Jump to content

Kατασκευη 3D Πλατης Ενυδρειου

mixalis-veroia

Recommended Posts

Λοιπον το πηρα αποφαση να ξεκινησω μια πλατη για το ενυδρειο μου...
Καταρχας σκεφτηκα να το κανω ως εξης...
Για το θεμα φελιζολ και ανωση λεω να χρεισιμοποιησω για βαση ενα κομματι πλεξιγκλας που καλυπτει ακριβως ολη την πλατη του ενυδρειου μου και πανψω σε αυτο να κολληθουν τα κομματια φελιζολ , πετρας η οτι αλλο προκυψη.

εκανα ενα τεστακι προχειρο και ειδα πως για ενα κυβικο εκατοστο φελιζολ θελει περιπου 2-3 gr βαρος για πληρη βυθιση , οποτε για ολη την κατασκευη υπολογισα πως θα χρειαστω περιπου max 20Kg βαρος...θελω φυσικα να μου πειτε και την αποψη σας πανω σε αυτο..

Εχω εφοδιαστει με σιλικονες ενυδρειακες... κολλες ενυδρειακες ORCA ... ψιλη αμμο εγχρωμη ... απο την NEOTEX εποξειδικη ρητινη 2 συστατικων καταλληλη για τροφημα ... και αναλογος μετα την διακοσμηση θα κολουθησουν τα παρελκομενα...

• Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα σου έλεγα αντί για πλεξιγκλάς να χρησιμοποιήσεις τζάμι, και αν η πλάτη του ενυδρείου σου είναι μεγάλη να την κάνεις σε δύο κομμάτια. Εχω κάνει κάτι παρόμοιο χρησιμοποιώντας φυσικό φελό που σαν υλικό έχει και αυτό μεγάλη άνωση.

για να πω την αληθεια πρεπει αν εχω και καποια κομματια τζαμι...

και εγω αναγκαστικα 2 κομματια θα το κανω γιατι εχω την μεγαλη ενωση στο κεντρο πανω οποτε μονοκοματο δεν μπαινει... :/

σκεφτομουν πλεξιγκλας γιατι μπορω με φλογιστρο η θερμογκαν να του δωσω και σχημα.. καμια καμπυλη δλδ οχι κατι παραπανω...

και μια ερωτηση αν γνωριζει κανεις... μπορω να βαλω μεσα σε ολη αυτη την κατασκευη αδιαβροχη ledοταινια? το εχει κανει κανεις?

για να πω την αληθεια πρεπει αν εχω και καποια κομματια τζαμι...

και εγω αναγκαστικα 2 κομματια θα το κανω γιατι εχω την μεγαλη ενωση στο κεντρο πανω οποτε μονοκοματο δεν μπαινει... :/

σκεφτομουν πλεξιγκλας γιατι μπορω με φλογιστρο η θερμογκαν να του δωσω και σχημα.. καμια καμπυλη δλδ οχι κατι παραπανω...

και μια ερωτηση αν γνωριζει κανεις... μπορω να βαλω μεσα σε ολη αυτη την κατασκευη αδιαβροχη ledοταινια? το εχει κανει κανεις?

Η led ταινια εχει ενα καλο βαθμο προστασιας σε υγρασιες και πιτσιλιες νερου (την εχω χρησιμοποιησει και στο δικο μου ενυδρειο ) αλλα δεν θα πρεπει να βυθιστει στο νερο!

για να καταλαβω, δεν θα κολλησεις το 3d στην πλατη, αλλα θελεις να κρατιεται κατω απο το βαρος? δηλαδη θα "φορτωσεις" το 3d 20 κιλα για να κρατιεται κατω?

για να καταλαβω, δεν θα κολλησεις το 3d στην πλατη, αλλα θελεις να κρατιεται κατω απο το βαρος? δηλαδη θα "φορτωσεις" το 3d 20 κιλα για να κρατιεται κατω?

Ακριβως... δεν θα ειναι 20 κιλα βεβαια... υπολογιζω καμια 15αρια ... πολλα ειναι?

εκτος οτι δυσκολα θα φτασεις τα τοσα κιλα, ειναι και επικίνδυνο! αν κανει πως γερνει?

ασε που επειδη ειναι δυσκολο να εφαπτει καλα στην πλατη, πολυ φοβαμαι οτι θα δημιουργηθεί στασιμο νερο!

εγω προτεινω να κανεις οτι κατασκευη θελεις πανω στο εξτρα τζαμι, και να το κολλησεις στη πλατη του ενυδρειου, στις 4 γωνιες! αν στεγνωσει, δεν φευγει με τιποτα!

το ενυδρειο υπαρχει δυνατοτητα να αδειασει ή ειναι αδειο?

εκτος οτι δυσκολα θα φτασεις τα τοσα κιλα, ειναι και επικίνδυνο! αν κανει πως γερνει?

ασε που επειδη ειναι δυσκολο να εφαπτει καλα στην πλατη, πολυ φοβαμαι οτι θα δημιουργηθεί στασιμο νερο!

εγω προτεινω να κανεις οτι κατασκευη θελεις πανω στο εξτρα τζαμι, και να το κολλησεις στη πλατη του ενυδρειου, στις 4 γωνιες! αν στεγνωσει, δεν φευγει με τιποτα!

το ενυδρειο υπαρχει δυνατοτητα να αδειασει ή ειναι αδειο?

το ενυδρειο εννοειτε πως θα αδειασει τελειως... θα καθαριστει και μετα θα γινει οτι ειναι να γινει...

το προβλημα το δικο μου ποιο ειναι τωρα... αν το κολλησω... δεν θα εχω προβλημα με το καθαρισμα της πλατης? εγω υπολογιζα να βγαινει η πλατη για καθαρισμα... τωρα βεβαια σαν αρχαριος...μπορει να κανω και λαθος...

απο την αλλη αν το κολλησω ποσο ευκολα μπορει να βγει αν το θελησω?

τι εννοεις να καθαριζεις την πλατη? απο μεσα? δεν χρειαζεται! αφου θα εχεις το 3d απο μπροστα! :)
αν κολλησεις το εξτρα τζαμι στις 4 γωνιες του δεν θα εχεις απολύτως κανενα προβλημα ανωσης και πολυ ευκολα ξεκολλιέται και καθαριζεται με μια φαλτσετα και μια ξυστρα τζαμιων!

τι εννοεις να καθαριζεις την πλατη? απο μεσα? δεν χρειαζεται! αφου θα εχεις το 3d απο μπροστα! :)

αν κολλησεις το εξτρα τζαμι στις 4 γωνιες του δεν θα εχεις απολύτως κανενα προβλημα ανωσης και πολυ ευκολα ξεκολλιέται και καθαριζεται με μια φαλτσετα και μια ξυστρα τζαμιων!

καθαρισμα απο τυχον βρωμιες...βρυα...κτλ κτλ... δεν ξερω ποσο ευκολα κολλανε σε μια τετοια κατασκευη ...

οτι και να κολλησει δεν σε ενοχλει! αντιθέτως οι αλγες θα το κανουν να φαινεται πιο φυσικο!

να σου πω την αληθεια τις αλγες φοβομουν ποιο πολυ αλλα αν το λες εσυ σαν ποιο εμπειρος τοτε δε φοβαμαι...

οποτε μαλλον θα το κανω πανω σε γυαλι οπως λες... ειναι και ποιο λεπτο απο το πλεξιγκλας αρα κερδιζω και σε ογκο νερου... :)

δεν ξερω αν ειχες δει προηγουμενα Post μου αλλα παλι οπως με συμβουλεψατε θα βγαλω τα ΚΟΙ-χρυσoψαρα κτλ... και θα το κανω μονο με Oscar...pleco....και να πω την αληθεια θελω και αλλα!!! τι αλλο θα κολουσε ομως??? Help here... :)

Έγινε επεξεργασία - mixalis-veroia

κατι αλλο που ειδα μολις σε βιντεακι... μηπως θα ηταν καλυτερα να κολληθει η κατασκευη στον πατο και οχι στην πλατη?

για την ψαροσυνθεση αφου σου προτεινανε αυτα τα παιδια κατι θα ξερουν! δυστυχως δεν θυμαμαι το θεμα σου Μιχαλη! οταν θελησεις να πας σε αφρικανες σφύρα μου! :)

εισαι και Bεροια ρε φιλε ειμαστε διπλα! Σκυδρα μενω!

αν το κολλησεις στον πατο θες αρκετη επιφανεια να αφαπτει κατω για να εχει την δυναμη να κρατηθει! καλη ειναι σαν ιδεα αρκει να ειναι εφαπτει καλα και στην πλατη! :)

για την ψαροσυνθεση αφου σου προτεινανε αυτα τα παιδια κατι θα ξερουν! δυστυχως δεν θυμαμαι το θεμα σου Μιχαλη! οταν θελησεις να πας σε αφρικανες σφύρα μου! :)

εισαι και Bεροια ρε φιλε ειμαστε διπλα! Σκυδρα μενω!

αν το κολλησεις στον πατο θες αρκετη επιφανεια να αφαπτει κατω για να εχει την δυναμη να κρατηθει! καλη ειναι σαν ιδεα αρκει να ειναι εφαπτει καλα και στην πλατη! :)

λογο του οτι εχει τις κοντρες στον πατο δεν ξερω κατα ποσο θα ειναι ευκολο να εφαπτει και στην πλατη... θα το μελετησω παντος και αυτο το ενδεχομενο...

οταν λες αφρικανες εννοεις κιχλιδες?

Και ξεκιναμε!!!

Αρχικα να σας πω τι βασικα υλικα εχω προμηθευτει.

1. DOW 5cm (Φελιζολ) 2τμ (περιπου) --- 10€
  2. ενυδρειακη κολλα ORCA 75gr ---11€
  3. ενυδρειακη σιλικονη (ενα σωληναριο) --- 8€
  4. χρωματιστη αμμο ψιλη --- 4€
  5. εποξειδικη ρητινη 2 συστατικων 1kg (καταλληλη για τροφημα απο NEOTEX) --- 25€
  6. τσιμεντο+χρωμα που ακομα δεν πηρα, θα το αναφερω οταν φτασει η ωρα...

Οπως βλεπεται για την ωρα εχουμε φτασει τα 58 € ... Προυπολογισμος κατασκευης max.100€

Χθες ξεκινησα με το κοψιμο των κομματιων DOW ... (λεπτομερεια : το 5cm μπορει για καποιους να φαινετε παχυ αλλα ηθελα να φτασω το επιθυμητο υψος γρηγορα και χωρις πολλες στρωσεις...)

εδω τα κομμματια που μετα απο πολλες παραλλαγες εχουν παρει την ιδανικη θεση τους και εχουν αριθμηθει για το επομενο σταδιο της κολλησης.
2013-02-08182735_zps83f49ba8.jpg

και μια απο πλαγια

2013-02-08182756_zps78044baf.jpg

Επομενο βημα η κολληση των κομματιων μεταξυ τους.

2013-02-08210725_zps4c709526.jpg

και επειτα εφοσον κολληθουν με βαρος απο πανω τους αφηνονται για 24 ωρες.

2013-02-08214149_zps6a5c140c.jpg

θα εχετε προσεξει πως εχω κανει 2 στηλες που μετα θα εννωθουν και θα τριφτουν αναλογα ωστε να μοιαζουν σαν ενα σωμα.

Το μηκος της ολης κατασκευης θα ειναι περιπου 120cm , πλατος το max σε καποια σημεια θα φτανει τους 17 ποντους ενω στο μεγαλυτερο μερος του θα ειναι 10-12cm και υψος περιπου στα 45 cm.

μεχρι τωρα φαινεται μια χαρα Μιχαλη! ακομα βεβαια δεν φαινεται φυσικο αλλα με την επεξεργασια σιγουρα θα δειξει καλυτερο!!!

την αμμο τι θα την κανεις αφου βλεπω οτι θα βαλεις τσιμεντο μετα?

επισης να σε ενημερωσω οτι θα μπορουσες να βαλεις σκετο τσιμεντο, χωρις την επ. ρητίνη! εκτος αν το θες για σιγουρια, τοτε οκ! :)

μεχρι τωρα φαινεται μια χαρα Μιχαλη! ακομα βεβαια δεν φαινεται φυσικο αλλα με την επεξεργασια σιγουρα θα δειξει καλυτερο!!!

την αμμο τι θα την κανεις αφου βλεπω οτι θα βαλεις τσιμεντο μετα?

επισης να σε ενημερωσω οτι θα μπορουσες να βαλεις σκετο τσιμεντο, χωρις την επ. ρητίνη! εκτος αν το θες για σιγουρια, τοτε οκ! :)

Καλα ακομα ειναι πολυ νωρις... εχει πολυ δουλεια ακομη...

την αμμο θελω να την βαλω σε καποια αλλα κομματια που σκεφτομαι να κανω μετα... αν πετυχει τοτε θα το δειτε :)

την εποξειδικη ποιο πολυ για σιγουρια αλλα και εξτρα σκληροτητα της κατασκευης...

νομιζω πως μεχρι εδω ειναι ολα καλα!

προχωρας καλα!

συνεχισε ετσι!

τι διαστασεις εχει το ενυδρειο σου?

Οι διαστάσεις από την παρουσίαση του Μιχάλη είναι : Διαστάσεις Ενυδρείου (155x55x77)

thanks

δεν ηξερα τις διαστασεις και με προβληματισε το παχος της πλατης και το κοστος αλλα με αυτες τις διαστασεις ειναι και τα 2 κομματια που ειχα απορια οκ!

στειλε μου και το Link αν μπορεις να δω το ενυδρειο!

thanks

δεν ηξερα τις διαστασεις και με προβληματισε το παχος της πλατης και το κοστος αλλα με αυτες τις διαστασεις ειναι και τα 2 κομματια που ειχα απορια οκ!

στειλε μου και το Link αν μπορεις να δω το ενυδρειο!

εδω μπορεις να παρεις μια γευση απο το ενυδρειο μου... http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=81948&hl=

ευχαριστω για την ενθαρρυνση!!!

Η συνεχεια εχει ως εξης...

τριψιμο με γυαλοχαρτο και με σβουρακι να στρωσουν οι γωνιες...
2013-02-09220310_zps9c07c20c.jpg

και επειτα καψιμο με φλογιστρο για ποιο αληθοφανες αποτελεσμα...
2013-02-10180116_zps6824498d.jpg

2013-02-10180126_zps2bb53587.jpg

Πολύ καλό Μιχάλη και ευχαριστούμε που μας το παρουσιάζεις !! :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...