romario 20 Φεβρουαρίου 2013 #1 Share 20 Φεβρουαρίου 2013 επειδη δεν εχω καταλαβει τι ακριβως κανει το co2. Μπορει καποιος να με βοηθησει τι φυτα μπορω να βαλω χωρις αυτο? και αν γινεται? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δον Κι-Φώτης 20 Φεβρουαρίου 2013 #2 Share 20 Φεβρουαρίου 2013 Κοίτα. Το Co2 ή αλλιώς διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτο που λαμβάνουν τα φυτα και σε συνεργασία με το φως παράγουν οξυγόνο. εν ολιγοις φωτοσυνθετουν. χωρις Co2 τα φυτά χάνουν ένα σημαντικό μέρος της "τροφής" τους. Παρόλαυτα τα φυτά τη νύχτα (όταν είναι κλειστό το φως στην περιπτωση του ενυδρείου) παράγουν Co2 το οποίο όμως δεν παραμένει για πάντα μέσα στο ενυδρείο. αυτό σημαίνει οτι όταν ανοιγουν τα φώτα (μέρα), τα φυτά δεν έχουν αρκετή ποσότητα Co2 για να φωτοσυνθέσουν σωστα με αποτέλεσμα την αργή αναπτυξη τους ή ακόμα και τον θάνατό τους. Με την παροχή Co2 με τεχνητό τρόπο (μπουκάλα ή DIY) και την σωστή διάχυσή του στο ενυδρείο δίνεις αυτό που χρειάζονται τα φυτά σου για να αναπτυχθούν σωστά. Πέραν αυτού όμως είμαι κι εγώ ένα από τους μποστανάδες (φυτεμένο ενυδρείο) που δεν είχαν ποτέ παροχή Co2 (Τώρα φτιάχνω βασικά) και έχω δει φυτά στο ενυδρείο μου να γίνονται θηρία που να μην μπορώ να ελεγξω αλλά έχω δει και φυτά που να πεθαίνουν πολύ γρήγορα μετά την εισαγωγή. Αυτά είναι η γενική θεωρία του Co2. Για τα φυτά που μπορείς να βάλεις χωρίς χρήση Co2 θα αφήσω καποιον από τους πιο έμπειρους της ομάδας να στα πει αναλυτικά για να μην σου λέω γενικούρες όπως: μπορείς να βάλεις Anubias, Valissineria, Egeria Densa και άλλα σκληρά φυτά. Το λογικό είναι πάντως να βάλεις φυτά που δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις....Αυτά από μένα...ελπίζω να κατανόησες τι παίζει με το Co2 Υποσημείωση: εκτός του Co2 πολύ βασικός παράγοντας είναι το λίπασμα (υγρο και υποστρώματος) και ο φωτισμός! αλλα τα φυτά με πολύ χαμηλες απαιτησεις αντέχουν (τουλαχιστον σε μένα) Link to comment Share on other sites More sharing options...
konstantinkonstantinou 20 Φεβρουαρίου 2013 #3 Share 20 Φεβρουαρίου 2013 Από τη μικρή μου εμπειρία στο χώρο του φυτεμένου και από αυτά που εχω δει στο ενυδρείο μου, μπορώ να σου πω οτι φυτά όπως : anubias, vallisneria, microsorum αλλα και Hygrophila corymbosa αναπτύσονται μια χαρα χωρίς CO2 . Βέβαια έχω υπόστρωμα και ρίχνω υγρο λίπασμα μια φορά την εβδομάδα. Ελπίζω να βοήθησα Link to comment Share on other sites More sharing options...
nospanos 21 Φεβρουαρίου 2013 #4 Share 21 Φεβρουαρίου 2013 (edited) Το CO2 είναι το βασικό συστατικό για τη σωστή διατήρηση και ανάπτυξη όλων των κατηγοριών φυτών (εύκολα - μέτρια - δύσκολα), και τους δίνει το πλεονέκτημα να απορροφούν και να αφομοιώνουν καλύτερα, γρηγορότερα και με ποιό σωστό/ωφέλιμο τρόπο τα θρεπτικά στοιχεία της στήλης του νερού και τον παρεχόμενο φωτισμό, προλαμβάνοντας τις άλγες και πέρνοντας αυτά το πάνω χέρι! Έγινε επεξεργασία 21 Φεβρουαρίου 2013 - nospanos Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 21 Φεβρουαρίου 2013 #5 Share 21 Φεβρουαρίου 2013 Με καλυψαν οι παραπανω,τωρα γα φυτα θελουμε πληροφοροιες του ενυδρειου σου για να σου προτεινουμε οπως: Φωτισμος.υποστρωμα(αν εχεις),λιτρα,λιπασματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος