Jump to content

Βοηθεια Για Λιπασματα

konstantinab

Recommended Posts

καλησπερα σε ολους!!

εδω και λιγο καιρο εχω φτιαξει ενα φυτεμενο με δυσκολα φυτακια..

το ενυδρειο ειναι 110 λιτρα και απο φωτισμο εχω 2 τ8 18w και 2τ5 28w, συστημα co2 και υποστρωμα..

απο λιπασματα χρησιμοποιω μονο το seachem flourish.

αν και διαβασα για τα diy λιπασμα,ομολογω οτι μου φανηκε λιγο δυσκολη η ολη διαδικασια, γιαυτο θα προτειμουσα κατι σε ετοιμο...

τι θα χρειαστω ακομη?

ευχαριστω!

Δεν μας εχεις πει τι φυτα εχεις ομως.

σωστο κ αυτο!!!

λοιπον εχω :

Myriophillum Mattogrosense

Limnophila Sessiliflora

Camboba Aquatica

Rotala Rotundifolia

Ludwigia Repens Rubin

Ludwigia Arcuata

Pogostemon Erectus

Echinodorus Kleiner Bar

Bacopa Caroliniana

Heteranthera Zosterifolia

Lobelia Caridnalis mini

νομιζω αυτα!!

Δεν θα ελεγα οτι εχεις δυσκολα φυτα,εχεις φυτα ολων των κατηγοριων,απο ευκολα εως δυσκολα.

Αν θες μπορεις να παρεις ολη την σειρα της seachem εκος απο excel και να ακολουθεις την εβδομαδιαια λιπανση της.

Βαλε και μια φτο να δουμε το ενυδρειο σου.:)

καταρχην,σε ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σου :)

δηλαδη κατι αυτο : http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2443 +το trace

και οταν λες εβδομαδιαια λιπανση πως το εννοεις?

καθε μερα απο το ενα συμφωνα με την αναγραφομενη ποσοτητα?

φωτο θα βαλω προσεχως, αφου παρουν τα πανω τους τα φυτα ;)

Καλησπέρα στη φίλη μας!

Λοιπόν, επειδή τυγχάνει να έχω τα περισσότερα είδη φυτών που έχεις κι εσύ θα σου απαντήσω από την μέχρι τώρα εμπειρία μου:

λοιπον εχω :

Myriophillum Mattogrosense δεν το έχω

Limnophila Sessiliflora δεν το έχω

Camboba Aquatica αναπτύσσεται πάρα πολύ καλά στο ενυδρείο μου το μικρό που δεν έχω καθόλου λίπασμα παρά μόνο τέλειο φωτισμό, αλλά στο μεγάλο που έχω όλα τα κομφόρ (μπουκάλα co2, λιπάσματα, ιδανικό φωτισμό με Grolux) μεγαλώνει και ψηλώνει απλά πιο γρήγορα

Rotala Rotundifolia θα το χαρακτήριζα εύκολο φυτό, στο ενυδρείο μου με μπουκάλα co2, λιπάσματα, τέλειο φωτισμό με Grolux ψηλώνει γρήγορα αλλά σε ενυδρείο άλλο που επιβλέπω εγώ πάει πάρα πολύ καλά και χωρίς τίποτα (μόνο με καλό φωτισμό)

Ludwigia Repens Rubin με διοξείδιο και καλό φωτισμό ενδεχομένως και να χάσει το έντονο κόκκινο χρώμα του με τον καιρό, χρειάζεται απαραιτήτως σίδηρο Seachem Iron και ειδικά κάλιο Seachem Potassium

Ludwigia Arcuata το ίδιο με τη Ludwigia Repens Rubin

Pogostemon Erectus δεν το έχω

Echinodorus Kleiner Bar το είχα φυτεμένο πρωτού προσθέσω διοξείδιο και ξεκινήσω λίπανση, και σε πληροφορώ ότι τα πήγαινε περίφημα!!

Bacopa Caroliniana μεγαλώνει πολύ καλά χωρίς πολλά επιπρόσθετα

Heteranthera Zosterifolia μεγαλώνει πολύ καλά και σχετικά σύντομα χωρίς πολλά επιπρόσθετα. Αν του παρέχεις ό,τι κι εγώ, κυριολεκτικά θα σου πνίξει το ενυδρείο!! σε 'μένα κάθε μέρα μεγαλώνει χωρίς υπερβολή

Lobelia Caridnalis mini το απέκτησα πρόσφατα και το φύτεψα στο μικρό μου ενυδρείο και έχει πετάξει νέα φυλλαράκια μόνο με καλό φωτισμό. να έχεις υπ' όψιν σου ότι είναι φυτό αργής ανάπτυξης και ότι αναπτύσσεται μέχρι συγκεκριμένο ύψος και δεν ψηλώνει πολύ. είναι το πιο κατάλληλο "γρασιδάκι" όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων

νομιζω αυτα!!

Η γενική μου τοποθέτηση είναι ότι είσαι πολύ καλά με το Seachem Flourish ως βασικό λίπασμα, απλά θα σου πρότεινα να προμηθετείς και το Flourish Iron (σίδηρο) καθώς και το Flourish Potassium (κάλιο) που είναι της ίδιας εταιρείας, για να έχεις όσο το δυνατόν πιο επιθυμητά αποτελέσματα! :D

Έγινε επεξεργασία - nospanos

Και εγω για αρχη τα ιδια λεω να παρεις.

Καλητερα τα λιπασματα να τα σπαμε σε εβδομαδιαιες ποσοτητες και να ριχνουμε καθημερινα εκτος απο την ημερα της αλλαγης.

Εστι τα φυτα μας αφομιωνουν καλητερα τα λιπασματα.

Επεισης στα μπουκαλακια η ποσοστητες που γραφουν ειναι φια φουλ φυτεμενα ενυδρεια και καλο ειναι να ξεκιναμε με την μιση ποσοτητα απο αυτη που αναγραφετε και σιγα σιγα να αυξανουμε αναλογα τις αναγκες των φυτων μας.

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

Σας ευχαριστω πολυ και τους δυο!!

παραγγελνω το flourish iron k potassium για αρχη και αν προκυψει κατι σας ενημερωνω παλι!!

Καθως και για φωτογραφιες ;)

ακολουθα αυτο σε ποσοτητα στο 1/4 απο την προτινομενη ποσοτητα της εταιριας, και ανεβαζεις σταδιακα μεχρι να ισσοροπησει το ενυδρειο.... (εννοω οτι οι ποσοτητες που αναγραφονται ειναι για full planted ενυδρεια)

http://www.seachem.com/support/PlantDoseChart.pdf

Κ ποσες φορες την εβδομαδα το καθενα;;και με ποια σειρα;

Για να μην μπερδευτείς, έστω από το seachem flourish η προτεινόμενη δοσολογία στα λίτρα σου είναι 3,5ml εβδομαδιαία, εσύ λοιπόν αντί να το ρίξεις όλο μαζί, σπάσε τη δόση και ρίξε από 0,5 περίπου καθε μέρα.

Με το ίδιο σκεπτικό δες τις οδηγίες και τις προτεινόμενες δόσεις και για τα υπόλοιπα και κάνε το ίδιο.

Ετσι με τις μικρότερες δόσεις τα φυτά σου θα αφομιώνουν καλύτερα τα λιπάσματα. Η σειρά δεν παίζει ρόλο.

Επίσης λάβε υπόψιν οτι οι προτεινόμενες δόσεις αφορούν ενυδρεία φουλ φυτεμένα.(αν και από οτι βλέπω έχεις αρκετά φυτά).

Σωτήρη , την ημέρα τις αλλαγής βάζουμε το λίπασμα μετά αν δεν κάνω λάθος ;

εγω προσωπικα το ριχνω την επομενη της αλλαγης ωστε να τραβηξουν τα φυτα οτι μπορουν απο τα ιχνοστοιχεια του καθαρου νερου που μπηκε στο ενυδρειο και ξεκιναω λιπανση απο την επομενη....

Προσοχή μεγάλη με το σιδηρο μη γεμίσεις άλγες (όπως εγώ...)

Εγω θα έλεγα να δεις τι αναγκες εχουν τα φυτά σου, άν εχουν ανάγκη από κάποιο λίπασμα και μετά να ρίξεις...

Επίσης να γνωρίζεις ότι για πρακτικούς λόγους μπορείς να αναμείξεις (να συγκεντρώσεις στο ίδιο φιαλίδιο) όλα τα λιπάσματα και να τα ρίξεις μαζί μια φορά ανά μέρα αντί να ταλαιπωρείσαι με το να ρίχνεις ένα-ένα. Πολύ προσοχή στην ανάμειξη διότι εξαιρείται το Seachem Flourish Phosphorus!! για όλα τα άλλα ισχύει κανονικά (εγώ αυτό κάνω).

Την ημέρα της αλλαγής δε ρίχνουμε λιπάσματα, διότι τα φυτά μας λαμβάνουν συστατικά από το φρέσκο νερό της αλλαγής (δεν ισχύει στην περίπτωση που το νερό της αλλαγής προέρχεται από αντίστροφη όσμωση)

Προσοχή μεγάλη με το σιδηρο μη γεμίσεις άλγες (όπως εγώ...) αυτό είναι λιγάκι σχετικό όταν υπάρχει στο ενυδρείο παροχή διοξειδίου του άνθρακα από μπουκάλα. εμένα που μου έχει ξεφύγει αρκετές φορές παραπάνω περίπου γύρω στο 0,5ml σε Iron δεν αντιμετώπισα πρόβλημα, διότι με το διοξείδιου έχουν πάρει το πάνω χέρι τα φυτά μου και ό,τι πέσει το τιμάνε δεόντως :-)

Εγω θα έλεγα να δεις τι αναγκες εχουν τα φυτά σου, άν εχουν ανάγκη από κάποιο λίπασμα και μετά να ρίξεις... συμφωνώ εν μέρει.. αν υπάρχει μεγάλη φυτομάζα και μάλιστα με αρκετά πιο απαιτητικά ή/και έγχρωμα φυτά, καλό είναι να μην το σκεφτεί καν για τη χορήγηση Flourish - Potassium - Iron

σας ευχαριστω ολους σας για τις απαντησεις!!! κατατοπιστικότατες ολες!!! κ παρειγγειλα ηδη τα seachem iron+potassium 500ml

προεκειψε ομως ενα ακομα θεμα..

η Myriophillum Mattogrosense εχει πιασει αλγη πρασινη τριχωτη (?) σαν χνουδι ειναι, αλλα προς το παρον τουλαχιστον μονο σε αυτο το φυτο...

ενω στη Ludwigia Repens Rubin στα φυλλα της εμφανιστηκαν τρυπουλες...

για τις τρυπες στα φυλλα καπου διαβασα οτι ειναι ελλειψη σιδηρου(αν δε κανω λαθος) ενω για την αλγη περίσσεια σιδηρου...

​τι παιζει βρε παιδια??για βοηθήστε με λιγακι!!

Καλημέρα!

Σε κάποιες περιπτώσεις για την απρόσμενη εμφάνιση κάποιων άλγεων ευθύνεται η αύξηση των φωσφορικών σε συνδυασμό με την μη κατανάλωσή τους από τα φυτά...

Οι τρυπούλες σημαίνουν έλλειψη σιδήρου ή/και έλλειψη καλίου...

Εγώ αυτό που έχω να σου συστήσω, είναι να ξεκινήσεις τη χορήγηση των λιπασμάτων όπως σου αναφέραμε όλα τα παιδιά και δώσε χρόνο στα φυτά σου να ανακάμψουν και να προσαρμοστούν με τις νέες συνθήκες :)

Σωτήρη , την ημέρα τις αλλαγής βάζουμε το λίπασμα μετά αν δεν κάνω λάθος ;

:thumbup:

Πάντα την επόμενη. (sorry που άργησα μου ξέφυγε)

αυτη ειναι η κατασταση της Mattogrosense τωρα.. προσπαθω να την καθαριζω αλλα ματαια..

εχω και αυξημενα NO3,κοντα στα 30ppm μετα απο αλλαγη 40%...

το flourish το σταματησα δυο μερες τωρα γιατι η αλγη εχει αρχισει να επεκτεινεται κ στα αλλα φυτα αν κ καλα κρατουν ακομα..

τι κανω τωρα??

post-47645-0-41078600-1361399321_thumb.jpg

Να σε ρωτησω,βλεπεις κατι τετοιο και πανω στο βυθο?

Επεισης εχεις αμμο κατω η βλεπω λαθος?

ΥΓ Το χρωμα των νυχιων σου ταιριαζει μ αυτο της αλγης!:P

χαχαχα!!!τυχαιο γεγονος τα νυχια!!!

αμμο εχω,σωστα ειδες. οχι ομως δεν υπαρχει στην αμμο κατι τετοιο...

αν κ απο λευκη που την εχω παρει εχει γινει καπως γκρι αλλα περιπου οπως το φυτο δε το λες...

Να ξερεις οτι ποτε δεν βαζουμε υποστρωμα κατω απο την αμμο γιατι δεν οξυγονονετε το υποστρωμα και εχουμε προβληματα.Η αμμος μπαινει μονη της ενω το υποστρωμα μπαινει με ψιλοκοκο χαλικακι απο πανω..

Τωρα η αγλη σου μου φαινεται σαν κυανοβακτηριο αλλα δεν ειμαι 100% σιγουρος.Μονο σ αυτο το φυτο την εχεις?

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

στερνη μου γνωση που λενε...το εχω διαβασει αυτο αλλα οταν ξεκινησα περυσι δεν το ηξερα..

μονο σε αυτο το φυτο υπαρχει κ στις ακρες ειναι σαν χνουδι,οποτε δε νομιζω πως ειναι κυανοβακτηριο (δεν παιρνω κ ορκο!!)

μου μοιαζει περισσοτερο σαν πρασινη τριχωτη αλγη... στη φωτογραφια αυτη ειναι μετα απο προσπαθεια να την καθαρισω...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...