maik78 11 Φεβρουαρίου 2013 #1 Share 11 Φεβρουαρίου 2013 Ανοίγω αυτό το θέμα για να πει ο καθένας την γνώμη του για την χρήση σκούπας βυθού σε reef. Καθώς αρχίζουν και καταρρέουν κάποιοι παλιοί μύθοι σχετικά με το reef ενυδρείο,πια είναι η γνώμη σας. Θα κάνει καλό η τελικά κάποια πράγματα πρέπει να μένουν ως έχουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VRILO 12 Φεβρουαρίου 2013 #2 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Στο δικο μου ενυδρειο κανω σκουπα βυθου καθε φορα που κανω αλλαγη νερου (καθε βδομαδα) ..... Γενικως σε οσους προτεινα να κανουν σκουπα βυθου ειδαν βελτιωση στο ενυδρειο τους αλλα αυτο ειναι μονο η αρχη !!! Τι θελω να πω .... Θεωρω οτι τα ενυδρεια (reef) εφοσον ειναι κλειστα κυκλωματα πρεπει με καποιο τροπο να διωχνουν την βρωμα που μαζευεται μεσα σε αυτα !!! Τροποι για να αποβαλλουμε αυτην την βρωμα υπαρχουν πολλοι .... 1) συνεργεια καθαρισμου για τον βραχο (turbo,astrea snail κλπ) 2) συνεργεια καθαρισμου για τον αραγωνιτη (αστεριες, black sea cucumber, babylonia snail, nassarius snail, κλπ) στα περισσοτερα ενυδρεια (σε οσα εχω επισκεφθει) εχουν ελλειπη συνεργεια καθαρισμου και για τον βραχο και για τον αραγωνιτη , ειτε απο αμελεια ειτε θεωρουν οτι αυτα που εχουν ειναι αρκετα !!! Πανω σε αυτο το προβλημα ερχεται να δωσει λυση (ετσι πιστευω) η χρηση σκουπας βυθου!!! Θα αναρωτηθειτε τι συμβαινει με τα εναεροβια και αεροβια βακτηρια που υπαρχουν στον αραγωνιτη κανοντας σκουπα βυθου ...... Ποτέ δεν κανουμε σκουπα βυθου ολο τον αραγωνιτη μεσα σε 1 αλλαγη νερου αλλα χωριζουμε το ενυδρειο μας σε 4 τεταρτημορια . σε καθε αλλαγη νερου κανουμε και σκουπα βυθου ΜΟΝΟ στο 1 τεταρτημοριο του αραγωνιτη ετσι ωστε να μην καταστρεφουμε ολα τα βακτηρια του αραγωνιτη (αεροβια και εναεροβια ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 12 Φεβρουαρίου 2013 #3 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Εγω παντος στο παλιο ενυδρειο 2 φορες τολμησα να πειραξω αραγωνιτη και τις 2 γέμισα κυανο την αλλη μερα.. Τωρα στο νεο ενυδρειο φοβάμαι να τον πειραξω.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 12 Φεβρουαρίου 2013 Author #4 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Εγώ για παράδειγμα δεν έχω κάνει καθόλου σκούπα στο δικό μου. Από την στιγμή που υπάρχουν πετυχημένα ενυδρεία χωρίς αραγωνιτη,τότε η σκούπα βυθού σίγουρα θα βοηθήσει αρκετά! Είμαι στην σκέψη να αρχίσω να χρησιμοποιώ την σκούπα,αλλά βέβαια κομμάτια-κομμάτια. Φίλε Giovanni,μήπως όταν το επιχείρησες εσύ,το πήρες με την μια όλο μαζί; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 12 Φεβρουαρίου 2013 #5 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Ολα τα ενυδρεια δεν ειναι ιδια.Πιστευω ειναι τι ρουτινες θα ξεκινησει καποιος απο την αρχη. Προσωπικα θα προτιμουσα να βγαλω ολο τον αραγωνιτη παρα να τον αναμοχλευσω κανοντας σκουπα.Το φοβαμαι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 12 Φεβρουαρίου 2013 #6 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Μπα οχι ισα σα ηταν ελαχιστα τα σημεια που πειραξα.. Στρατο... συμφωνω.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 12 Φεβρουαρίου 2013 Author #7 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Ολα τα ενυδρεια δεν ειναι ιδια.Πιστευω ειναι τι ρουτινες θα ξεκινησει καποιος απο την αρχη. Προσωπικα θα προτιμουσα να βγαλω ολο τον αραγωνιτη παρα να τον αναμοχλευσω κανοντας σκουπα.Το φοβαμαι Έτσι να λες εσύ. Με βλέπω να τρέχω να παίρνω σακούλες και να αρχίζω το άδειασμα!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 12 Φεβρουαρίου 2013 #8 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Δίας, on 12 Feb 2013 - 21:46, said: Ολα τα ενυδρεια δεν ειναι ιδια.Πιστευω ειναι τι ρουτινες θα ξεκινησει καποιος απο την αρχη. Προσωπικα θα προτιμουσα να βγαλω ολο τον αραγωνιτη παρα να τον αναμοχλευσω κανοντας σκουπα.Το φοβαμαι +1000 μια φορα το εκανα και καηκα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VRILO 12 Φεβρουαρίου 2013 #9 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Παιδες μην πετατε κατι ετσι απλα και αυτο ειναι... Εξηγηστε μας τι συνεβη και αν ειχατε κατι απο τα παραπανω που εγραψα Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 12 Φεβρουαρίου 2013 #10 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 οχι ΣΤΑΥΡΟ απλα κινηγουσα ενα ψαρι για να το ποιασω και σιγα σιγα εβγαζα τον βραχο ,οταν τελειωσα σηκονοντας την σχετικη θολουρα φυσικα. εβαλα σε λειτουργια το συστημα απο την επομενη μερα αρχιζα και εχανα ψαρια μεχρι που τα εχασα ολα απο κοραλια τιποτα ετσι μετα απο 2 μηνες ξανα απο την αρχη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 12 Φεβρουαρίου 2013 Author #11 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τον βγάλεις με τη μια,τότε κάηκες! Βέβαια και η σκούπα βυθού θέλει την προσοχή της. Πάντα με μέτρο θα έλεγα,ότι και αν κάνουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 12 Φεβρουαρίου 2013 #12 Share 12 Φεβρουαρίου 2013 Η πρόταση του Σταύρου μου ακούγετε αρκετα σωστη και περιορίζει το όποιο ρίσκο εγκυμονεί ο καθαρισμός του υποστρώματος στο ενυδρείο στο ελάχιστο.Προσωπικά και έχοντας ζήσει την εποχή των μύθων και δράκων πριν χρόνια και την φούσκα του dsb(deep sand bed) η dsd για εμένα(deep sand death) κατέληξα στο να κρατάω στο ενυδρείο ελάχιστη ποσότητα αραγονιτη με στρώση που δεν ξεπερνά τα 2-3cm βάθους σε καμία περίπτωση πάντα συνδυασμένη με καλή κυκλοφορία στο ενυδρείο και οσο το δυνατό πιο σωστό στήσιμο του βράχου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marnieros 13 Φεβρουαρίου 2013 #13 Share 13 Φεβρουαρίου 2013 Η πρόταση του Σταύρου μου ακούγετε αρκετα σωστη και περιορίζει το όποιο ρίσκο εγκυμονεί ο καθαρισμός του υποστρώματος στο ενυδρείο στο ελάχιστο.Προσωπικά και έχοντας ζήσει την εποχή των μύθων και δράκων πριν χρόνια και την φούσκα του dsb(deep sand bed) η dsd για εμένα(deep sand death) κατέληξα στο να κρατάω στο ενυδρείο ελάχιστη ποσότητα αραγονιτη με στρώση που δεν ξεπερνά τα 2-3cm βάθους σε καμία περίπτωση πάντα συνδυασμένη με καλή κυκλοφορία στο ενυδρείο και οσο το δυνατό πιο σωστό στήσιμο του βράχου. νομιζω οτι αυτο θελει παραπανω αναλυση πιο ειναι το σωστο στησιμο βραχου? πως το κρινουμε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 13 Φεβρουαρίου 2013 #14 Share 13 Φεβρουαρίου 2013 θεωρω πως σε οποιοδηποτε υποστρωμα ανω των 6-8 εκατοστων απαγορευεται η σκουπα! ο χαρακτηρισμος που εδωσε ο θανασης στο dsb ειναι πολυ σωστος! το dsb εχει ημερομηνια ληξης αναλογα με το στοκαρισμα του ενυδρειου σε κοραλια και ψαρια αλλα και σε συνεργασια με τον εξοπλισμο(σκιμμερ κτλ) και τις ρουτινες(αλλαγες νερου κτλ). θα δουλεψει για παραδειγμα 2 χρονια και μετα θα θελει αλλαγει αφου θα μπουκωσει και δεν θα μπορει αλλο να λειτουργει σαν φλιτρο με αποτελεσμα να "ξερναει" ολα αυτα που ειχε μαζεψει πισω στο νερο.(το dsb ευθυνεται στο μεγαλυτερο βαθμο για το γνωστο old tank syndrome και απωλειες ενυδρειων μετα τα 3-4-5 χρονια λειτουργειας.) συμφωνω ομως οτι σιφωναρισμα της αμμου χωρισμενο σε διαμερισματα οπως ειπε ο σταυρος,σε υποστρωματα κατω απο 5 εκατοστα ειναι πολυ καλο και βοηθαει(θα το χαρακτηριζα και απαραιτητο αλλα παντα υπαρχει η παραμετρος οτι καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο) μαζι και με εναν sand sifting starfish θα κανει τη ζωη μας πιο ευκολη marnieros επειδη μου ειναι πιο ευκολα θα στο παω αναποδα αυτο που δεν ειναι σιγουρα σωστο ειναι το στησιμο "νταμαρι","μπαζωτο". να ειναι δηλαδη ολος ο βραχος στιβαγμενος το ενα κομματι πανω στο αλλο. ετσι και ο βραχος δεν αναπνεει,και ολες βρωμιες-τροφες μαζευονται αναμεσα σατο κομματια αλλα και κατω εκει που παταει ο βραχος και τα ψαρακια δεν εχουν σπηλιες και χωρο για κολυμπι. αυτο σιγουρα ειναι κατι που πρεπει να αποφευγουμε προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι το σωστο στησιμο ειναι να παταει ο βραχος οσο το δυνατον λιγοτερο κατω ωστε και να μην μαζευεται πολυ βρωμα απο κατω και να γινονται σπηλιες η να υπαρχει χωρις για κολυμπι. αυτο ειναι εφικτο εαν βαζουμε μικρα "χοντρα" κομματια κατω και πανω τους να βαζουμε πλατια(και πανω στα πλατια η το ιδιο η μεγαλα κομματια)... σαν να φταιχνουμε τραπεζακια για παραδειγμα...η' να κανουμε (που εμενα μου αρεσει πολυ αυτο) πυργους με ωραια πλατια κομματια να προεξεχουν Link to comment Share on other sites More sharing options...
jim salt 13 Φεβρουαρίου 2013 #15 Share 13 Φεβρουαρίου 2013 Σε λιγο καιρο ετσι οπως παμε δεν θα υπαρχει ουτε αραγωνιτης ουτε βραχος... Τα κοραλια κρεμαστα με πετονιες :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 13 Φεβρουαρίου 2013 #16 Share 13 Φεβρουαρίου 2013 (edited) νομιζω οτι αυτο θελει παραπανω αναλυση πιο ειναι το σωστο στησιμο βραχου? πως το κρινουμε? Το σωστο στησιμο ειναι αυτο που παρεχει κυκλοφορια παντου,χωρις να υπαρχουν κατα το δυνατο η να περιορισει αρκετα νεκρα σημεια. .Επισης να προσφερει κρυψωνες στα ψαρια,καθως και χωρο τοποθετησης των κοραλιων,αναλογα με τις αναγκες τους. θεωρω πως σε οποιοδηποτε υποστρωμα ανω των 6-8 εκατοστων απαγορευεται η σκουπα! ο χαρακτηρισμος που εδωσε ο θανασης στο dsb ειναι πολυ σωστος! το dsb εχει ημερομηνια ληξης αναλογα με το στοκαρισμα του ενυδρειου σε κοραλια και ψαρια αλλα και σε συνεργασια με τον εξοπλισμο(σκιμμερ κτλ) και τις ρουτινες(αλλαγες νερου κτλ). θα δουλεψει για παραδειγμα 2 χρονια και μετα θα θελει αλλαγει αφου θα μπουκωσει και δεν θα μπορει αλλο να λειτουργει σαν φλιτρο με αποτελεσμα να "ξερναει" ολα αυτα που ειχε μαζεψει πισω στο νερο.(το dsb ευθυνεται στο μεγαλυτερο βαθμο για το γνωστο old tank syndrome και απωλειες ενυδρειων μετα τα 3-4-5 χρονια λειτουργειας.)Το dsb 8 φορες στις 10 δυστυχως δε δουλευει. συμφωνω ομως οτι σιφωναρισμα της αμμου χωρισμενο σε διαμερισματα οπως ειπε ο σταυρος,σε υποστρωματα κατω απο 5 εκατοστα ειναι πολυ καλο και βοηθαει(θα το χαρακτηριζα και απαραιτητο αλλα παντα υπαρχει η παραμετρος οτι καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο) μαζι και με εναν sand sifting starfish θα κανει τη ζωη μας πιο ευκολη marnieros επειδη μου ειναι πιο ευκολα θα στο παω αναποδα αυτο που δεν ειναι σιγουρα σωστο ειναι το στησιμο "νταμαρι","μπαζωτο". να ειναι δηλαδη ολος ο βραχος στιβαγμενος το ενα κομματι πανω στο αλλο. ετσι και ο βραχος δεν αναπνεει,και ολες βρωμιες-τροφες μαζευονται αναμεσα σατο κομματια αλλα και κατω εκει που παταει ο βραχος και τα ψαρακια δεν εχουν σπηλιες και χωρο για κολυμπι. αυτο σιγουρα ειναι κατι που πρεπει να αποφευγουμε προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι το σωστο στησιμο ειναι να παταει ο βραχος οσο το δυνατον λιγοτερο κατω ωστε και να μην μαζευεται πολυ βρωμα απο κατω και να γινονται σπηλιες η να υπαρχει χωρις για κολυμπι. αυτο ειναι εφικτο εαν βαζουμε μικρα "χοντρα" κομματια κατω και πανω τους να βαζουμε πλατια(και πανω στα πλατια η το ιδιο η μεγαλα κομματια)... σαν να φταιχνουμε τραπεζακια για παραδειγμα...η' να κανουμε (που εμενα μου αρεσει πολυ αυτο) πυργους με ωραια πλατια κομματια να προεξεχουν Σε λιγο καιρο ετσι οπως παμε δεν θα υπαρχει ουτε αραγωνιτης ουτε βραχος... Τα κοραλια κρεμαστα με πετονιες :-) Τι ακριβως θελεις να πεις; Έγινε επεξεργασία 13 Φεβρουαρίου 2013 - Δίας Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 13 Φεβρουαρίου 2013 Author #17 Share 13 Φεβρουαρίου 2013 Σε λιγο καιρο ετσι οπως παμε δεν θα υπαρχει ουτε αραγωνιτης ουτε βραχος... Τα κοραλια κρεμαστα με πετονιες :-) Αραγωνιτης. 2-3 πόντους είναι καλά.Τάσο έχω και εγώ. Άλλοι τους αρέσει χωρίς καθόλου αραγωνιτη.Εκεί έχεις να κάνεις με τα γούστα του καθενός!! Βράχος. Εδώ η δική μου άποψη είναι ότι βάζουμε όσο βράχο χρειάζεται. Να έχουμε κρυψώνες για τα ψάρια και θέσεις για τα κοράλλια! Μην ξεχνάμε και το θέμα της κυκλοφορίας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος