Jump to content

Πιράνχας Περίεργη Συμπεριφορά

Recommended Posts

Καλημέρα. Έχω ένα ενυδρείο γλυκού νερού 100 λίτρα με ένα μεγάλο πιράνχας και ένα μικρό. Εδώ και 3-4 μέρες τα ψάρια δεν τρώνε. Έκανα μία αλλαγή νερού πριν 2 ημέρες στο 30-40%, αλλά πάλι τα ίδια. Η τροφή μένει πάνω ώσπου κάποια στιγμή διαλύεται.

Ακόμη το μεγάλο πιράνχας φαίνεται ότι το στόμα του είναι πρησμένο. Πάντως σίγουρα είναι διαφορετικά απ' ότι πριν και κάνει λιγότερες κινήσεις (να πω βέβαια ότι ζει ήδη 4-5 χρόνια). Άλλα σημάδια πάνω του δε διακρίνω.

Τέλος να πω, ότι το μικρό πιράνχας όλο κρυβόταν λόγω μεγέθους και τις τελευταίες ατές ημέρες κυκλοφορεί ελεύθερα δίπλα στο μεγάλο.

Έχει κανείς καμία ιδέα τι να κάνω???

Καλημέρα και καλώς όρισες στο aquazone!

Συμπλήρωσε σε παρακαλώ την φόρμα διάγνωσης ασθένειας και πρόσθεσε και τις απαραίτητες φωτογραφίες ώστε να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε!

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=25739

Βάλε μία φωτογραφία για να δούμε τι ψάρια έχεις.....τι πιράνχας είναι?είναι πιράνχας ή πακού?

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Τα ψάρια δεν τρώνε εδώ και 3-4 ημέρες, μεγάλο πιράνχας υποτονικό και σα να έχει πρηστεί το στόμα του

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- Λίτρα: 100
- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):
- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): 6-7 χρόνια
- Ψάρια (είδη και αριθμός): 2 πιράνχας
- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): τάισμα μεσημέρι-βράδι, αλλαγή νερού κάθε 15 ημέρες

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH:
- KH:
- GH:
- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):
- ΝΟ2 (νιτρώδη):
- ΝΟ3 (νιτρικά):
- Θερμοκρασία:
ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ:
-Strips:
-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Ψαριού: Πιράνχας
- Ιστορικό Ψαριού: ζει ήδη 4-5 χρόνια
- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): δεν τρώει, υποτονικό και πρησμένο στόμα
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: δεν έχω ανιχνεύσει κάτι τα προηγούμενα χρόνια

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:
-Δοσολογία:
-Χρόνος Χρήσης:
-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
(Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες)
1. (img) ...photo1... (/img)
2. (img) ...photo2... (/img)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Πακού είναι δεν είναι πιράνχας...

Αν μπορείς βγάλε καμιά καλή φώτο να δούμε το πρόβλημα στο στόμα.

Τι τα ταΐζεις?

Το καλύτερο είναι τα τα δώσεις τα ψάρια γιατί σε λίγο δεν θα χωράνε στο ενυδρείο σου ούτε για να στρίψουν!!!

Έχουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη και σε λίγο καιρό θα βγαίνεις φωτογραφίες με αυτά κάπως έτσιlibraryblackpacujoetayl.jpg

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει....πιθανόν κάποια μόλυνση.

Μετρήσεις νερού υπάρχουν?

Κάνε για αρχή μια αλλαγή νερου 50% και πρόσθεσε μια αεραντλία να δουλεύει στο φουλ για καλύτερη οξυγόνωση!

Αν δεν υπάρχει βελτίωση θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιο θεραπευτικό σχήμα!

Λοιπόν έκανα αλλαγή νερού πριν 1 ώρα (30% αφαίρεσα). Έβγαλα τα υπολείμματα τροφής που υπήρχαν στην επιφάνεια. Βάζοντας το καθαρό νερό φάνηκε ότι το νερό μέσα έχει πολλά υπολείμματα τροφής. Έριξα το βελτιωτικό νερού. Πήγα στο pet shop και μου έδωσε bio nitrovec της Sera (το έριξα και το νερό θόλωσε αρκετά στην αρχή, τώρα έχει αρχίσει και ξεθολώνει) και γενική αντιβίωση eSHa 2000 (είναι για τις πιο κοινές ασθένειες μου είπε). Από εκείνη την ώρα και ενώ το μεγάλο πιράνχας ήταν υποτονικό φαίνεται σα να πήρε τα πάνω του λίγο. Το μικρό βέβαια πάει και το τσιμπάει το μεγάλο. Η ερώτηση μου είναι πότε πρέπει να τα ταϊσω??? Ή πρέπει να μείνουν νηστικά για κάποιο χρονικό διάστημα???

Άλλη μία ερώτηση έχω. Για τις μετρήσεις νερού το Sera Quick Test (Ph, Ανθρακική Σκληρότητα, Γενική Σκλήροτητα, Νιτρικά και Νιτρώδη) που περιέχει 50 λωρίδες μέτρησης είναι καλό ή έχετε να προτείνετε κάτι άλλο???

Δεν απάντησες όμως καθόλου στην ερώτηση μου για το αν υπάρχουν μετρήσεις και από αυτά που γράφεις συμπεραίνω ότι τελικά δεν υπάρχουν και όπως φαίνετε το ενυδρείο σου θα είναι φουλ στην αμμωνία!

Η αλλαγή που έκανες είναι μικρή σε αυτή την περίπτωση! Κάνε αύριο ξανά μια μεγαλύτερη όπως σου είπα της τάξης του 50%!

Τα τεστ που αναφέρεις δεν είναι αξιόπιστα, προτίμησε να αγοράσεις υγρά και όχι stiks!

Επίσης πες μας αν θέλεις τι φίλτρο έχεις, τι υλικά περιέχει μέσα και κάθε πότε και πως το καθαρίζεις!

Ναι σορρυ, δεν εχω κανει μετρησεις γι' αυτο ρωτησα για το τεστ παραπανω, ώστε να αγοράσω. Φιλτρο εχω εσωτερικο EHEIM 5-6 χρόνια λειτουργίας (δε μπορώ να δω το μοντέλο αυτή τη στιγμή). Το καθαρίζω με νερό από την αλλαγή νερού του ενυδρείου μέσα σε ενα κουβά μία φορά το μήνα. Μέσα έχει σφουγγάρι το οποίο το άλλαξα πέρσι. Αν αύριο κάνω πάλι αλλαγή νερού να ξαναβάλω πέρα από την αντιβίωση, το bio nitrovec της Sera. Και αν γίνεται πείτε μου τι κάνω με το φαγητό. Ευχαριστώ και σόρρυ για τις ερωτήσεις!

Τα τεστ που χρειάζεσαι είναι για αμμωνία , νιτρώδη και νιτρικά ( NH3/NH4 , NO2 και ΝΟ3 ).

Μέσα στο φίλτρο πρέπει να προσθέσεις και βιολογικό υλικό. Siporax ή substrat pro , ή όποιο άλλο μπορείς να βρεις.

Από τη στιγμή που δεν έχεις υλικό που κρατάει βιολογία, το nitrivec είναι σα να μην το βάζεις. :)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Όπως καταλαβαίνετε τώρα ανακάλυψα το φόρουμ και έχω αρχίσει το διάβασμα. Το ενυδρείο το είχε ο σύζυγος στο πατρικό του και το μεταφέραμε στο σπίτι μας εδώ και 2 χρόνια (συνολική λειτουργία 5-6 χρόνια). Αλλά δεν είμαστε τόσο ενημερωμένοι, οπότε ας ξεκινήσουμε από τώρα να κάνουμε κάποια πράγματα σωστά. Γι' αυτό και οι πολλές απορίες και ζητώ συγνώμη προκαταβολικά αν γίνομαι κουραστική.

Όσον αφορά το Siporax βρήκα της Sera 500ml και στα χαρακτηριστικά γράφει: "Το υλικό φίλτρου είναι ιδιαίτερα οικονομικό: Για παράδειγμα, 1 liter of sera siporax προσφέρει τόση ωφέλιμη αποικίσιμη επιφάνεια στα βακτήρια όσο 34 λίτρα κεραμικού υλικού φίλτρου και διασφαλίζει περισσότερα από 200 λίτρα κρυστάλλινου και βιολογικά καθαρού νερού ενυδρείου." Αυτό σημαίνει ότι για το δικό μας ενυδρείο που είναι 100lt θα χρειαστούμε μία συσκευασία των 500ml. Σωστά κατάλαβα ή κάνω κάτι λάθος???

Όσον αφορά τα υγρά τεστ μέτρησης νερού βρήκα κάποια συνδυαστικά που μετρούν NH3/NH4 και άλλα που μετρούν ξεχωριστά το καθένα NH3 ή NH4. Ποιο είναι προτιμότερο να πάρω το συνδυαστικό ή το καθένα ξεχωριστά. Από μάρκες βρήκα τις Sera και API. Προτείνετε κάποια???

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

Όσον αφορά το Siporax βρήκα της Sera 500ml και στα χαρακτηριστικά γράφει: "Το υλικό φίλτρου είναι ιδιαίτερα οικονομικό: Για παράδειγμα, 1 liter of sera siporax προσφέρει τόση ωφέλιμη αποικίσιμη επιφάνεια στα βακτήρια όσο 34 λίτρα κεραμικού υλικού φίλτρου και διασφαλίζει περισσότερα από 200 λίτρα κρυστάλλινου και βιολογικά καθαρού νερού ενυδρείου." Αυτό σημαίνει ότι για το δικό μας ενυδρείο που είναι 100lt θα χρειαστούμε μία συσκευασία των 500ml. Σωστά κατάλαβα ή κάνω κάτι λάθος???

Μην εμπιστεύεσαι απόλυτα τις ενδείξεις των εταιριών! Όσο περισσότερο βιολογικό υλικό χωράει το φίλτρο σου, τόσο να βάλεις ;) και μπορείς επίσης να περιορίσεις το χώρο που πιάνει το σφουγγάρι κόβοντας ένα τμήμα του και αντικαθιστώντας το με βιολογικό υλικό..

Όσον αφορά τα υγρά τεστ μέτρησης νερού βρήκα κάποια συνδυαστικά που μετρούν NH3/NH4 και άλλα που μετρούν ξεχωριστά το καθένα NH3 ή NH4. Ποιο είναι προτιμότερο να πάρω το συνδυαστικό ή το καθένα ξεχωριστά. Από μάρκες βρήκα τις Sera και API. Προτείνετε κάποια???

NH3 και NH4 πρακτικά είναι το ίδιο πράγμα (αν θέλεις να επιλέξεις το ξεχωριστό προτίμησε αυτό που μετράει την τοξική αμμωνία NH3).

Σαν εταιρείες είναι κορυφαίες και οι δύο, με συγκριτικά καλύτερη την API.

Έγινε επεξεργασία - nospanos

Ακριβώς όπως σου τα λέει ο Πάνος.

Αν οι ερωτήσεις μας θεωρούνταν από κάποιους κουραστικές, κανένας δεν θα είχε φτάσει στο επίπεδο που έχει φτάσει. :)

• 2 weeks later...

Καλησπέρα και πάλι! Παρείγγειλα τα τέστ NH3, NO2 και NO3 και μόλις τα κάναμε. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

NH3: 0 - 0.25 ppm (mg/L) υγρό τεστ της API (το χρώμα στο φιαλίδιο μετά το τεστ ήταν ανάμεσα στο κίτρινο που είναι 0 ppm και πράσινο πολύ ανοιχτό που είναι 0.25 ppm)

NO2: 0.3 mg/l υγρό τέστ Tropical

NO3: 50mg/l υγρό τέστ Tropical

Κάναμε μία αλλαγή νερού πάλι σήμερα γύρω στο 30%. Το Πακού ξεκίνησε να τρώει πάλι από την προηγούμενη εβδομάδα και φαίνεται να πήρε τα πάνω του. Εδώ και 2 μέρες βέβαια πηγαίνει στη μπροστά δεξιά γωνία του ενυδρείου, ανεβοκατεβαίνει και πετάει το νερό έξω, τινάζεται και χτυπάει στο τζάμι και στα διακοσμητικά. Έχετε καμία ιδέα τι φταίει???

Όσον αφορά το φίλτρο έχουμε το EHEIM 2010. Πήρα και siporax αλλά δε γνωρίζω που να το τοποθετήσω μέσα στο φίλτρο. Έχει ένα μακρόστενο σφουγγάρι μέσα μόνο. Το siporax έχει και ένα σακουλάκι μέσα εκτός από το υλικό. Αν γνωρίζει κάποιος θα ήθελα τα φώτα του!!! Ευχαριστώ και πάλι!

Καλησπέρα και πάλι! Παρείγγειλα τα τέστ NH3, NO2 και NO3 και μόλις τα κάναμε. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

NH3: 0 - 0.25 ppm (mg/L) υγρό τεστ της API (το χρώμα στο φιαλίδιο μετά το τεστ ήταν ανάμεσα στο κίτρινο που είναι 0 ppm και πράσινο πολύ ανοιχτό που είναι 0.25 ppm)

NO2: 0.3 mg/l υγρό τέστ Tropical

NO3: 50mg/l υγρό τέστ Tropical

Κάναμε μία αλλαγή νερού πάλι σήμερα γύρω στο 30%. Το Πακού ξεκίνησε να τρώει πάλι από την προηγούμενη εβδομάδα και φαίνεται να πήρε τα πάνω του. Εδώ και 2 μέρες βέβαια πηγαίνει στη μπροστά δεξιά γωνία του ενυδρείου, ανεβοκατεβαίνει και πετάει το νερό έξω, τινάζεται και χτυπάει στο τζάμι και στα διακοσμητικά. Έχετε καμία ιδέα τι φταίει???

Όσον αφορά το φίλτρο έχουμε το EHEIM 2010. Πήρα και siporax αλλά δε γνωρίζω που να το τοποθετήσω μέσα στο φίλτρο. Έχει ένα μακρόστενο σφουγγάρι μέσα μόνο. Το siporax έχει και ένα σακουλάκι μέσα εκτός από το υλικό. Αν γνωρίζει κάποιος θα ήθελα τα φώτα του!!! Ευχαριστώ και πάλι!

Γειά σου και καλως ηρθες στο φόρουμ :) Εχω το ιδιο φίλτρο με σενα. Ακου τι θα κάνεις: Βγάλε το σφουγγαρι και κόψε τα 3/4. Ο θάλαμος του φίλτρου στο κέντρο του όπως ξέρεις έχει ένα κενό μακρόστενο απο οπου η φτερωτη κυκλοφορεί το νερό για αυτό και το σφουγγαρι εχει τρύπα στο κέντρο. Θα γεμίσεις τον θάλαμο του φίλτρου με σιποραξ αλλά πρέπει να κάνεις κάτι ώστε να μην πέσει σιποραξ στη φτερωτή και σου μειωση δραματικά την ροή. Εγώ για να το κάνω αυτό τύλιξα τούλι ώστε να μην πέφτει τίποτα εκεί μέσα.Στη συνεχεια θα γεμίσεις τον κάδο σίποραξ και θα αφήσεις λίγο κενό στην κορυφή του κάδου για να βάλεις το 1/4 του σφουγγαριού ωστε να μπορείς να το καθαρίζεις εύκολα. :) Το ενυδρείο σου πρεπει να ειναι 96 λίτρα, 80Χ30Χ40? Eiναι πολύ μικρό για τέτοια ψάρια...Προσπάθησε να γιατρέψεις την ψαρουκλα σου και μετά ψάξε να τα δώσεις κάπου οπου θα ζουν καλύτερα και πάρε μικρά ψαράκια που θα είναι βασιλιάδες στο ενυδρείο σου! :bigemo_harabe_net-64: Οτι άλλο θέλεις ρώτα ελευθερα!

Έγινε επεξεργασία - Μιχάλης

Γειά σου και καλως ηρθες στο φόρουμ :) Εχω το ιδιο φίλτρο με σενα. Ακου τι θα κάνεις: Βγάλε το σφουγγαρι και κόψε τα 3/4. Ο θάλαμος του φίλτρου στο κέντρο του όπως ξέρεις έχει ένα κενό μακρόστενο απο οπου η φτερωτη κυκλοφορεί το νερό για αυτό και το σφουγγαρι εχει τρύπα στο κέντρο. Θα γεμίσεις τον θάλαμο του φίλτρου με σιποραξ αλλά πρέπει να κάνεις κάτι ώστε να μην πέσει σιποραξ στη φτερωτή και σου μειωση δραματικά την ροή. Εγώ για να το κάνω αυτό τύλιξα τούλι ώστε να μην πέφτει τίποτα εκεί μέσα.Στη συνεχεια θα γεμίσεις τον κάδο σίποραξ και θα αφήσεις λίγο κενό στην κορυφή του κάδου για να βάλεις το 1/4 του σφουγγαριού ωστε να μπορείς να το καθαρίζεις εύκολα. :) Το ενυδρείο σου πρεπει να ειναι 96 λίτρα, 80Χ30Χ40? Eiναι πολύ μικρό για τέτοια ψάρια...Προσπάθησε να γιατρέψεις την ψαρουκλα σου και μετά ψάξε να τα δώσεις κάπου οπου θα ζουν καλύτερα και πάρε μικρά ψαράκια που θα είναι βασιλιάδες στο ενυδρείο σου! :bigemo_harabe_net-64: Οτι άλλο θέλεις ρώτα ελευθερα!

Σε ευχαριστώ για την απάντηση και για την βοήθεια! Καταλάβαμε και εμείς ότι μεγάλωσε αρκετά το πακού για το ενυδρείο! Ακριβώς αυτό έχουμε 96 λίτρα. Βασικά δεν έχω καταλάβει τη σωστή σειρά siporax και σφουγγάρι. Άλλοι λένε ότι πάει πρώτα το σφουγγάρι και μετά το siporax, και άλλοι το αντίθετο.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση και για την βοήθεια! Καταλάβαμε και εμείς ότι μεγάλωσε αρκετά το πακού για το ενυδρείο! Ακριβώς αυτό έχουμε 96 λίτρα. Και γω αυτό έχω:) Βασικά δεν έχω καταλάβει τη σωστή σειρά siporax και σφουγγάρι. Άλλοι λένε ότι πάει πρώτα το σφουγγάρι και μετά το siporax, και άλλοι το αντίθετο.Όλα είναι σχετικά. Βάλε καλύτερα το σφουγγάρι επάνω-επάνω γιατί δεν θα μπορείς κάθε τόσο να αδειάζεις το σιποράξ για να πάρεις το σφουγγάρι, δεν είναι πρακτικό και θα σε κουράσει καθώς το σιποράξ στο φίλτρο αυτό δεν γίνεται να μπεί σε δυχτάκι οπότε θα το ρίξεις αναγκαστικά χύμα μεσα και αν το αδειάζεις καθε τοσο δεν θα είναι οτι καλυτερο για την βιολογία που θα αναπτυχθεί επάνω του.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...