Jump to content

Βοηθεια Για Φυτεμενο

kasselakis84

Recommended Posts

Καλησπερα παιδια ειμαι νεος εδω στο φορουμ και γενικα στα ενυδρεια τωρα στεινω το προτο μου και 8α ηθελα την βοηθεια σας...

Στο ενυδρειο μου θα βαλω μεσα 2 Αγγελοψαρα και θελω να μου πειτε πιο φυτα ειναι ιδανικα για τα αγγελοψαρα η πια μπορω να βαλω γιατι μου αρεσει το πολυ φυτεμενο ενυδρειο..Ευχαριστω πολυ περιμενω της απαντησεις σας :)

Καλως ηρθες στην πρασινη πλευρα του φορουμ!

Για να μπορεσουμε να σε βοηθησουμε χρειαζοματε αποιες πληροφοριες οπως:

Λιτρα ενυδρειου,φωτισμος (βατ,κελβιν),αν εχεις co2 η αν θα προσθεσεις,τι βυθο εχεις αμμο η χαλικι?Αν εχεις χαλικι θα βαλεις και υποστρωμα απο κατω?

Καλως σας βρηκα στην πρασινη πλευρα του φορουμ τοτε :)

το ενυδρειο μου ειναι 120 λιτρα, ο φωτισμος μου ειναι ανα φοτιστικο Τ5 με 2 λαμπες πανω 18VAT 4000 Kelvin δεν εχω Co2 και δεν θα βαλω και ο βυθος μου ειναι ασπρη αμμος οχι Χαλικη.... Ειμαι ολλος αυτια τωρα...

καλωσόρισε φιλε !
λυπάμαι αν σε απογοητεύσω αλλα τα 120lt είναι ακατάλληλα για αγγελοψαρα !

τα αγγελοψαρα μεγαλώνουν αρκετά και για αυτό θέλουν ένα ενυδρείο που το ύψος του να είναι το λιγότερο 70 cm
ακόμα είναι ψαρια που τους αρέσει να ζουν σε κοπάδι για να είναι ευτυχισμένα σε ένα ενυδρείο πρέπει να έχουμε το λιγότερο 8-9 άτομα

Με το φωτισμό που γράφεις οτι έχεις, χωρίς CO2 και χωρίς υπόστρωμα θα πας σε φυτά χαμηλών απαιτήσεων, όπως:

Anubias barteri nana

Microsorum pteropus ή java fern

Echinodorus

Vallisnerias

Vesicularia dubyana.

Sagittariα subulata και αρκετά ακόμα.

Να σας πω τελικα τι Φυτα εβαλα φιλοι μου να μου πειτε αν επραξα καλος?

1. Κερατοφυλο

2. Limnophila Sessiliflora

3. Cabomba

4. Ludwigia Repens Rubin

5. Micranthemum Micranthemoides.

Αυτα τη εχετε να πειτε για την επιλογη μου? εχς αγγελοψαρα μεσα μπορω να βαλω και Hemianthus Callitrichoides Cuba ή Riccia Fluitans?

Περημενω βοηθεια πρασινη παρεα ειμαι νεος και ασχετοσ ακομα :)

Καταρχην να σου πω οτι τα ψαρια σου δεν κανουν για το ενυδρειο που εχεις γιατι ειναι μικρο.

Παμε τωρα στα φυτα.με τις πληροφοριες που εχεις δωσει πιο πανω Limnophila Sessiliflora,Cabomba,Ludwigia Repens Rubin,Micranthemum Micranthemoides. ειναι φυτα με απαιτησεις σε φως και co2.Hemianthus Callitrichoides Cuba και Riccia Fluitans δεν μπορεις να βαλεις,θελουν πολυ φως,co2 και λιπασματα.

Χμμμ το γνωριζω για τα ψαρια ειπα να κανω μια δοκιμη μιας και αρεσουνε και σε εμενα και στο ανιψακη μου καλα κανεις ομως και μου το λες Rastafarian...

Για να βαλω δλδ Cuba η Riccia τη φωτησμο χριαζωμε?πρεπει να παρω μια λαμπα Ροζ? το ενυδριο τωρα το εστρωσα δεν ειναι νωρις για να βαλω λιπασματα?

Ευχαρηστω πολυ παιδια που με βοηθατε....Χαιρωμε πραγματηκα που ειμαι στην παρεα σας.

Χρειαζεσαι περισσοτερες λαμπες γι αυτα τα φυτα.Εσυ αυτη τη στιγμη εχεις 36W σε 120 λιτρα νερο,οπωτε ειναι κατω απο 0.5w/λτ,τα φυτα αυτα θελουν κοντα στο 1W/λτ,δηλαδη θες αλλες 2 λαμπες για να φτασεις καπου εκει.

Επεισης γι αυτα τα φυτα θα χρειαστεις και co2 το οποιο ειναι πολυ σημαντικο.

Εδω μπορεις να παρεις πληροφοριες για την cuba και εδω για την riccia.

Θα συμφωνήσω με τον Rastafarian και θα πω κι εγώ τη γνώμη μου αλλα από άλλη οπτική γωνία...

Είπες να αρέσει και στο ανιψάκι σου...Σε αυτή την περίπτωση γιατί δεν δοκιμάζεις να βαλεις ζωοτόκα στο ενυδρείο? (πλούσια χρώματα και μεγαλύτερος πληθυσμός)
Είναι πιο ευκολη η συντήρηση ενός τέτοιου ενυδρείου ειδικά για το ξεκίνημά σου σαν χομπίστας!...Επίσης τα ζωοτόκα δεν θα πειράξουν λεπτόφυλλα φυτά όπως η Caboba (φυτό το οποίο θα αποτελέσει καταπληκτική κρυψώνα για τυχόν νεογέννητα). Τα αγγελόψαρα συνήθως έχουν την τάση να καταβροχθίζουν τέτοιου είδους φυτα (τουλάχιστον αυτό έχω παρατηρήσει εγώ).

Καλή αρχή σου εύχομαι. Ψαχούλεψε τα άρθρα του φόρουμ για να μάθεις περισσότερα! ;)

Να σας πω τελικα τι Φυτα εβαλα φιλοι μου να μου πειτε αν επραξα καλος?

1. Κερατοφυλο

2. Limnophila Sessiliflora

3. Cabomba

4. Ludwigia Repens Rubin

5. Micranthemum Micranthemoides.

Αυτα τη εχετε να πειτε για την επιλογη μου? εχς αγγελοψαρα μεσα μπορω να βαλω και Hemianthus Callitrichoides Cuba ή Riccia Fluitans?

Περημενω βοηθεια πρασινη παρεα ειμαι νεος και ασχετοσ ακομα :)

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά με τον υπάρχοντα φωτισμό το πιο πιθανό είναι οτι τα περισσότερα από τα φυτά που έβαλες δεν θα επιβιώσουν. Το κερατόφυλλο μην το φυτέψεις, αστο στην επιφάνεια για να παίρνει περισσότερο φως. Τα limnophila και η cabomba σιγά σιγά θα αρχίσουν να μαδάνε, και η repens θα αρχίσει να χάνει το κοκκινωπό χρώμα της και να ρίχνει τα κάτω φύλλα της. Me το micranthemum έχουν σπάσει το κεφάλι τους και πολύ έμπειρα άτομα.

Δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα να προσθέσεις λάμπα, για να καταφέρεις να το παλέψεις. Είναι κρίμα να ξοδεύουμε λεφτά για φυτά που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε (πράγμα που έχουμε όλοι μας κάνει στο παρελθόν) :thumbup:

Σας ευχαρηστω πολη παιδια για τησ γνωμες σας.

Συγουρα θα παω αυτες της μερες να παρω αλλο φωτησμο μπωρειτε να μου πρωτηνετε τη λαμπες να παρω και αν χρειαζωμε καπια ροζ λαμπα η μονο λευκες?..

Για φυτεμενα ενυδρεια συνηθως βαζουμε μια 4000Κ και μια 6500Κ η ροζ μπαινει πισω. Τα βατ συνηθως πανε αναλογα με τα λιτρα. Δες το αντιστοιχο topic για φωτισμο στα φυτεμενα

Εγώ νομίζω ότι η ροζ (6500Κ) πάει μπροστά και η λευκή (4000Κ-4500Κ) πίσω.

Αυτη με τα περισσοτερα κελβιν παει πισω. Και αν το δουμε κι αλλιως σκεψου οτι πισω μπορει να υπαρχουν ψηλα απαιτητικα φυτα. Τουλαχιστον ετσι συνηθιζεται

Συγνώμη φίλε μου αλλά θα διαφωνήσω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=56782&p=515483

Ωπ χιλια συγνώμη...το θυμόμουν ανάποδα ή το είχα διαβάσει λάθος! :bigemo_harabe_net-128: έχεις απόλυτο δίκιο...θα το θυμάμαι τώρα! ;)

Εγώ νομίζω ότι η ροζ (6500Κ) πάει μπροστά και η λευκή (4000Κ-4500Κ) πίσω.

Αυτη με τα περισσοτερα κελβιν παει πισω. Και αν το δουμε κι αλλιως σκεψου οτι πισω μπορει να υπαρχουν ψηλα απαιτητικα φυτα. Τουλαχιστον ετσι συνηθιζεται

Συγνώμη φίλε μου αλλά θα διαφωνήσω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=56782&p=515483

Ωπ χιλια συγνώμη...το θυμόμουν ανάποδα ή το είχα διαβάσει λάθος! :bigemo_harabe_net-128: έχεις απόλυτο δίκιο...θα το θυμάμαι τώρα! ;)

Παίδες, ό,τι και να κάνετε, όπως και να το βάλετε αποτελέσματα θα έχετε!!

Αυτό στο link είναι ένας πρώτος κανόνας ως μπούσουλας, αλλά το κάθε ενυδρείο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες στο φωτισμό, και μην ξεχνάμε το λειτουργικό και το αισθητικό κομμάτι που είναι καθαρά θέμα δικό μας...

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Όσο είχα τις μούφες λάμπες της Juwel είχα βάλει την daylight 9.000K πίσω-πίσω και είχα έξαρση green spot άλγης στο πίσω τζάμι, άκουσα τις συμβουλές του Klaz και την έβαλα στη μέση αλλάζοντάς την με την "ροζ" της Juwel η οποία από το κέντρο πήγε πίσω, και είχα αποτέλεσμα αφού υποχώρησε μεγάλο μέρος της άλγης.

Επίσης, μπροστά-μπροστά είχα την nature light 4.000K κι όμως είχα και στο μπροστινό τζάμι έξαρση άλγης! Μόλις έβαλα τις Grolux (οι οποίες θεωρητικά είναι στα 8.500K) είδα γενική συρρίκνωση της άλγης παντού στο ενυδρείο μου!

Όσον αφορά το θέμα ανάπτυξης των φυτών, εξαρτάται από το φυτό αν είναι γρήγορης ανάπτυξης ή το πόσο ψηλώνει (πχ αν φυτέψεις τη Rotala μπροστά, φυσικό είναι ότι θα σου ψηλώσει πολύ περισσότερο από την Ludwigia που θα είναι φυτεμένη πίσω)

Γι αυτό σας λέω από προσωπική μου εμπειρία, ότι σε αυτό το κομμάτι είναι όλα πιθανά να γίνουν, απλά ο προτινόμενος κανόνας φέρνει επιθυμητά αποτελέσματα στα περισσότερα ενυδρεία.

Έγινε επεξεργασία - nospanos

Συμφωνώ και εγώ Πάνο ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι ένας μπούσουλας απλά το ανέφερα επειδή απευθύνεται σε νέους χομπίστες και σχετικά άπειρους

στο θέμα φυτεμένο.Από εκεί και πέρα ο καθείς βλέπει τις ανάγκες του συστήματός του και πράττει αναλόγως :bigemo_harabe_net-64:

Σασ ευχαριστω πολυ παιδια και παλι για την βοηθεια σας εφυγα τοτε αυριο να παρω μεγαλητερες λαμπες σε κελβιν και μαλλων και μια Ροζ η με καπιο τροπο να χωρεσω ενα ακομα φωτιστικο...Γοθσταρο πολι το φυτεμενο ενυδρειο και 8ελς να το παλεψω...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...