tuscani7 7 Μαρτίου 2013 #1 Share 7 Μαρτίου 2013 (edited) Οπως ακριβως το λεει και το θεμα . Λιγο πολυ με αραγωνιτη τα ξερουμε αλλα χωρις ? Ξερουμε κατι ? Ειμαι στην αρχη του στησιματος ενος RIO 180 και διαβασα απο εδω διαβασα απο εκει μεχρι εδω ολα καλα. Ειδα ομως και αυτο στο youtube και με εβαλε σε σκεψεις !!! Εσεις τι γνωμη εχετε ? Δεν μπορω να βαλω τη διευθηνση αλλα θα σας το γραψω ... 180 gallon reef tank 2 Έγινε επεξεργασία 7 Μαρτίου 2013 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
tuscani7 7 Μαρτίου 2013 Author #2 Share 7 Μαρτίου 2013 (edited) Έγινε επεξεργασία 7 Μαρτίου 2013 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 7 Μαρτίου 2013 #3 Share 7 Μαρτίου 2013 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=83991 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tuscani7 7 Μαρτίου 2013 Author #4 Share 7 Μαρτίου 2013 ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 7 Μαρτίου 2013 #5 Share 7 Μαρτίου 2013 Εχει πολλα ενυδρεια να δεις αν ψαξεις στο YT Link to comment Share on other sites More sharing options...
tuscani7 8 Μαρτίου 2013 Author #6 Share 8 Μαρτίου 2013 καλημερα , ναι ο.κ. υπηρχαν , υπαρχουν και θα υπαρξουν και αλλα ενυδρεια εγω ρωταω για τα συν ή πλην . Δηλαδη με η χωρις αραγωνιτη !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 8 Μαρτίου 2013 #7 Share 8 Μαρτίου 2013 Ο mad23 είναι ο άνθρωπος σου! Αυτός θα σου λύσει τις απορίες περί bare bottom reef tank! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 8 Μαρτίου 2013 #8 Share 8 Μαρτίου 2013 γεια σου ρε νικο καλησπερα φιλε tuscani για αρχη εχω να σου πω πως το μεγαλυτερο προβλημα που θα αντιμετωπισεις ειναι το αισθητικο. αυτο να σκεφτεις πρωτα. υπαρχουν παιδια που δεν μπορουν καν να σκεφτουν ενα ενυδρειο χωρις αμμο αρχικα το ξεκινησα σαν πειραμα να δω πως θα παει και μετα παντα ειχα την επιλογη να βαλω στην πορεια αραγωνιτη η σπασμενο κοραλι που μου αρεσει περισσοτερο. με αυτα που βλεπω εδω και σχεδον ενα χρονο που τρεχει το ενυδρειο bare bottom,οσον αφορα στις τιμες και τις ρουτινες δεν θα ξαναβαλω αμμο ποτε τα αρνητικα του bare bottom ειναι -εισαι καπως περιορισμενος στο να βαλεις wrasse που κρυβονται στην αμμο -και....αυτα δεν εχω δει κατι αλλο αρνητικο εννοειται πως το αισθητικο κομματι δεν το λαμβανω υπ'οψην μου γιατι λατρευω το πως δειχνει το ενυδρειο χωρις αμμο...ειτε οταν ειναι πεντακαθαρο ειτε οταν πιασει κοραλλινη. το ενυδρειο που ποσταρε ο στρατος(διας) ειναι απο τα καλυτερα παραδειγματα και υπαρχουν κ αλλα πολλα τα θετικα? -παιζεις με τη κυκλοφορια οπως θες και βαζεις οση θες -δεν βλεπεις ποτε αμμο να αιωρειται επειδη ενα wrasse η ενα ψαρακι τριφτηκε στην αμμο η πηγε να κρυφτει η' επειδη κυνηγιουνται και τα εκαναν χαλια.. -ετσι μενει και ο βραχος πιο καθαρος και δεν μπουκωνει απο την αμμο που θα κατσει πανω του -απο τη στιγμη που εχεις τοσο καλη κυκλοφορια παντου,τα οργανικα και τα detritus μενουν μεγαλα διαστηματα στον "αερα" με αποτελεσμα να βγαζει περισσοτερα και πιο ευκολα το σκιμμερ -αναλογα και πως θα φτιαξεις την κυκλοφορια τα detritus συγκεντρωνονται μονο σε ενα δυο σημεια και οχι μεσα και πανω στην αμμο οπου δεν μπορεις να τα βγαλεις.Σε καθε αλλαγη σιφωναρεις μονο αυτα τα μερη και εχεις καθαρισει αμεσα την πηγη νιτρικων και φωσφορικων κτλ. -τα παραπανω κανουν και τις αλλαγες νερου παρα παρα πολυ γρηγορες απλες και πολυ ουσιαστικες αφου δεν καθαριζεις το νερο μονο επειδη πετας το παλιο και βαζεις νεο αλλα και επειδη βγαζεις αυτα που προκαλουν εξαρχης την "βρωμα" -μπορεις να βαζεις οσο χερι θες στο ενυδρειο και να μετακινεις βραχο(ειδικα τον πρωτο καιρο που δεν καταλληγεις ευκολα στο aquascape) και κοραλια χωρις να ανησυχεις εαν θα κουνησεις την αμμο και σου βγαλει τη βρωμα που μαζευει η να αιωρηθει μεσα στο ενυδρειο -εχωντας τοσο καλη κυκλοφορια δεν παει χαμενη σχεδον ποτε τροφη γιατι δεν καθεται ευκολα καπου αλλα και γιατι οπου και να κατσει τα ψαρακια μπορουν να τη φανε -απο τη διατομικη που ολοι πιανουμε στην αρχη ησυχαζεις πολυ ευκολα αφου τα σαλιγκαρια πανε και καθαριζουν το τζαμι ενω στην αμμο δυσκολευονται πολυ -ακομα και κυανο να σε ταλαιπωρησει βγαινει ευοκλα πολυ.Ουτε καν θελω να θυμηθω τις προσπαθειες μου σε παλαιοτερα ενυδρεια να συφωναρω το κυανο απο την αμμο πλεον μετραω νιτρικα για να δω εαν καταφερα επιτελους να παω στο 1 και οχι για να δω ποσο ψηλα ειναι. οι τιμες των νιτρικων και φωσφορικων κρατιουνται χωρις καμια ιδιαιτερη προσπαθεια στο 0. σου λεω προσπαθω παρα πολυ να κατεφερω να εχω νιτρικα 1 και το μεγαλυτερο διαστημα δεν τα καταφερνω. γενικοτερα μου εχει κανει τη ζωη μου τοσο ευκολη που ειλικρινα δεν το περιμενα... η αμμος μαζευει ΤΗΝ βρωμα....ας βαλει και ο σταυρος(vrilo) μια φωτο απο το νερο που βγαζει οταν σιφωναρει την αμμο να καταλαβεις τι εννοω :bigemo_harabe_net-111: . στο θεμα μου ειχα βαλει μια φωτο με detritus που μαζευτηκαν στο σημειο που μαζευονται και τα οποια μολις 5 μερες μετα την αλλαγη νερου οπου καθαριζεται τελειως ο πατος ειχαν μισο εκατοστο υψος και σχεδον 3 εκατοστα ακτινα!!!! μολις 5 μερες μετα την αλλαγη και με μολις 2 ψαρια μεσα!! φαντασου τι μαζευεται στην αμμο... εχει πολλα πολλα θετικα ακομα αλλα αυτα θελουν αρθρο να γραφτουν να σου πω την αληθεια και οχι ενα τεραστιο ποστ σαν αυτο οοοολα αυτα που σου λεω σαν θετικα πανε στον κουβα εαν με το δικο σου γουστο-κριτηρια δεν μπορει να εχεις reef χωρις αμμο...και αυτο φιλε μου ειναι καθαρα προσωπικο,δεν μπορω να σε πεισω οτι ειναι ομορφο αυταααααα.......τα λιγα Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 8 Μαρτίου 2013 #9 Share 8 Μαρτίου 2013 (edited) Ο mad23 είναι ο άνθρωπος σου! Αυτός θα σου λύσει τις απορίες περί bare bottom reef tank! Παιδιά με συγχωρείτε……είναι να μην του δώσεις τον λόγο αυτού του ανθρώπου….άμα αρχίσει δεν σταματαει να μιλαει…… Χαχαχαχα…… Έγινε επεξεργασία 8 Μαρτίου 2013 - ebenos Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 8 Μαρτίου 2013 #10 Share 8 Μαρτίου 2013 τουλαχιστον ανελαβες την ευθυνη...χαχαχα!κυριος! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 8 Μαρτίου 2013 #11 Share 8 Μαρτίου 2013 (edited) Έτσι είναι αυτά….χαχαχαχα… Πάντως ρε φιλαράκι με όσα λες νομίζω ότι στο τέλος θα μας πείσεις να βγάλουμε όλοι τους αραγωνιτες από τα ενυδρεία μας…. αυτά τα οποία υποστηρίζεις είναι όλα εύστοχα, υπάρχει βέβαια και ο αντίποδας περι bare bottom αλλά στην παρούσα δεν έχει σημασία…. Έγινε επεξεργασία 8 Μαρτίου 2013 - ebenos Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 8 Μαρτίου 2013 #12 Share 8 Μαρτίου 2013 Και στις δυο περιπτώσεις ξέρουμε και τα καλά και τα κακά. Από εκεί και πέρα η απόφαση είναι δική σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 8 Μαρτίου 2013 #13 Share 8 Μαρτίου 2013 Στα συν δεν ειναι και η βιολογια που εχει ο αραγωνιτης;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
tuscani7 8 Μαρτίου 2013 Author #14 Share 8 Μαρτίου 2013 Σ ευχαριστω mad23 , παρα πολυ για τον πολυτιμο χρονο που μου αφιερωσες μας ή σε οποιον του φανηκε χρησιμο ! ! ! Για καποιον σαν και εμενα που ειμαι νεος σε οτι εχει να κανει με ενυδρεια ηταν ενα απο τα ποιο power κειμενα . Ετσι σαν νεος φανταζομαι πως θα ηταν καλα να ξεκινησω χωρις αραγωνιτη !!! Οντως μονο το look φανταζομουνα οτι θα ηταν το μειων και για τα wrasse . Συνεχιζω το διαβασμα και αμα ειναι ασ συμπληρωσουν και αλλοι εμπειροι ή τελοσ παντων οποιος μπορει ή ακομα και εαν εχει και καποιος αλλος αποριες !!! Ebenos ....ναι σωστα ασ περιμενουμε και τον αντιποδα . Σωστη και η παρατηρηση του disc-postman ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 8 Μαρτίου 2013 #15 Share 8 Μαρτίου 2013 χαρα μου φιλε tuscani,μη λες ευχαριστω..αλιμονο αποψη μου ειναι πως το 80%(μαντεψια) των θαλασσινων δεν μπορει να φανταστει το ενυδρειο του χωρις αμμο η' δεν του αρεσει η εικονα της κοραλλινης στον πατο η' να φαινεται μονο το τζαμι... θεωρω πως εαν καποιος κανει ενα πειραμα σε ενα νανο η σε καποιο αλλο μικρο ενυδρειο του και δεν βαλει αμμο δυσκολα θα κρατηθει να μην τη βγαλει και απο το μεγαλο. ειναι τοσα πολλα τα θετικα που του bare bottom που αξιζει καποια στιγμη να το δοκιμασει καποιος,αλλωστε αμμο μπορουμε να βαλουμε οποιαδηποτε στιγμη. πιο ευκολα θα μπει στην πορεια ενος ενυδρειου παρα θα βγει. disc μου να σου πω την αληθεια τοσο καιρο εχω καταληξει στο συμπερασμα πως το οτι η αμμος βοηθαει στην βιολογια ενος ενυδρειου ειναι ενας μυθος οπως ολοι αυτοι που καταριπτωνται οσο προχωραει και παλιωνει το χομπυ μας. π.χ οπως λεγαμε παλια οτι πρεπει τα κιλα ζωντανου βραχου που θα μπουν στο ενυδρειο εξαρτωνται απο τα συνολικα λιτρα(1 προς 10 εαν δεν κανω λαθος).οτι το σωστο φως ειναι 1w ανα λιτρο,dsb κτλ κτλ ολη η βιολογια ειναι μεσα στο ιδιο το νερο μας και σε ενα βαθμο στο βραχο. για να μη λεω για το δικο μου εαν ηταν ετσι(οτι η βιολογια εξαρταται απο την αμμο)το ενυδρειο που ποσταρε ο στρατος παραπανω δεν θα ειχε επιτυχια και δεν θα "τραβαγε" που λεμε και τοσα αλλα που δουλευουν bare bottom και πραγματικα ειναι πολλα. υπαρχουν και πολλα ενυδρεια που δεν χρησιμοποιουν καθολου αμμο αλλα και καθολου βραχο(ουτε πανω ουτε και στο σαμπ). και ομως πανε βολιδα ο μονος βραχος ειναι οι βασεις των κοραλιων sps και μη απλα το κεφαλαιο αισθητικη και γουστο ειναι τοσο μεγαλο που επισκιαζει-και σωστα- τα τοσα πλεονεκτηματα που εχει η απουσια της αμμου. επισης κατι πολυ σημαντικο το οποιο ξεχασα να αναφερω... σε ενα αρθρο που ειχα διαβασει(δεν θυμαμαι που ομως και δεν μπορω να το βρω) ειχα διαβασει πως τα bare bottom ενυδρεια ειναι μακροβιοτερα σε σχεση με αυτα που εχουν αμμο αφου στην ουσια η αμμος ειναι σαν ενα σφουγγαρι το οποιο γεμιζει και οταν δεν μπορει να απορροφησει κατι αλλο οχι μονο δεν λειτουργει σαν φιλτρο αλλα γυρναει πισω και οσα εχει μαζεψει αφου -ειδικα ο λεπτοκοκος αραγωνιτης- με την παροδο των χρονων διαλυεται-λιωνει φιλε tuscani οπως ειπε και ο στρατος(διας) κανε μια αναζητηση στο google να δεις ολα αυτα τα πανενεμορφα ενυδρεια που υπαρχουν σε ολο το κοσμο και δες τι ταιριαζει με το γουστο σου εσυ θα αποφασισεις,παρε πρωτα μια πιο ολοκληρωμενη εικονα πως δειχνουν τα ενυδρεια χωρις αμμο και μετα πρατεις. οσοι παντως δοκιμασαν bare bottom δεν γυρισαν στην αμμο και αν γυρισαν τα περισσοτερα σχολια τους στη συνεχεια ηταν "ηταν τοσο ευκολη η ζωη πριν","αυριο τη βγαζω" κτλ και αρκετοι την ξαναεβγαλαν αντικειμενικα ομως ενα ενυδρειο με αμμο φαινεται πολυ πιο φυσικο Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 8 Μαρτίου 2013 #16 Share 8 Μαρτίου 2013 Όσα έγραψε ο Μιχάλης ειναι απολύτως σωστά απλά εγώ θα αναφερθώ στην αχίλλειος πτέρνα του bare bottom και αυτο ειναι η αρκετα μεγαλη απώλεια φωτός μιας και χάνετε ενα σημαντικό κομμάτι και αναφέρομαι σε αυτό της ανάκλασης που προσφέρει ο αραγωνιτης στο ενυδρείο.Θελει μεγάλη προσοχή στο στήσιμο ενα bare bottom ενυδρείο όπως και στο στήσιμο των κοραλλιών για να μην υπάρξουν κλάματα στο μέλλον.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 8 Μαρτίου 2013 #17 Share 8 Μαρτίου 2013 (edited) Όσα έγραψε ο Μιχάλης ειναι απολύτως σωστά απλά εγώ θα αναφερθώ στην αχίλλειος πτέρνα του bare bottom και αυτο ειναι η αρκετα μεγαλη απώλεια φωτός μιας και χάνετε ενα σημαντικό κομμάτι και αναφέρομαι σε αυτό της ανάκλασης που προσφέρει ο αραγωνιτης στο ενυδρείο.Θελει μεγάλη προσοχή στο στήσιμο ενα bare bottom ενυδρείο όπως και στο στήσιμο των κοραλλιών για να μην υπάρξουν κλάματα στο μέλλον.... Γινε επεξηγηματικος.Ετσι οπως τα ειπες τον προβληματισες περισσοτερο τον ανθρωπο. Σε αυτα που εχουν μαυρο αραγωνιτη,πως αντιμετωπιζεται το θεμα της ανακλασης του φωτος; Έγινε επεξεργασία 8 Μαρτίου 2013 - Δίας Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 8 Μαρτίου 2013 #18 Share 8 Μαρτίου 2013 Γινε επεξηγηματικος.Ετσι οπως τα ειπες τον προβληματισες περισσοτερο τον ανθρωπο. Σε αυτα που εχουν μαυρο αραγωνιτη,πως αντιμετωπιζεται το θεμα της ανακλασης του φωτος; Τα λευκά υποστρώματα η έστω τα παραπλήσια σε αυτά εχουν την ιδιότητα να αντανακλούν ενα μεγάλο μέρος του φωτός που κατεβαίνει επιστρέφοντας το απο τον βυθό παλι πίσω και με αυτόν τον τρόπο φωτίζονται περισσότερο μέρη των κοραλλιών και ειδικότερα των σκληρών κοραλλιών απο κάτω.Οσο το κοράλλι μεγαλώνει σε όγκο τόσο περισσότερο ωφελείτε απο αυτήν την μικρή λεπτομέρεια της ανάκλασης του φωτός. Το γυαλι αν ειναι καθαρο προσφερει κατι αλλα σημαντικότερα μειωμένο απο αυτο του ανοιχτού υποστρώματος.Το γυαλί που εχει καλυφτεί απο κοραλλινη προσφέρει μια τρυπά στο νερό.Τα σκούρα υποστρώματα αντανακλούν πολύ-πολυ λιγότερο από τα ανοιχτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 8 Μαρτίου 2013 #19 Share 8 Μαρτίου 2013 Όσα έγραψε ο Μιχάλης ειναι απολύτως σωστά απλά εγώ θα αναφερθώ στην αχίλλειος πτέρνα του bare bottom και αυτο ειναι η αρκετα μεγαλη απώλεια φωτός μιας και χάνετε ενα σημαντικό κομμάτι και αναφέρομαι σε αυτό της ανάκλασης που προσφέρει ο αραγωνιτης στο ενυδρείο.Θελει μεγάλη προσοχή στο στήσιμο ενα bare bottom ενυδρείο όπως και στο στήσιμο των κοραλλιών για να μην υπάρξουν κλάματα στο μέλλον.... Τι ακριβως εχει σημασια στο στησιμο ενος τετοιου στυλ ενυδρειου; Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 9 Μαρτίου 2013 #20 Share 9 Μαρτίου 2013 θαναση μου εχεις δικιο σε αυτο που λες! και το εχουμε συζητησει και απο κοντα πολλες φορες! καλα εκανες και μου το συμπληρωσες και ευχαριστω! εχουν κανει μετρησεις στα par πολλοι παντως με τη χρηση και χωρις την χρηση της αμμου και οι διαφορες δεν ηταν μεγαλες,αλλα οπως ειπες εστω και μικρες να ειναι ισως να παιζουν ρολο. παντως ενα απο τα καλυτερα bare bottom ενυδρεια και μαλιστα 4 χρονια πριν ειναι το παρακατω http://www.reefkeeping.com/issues/2009-02/totm/index.php ξερω ειναι βαρετα τα λινκ αλλα πραγματικα το ενυδρειο τα σπαει και μαλιστα με ακρο θηρια ολοκληρα δινει και λιγες συμβουλες που αφορουν σε ενα bare bottom ενυδρειο εχω και εγω να συμπληρωσω καποια πραγματα αλλα καλυτερα να τα διαβασουμε απο εναν χομπυστα με τετοιο ενυδρειο Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 9 Μαρτίου 2013 #21 Share 9 Μαρτίου 2013 και ακομα ενα πολυ καλο bare bottom Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 9 Μαρτίου 2013 #22 Share 9 Μαρτίου 2013 το εχει δειξει ειδη ο mad 23 εγω θα το εφτιαχνα ετσι με αυτον τον αραγωνιτη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 9 Μαρτίου 2013 #23 Share 9 Μαρτίου 2013 Μιχαλη μου,ανεφερε τα αυτα που λες,γιατι οσο καλος χομπιστας και να ειναι τα γραφει στα αγγλικα.κι εγω αγγλικα δεν γνωριζω Link to comment Share on other sites More sharing options...
tuscani7 11 Μαρτίου 2013 Author #24 Share 11 Μαρτίου 2013 Λοιπον νωμιζω πως κατι βγηκε απο αυτη την κουβεντα ..... εγω πιστευω πως για καινουργιους χομπιστες σαν και εμενα ,ειναι καλυτερα χωρις αραγωνιτη μιας και οταν αποκτησουν εμπειρια μπορει και να τον βαλουν ποιο μετα!!! .......(μαλλον....) οσο για την ακτινα του φωτως απο τα led ή απο οποια αλλη πηγη νομιζω κατι θα υπαρχει ωστε να μπει κατο απο το ενυδρειο και φυσικα απο την εξω πλευρα ωστε το φως να επιστρεφει εαν καταλαβα καλα απο αυτο που ειπε ο TAN..... Θα μπορουσε να βαφτει ασπρο απο κατω πλευρα (εξωτερικα παντα) ή να μπει καποιο ειδος λαμαρινας (κατι σαν τους ανακλαστηρες ) λεω εγω τωρα ετσι στα γρηγορα ...... Εσεισ τι λετε ? Παντως χαιρωμαι που οντως κατι βγηκε και απο αυτη την συζητηση !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 11 Μαρτίου 2013 #25 Share 11 Μαρτίου 2013 Το θεμα παληκαρακι μου ειναι καθαρα αισθητικο οπως ειπε ο Μιχαλης.Πριν στησεις το ενυδρειο,βαλε μεσα το βραχο και στησε προχειρα. Αν οπτικα σε καλυπτει,βουρ να τελειωνεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος