Jump to content

Αρχή Από Το Μηδέν

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Έχω ένα ενυδρείο 100 λίτρα, ένα φίλτρο εσωτερικό EHEIM, αεραντλία, θερμόμετρο και έναν θερμοστάτη, όλα είχαν αγοραστεί πακέτο πριν μερικά χρόνια όταν το ενυδρείο το πρόσεχαν οι γονείς μου αλλά τώρα λέω να το αναλάβω εγώ προσωπικά. Η εμπειρία μου στο θέμα είναι μηδαμινή για αυτό θέλω την βοήθειά σας στο ξεκίνημα... πως πρέπει να ξεκινήσω, πόσο πρέπει να δουλέψει χωρίς ψαράκια μέσα, τι φάρμακα πρέπει να βάλω στο νερό πριν να είναι έτοιμο το ενυδρείο κλπ κλπ. Σας ρωτάω γιατί το τοπικό petshop είναι λίγο άσχετο με το θέμα γιατί έχει κατά 80% χρυσόψαρα μέσα και γενικά η ποικιλία είναι μικρή στα ενυδρεία εδώ. Ξέρω ότι αυτά που ρωτάω είναι πολύ γενικά αλλά θέλω κάποιος να με βοηθήσει με απλά και κατανοητά βήματα, διάβασα κάποια άρθρα για το πως ξεκινάμε αλλά δεν έβγαλα και πολύ άκρη με την αμμωνία, το CO2 και το πως αυτά (?) εξουδετερώνονται.

Καλώς σας βρήκα στο φόρουμ! Ελπίζω να περάσουμε δημιουργικές ώρες όλοι μαζί.

Ευχαριστώ,

Δημήτρης

Καλησπέρα Δημήτρη και καλώς ήρθες!

Σας νέος στο χόμπι το μόνο που μπορώ να σου πω είναι να έχεις υπομονή και όρεξη! Σίγουρα θα βρεις πολύ βοήθεια εδώ που μετά θα κάνεις σεμινάρια στο pet shop της περιοχής σου!

Για αρχή διάβασε τα παρακάτω άρθρα και προσπάθησε να κατανοήσεις τον κύκλο αζώτου που είναι το βασικότερο για κάθε ενυδρείο και πως πρέπει να το στρώσεις!

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=79915

Από εκεί και πέρα αυτά που θα χρειαστείς είναι τα βακτήρια, το υλικό που θα βάλεις στο φίλτρο για να αναπτυχθούν τα βακτήρια (τα βακτήρια μετατρέπουν την τοξική αμμωνία σε άκακα νιτρικά), όπως το Siporax και αντιχλώριο για να διασπάς το χλώριο που ενδεχομένως έχει το νερό της περιοχής σου.

Ακολούθησε επακριβώς τα βήματα που θα σου πουν οι παλαιότεροι και να είσαι σίγουρος πως θα το απολαύσεις! :bigemo_harabe_net-64:

Καλώς ήρθες συντοπίτη. :)

Δώσε προσοχή σε αυτά που σου είπε ο Φίλιππος και ότι απορία έχεις ρωτάς.

Απο ποια περιοχή είσαι?

Γειά σου Δημήτρη και καλώς ήρθες.:)

1ον: Αγόρασε απαραιτήτως υγρα τεστ για να μετρας το νερο του ενυδρειου σου κατα τη διαρκεια του στρωσίματος ώστε να εισαι σίγουρος για το πότε θα βάλεις μέσα τα ψάρια που θα επιλέξεις.

2ον: Αγόρασε ενα μπουκαλάκι βακτηρια τα οποία είναι απαραίτητα για το στρώσιμο.

3ον: Ενα μπουκαλάκι αντιχλώριο, επίσης απαραίτητο.

4ον: Να διαβάσεις προσεκτικά εδώ στο φόρουμ για το ποιά ψάρια είναι κατάλληλα για τα λίτρα σου και για τις συνθηκες του νερού σου πρίν σου δώσει ο πετσοπάς οτι του κατέβει για να σου πάρει τα χρήματα και μετά θα ψάχνεις που να τα δώσεις.....ΠΡΟΣΕΞΕ είναι πολύ σημαντικό αυτό για το ενυδρείο σου. Προτίμησε ευκολα ψάρια για αρχη για να τα χαρείς κιόλας:)

5ον: ΥΠΟΜΟΝΗ

6ον: Διασκεδασε το και μην αγχώνεσαι.

Καλώς ήρθες και πάλι.-

Γειά σου Δημήτρη και καλώς ήρθες. :)

1ον: Αγόρασε απαραιτήτως υγρα τεστ για να μετρας το νερο του ενυδρειου σου κατα τη διαρκεια του στρωσίματος ώστε να εισαι σίγουρος για το πότε θα βάλεις μέσα τα ψάρια που θα επιλέξεις.

2ον: Αγόρασε ενα μπουκαλάκι βακτηρια τα οποία είναι απαραίτητα για το στρώσιμο.

3ον: Ενα μπουκαλάκι αντιχλώριο, επίσης απαραίτητο.

4ον: Να διαβάσεις προσεκτικά εδώ στο φόρουμ για το ποιά ψάρια είναι κατάλληλα για τα λίτρα σου και για τις συνθηκες του νερού σου πρίν σου δώσει ο πετσοπάς οτι του κατέβει για να σου πάρει τα χρήματα και μετά θα ψάχνεις που να τα δώσεις.....ΠΡΟΣΕΞΕ είναι πολύ σημαντικό αυτό για το ενυδρείο σου. Προτίμησε ευκολα ψάρια για αρχη για να τα χαρείς κιόλας :)

5ον: ΥΠΟΜΟΝΗ

6ον: Διασκεδασε το και μην αγχώνεσαι.

Καλώς ήρθες και πάλι.-

+1.000

...κι επίσης να προσθέσω ότι σε καμία περίπτωση μην ακούσεις τον πετσοπά και αγοράσεις ένα ψάρι που λέγεται κανονικά Πλέκο αλλά οι κύριοι για λόγους αισχροκέρδιας το έχουν βαπτίσει "γλείφτη" και το πουλάνε ως καθαριστή του ενυδρείου, πράγμα το οποίο δεν υφίσταται (η καλύτερη καθαριότητα είναι να διατηρούμε τις εβδομαδιαίες σωστες συντηρήσεις του ενυδρείου μας όπως αλλαγές νερού και χρήση σκούπας βυθού) και επιπλέον τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πλήρως ακατάλληλα για οικιακό ενυδρείο και είναι και αρκετά ρυπογόνα (εκτός αν διαθέσεις ενυδρείο πάνω από 300 λίτρα και έχεις πολύ καλή φίλτρανση στηριζόμενη σε πάνω από 2 φίλτρα)

Έγινε επεξεργασία - nospanos

Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας! Τα υγρά τεστ τι ακριβώς είναι και πως τα χρησιμοποιώ; πόσες μέρες θα χρειαστεί να δουλέψει το ενυδρείο πριν βάλω ψάρια μέσα; βλέποντας και κάνοντας με τα τεστ είναι; Βάζω μετά κατευθείαν τα ψαράκια ή πρέπει να περάσω μερικές μέρες με χρυσόψαρα όπως μου είπαν εδώ στο πετσοπ;

Ευχαριστώ!

Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας! Τα υγρά τεστ τι ακριβώς είναι και πως τα χρησιμοποιώ; πόσες μέρες θα χρειαστεί να δουλέψει το ενυδρείο πριν βάλω ψάρια μέσα; βλέποντας και κάνοντας με τα τεστ είναι; Βάζω μετά κατευθείαν τα ψαράκια ή πρέπει να περάσω μερικές μέρες με χρυσόψαρα όπως μου είπαν εδώ στο πετσοπ;

Ευχαριστώ!

Δημήτρη καλώς ήρθες στο χόμπι. Τα παιδιά πιο πάνω τα είπαν όλα και με το παραπάνω. :)

Τα υγρά τεστ που χρειάζεσαι είναι για την αμμωνία NH3/NH4 , τα νιτρώδη NO2 και για τα νιτρικά NO3.

Κάθε τεστ έχει οδηγίες για το πως θα τα χρησιμοποιήσεις. Κάνε έναν κόπο και ρίξε μια ματιά στον κύκλο του αζώτου για να καταλάβεις τη χρησιμότητα των τεστ.

Αν προχωρήσεις σε στρώσιμο με έτοιμα βακτήρια από το εμπόριο, πρέπει να ακολουθήσεις επίσης τις οδηγίες και να βάλεις ψαράκι μέσα σε 24 ώρες και να είσαι φειδωλός με το τάισμα.

Επίσης πρέπει να καταλήξεις στα ψαράκια που θα βάλεις και θα μείνεις και όχι πρώτα σε χρυσόψαρα και στη συνέχεια κάτι άλλο.

Καλώς ήρθες και από μένα!

Με εχουν προλαβει οι προηγούμενοι ;-)

Ότι χρειαστείς μην διστάσεις να ρωτήσεις για αυτό είμαστε άλλωστε εδώ!

Υπομονή και σου εύχομαι να απολαύσεις αυτό το ευχαρηστω ταξίδι!

Ευχαριστώ!

Και μετα τι θα το κανεις το χρυσοψαρο; το χρυσοψαρο οντως ειναι ενα ψαρι που σηκωνει αμμωνια αλλα θα πρεπει να το αφησεις καιρο εκει μεσα για να στρωσει το ενυδρειο. εκτος αυτου γιατι να ταλαιπωρησεις ενα ψαρακι ενω μπορεις να το κανεις με τους πιο πανω τροπους;

Οσο το αφηνεις το νερο να δουλευει τοσο το καλυτερο.

Έγινε επεξεργασία - Sturm

Τα χρυσόψαρα δεν είναι μέθοδος στρωσίματος ενυδρείου….είναι κατοικίδια και έχουν ψυχή…….

Τα χρυσόψαρα δεν είναι μέθοδος στρωσίματος ενυδρείου….είναι κατοικίδια και έχουν ψυχή…….

+ 1000

Αυτο ακριβως!

+ 100 :bigemo_harabe_net-64:

Δημήτρη διάβασε προσεκτικά το παρακάτω άρθρο και μην λαμβάνεις υπόψη σου τις συμβουλές του πετσοπά που προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα χρυσόψαρα του

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=79787&st=0

εδώ θα δεις πως γίνεται το σωστό στρώσιμο με διάφορες μεθόδους και θα δεις πως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν και ψάρια για στρώσιμο απευθύνονται σε πολύ έμπειρους χομπίστες

Καλησπέρα σας!

Έκανα κάποιες αναγνώσεις και μπορώ να πω πως την βασική ιδέα σιγά σιγά την έχω πιάσει, θα κάνω το στρώσιμο με τα σκευάσματα μιας και μου μοιάζει πιο εύκολος και πιο γρήγορος τρόπος από όλους. Τι ακριβώς θα χρειαστεί να αγοράσω; να ρωτήσω το πετσοπ ή θα μου δώσουν ένα σωρό άχρηστα πράγματα;

Αν θα πας για σκευάσματα, πρέπει να πάρεις κάποιο προϊόν με έτοιμα βακτήρια. Ένα γνωστό είναι το bionitrivec της sera.

Να σου προτείνω όμως και τη λύση που λέγεται μπόλι. Από τη στιγμή που είσαι Πέλλα, έχεις τουλάχιστον δύο παιδιά που μπορούν να σου δώσουν! :)

Σκέψου το.

Από σκευάσματα σου προτείνω το Sera Bio Nitrivec. Θα προσθέσεις ένα καπάκι ανά 25lt νερό και μέσα σε 24 ώρες θα μπορέσεις να προσθέσεις το πρώτο ψάρι. Πάρε όμως και βιολογικό υλικό για το φίλτρο για να γίνει πιο εύκολη η ανάπτυξη των βακτηριδίων. Σου προτείνω το Sera Siporax.

Αν θα πας για σκευάσματα, πρέπει να πάρεις κάποιο προϊόν με έτοιμα βακτήρια. Ένα γνωστό είναι το bionitrivec της sera.

Να σου προτείνω όμως και τη λύση που λέγεται μπόλι. Από τη στιγμή που είσαι Πέλλα, έχεις τουλάχιστον δύο παιδιά που μπορούν να σου δώσουν! :)

Σκέψου το.

+1000!!! εμένα κυριολεκτικά με έσωσαν με το μπόλιασμα!!!

επισης θα παρεις και τα υγρα τεστ απο την αρχη διοτι θα χρειαστεις να μετρας καθε μερα μεχρι να στρωθει το ενυδρειο σου!

Καλησπέρα σε όλους!

Αργώ λίγο τις απαντήσεις αυτές τις μέρες λόγο μερικών υποχρεώσεων... Έχουμε και λέμε, πήγα στο πετσοπ και πήρα το Sera Bio Nitrivec θα ξεκινήσει το ενυδρείο στις 16/3 γιατί μέχρι τότε θα χρειαστεί να είμαι εκτός Ελλάδας και δεν θέλω να τα αφήσω χωρίς επιτήρηση την πρώτη βδομάδα τους :P Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Τα λέμε και πάλι τότε :)

Έγινε επεξεργασία - dimitris4463

Ωραία φίλε μου! Για μπόλι αν και κάτοχος θαλασσινού πλέον, να είσαι σίγουρος οτι κάτι θα βρούμε! H Σκύδρα αριθμεί αρκετά άτομα που ασχολούνται με ενυδρεία! ;)

Έγινε επεξεργασία - adlib

Επίσης όταν επιστρέψεις πριν ξεκινήσεις καλό θα ήταν να τα ξανά πούμε! ;)

• 2 weeks later...

Γειά χαρά! Επέστρεψα από την υπέροχη Ρώμη και ως έκπληξη είδα το ενυδρείο στημένο με ψάρια! :o Ο αδερφός μου το έτοιμασε για να μου κάνει έκπληξη και να πω την αλήθεια ξαφνιάστηκα πολύ!

Έχει μέσα 2 ξίφοι, 2 χρυσόψαρα και 2 γύφτισες (όπως τα είπαν στο petshop) οι μετρήσεις του νερού είναι:

ph: 7.2

KH: 10d

NO2: 12-14d

NO3: 10-25

(μετρήσεις από το petshop)

Θα χρειαστεί να πειράξω κάτι ή να πω τα ευχαριστώ στον αδερφό; :P

Ευχαριστώ,

Δημήτρης

Γειά χαρά! Επέστρεψα από την υπέροχη Ρώμη και ως έκπληξη είδα το ενυδρείο στημένο με ψάρια! :o Ο αδερφός μου το έτοιμασε για να μου κάνει έκπληξη και να πω την αλήθεια ξαφνιάστηκα πολύ!

Έχει μέσα 2 ξίφοι, 2 χρυσόψαρα και 2 γύφτισες (όπως τα είπαν στο petshop) οι μετρήσεις του νερού είναι:

ph: 7.2

KH: 10d

NO2: 12-14d

NO3: 10-25

(μετρήσεις από το petshop)

Θα χρειαστεί να πειράξω κάτι ή να πω τα ευχαριστώ στον αδερφό; :P

Ευχαριστώ,

Δημήτρης

Θα πρεπει να χωρισεις τους ξιφοφορους απο τα χρυσοψαρα.Οι γυφτισες τι ειναι δεν ξερω.

Φιλε μου αυτα τα ψαρια λεγονται γκαπυ και οχι γυφτισες...

Τα χρυσοψαρα θελουν αλλες συνθικσ νερου απο τα αλλα ψαρια σου και πιο κρυο νερο.

Να αφορασεις δικα σου τεστ για μετρησεις.

Απο αυτες που γραφεις λειπουν αμμωνιας και το ΝΟ2 αν ειναι σωστο τοτε εχεις αστρωτο φιλτρο και τα ψαρια σου κινδυνευουν..

Να πεις του αδερφου σου οτι ειναι καλητερα να σου κανει αλλα δωρα και οχι ψαρια...

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...