Jump to content

Ερευνητικό Πρόγραμμα/ Dascyllus Aruanus, Ν. Καληδονία

Recommended Posts

Χαιρετώ!

Αρκετά καλά τα νέα...

Μάλλον θα καταφέρουμε να εισάγουμε κωπήποδα απο usa..

Οποιαδήποτε προσπάθεια να συλλέξω κωπήποδα απο τη θάλασσα, νομιζω οτι θα ηταν απαγορευτικα χρονοβορα και δυσκολη για τον όλο προγραμματιζμό. Στην χειρότερη περίπτωση πάντως μιλάμε ακόμα και γι αυτό με μια ειδικό..

Σε 1-2 βδομάδες τελειώνω και με το εργαστηριακό κομμάτι και επικεντρώνομαι επιτέλους στις γέννες..

Στο ζουμί τώρα..

Θα πρέπει όταν πάρουμε στα χέρια μας τα κωπήποδα να έχουμε ήδη έτοιμο το βρεφοκομείο..

Πρέπει λοιπόν να σχεδιαστεί ένα σύστημα δεξαμενών που θα φιλοξενεί τις λάβρες, τα ιχθύδια και τα αναπαραγωγικα ζευγαρια (τα τελευταία φιλοξενούνται ήδη σε άλλες δεξαμενές για αυτό το πρόγραμμα οπότε δεν θα μπουν στο σύστημα). Ακόμη θα πρεπει να είναι λειτουργικο και για μελλοντικες αναπαραγωγές άλλων είδων κλπ.. Θα πρέπει να φτιάξω δηλαδή κατι ναι μεν οσο γίνεται ιδανικότερο για τωρα αλλα και ευκολα μετατρεψιμο αν χρειαστει.

Ο χώρος που έχω είναι 5*2 (καθαρός 4.80 * 1m για τις εγκαταστασεις) ενω τα υλικά, τεχνικός εξοπλισμός και οι επιλογές σχεδόν απεριόριστα.

Παραθέτω ένα πολύ πρόχειρο σχέδιο που δείχνει τι διάταξη σκέφτομαι να έχουν οι δεξαμενές και οι βασικές σωληνώσεις. (Ουτε τα μετρα δεν πηρα καλα καλα, απλα θελω να εχω ενα σχεδιαγραμμα στο νου μου για να αρχίσω τη μελέτη).

post-3336-0-30149800-1361175346_thumb.jpg

Να σημειώσω εδώ πως θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σαν κλειστό αποκλειστικά αλλα και σαν ημίκλειστο με συνεχή παροχή φρέσκου θαλασσινού νερού οταν χρειαστει.

Ενα πρόβλημα που δεν μπορώ να λύσω (και ίσως να μη γίνεται) ειναι να υπάρχει συνεχης ροή (έστω ελάχιστη) και φιλτράρισμα των δεξαμενών των λαρβών (3 μαυρες κυλινδρικες). Αυτό γιατι στις δεξαμενές αυτές θα υπάρχουν και τα κωπήποδα/ροτιφερς/αλγη για την τροφή τους. Δεν μπορω να βάλω στην αποχέτευση τόσο μικρό δίχτυ που να τα συγκρατει διοτι οσο μικρη και να ειναι η ροή θα βουλώνει συνεχώς...

Αυτό που διάβασα πως μπορώ να κάνω είναι να έχω στον σωλήνα αποχέτευσης δίχτυ ~200μm (με όσο μεγαλύτερη επιφάνεια διχτυού/αποχέτευσης γίνεται, ωστε να δημιουργείται οσο το δυνατόν μικρότετη πίεση/ ροή κατα τη διαφυγή του νερού) που να συκγρατεί μόνο τις λάβρες. Τη ροή για τις δεξαμενές αυτές να την έχω τελείως κλειστη και απλά 1-2 φορές τη μέρα να το ανοίγω (με ελάχιστη ροή) ωστε να ανανεώνεται με καινούργιο νερο και ύστερα να προσθέτω ξανά ζωντανή τροφή κλπ κλπ.

Καμια ιδεα?

Να ξανα σημειώσω πως το όλο εγχείρημα δεν θα αφορά μόνο αυτό το σκέλος αλλα πρέπει να είναι λειτουργικό μελλοντικά για άλλες ανάγκες και τέλος πως οι όλες εργασίες συντήρησης πρέπει να γίνονται εντώς εργασιακού 8ώρου. Η τακτική του "καθε τάδε ώρες δυστυχώς δεν γίνεται.

Περιμένω προτάσεις λειτουργικές, χωροταξικές, ιδέες απορίες..

Ευχαριστώ σας!

• 3 weeks later...

Χαιρετω παίδες!

Η εισαγωγή κωπήποδων ξανακόλλησε δυστυχώς, άγνωστο μέχρι πότε....

Οι νόμοι εδώ είναι να τραβάς τα μαλλιά σου και σε σημείο παραλογισμού ακόμη και για έρευνα, ακόμη και για είδη εντελώς ακίνδυνα, ακόμη και για είδη που υπάρχουν και στα εδώ οικοσυστήματα...!

Σε συνεργασία με το άλλο ινστιτούτο συλλέξαμε ζωοπλαγκτόν με συρόμενο δίχτυ εξω και μεσα απο τον υφαλο.

Απο το δειγμα καταφερα να διαχωρίσω 3 είδη κωπήποδων, τα 2 ~500μm και το άλλο ~400μm (ενήλικα) και προσπάθησα να τα απομονώσω σε καθαρές καλλιέργειες σε άλγη ~25.000 cells Nannochloropsis.

Οι καλλιέργειες δυστυχώς δεν δείχνουν πρόοδο, με τα 2 πρώτα είδη επίσης να είναι ακατάλληλα για τις λάβρες ενω δεν τρέφονται καν με άλγη.

Θάλασσα ολόκληρη (μεταφορικά και κυριολεκτικά) είναι το εγχείρημα συλλογής, αναγνώρισης, διαχωρισμού, καθαρής καλλιέργειας των κωπήποδων και εάν δεν έχουμε σύντομα άδεια για εισαγωγή είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα..

Θα συνεχιστούν παρόμοιες προσπάθειες με συλλογές ζωοπλαγκτού στο πεδίο μέχρι να έχουμε κάποιο νέο με την εισαγωγή.

post-3336-0-77611900-1362957184_thumb.jpg

post-3336-0-22536200-1362957210_thumb.jpg

post-3336-0-90948800-1362957262_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - mxers-raz

• 1 month later...
  • 4 months later...

Κάνα νέο υπαρχει? :)

http://www.youtube.com/watch?v=fKe7gWoLNAo

καλά τα νέα!

επισης στην νεα καληδονια υπαρχει μια μεγαλη οικογενεια ενδημικων γκεκο, τα οποια ειναι απ τα δημοφιλεστερα στο ερπετοχομπι, και το νησι χαρακτηριζεται ως νησι των σαυρων!

επισης στην νεα καληδονια υπαρχει μια μεγαλη οικογενεια ενδημικων γκεκο, τα οποια ειναι απ τα δημοφιλεστερα στο ερπετοχομπι, και το νησι χαρακτηριζεται ως νησι των σαυρων!

Και η οικολογική καταστροφή που συνεπάγεται τούτου είναι ανυπολόγιστη για τους ντόπιους πληθυσμούς.....

Πλεον υπαρχουν επαρκη ατομα των ειδων αυτων μεσω αναπαραγωγων για να καλυψουν το χομπι. Σπανια θα παει καποιος να συλλεξει αγρια ατομα απο εκει, ισα ισα για να γινει ανανεωση του αιματος. Γενικα ομως, σαν γκεκακιας, ειμαι κατα της συλλογης αγριων ζωων (εκτος κι αν υπαρχει σοβαρος λογος).

Ωραία πράματα, πότε η χώρα μας θα δώσει έμφαση στο ερευνητικό τομέα !!

• 2 weeks later...

Πλεον υπαρχουν επαρκη ατομα των ειδων αυτων μεσω αναπαραγωγων για να καλυψουν το χομπι. Σπανια θα παει καποιος να συλλεξει αγρια ατομα απο εκει, ισα ισα για να γινει ανανεωση του αιματος. Γενικα ομως, σαν γκεκακιας, ειμαι κατα της συλλογης αγριων ζωων (εκτος κι αν υπαρχει σοβαρος λογος).

Με συγχωρείς για την απάντηση που φάνηκε και λίγο επιθετική, η αλήθεια είναι δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα μιας και δεν ασχολούμαι μ'αυτό αλλα όσο καιρό ήμουν εκεί είδαν τα μάτια μου πολύ άσχημα πράγματα για ένα τέτοιο μέρος...

Ωραία πράματα, πότε η χώρα μας θα δώσει έμφαση στο ερευνητικό τομέα !!

Δεν έδινε ποτέ, τώρα πλέον.................................................

Να είστε καλά!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...