστα(δεν ξερω αν κανει να πω ονομα) και ειχα παθει πλακα και εχω αγορασει και φυτα απο το παιδι αυτο και ηταν σε τελεια κατασταση...Και σκεφτομαι γιατι να μην το προσπαθησω και γω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 15 Μαρτίου 2013 #18 Share 15 Μαρτίου 2013 Δοκιμασε το,δικο σου ειναι το ενυδρειο,δικα σου και τα λεφτα Να ξερεις ομως δεν κανουν μονο τα δυσκολα φυτα ωραιο ενυδρειο και ο φιλος που λες μπορει να εχει ευκολα φυτα απλα να εχει κανει ωραιο στησιμο. Γραψε μου τι φυτα θα βαλεις να σου πω ποια θα αντεξουν στις υψηλες θερμοκρασιες. Παντως να ξερεις οτι το καλοκαιρι χανουμε πολλα φυτα απο αυτον τον παραγοντα..Στα λεω για να μην απογοητευτεις,πεταξεις τζαμπα λεφτα και μετα να δω θεμα σου στις ασθενειες των φυτων.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 15 Μαρτίου 2013 #19 Share 15 Μαρτίου 2013 Η δημιουργία και η διατήρηση ενός φυτεμένου ενυδρείου με δίσκους είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση για έναν χομπιστα! Τα επιχειρήματα του συνάδελφου σαφώς και έχουν βάση μιας που η θερμοκρασία μέσα σε ένα δυσκοενυδρειο μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 34 βαθμούς πράγμα που σημαίνει ότι τα φυτά σου θα λιώσουν όλα, γιαυτο και προσπαθεί να σε αποτρέψει από μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση! Πάντως αν θεωρείς ότι μπορείς να κρατήσεις σε μια ισορροπία όλα αυτά τότε γνώμη μου είναι να το επιχειρήσεις μια που το αποτέλεσμα θα είναι κάτι το πολύ όμορφο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος