Jump to content

Παρακαλω Την Γνωμη Σας Για Υλικα Μεσα Στο Φιλτρο

stayroslcd

Recommended Posts

καλησπέρα παιδια

έχω εδω και 1 1/2 χρόνο ενα ενυδρείο 350 λίτρα με δίσκους και έχω 2 φίλτρα ενα εσωτερικό sumb με έναν κυκλοφοριτη της eheim 1002 με κυκλοφορία:1000 λίτρα/ώρα και ένα εξωτερικό Boyu EF-35 κυκλοφορία: 950 λίτρα/ώρα και αποφάσισα να αλλάξω το εξωτερικό φίλτρο μου γιατί δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος .Μέτα απο ψάξιμο ημερών διάλεξα να πάρω της Eheim professionell 3 2080 με κυκλοφορία νερού: 1700 λίτρα/ώρα. πιστεύω να με φτάνει ,

Τωρα για τα υλικα που θα έχει μέσα σας θέλω ,διάλεξα να πάρω ολα τα υλικά που είχα μέσα στο εσωτερικό sumb δηλαδή

4 λιτρα Sera Siporax , 1 λίτρο Substrat Pro και να τα βάλω στο εξωτερικό και στο sumb να βάλω μόνο σφουγγάρια .

Ακόμα για το εξωτερικό αγόρασα

1 κιλο SYMBIONT : FILTER PELLETS που ειναι για βιολογία 3000 λίτρων

1 λιτρο Zeolite απο την MICROBE-LIFT

1 λιτρο Fauna Marin Ultra-Carb L ενεργό άνθρακα θα βαζω 150 γραμ καθε 30 μερες

θέλω να μάθω την γνώμη σας και της παρατηρήσεις σας η ακόμα εαν έχω ξεχαση κάτι να βάλω μέσα

Καλησπερα και απο μενα!

νομιζω πως καλο θα ηταν να αφησεις λιγο βιολογικο και στο εσωτερικο σε περιπτωση που συμβει κατι στο εξωτερικο να μπορει να κρατησει λιγο βιολογια!

τον ανθρακα γιατι τον εχεις μεσα?χρειαζετε καπου?

τα υπολοιπα μου ακουγοντε οκ!

εχω βαλει μεσα ενα καινουργιο ξυλο και βγαζει αρκετο χρωμα για να μαζευει την κιτρινίλα αλλα θα το βαζω μια μια 30 μερες θα το εχω και 30 δεν θα βαζω

Τα μαμισια υλικα που εχει το 2080 και η τοποθετηση που τους κανει η eheim ειναι η πιο καταλληλη αφου εχει μελετηθει πολυ καλα.

Πανω σε αυτη θα πρεπει να σκεφτεις να ειναι βασισμενη και η παραλλαγη που θελεις να κανεις.

Ενα σημαντικο ειναι οτι δεν θα εβαζα καθολου ζεολιθο σε βιολογικο φιλτρο.

- Ο ζεολιθος δεσμευει αυτο που θελει η βιολογια για να ζησει. Την αμμωνια.

Δρα επισης ιοντανταλλακτικα και απελευθερωνει νατριο κατι που μπορει να μην ειναι επιθυμητο για δισκαδικο.

Θα τον φυλαξεις να τον χρησιμοποιησεις σε στιγμη αναγκης, και φυσικα θα διαβασεις πολυ καλα τον τροπο χρησης του και συντηρησης ή αντικαταστασης,

- Ανθρακα θα βαλεις στο σαμπ για να μην αναγκαζεσαι να ανοιγεις συχνα το 2080.

- Δεν θα μπερδευα καποια υλικα στο ιδιο καλαθι. Πχ αν βαλεις siporax μαζι με substrat, θα παει το substrat και θα μπει στην τρυπα του siporax και θα χαθει το πλεονεκτημα της φιλτρανσης που προσφερει το siporax και ειναι βασισμενο στο σχημα του.

Μπορεις να βαλεις μαζι, symbiont και substrat, και να συμπληρωσεις με ενα σουπερ και οικονομικο βιολογικο υλικο παρομοιου σχηματος, την ελαφροπετρα* 6-12mm διαμετρου, με 2 ευρω τα 12 λιτρα απο πρακτικερ ή 20 λιτρα με 3.30 ευρω (για να χρησιμοποιησεις κι αλλου). http://www.praktiker.gr/p/elafropetra-6-12mm-12lt-7290

- Επισης υπαρχει ενα θεμα προς σκεψη και δοκιμη, Στο 2080 υπαρχει στο κατω καλαθι (πρωτο συμφωνα με τη ροη του νερου οπως ερχεται απο το πλαι του καδου μετα το προφιλτρο στο καπακι), ενα λειας επιφανειας κεραμικο μακαρονι για μηχανικη φιλτρανση. Η λεια επιφανεια βολευει για να μη στουμπωνει απο το πιο χοντρο σκουπιδι. Για αυτο δεν βαζουν πορωδες μακαρονι (οπως το σιποραξ) στην αρχη του φιλτραρισματος.

Αν βαλεις λοιπον εκει το σιποραξ θα δεις οι ποροι του να βρωμιζουν ευκολα και τελικα να μη μπορουν να φιλοξενησουν βιολογια (θα βγει αχρηστο δλδ για βιολογικο υλικο) και παραλληλα να μη διασπα σωστα και ευκολα το χοντρο σκουπιδι που ερχεται. Φυσικα αν δεν μπορεις να βαλεις το ehfimech λειο μηχανικο μακαρονι που δινει η eheim,δοκιμασε να βαλεις σφουγγαρι στο πρωτο καλαθι. Μπορεις να φτιαξεις με ψαλιδι κοβωντας απο χοντροτρυπο χυμα coarse pad. http://www.petcumulus.com/index.asp?page=product&pid=2430

Εγω στο δικο μου εβαλα μαζι ehfimech και siporax και τα παρατηρησα αυτα που γραφω.

Το μακαρονι σαν σχημα (σε σχεση με το σφουγγαρι) βολευει περισσοτερο γιατι σπαει το νερο σε ολο το πλατος του καδου και δεν δημιουργειται ευκολα το φαινομενο channeling (γιαυτο σου λεω ειναι μελετημενα πολυ καλα τα υλικα απο την eheim).

Ετσι μπορεις να εχεις στο 2080,

Κατω καλαθι: κατα σειρα προτιμησης, (αν παρεις) μηχανικο μακαρονι ehfimech, ή σφουγγαρι ή σιποραξ.

Μεσαιο καλαθι : substrat, symbiont, ελαφροπετρα
Πανω καλαθι : substrat, symbiont, ελαφροπετρα

Με το φιλτρο δινονται δυο ασπρα fine pads και ενα μπλε προφιλτρο (καλο ειναι να παρεις 1-2 ακομα ανταλλακτικα σετ να εχεις)

Το fine pad μπαινει πανω απο το τριτο καλαθι ως τελευταιο υλικο, και το μπλε προφιλτρο πανω πανω στο καλαθι του προφιλτρο ως πρωτο υλικο.

Στο σαμπ θα ελεγα να βαλεις απο το χυμα σφουγγαρι blue coarse και ελαφροπετρα (με ενα κομματι σφουγγαρι απο πανω για να μην επειπλεουν καποια κομματια)

* Tην αφηνουμε 24 ώρες να μουλιάσει καλά. Μετά πολύ καλό και επισταμένο πλύσιμο (με τρίψιμο των κόκκων) πολλές
φορές. Αφαίρουμε όσους περισσότερους κόκκους μπορουμε, που περιέχουν
μαύρους υελώδεις κρυστάλλους. Οτιδήποτε είναι λευκό το χρησιμοποιούμε, αφαιρούμε μόνο τις μαύρες και τις γκρίζες. (πιανουν τσαμπα χωρο στο φιλτρο)

Καλη συνεχεια

Έγινε επεξεργασία - delta66

Καταρχήν έχεις διαλέξει ένα απο τα καλύτερα φίλτρα της αγοράς οπότε θα σε συμβούλευα επειδή η eheim δεν ειναι καμία τυχαία εταιρεία να ακολουθήσεις την διάταξη των υλικών που δίνει η εταιρεία

Και επειδή το φιλτρο έχει χωρητικότητα σε υλικο περίπου τα 12 λίτρα για να μην ξοδευεσαι σε ακριβά υλικα βάλε όσο σου λείψει σε ελαφρό πέτρα που ειναι και καλή σαν βιολογικο και φθηνή

Και γω θα σου πρότεινα

- να κρατήσεις βιολογία και στα δύο φίλτρα (sump και eheim), και

- να μην ξοδευτείς χωρίς λόγο : τα υλικά της eheim είναι μελετημένα και σαν συμπλήρωμα η ελεφρόπετρα είναι πολύ καλή λύση ή αν θέλεις κάτι περισσότερο μπορείς να χρησιμοποιήσεις χύμα siporax.

αποφάσισα να βάλω SYMBIONT : FILTER PELLETS για το λόγο οτι κάνει βιολογία 3000 λίτρων και απο έχω δεις σε ξενα forum αυτο το προϊόν ειναι αρκετο καλο και κανει καλη δουλεια και καλη τιμη 30 ευρω ενος κιλου σε σχεση με siporax μαζι με substrat 12κιλα 85ευρω δινω λιγα στοιχεια για το

SYMBIONT : FILTER PELLETS : Βιολογικό υλικό κατάλληλο για όλους τους τύπους των φίλτρων. Το συγκεκριμένο βιολογικό προσφέρει εκατομμύρια πόρους αερόβιων αλλά και αναερόβιων βακτηριδίων τα οποία εξουδετερώνουν την αμμωνία, τα νιτρικά και τα νιτρώδη στα ενυδρεία. Διακρίνεται για το μέγεθος του αφού δεν καταναλώνει μεγαλο χώρο μέσα στο φίλτρο. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας πορώδες γυαλί.

Δοσολογία: Τα 300 grείναι κατάλληλα για 900 λίτρα σε γλυκό νερό και για 450 λίτρα θαλασσινό νερό. Τα 1000 grείναι κατάλληλα για 3000 λίτρα σε γλυκό νερό και για 1500 λίτρα θαλασσινό νερό.

στην πράξη θα δείξει οσο για το ζεολιθο η γνωμες ειναι 50 -50 εχω δει ενυδρεια με δισκους με ζεολιθο και πετ σοπ και εχω ακουσει απο αλλους φιλους δισκαδες οτι δεν βαζουν μεσα για κανεναν λογο τι να πω

Διαβασε και μαθε πως λειττουργει η φιλτρανση με ζεολιθο και βγαλε τα συμπερασματα σου.

Μη αφηνεσαι στις αποψεις του καθενος.

Οι ορολογιες τυπου "τα 300 gr είναι κατάλληλα για 900 λίτρα σε γλυκό νερό και για 450 λίτρα θαλασσινό νερό" για μενα ειναι ακυρες. και νομιζω και για την επιστημη της βιολογιας.

Η βιολογικη φιλτρανση παει αναλογα την τροφη που πεφτει στο ενυδρειο (ποσοτητα και ειδος), οχι τα λιτρα νερου.

Δεν καταργω με αυτο που λεω, την μεγαλη ικανοτητα του υλικου, αλλα εχε το υποψη σου αυτο οταν προγραμματιζειςκαι στηνεις την φιλτρανση σου.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...