Jump to content

Πρόβλημα Με Σκαλάρι.άρρωστο Ή Όχι?

Recommended Posts

καλησπέρα παιδιά,

είμαι νέο μέλος και αρχάρια με τα ενυδρεία.πριν από περίπου 3 μήνες εφτιαξα ενυδρείο 50 λίτρων και έχω μέσα 2 αγγελόψαρα.

όλα πήγαν καλά τα ψάρια μου εγκλιματίστηκαν έγιναν και ζευγάρι και τώρα κάθε 10-15 μέρες έχω γέννες.

λίγο πριν από την πρώτη γέννα το αρσενικό αγγελόψαρο εμφάνισε μια διαφανή λωρίδα αντι για τα γνωστά καφέ κακά του.

οι γέννες συνεχίστηκαν αλλά το ίδιο και το πρόβλημα.

μου έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση καθώς από τα πετ σοπς δεν έχω πάρει σαφή απάντηση.

του έχω δώσει 2 φορές φάρμακο (furanol 2) καθώς μου είπαν ότι το ψάρι έχει βακτήρια.το διέκοψα όμως γιατί σε άλλο πετ σοπ μου είπαν ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό λόγω της διαδικασίας της γέννας(τους τόνισα βεβαια ότι πρόκειται για το αρσενικό).

το αποτέλεσμα είναι ότι τα ψάρι το τελευταίο διάστημα κρύβεται, δεν τρώει ενώ πλησιάζει όταν ρίχνω τροφή, αλλά παρόλα αυτά στη διαδικασία της γονιμοποίησης είναι ακμαίο.

μπορείτε να μου πείτε αν γνωρίζετε τι ισχύει τελικά?είναι κρίμα να χάσω το ψάρι από λάθος δικό μου.

σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

• Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

όπως έψαχνα στο forum να βρω κάποιο άρθρο να σου δώσω να διαβάσεις για την ασθένεια του ψαριού σου (γιατί και εγώ είμαι νέο μέλος και δεν το κατέχω το φόρουμ ) βρήκα πόλη ωραία φορμα που αν τη συμπλήρωνες θα βοηθούσες αρκετά
http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=25739

Έγινε επεξεργασία - georgemisir

οι μετρήσεις που κάνω δεν γίνονται με υγρα αλλά με strips οπότε δεν μπορώ να σου πω ακριβείς αριθμούς, όμως το τελευταίο τεστ που έκανα προχθές ήταν άψογο.

όλα εντός ορίων κ καλύτερα από κάθε άλλη φορα.

έχει χρειαστεί λόγω του φαρμάκου που χρησιμοποίησα για τα παράσιτα να κάνω αρκετές αλλαγές και αυτό ίσως βοήθησε στις καλές μετρήσεις.

οι τροφές που ρίχνω είναι sera vipan(flakes) , daphnia και μου έχουν δώσει και μια τροφή που περιέχει μόνο σπιρουλίνα.

Καλως ηρθες και καλη συνεχεια.

αν μπορεις να μας βαλεις καποια φωτο η βιντεο απ τον ασθενη και να συμπληρωσεις την φορμα ασθενειων θα βοηθουσε περισσοτερο. επισης για να ξερεις τα σκαλαρια θελλουν πολλα περισσοτερα λιτρα απο αυτα που εχεις. δυστυχως τα στριπς δεν ειναι ακριβη!

Έγινε επεξεργασία - Sturm

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : διαφανή περιττώματα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- Λίτρα:50
- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):
- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ):3 μηνες (όσο το έχω στην κατοχή μου),λειτουργούσε μέχρι και 15 μέρες πριν το πάρω.
- Ψάρια (είδη και αριθμός): 2 αγγελόψαρα
- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): ταίζω συχνά τα ψάρια αλλά σε ποσότητα που να καταναλώνεται(ωστε να μην μένουν υπολείμματα στο βυθό)

το νερό το αλλάζω κάθε 15 μέρες περίπου, εκτός από το τελευταίο διάστημα όπου έγιναν συχνότερες αλλαγές λόγω φαρμάκου.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH:
- KH:
- GH:
- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):
- ΝΟ2 (νιτρώδη):
- ΝΟ3 (νιτρικά):
- Θερμοκρασία:
ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ:
-Strips:
-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Ψαριού: αγγελόψαρο
- Ιστορικό Ψαριού:
- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): διαφανή περιττώματα, ανορεξία κ τάση να απομονώνεται.
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: furanol 2
-Δοσολογία: 2,5 χαπάκια για τα 50lt
-Χρόνος Χρήσης: 2 φορές από 5 ημέρες η κάθε μία(με ένα ενδιάμεσο κενό περίπου 5 ημερών λόγω γέννας)
-Αναλυτική περιγραφή:

post-52647-0-85805300-1360874259_thumb.jpg

η φωτογραφία είναι καθαρή αρκετά.

δυστυχώς δεν έχω μεγαλύτερο ενυδρείο ούτε κ δυνατότητα να πάρω άμεσα άλλο.

φαντάστηκα ότι δε θα είχε πρόβλημα για 2 ψαράκια :(

απ οσο γνωριζω τα λευκα κοπρανα ειναι εντερικα προβληματα. οχι απαραιτητα αρρωστειες. δοκιμασε να δωσεις λιγο βρασμενο αρακα αποφλοιωμενο! ποσες μερες εχει να φαει; ειναι πρησμενη η κοιλια του; δεν μπορω να καταλαβω απο την φωτο!

Η Ηexamita είναι ένα πρωτόζωο-παράσιτο που βρίσκεται στο γαστρεντερικό υγρό των ψαριών

τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται ραγδαία όταν έχουμε υποσιτισμό, συνωστισμός στο ενυδρείο ( μικρό ένυδρειο για το είδος και το μέγεθος τον ψαρών ) , κακή ποιότητα του νερού αλλά και τροφή φτωχή σε σταθεροποιητικές ουσίες
συμπτώματα:

τα κόπρανα γίνονται λευκά και βλεννώδη και σε προχωρημένο στάδιο σταματάει να δέχεται τροφή

το ψάρι μπορεί να επανέλθει με θεραπεία με μετρονιδαζόλη (flagyl)

η hexamita μπορεί να δημιουργήσει βακτηριακή μόλυνση και τότε περιπλέκονται πολύ τα πράγματα
να πω επίσης πως μεταδίδεται η ασθένεια κύριος από τα κόπρανα που πέφτουν στο βυθόγια αυτό καλο είναι να μεταφέρεται σε ειδικό ενυδρείο για θεραπεία αν δεν είναι εφικτό να γίνονται συχνές αλλαγές με καλή χρήση σκούπας βυθού

εδω κ ένα μήνα περίπου και σταδιακά μειωνόταν η ποσότητα της τροφής που έπαιρνε..τις τελευταίες μέρες σχεδόν καθόλου..ενώ έρχεται κοντά όταν ρίχνω τροφή την πλησιάζει αλλά δεν την τρώει.

ίσως φάει ένα μικρό κομμάτι και φεύγει.

μου φάνηκε κάπως λογικό να είναι λόγω της διαδικασίας της γέννας γιατί άρχισε λίγο πριν ξεκινήσει η πρώτη γέννα τους.αλλά και πάλι το θηλυκό δεν έδειξε κανένα τέτοιο σύμπτωμα πέρα των ημερών που έχει γεννήσει τα αυγά που η προσοχή του στρέφεται σε αυτά κ τρώει λιγότερο.

θα προσπαθήσω να βγάλω καλύτερες φωτό. πάντως δεν έχω παρατηρήσει να έχει πρησμένη κοιλιά.

Η Ηexamita είναι ένα πρωτόζωο-παράσιτο που βρίσκεται στο γαστρεντερικό υγρό των ψαριών

τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται ραγδαία όταν έχουμε υποσιτισμό, συνωστισμός στο ενυδρείο ( μικρό ένυδρειο για το είδος και το μέγεθος τον ψαρών ) , κακή ποιότητα του νερού αλλά και τροφή φτωχή σε σταθεροποιητικές ουσίες

συμπτώματα:

τα κόπρανα γίνονται λευκά και βλεννώδη και σε προχωρημένο στάδιο σταματάει να δέχεται τροφή

το ψάρι μπορεί να επανέλθει με θεραπεία με μετρονιδαζόλη (flagyl)

η hexamita μπορεί να δημιουργήσει βακτηριακή μόλυνση και τότε περιπλέκονται πολύ τα πράγματα

να πω επίσης πως μεταδίδεται η ασθένεια κύριος από τα κόπρανα που πέφτουν στο βυθόγια αυτό καλο είναι να μεταφέρεται σε ειδικό ενυδρείο για θεραπεία αν δεν είναι εφικτό να γίνονται συχνές αλλαγές με καλή χρήση σκούπας βυθού

είναι κάτι που δεν μπορώ όμως με βεβαιότητα να γνωρίζω ε?μου προτείνετε να την κάνω τη θεραπεία?

Καλησπέρα και από μένα!
Αρχικά μην σε πιάνει πανικός!

Προσπάθησε να προμηθευτείς υγρά τεστ για να εξασφαλίσεις περισσότερη ακρίβεια στις μετρήσεις σου! Σταμάτα τα φάρμακα μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε τι ακριβός φταίει. Προσπάθησε να έχεις καλή οξυγόνωση στο νερό σου και ταΐσε μια τροφή με περισσότερο “χρώμα” (αρακά, κάποιο pellet) να δούμε αν τα περιττώματα θα αποκτήσουν φυσιολογική μορφή!

Προσωπικά δεν νομίζω ότι είναι κάτι το τόσο ανησυχητικό!
Με τις γέννες τι γίνετε?

καλησπέρα!το άγχος μου προκαλείται από το δέσιμο που έχω με τα ψαράκια..καθώς είναι τα πρώτα μου!κ επειδή πραγματικά προσπαθώ να τα φροντίσω θεωρώ κρίμα να πάθουν κάτι από υπαιτιότητα μου :( .

με τις γέννες τώρα υπάρχει άλλο ζήτημα...ενώ γεννούν συνέχεια δεν έχω καταφέρει να δω μικρά ψαράκια γιατί λίγο πριν συμπληρωθούν οι ώρες που 'σκάνε' τα αυγά τα ψάρια μου τα τρώνε... :( .περιμένω την επόμενη γέννα τώρα, έχω πάρει κ γεννήστρα αλλά είμαι σε δίλημμα αν πρέπει να τη χρησιμοποιήσω.δε θέλω να τα στρεσάρω αφαιρώντας το φύλλο κ βάζοντάς το στη γεννήστρα. δεν ξέρω! καμιά ιδέα??

Αυτό που θα ήταν πολύ παράξενο στην προκειμένη στιγμή για πολλούς και διάφορους λόγους θα ήταν να δεις και
μικρά! Η αναπαραγωγή είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που δεν πρέπει να ασχοληθούμε τώρα με αυτό και σίγουρα όχι σε αυτή την κατηγορία! Όσον αφορά το πρόβλημα προσπάθησε να ακολουθησεις τα παραπάνω που σου είπα και κρατά μας ενήμερους!

ο αρακάς είναι ειδικός για ψάρια?τον προμηθεύομαι από πετ σοπ?

Αρακάς σαν αυτός που τρως και εσύ!

Τον βραζεις λίγο (χωρίς αλάτια και τίποτα άλλα περίεργα) τον αποφλοιώνεις και ταΐζεις τα ψάρια σου!

Ένα δυο κομμάτια σε κάθε ψάρι, όχι παραπάνω!

Έγινε επεξεργασία - ebenos

φροντισε να ειναι ψιλο νιανια ομως γιατι μπορει να μην τον φαν. οχι πολυ νιανια αλλα οχι και πολυ σκληρος. θα τον ζουληξεις, θα βγαλεις τον καρπο και θα πεταξεις τον φλοιο.

καλημερα παιδια!

τον αρακά ούτε να τον αγγίξουν...κανένα από τα 2 ψάρια μου...!!άλλη επιλογή?

μηπως πρεπει να τον αφαιρεσω απο το ενυδρείο??

Έγινε επεξεργασία - andriana86

Εγω θα σε απογοητευσω και θα σου πω πως τα 50 λιτρα ενυδρειο ειναι παρα μα παρα πολυ λιγα γι αυτα τα ψαρακια...

Το ενυδρειο σου με τι τροπο το εστρωσες?Σημερινες μετρησεις εχεις?

μέχρι να βρείς τρόπο να δόσεις μετρήσεις
προσπάθησε να τους δίνεις μονο σπιρουλινα !

Έγινε επεξεργασία - georgemisir

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...