Jump to content

Καλοκαίρια Και Χειμώνες…

Aiolos

Recommended Posts

Καλοκαίρια και Χειμώνες….

Δεν πρόκειται για το τραγούδι του Μητροπάνου.

Παλιότερα είχα ανοίξει ένα θέμα το κατά πόσο οι φυσικές εποχές επηρεάζουν τα ενυδρεία μας παρόλο που αυτά έχουν σταθερές τροπικές συνθήκες.

Θα το θέσω διαφορετικά αυτή τη φορά το θέμα, πιο πολύ για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας για πράγματα που ίσως μας διαφεύγουν ή δεν τα ψάξαμε όσο θα έπρεπε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Δία για τα τυπικά… μεταξύ των άλλων με ρώτησε πως πάει το ενυδρείο μου και του είπα ότι παρόλο που συνθήκες νερού είναι πολύ καλές δεν έχω πια ανάπτυξη και πολλοί οργανισμοί είναι… «συρρικνωμένοι» και μίζεροι.

Μια από τα ίδια προβλήματα έχει και ο Στράτος όπως μου είπε, αλλά και ο Άλεξ δεν έχει την ανάπτυξη που είχε.

Άραγε φταίνε οι εποχές? γιατί ναι μεν το ενυδρείο έχει τροπικές συνθήκες, αλλά δεν βρίσκεται στις τροπικές περιοχές γιατί είναι σε οποιοδήποτε γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη μας.

Μήπως αυτό το επηρεάζει?

Θα ήθελα να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και ότι άλλο έχουμε παρατηρήσει στα ζωντανά μας κατά τις αλλαγές των φυσικών εποχών.

Το ίδιο διαπιστώνω Βαγγέλη και στο δικό μου, πρέπει να υπάρχει όντως θέμα.

Αυτο και ατο παρελθον στο φυτεμενο το ειχα παρατηρησει.μαλιστα δεν μπορεσα να το εξηγησω ποτε.

Mobile klaz speaking...

Μπορεί να έχουμε σταθερές συνθήκες,αλλά από ότι φαίνεται όλα κάνουν το κύκλο τους!

Χρειάζεται ένα διάστημα μέσα στον χρόνο που οι οργανισμοί θέλουν το διάλειμμα τους.

Εγω το είχα παρατηρήσει και στις αφρικάνες αυτό όσον αφορά τις γέννες. Ήταν περιόδοι που γέμιζα με μικρά και περιόδοι ξηρασίας.

Μου εκανε ιδαιτερη εντυπωση το θεμα με την ανεμωνη Βαγγελη.Αφου αυτη που εχω προερχεται απο τη δικη σου:D

Kαι η δικη μου λοιπον εχει χασει σε μεγεθος και ογκο.

Μιλαμε λοιπον συνεχως για σταθερες συνθηκες,θερμοκρασια,τιμες κλπ.Το θεμα ειναι οτι και στη φυση υπαρχουν διακυμανσεις.Τελικα τι μπορει να παιζει;

Για μιληστε και οι υπολοιποι :)

Υποψιάζομαι ότι το πρόβλημα είναι στο pH του ενυδρείου.

Σε καλά μονωμένα σπίτια και με καθημερινή ρίψη βακτηρίων την νύχτα πάει στον πάτο(μέχρι 7,5-7,6 και έως 8,2 την ημέρα... με ανοιχτά παράθυρα)...Τιμές που στρεσάρουν τα κοράλλια και ειδικά τα σκληρά. Αυτός είναι και λόγος που σταμάτησα κάθε μορφή βακτηρίων και πηγής οργανικού άνθρακα.

Έχω προσαρμόσει νυχτερινή δοσολογία Kalk και το έχω βελτιώσει πολύ.

Το καλοκαίρι με ανοιχτά παράθυρα λόγω ζέστης τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα.

Συμφωνω με τον Αλεξ.. πιθανον να παιζει κατι τεοιο.. αλλα εγω δεν εχω δει καμια διαφορα χειμωνα-καλοκαιρι.

Πιθανον γιατι ειναι στο προγραμμα ο αερισμος του σπιτιου 2 φορες την μερα ..

Αλλα νομιζω οτι παιζει και κατι ακομα..

Πρεπει να δινεις στα ζωντανα σου(κοραλια-ψαρια) την δυνατοτητα να καταλαβουν την αλλαγη των εποχων.

Με τον κοντρολερ θερμοκρασιας λοιπον παιζω απο 24.7-25.3 βαθμους το καταχειμωνο και σιγα σιγα ανεβαζω την θερμοκρασια οπου φτανει τους 27.7-28.3 μέσα καλοκαιριου.

Τουλαχιστον δεν εχω παρατηρησει καποια διαφορα και μαλιστα τον χειμωνα στις "χαμηλες" θερμοκρασιες τα παντα ειναι τουμπανο..

Ανοιξη-φθινοπωρο ειναι μια μεταβατικη περιοδος και εκει βλεπω οτι εμφανιζονται καποια θεματακια "μιζεριασμα'' κτλ...

Επισης και το καλοκαιρι με τις "ζεστες" ολα πανε σφαιρα!

Ειναι ωραιο να προσπαθεις να κατανοησεις την φυση μεσα απο μια γυαλα ...

Βαρομετρική πίεση, διάρκεια ημέρας..

Όπως και φάσεις φεγγαριού, όσοι είχαν γαρίδες σίγουρα θα θυμούνται ότι σε κάθε πανσέληνο οι γαρίδες κυριολεκτικά σεληνιαζόντουσαν και άρχιζε αναπαραγωγή.. :)

και εγω κανω αλλαγες στο ενυδρειο αναλογα με τις εποχες :sarcasm:

ειδικα οσον αφορα στην θερμοκρασια!

χειμωνα κατεβαζω 24,8-6 και καλοκαιρι μερχι και 29,2-4

ειδικα το καλοκαιρι οπως ενεφερε και καποιος παραπανω βλεπω πολυ θετικη αντιδραση ακομα και στους 29,4

παντα σταδιακα και ποτε πανω απο 1-1,5 βαθμο + -

θεωρω πως ειναι καλο να μην εχουμε παντα σταθερη θερμοκρασια και γενικα καποιες αλλες παραμετρους(π.χ φωτοπεριοδο)

καθως...και τα ζωντανα δεν καλομαθαινουμε και ειναι πιο "δεκτικα" και ανθεκτικα σε μια ατυχια αλλα και αφηνουμε τα ζωντανα να καταλαβουν

την διαφορα στις εποχες :thumbup:

αναλογα τις αλλαγες εχω παρατηρησει διαφορα και στα χρωματα και στους πολυποδες και στην αναπτυξη

• 2 weeks later...

Εγώ μια φορά το Καλόκαιρι γύρισα απο τις διακοπές μου και είδα ότι τα κοράλια και η γαριδα ψοφισαν διότι είχε γίνει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος και πέθαναν απο την υπερβολική ζέστη. Άλλο ένα κοινό πρόβλημα στα ενυδρεια ,Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ζέστη στη χώρα μας.

Για να προσέξουμε κάποια διάφορα ή την οποία διάφορα , πρώτα πρώτα πρέπει να έχουμε ένα ενυδρειο που έχει κλείσει αρκετούς κύκλους χειμώνα καλοκαίρι , να έχουμε σταθερότητα σε όλους τους παράγοντες που λέμε ρουτίνα και να μην το κάνουμε άνω κατω κάθε τρεις και λίγο.

Οταν μπει λοιπών το νερο στ αυλάκι και παει ένα σύστημα σφαίρα τότε μόνο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοιου είδους παρατηρήσεις.

Νομίζω ότι πολυ λίγα ενυδρεια έχουν την δυνατότητα να κάνουν τέτοιου είδους παρατηρήσεις αφού οι περισσότεροι έχουμε τέτοιες ανησυχίες που κάθε τόσο και κάτι αλλάζουμε

Αλλαγή σε ένα σύστημα μπορει να είναι αλλαγή μάρκας άνθρακα αντιφοσφορο αλάτι βακτιριων φωτισμού σκιμμερ και δεν συμαζευετε όλο αυτο!!!!!!

Εγώ μια φορά το Καλόκαιρι γύρισα απο τις διακοπές μου και είδα ότι τα κοράλια και η γαριδα ψοφισαν διότι είχε γίνει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος και πέθαναν απο την υπερβολική ζέστη. Άλλο ένα κοινό πρόβλημα στα ενυδρεια ,Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ζέστη στη χώρα μας.

Αυτό που λες έχει να κάνει με διακοπή ρεύματος και ότι δεν είχες κάποιο άτομο να επιβλέπει το ενυδρείο σου....

Το θέμα που άνοιξα αφορά άλλη προσέγγιση...

Εγω ηθελα να τονισω οτι η υπερβολικη ζεστη στην ελλαδα και γενικοτερα στις ευρωπαικες χωρες δημιουργει προβλημα στα ενυδρεια μας,οχι για τις διακοπες ρευματος.

Η δικιά μου άποψη είναι στο θαλασσινό chiller!

Οτιδήποτε άλλο δεν.....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...