Jump to content

Ερευνητικό Πρόγραμμα/ Dascyllus Aruanus, Ν. Καληδονία

Recommended Posts

Χαιρετώ το φόρουμ!

Θα συμμετάσχω απο Φλεβάρη σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα θαλασσίων ερευνών, συνεργασίας του I.R.D. και του Ενυδρείου στη Νέα Καληδονία (Γαλλική αποικία Ειρηνικού) του οποίου το ένα σκέλος θα έχει να κάνει με την επιτυχή αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία του είδους Dascyllus aruanus ή "3 striped Damselfish" ή "Humbug Damselfish" (δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια κοινή ονομασία στα ελληνικά μεταξύ ενυδρειόφιλων) .

Προσωπικά αν και έχω σχεδόν μηδαμινή εμπειρία σε αναπαραγωγή θαλάσσιων ψαριών, θα είμαι υπεύθυνος αυτού του σκέλους και θα ήταν σημαντικό να στεφθεί με επιτυχία.

Απο όσα γνωρίζω, είναι αρκετά δύσκολο είδος για αναπαραγωγή και έχει επιτευχθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις λόγω του οτι οι λάρβες του είναι πολύ υποανάπτυκτες στο πρώτο στάδιο σε σχέση με συγγενικά και άλλα είδη, αλλα και της μικρής του εμπορικής αξίας.

Εκεί απ'όσο μου έχουν πει καταφέρνουν να διαχωρίσουν ζευγάρια για αναπαραγωγή, έχουν επιτυχή εκκόλαψη αλλα οι λάρβες έχουν θνησιμότητα 100% στις πρώτες μέρες, απ'ότι εικάζουν λόγω μη λήψης τροφής. Τη διαδικασία που ακολουθούσαν μέχρι τώρα δεν την ξέρω ακόμα αναλυτικά. Αυτό που γνωρίζω είναι πως θα έχω άπειρο τεχνικό εξοπλισμό/ δεξαμενές / rotifer στη διάθεσή μου για να το πετύχω (μετά τα δικά μας ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια πιστεύω πως θα μου πέσει η γλώσσα εκει μέσα).

Θα ήθελα πολύ να παίρνω γνώμες μέσω του φόρουμ κατα τη διεξαγωγή της διαδικασίας και θα σας κρατώ ενήμερους για κάθε βήμα της.

Ακόμα θα κάνω αναλυτική παρουσίαση (εκ των έσω!) του ενυδρείου εκεί αλλα και πολλές φωτό και βίντεο απο τους κοραλλιογενείς υφάλους, των M.P.A. και των δειγματοληψιών στο πεδίο!!

υ.γ. προς διαχειριστές: Όταν με το καλό φτάσω και ξεκινήσω, να συνεχίσω το θέμα της διαδικασίας αναπαραγωγής αναλυτικά εδώ ή σε κάποια άλλη θ. ενότητα?

Δε βλέπω την ώρα!

Ορέστης

Φίλε Ορέστη ευχόμαστε ολόψυχα όλοι μας επιτυχία στο εγχείρημα σου.

Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τα αποτελέσματα και τη χαρά σου να τα μοιραστείς μαζί μας.

Όσο για την κοινή ονομασία του ψαριού... κάποιοι το λένε και ΠΑΟΚΤΣΗ χα χα χα

Καλή επιτυχία Φίλε μου!!!Ενημέρωσέ μας για κάθε εξέλιξη kai φρόντισε να μάθεις ότι περισσότερο για το ψαράκι για να τα καταφέρεις!

Mod Note:Κάντε κάτι για να μην χαθεί το θέμα ;)

Λες να αφήσουμε να πάει χαμένο τέτοιο θέμα?

χα χα χα

Τρομερά ενδιαφέρον!!! Ξεφεύγουμε απ΄τα συνηθισμένα.

Σε μια εγκυκλοπαίδεια του 1980, το είχα δει με το όνομα "τρίζωνη δεσποινίδα"...

Ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη!

Δευτέρα (δικιά μας :) ) θα είμαι εκεί και ξεκινάω οπότε θα τα πούμε σύντομα με ερωτήσεις και παρουσιάσεις..

Το σκέλος αυτό καθ'εαυτό της αναπαραγωγής δεν είναι τόσο βαρύνουσας σημασίας ωστε αν δεν είναι επιτυχές, θα προσπεραστεί και θα πάω στο επόμενο του προγράμματος (γενετική συσχέτιση πληθυσμών) με ήδη υπάρχοντα ψάρια αλλα και συλλογή απο το φ. περιβάλλον. Είμαι παρ'ολα αυτά αποφασισμένος να εξαντλήσω τα περιθώρια λόγω και προσωπικού ενδιαφέροντος αλλα και ευκαιρίας για κατάρτιση.

Επειδή έχω συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα και εργασίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο στο παρελθόν, έχω καταλάβει πως όσο καταρτισμένο και να είναι ένα κέντρο ή ένας επιστήμονας στον τομέα του, πολλές φορές δεν προσεγγίζει καν τις εξειδικευμένες γνώσεις κάποιου χομπίστα με εμπειρία και πάθος.. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν εκτός απο τον εξοπλισμό και τη στήριξη που θα μου παρέχονται εκεί, η βοήθειά σας θα μου είναι υπερπολύτιμη..

Είμαι σίγουρος ότι αν βάλεις τα δυνατά σου όπως λες , με την βοήθεια μας (ποτέ δεν ξέρεις από που θα έρθει εκείνη η μαγική ιδέα) καθώς και με την βοήθεια όλης της αποστολής , θα πετύχετε!

Καλή επιτυχία εύχομαι στο εγχείρημα σου Ορέστη!

Να είσαι σίγουρος πως θα είμαστε δίπλα σου σε ότι και αν θελήσεις!

Αναμένουμε με το καλό νέα σου!

Χαίρετε απο Νέα Καληδονία!

3η μέρα που τρέχω το πρόγραμμα και όλα βαίνουν ~καλώς, έχω 13 δεξαμενές στη διάθεσή μου απο 6 άτομα η κάθε μία και με τουλάχιστον ένα ζευγάρι που δίνει αυγά κάθε μέρα οπότε γίνεται ένας ψιλο(χοντρο)χαμός..

Παίρνω λάρβες απο όλες τις γέννες (κάθε μία γέννα απομακρύνεται απο τη δεξαμενή και τοποθετείται σε ξεχωριστό δεξαμενάκι) αλλα μετά την 2-4 μέρα 100% θνησιμότητα, 100% λόγω μη λήψης τροφής.

Οι λάρβες τη δεύτερη μέρα έχουν αναπτύξει μάτια και στόμα και για μένα θα'πρεπε να αρχίζουν να τρέφονται.. Η τροφή που τους παρέχονταν μέχρι τώρα ήταν rotifers.

Απο βιβλιογραφική αναζήτηση (ελάχιστη για το είδος) βρήκα πως το είδος στο προνυμφικό στάδιο έχει παρατηρηθεί να τρέφεται επιτυχώς μόνο με ενήλικα κοπήποδα Εuterpina acutifrons και Pseudodiaptomus serricaudatus. Ακόμη, έστω ελάχιστα άτομα rotifers που εισέρχονται σε καλλιέργεια κοπήποδων την καταστρέφουν ολοκληρωτικά..

Ο στόχος τώρα λοιπόν είναι να ξεχωρίσω και να απομονώσω κοπήποδα του γένους απο τη θάλασσα σε καθαρές καλλιέργειες. (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο). Επ'ισης, λόγω του ότι κάθε οργανισμός για να εισέλθει στη Ν.Κ. περνάει εγγρίσεις και ελέγχους λόγω νόμων προστασίας του περιβάλλοντος, μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να εισάγω έτοιμες καλλιέργειες κοπήποδων απο το εξωτερικό και ψάχνω παράλληλα για νομικά παραθυράκια..

Αυτά τα ολίγα και μπερδεμένα προς το παρών για δεν προλαβαίνω ουτε να.. (δουλεύω 7 μέρες τη βδομάδα 10ωρα....)

Μόλις ξαναβρώ λίγο χρόνο θα κάνω αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και του σκοπόυ του..

Οποιδήποτε απορία και πρόταση καλοδεχούμενη

υ.γ. χτές είχαμε και 3ωρο συναγερμό για τσουνάμι απο σειζμό βόρεια και νέκρωσε η πόλη παραλιακά...

Χαιρετώ κι ευχαριστώ σας!!

Καλημέρα συνονόματε , δεν είχα δει το θέμα σου και σήμερα το πρωί έπεσε στην αντίληψη μου.Θα παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη
του.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω από αυτά που διάβασα αρχικά αν η θνησιμότητα προέρχεται από καθαρά μη λήψη τροφής ή αν υπάρχει και κάποιος άλλος
παράγοντας. Συνήθως όταν πρόκειται για pelagic fry έχουμε να κάνουμε με αρκετές δυσκολίες σε όλα τα είδη στην λήψη τροφής.Ίσως αν δεν γίνεται καθόλου λήψη τροφής να χρειάζεται κάποια τροφή μικρότερη σε μέγεθος.

Ίσως η ποικιλία διαφόρων τροφών να βοηθήσει...οι μόνες περιπτώσεις που μαζεύω ΝΟ3 στο ριφάκι μου είναι όταν εισάγω νέους κατοίκους.Έχω τουλάχιστον 5 είδη κατεψυγμένα στην κατάψυξη και δοκιμάζω τα πάντα...πολλές φορές βγαίνω να πάρω και άλλα...

Είναι μεγάλη απογοήτευση όταν χάνεις ψαράκια από ασιτία.

Δοκίμασε και άσχετα πράγματα που δεν τα λένε στα βιβλία...ο Bleher έτσι καθιέρωσε την μοσχαροκαρδιά στους δίσκους και από τότε έγινε μεγάλη επιτυχία και συστατικό για πολλούς εκτροφείς.

Καλή σου τύχη.

Νομίζω πως πρέπει να δοκιμάσεις κάθε τροφή που έχεις διαθέσιμη ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να πετύχεις.Εγώ δεν έχω ιδέα από θάλασσα είμαι γλυκούλης αλλά αφού μου ήρθε ιδέα ας την ρίξω. Όπως εμείς χρησιμοποιούμε το φυτό moss η οποία είναι φουλ στους μικροοργανισμούς infusoria για τον γόνο γλυκού νερού, ίσως να μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και συ κάτι από το περιβάλλον στο οποίο αναπαράγονται στην θάλασσα τα ψάρια , στο οποίο ίσως περιέχονται αρκετές ποσότητες τροφής.

Bbetta με προλαβεςμε την infusia! χεχε

Ορεστη για μενα μπορεις καλλιστα να κανεις μια καλλιεργεια απο Infusia! ειναι παμφθηνο και δεν εχεις να χασεις τιποτα!

Η infusia συχνα την αποκαλουν αορατη τροφη για αορατα ψαρια και αποτελει οτι καλυτερο για τροφη τις πρωτες μερες των ψαριων!

Η καλλιεργεια Infusia αποτελει ενα πολυ παλιο μυστικο των εκτροφεων το οποιο κατα την γνωμη μου εχει ξεχαστει/υποτιμηθει.. ενα παρα πολυ ωραιο αρθρο για αυτο εχει γραψει στο φορουμ ο Theodor72

ειναι εδω (που θα προτεινα να γινει pinned για να μην ξεχαστει -και να μην το κανει ο Aiolos το σημειο του χαμενου θυσαυρου!χεχε)

Επισης μετα απο μια μινι ερευνα που εκανα και εγω σου παραθετω μερικα tips:

1. να χρησιμοποιεις για τα παντα νερο απο την δεξαμενη που εχεις τα ψαρια ή γενικα απο δεξαμενη που φιλοξενει υγειη ψαρια(σε περιπτωση που εχουν μπει χημικα/φαρμακα στην υπαρχουσα δεξεμενη)

2. μπορεις να βοηθησεις να επιταχυνθει η καλλιεργεια σου βραζωντας πρωτα το υλικο που θα χρησιμοποιησεις σαν βαση( πχ μερικα σπειρια ρυζι ειναι πολυ καλη πρωτη υλη)

3. καλος αερισμος της καλλιεργειας (αρα αεραντλια)

4. Η καλλιεργεια ειναι ετοιμη οταν απο θολο νερο ασπρο αρχιζει να ροζιζει ή καθαριζει

5. Για την συγκομιδη αφηνεις να ηρεμησει η καλλιεργεια για μερικες ωρες (δλδ χωρις αεραντλια), λογω της μη καλης οξυγονωσης του νερου η infusia θα ανεβει προς την επιφανεια οπου και θα την συλλεξεις.

6. ποτε μα ποτε δεν ριχνεις ολο το μειγμα/καλλιεργεια μεσα στην δεξαμενη για να μην ανοιξεις μετα αλλα θεματα.

7. καθε μερα να ετοιμαζεις καινουρια καλλιεργεια ουτως ωστε να εχεις φρεσκο αποθεμα!

Μερικες εικονες απο τι αποτελειτε η infusia και το μεγεθος των λαβρων που την χρησιμοποιησανε (λαβρες μονομαχων):

World-in-a-drop-of-water.jpg

bettababy-Aimee-Strickland.jpg

Betta-fry-in-nest-Aimee-Strickland.jpg

Betta-fry-close-up.jpg

Πηγες:

Tropical Fish Hobbost Magazine

fish-etc

Έγινε επεξεργασία - Rythor

Καλή επιτυχία φίλε

Με infusoria εχω μεγαλωσει τροπικα ψαρια γλυκου νερου σε νυμφικες καλλιεργειες τα οποια δεν δεχονται αρτεμια στα αρχικα σταδια. Μαλιστα πετυχενα πολυ καλες συγκεντρωσεις. Ομως νομιζω οτι δεν θα μπορει να γινει το ιδιο σε αλμυρο νερο. Ψαξου λιγο με φυτοπλαγκτον isocrisis (εχει μικρα κυταρα το συγκεκριμενο σε σχεση με κατι αλλα) και αν υπαρχει η δυνατοτητα για rotifer small. Aυτα αν ειναι διατροφικος παραγοντας. Αλιως.....ψαχνεις αλλου π.χ δοκιμες με τον φωτισμο, πρασινα νερα και διαφορες αλλες τεχνικες.

Καλη επιτυχια

Εγώ την infusoria την έφερα ως παράδειγμ στο γλυκό αλλά θα μπορούσε να γίνει εκτροφή της σε γλυκό νερό και ταισμα στο αλμυρο γι δοκιμή.Ειμαι σιγουρος πως θα βρεθει λυση ;)

Χαιρετώ!!

Αρχικά ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τις προτάσεις! Πολύ χρήσιμες ιδέες που με βάζουν να σκεφτώ πιο εναλλακτικές διαδικασίες για το πείραμα (μονο εκείνο με την καρδιά τη βοδινή λέω να το αναθέσω σε άλλον)..

-Να σημειώσω πως ναί, η θνησιμότητα είναι 100% λόγω μη λήψης τροφής. Οι συνθήκες που κρατούνται οι λάρβες είναι οι προτεινόμενες για το είδος (παράμετροι, αερισμός, φωτισμός κλπ κλπ..) ενώ είχουν γίνει ως τώρα και πειραματισμοί με εναλλακτικές χωρίς καλά αποτελέσματα. Απ'όταν ήρθα μάλιστα που αφοσιώνομαι πλήρως στο είδος έχω αύξηση ~15/20% της εκκόλαψης καθώς και συντήρησης των λαρβών στο πρώτο στάδιο. (πολύ καλά ποσοστά ακόμα και σε σύγκριση με αυτά της βιβλιογραφίας - είναι πολύ νωρίς όμως-4 μέρες- και μόνο 12 δικές μου γέννες για ασφαλή συμπεράσματα).

-Η μαζική θνησιμότητα αρχίζει τη νύχτα της 2ης προς 3η μέρα, παρουσιάζει αύξηση τάξης του ~90% την 3η προς 4η, και 100% αμέσως μετά.

-Η θνησιμότητα στο πρώτο στάδιο πιστεύω πως είναι φυσιολογική-όπως θα συνέβαινε και σε βέλτιστες συνθήκες στο φυσικό περιβάλλον, ελάχιστστα αυξημένη λόγω μη λήψης τροφής.. (Την δεύτερη μέρα έχουν ελάχιστο άνοιγμα στόματος, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε πλήρως λειτουργικό-για τροφοληψία την 3η ημέρα.) Απο την 3η όμως και ειδικά πηγαίνοντας στην 4η νύχτα η θνησιμότητα οφείλεται στην τροφή. Αυτά τα ψάρια που έχω μέχρι τότε θα έπρεπε και να μπορώ να συντηρήσω.

-Σαν τροφή εδω στο ενυδρείο και το IRD καλλιεργούνται: 2 είδη αρτέμιας, 3 rotifer, φυτοπλανκτον, αλγη. (όλα ήδη δοκιμασμένα)

Αυτό που θέλω να δοκιμάσω είναι αυγά και λάρβες αχινών και ολοθουρίων στα οποία είδη γίνεται ήδη επιτυχής αναπαραγωγή εδώ και δεν έχουν δοκιμαστεί. (ιδέα δοκιμής εναλλακτικών που μου καρφώσατε εσείς!).

-Πάμε στο πρόβλημα τώρα......

Εκτος απ'τα ειδη που καλλιεργουνται (η μπορω να βρω εγω-εδω και να καλλιεργησω) σαν τροφη η για αλλα προγραμμα δεν εχω αλλες επιλογες. Οι νόμοι που υπερασπίζονται το φυσ. περιβάλλον και τη βιοπικοιλότητα δεν αφήνουν να περάσει κουνόυπι στο νησί. ( μη σας αναφέρω πως στην πτήση μου δώσαν ερωτηματολόγια να υποφράψω πως δεν κουβαλάω μυρμήγκια στισ βαλίτσες.. -και πολύ καλά κάνου βέβαια για να υπάρχει αυτός ο παράδεισος). Οπιαδήποτε εισαγωγή είδους ακόμα και αν υπάρχει αυτόχθων εδώ, υπογεγραμμένη ακόμα και απο ινστιτούτο προς ινστιτούτο για έρευνα παίρνει μήνες αν δεν απορριφθεί.

-Γιατί δεν δοκιμάζω να συλλέξω μόνος μου άργριους πληθυσμούς κωπήποδων κλπ απο τη θάλασσα, να τους διαχωρίσω και να κάνω καλλιέργειες? Γιατι δεν ξέρω.! Θα μπορούσα να το κάνω εν δυνάμει, αλλα είμαι εδώ με περιορισμένου χρόνου σύμβαση και αντί να αναλωθώ στους Αρούανους" που είναι και το πρόγραμμά μου, θα καταλήξω να κάνω πειράματα με τα πλαγκτόν. (Η αναπαραγωγή του είδους όπως προείπα δεν είναι ο αυτοσκοπός του σκέλους - είναι απλά παράγοντας που θα διευκόλυνε πολύ την πρόοδό του).

-Μπορεί να υπάρχουν-και υπάρχουν 100άντες τροφές που δουλεύουν αλλα υπο αυτές τις συνθήκες για μένα το βέλτιστο είναι ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία ήδη επιτυχών πειραμάτων, να έχω στα χέρια μου αυγά ή καλλιέργειες των κωπήποδων που ανέφερα και έχουν δουλέψει.

Το θετικό είναι πως κάποια στιγμή θα έρθει στο πρόγραμμα ένας Γάλλος εξειδηκευμένος σε πλαγκτονικούς οργ, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση.

Είμαστε ακόμη σε επικοινωνία με κέντρα της Αυστραλίας μήπως και επιτευχθεί ταχύτερα έγκριση εισαγωγής ειδών.

Τα παραπάνω δεν αποκλείουν τη σκέψη και τον πειραματισμό με άλλα είδη τροφής απλά λόγω φόρτου τουλάχιστον προς το παρών μένουν πίσω (εκτώς απο αχινούς και ολοθούρια όπως προείπα που έχω ήδη στα χέρια μου και θα αρχίσω να δίνω ίσως απο βδομάδα)

-Λίγα λόγια για το σκέλος τώρα!!!. (Δεν είμαι ειδικός και θα προσπαθήσω να το παρουσιάσω απλά χωρίς λάθη τελείως επιφανειακά).

Το πρόγραμμα ονομάζεται C.O.M.PO (Connectivity Of Marine POpulations) είναι 10ετές και απο τα μεγαλύτερα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στα πλαίσια της θαλάσσιας βιολογίας/οικολογίας στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό.

Να πώ πως σε πολλόυς δε θα αρέσει σαν τακτική (ούτε και εμένα), αυτή που ακολουθείται για την έρευνα στο σκέλος μου- αλλα τυχών αποτελέσματα δικαιώνουν είδη και γεννιές....

-Τα ψάρια και άλλα είδη που κρατάμε σε αιχμαλωσία για αυτό το σκέλος του πρόγραμματος είναι πειραματόζωα. (άσχετα αν κάθε δεξαμενή είναι σαν καλοστημένο ενυδρείο χομπίστα- η ουσία είναι αυτή)

-Οι μητέρες δέχονται ένεση με μικροποσότητα Βαρίου (μη ραδιενεργών ισοτόπων εννοείται-θέλω κι εγώ να αναπαραχθώ επιτυχώς στο μέλλον) ωστε η ουσία να μεταφερθεί και να είναι ανιχνεύσιμη (μόνο) στην αμέσως επόμενη γενιά ψαριών.

-Το βάριο μπορεί να αντικαταστήσει ποσότητα του ασβεστίου στον οργανισμό ωστε να βρίσκεται σε ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις στα οστά και ειδικά τους ωτόλιθους των ψαριών.

-Προς το παρόν οι λάρβες απο τις γέννες των εμβολιασμένων ψαριών συλλέγονται, στέλνονται στο εργαστήριο, διαχωρίζονται οι ωτόλιθοί τους, οι τελευταίοι περνάνε απο ακτίνες lazer(???) που ανιχνεύουν το βάριο και που δίνουν τη συγκέντρωση του.

-Τα είδη που εμβολιάζονται και έχουν αναπαραχθεί επιτυχώς μέχρι τώρα και οι απογονοί τους δεν παρουσιάζουν καμία αλλαγή στην ανάπτυξη, μορφή, συμπεριφορά η αναπαραγωγική ικανότητα.

Ο στόχος του σκέλους:

Να διαπιστωθεί σε τι ποσότητες είναι ανιχνεύσιμη η ουσία χωρίς παράλληλα να προκαλεί παρενέργειες, για κάθε είδος ξεχωριστά, με σκοπό τον μελλοντικό εμβολιασμό άγριων πληθυσμών έτσι ώστε:

-Σε είδη-δείκτες πολύ σημαντικά για την ισορροπία των οικοσυστημάτων να μπορεί να γίνεται γενετική συσχέτιση πληθυσμών (με δειγματοληψίες) ωστε να μπορούν να βγούν συμπεράσματα για τις μετακινήσεις τους/αυξομειώσεις/μεταβολές τους κλπ κλπ- και τη συσχέτιση των πιθανών αυτών μεταβολών με άλλες μεταβολές βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων ανθρωπογενούς η μή προέλευσης.

-Ακόμη η έρευνα δεν είναι μονομερούς σημασίας μιας και τα διάφορα είδη και οι πληθυσμοί τους αλληλεπιδρούν και αλληλοσχετίζονται άμεσα μεταξύ τους στο οικοσύστημα. έτσι φτιάχνεται ένα πλέγμα με το οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε και να ελέγξουμε τους όποιους παράγοντες προκαλούν ανισορροπίες. (τι λέω???!!! στόπ!!)

Στόχος απώτερος η γνώση του πως και του γιατί γίνονται οι όποιες μεταβολές στα οικοσυστήματα ωστε να υπάρχει η μετά η δυνατότητα προστασίας τους (άλλα προγράμματα, για τα παιδιά μας αυτά αν εχουνε ακομη θάλασσες οπως πάμε).

Προσωπικός στόχος στα πλαίσια του σκέλους: επιτυχής αναπαραγωγή-ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους ωστε να μπορέσουμε να δούμε σε τι ποσότητες παραμένει ανιχνεύσιμη η ουσία στην επόμενη γενιά για μελλοντική χρήση στο φυσ. περιβάλλον.

Να πω εδώ πως εκτος απο τις ανάγκες του προγράμματος και των πειραμάτων, η επιτυχής αναπαραγωγή του είδους (αμήν και πότε!!!!!) θα επιτρέψει την καλλιέργειά του για εμπλουτισμό των φυσ. πληθυσμών- όπου υπάρχει ανάγκη αλλα βέβαια και άλλη μια σελίδα στη βιβλιογραφία.

Τέλος να συμπληρώσω στο ακριβώς παραπάνω πως για το συγκεκριμένο είδος που αλλα και σε άπειρα άλλα γίνεται συλλογή άγριων πληθυσμών απο το φυσ. περιβάλλον (90% παράνομα και με καταστροφικές μεθόδους) για πώληση στο εμπόριο.

Η καλλιέργειά του θα σταματούσε κάτι τέτοιο αλλα δυστυχώς λόγω της δυσκολίας της και της χαμηλής τιμής πώλησής του δεν συμφέρει. Σε άλλα πιο απειλούμενα είδη είναι όμως επιτακτικό.

Σε μια η δυο βδομάδες ελπίζω να αρχίσω επιτέλους να αφοσιώνομαι περισσότερο στον πειραματισμό με τροφές για επιτυχή ανάπτυξη αντι να παράγω μόνο δείγματα για το εργαστήριο. (να πω την αλήθεια δε μ'αρέσει καθόλου το τελευταίο- ναι η ευαισθησία θα με φά!) οπότε θα μπορούμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα για συνθήκες / μεθόδους κλπ κλπ και να αρχίσω και τις παρουσιάσεις...

τι έγραψα?

Παίδες πάω για μπύρα.

Ξαναευχαριστώ σας!

Μερικές πρόχειρες φωτο απ'τις δεξαμενές και τα μωρά μου!

post-3336-0-73642200-1360472522_thumb.jpg

post-3336-0-64931800-1360472550_thumb.jpg

post-3336-0-45015300-1360472583_thumb.jpg

post-3336-0-99742200-1360472604_thumb.jpg

Από τις φωτογραφίες σου καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει φυσική ροή μέσα στα ενυδρεία.Η λεύκανση στην digitata το προδίδει αυτό μιας και δεν είναι κοράλλι που ζητάει σούπερ φωτισμό αλλά αρκετή ροή..θα έλεγα ότι η ροή στα περισσότερα sps είναι σημαντικότερη από πολλές παραμέτρους.

Διάφορα soft κοράλλια έχουν την τάση να εκκρίνουν διάφορες τοξικές ουσίες οι οποίες αλλοιώνουν την χημική σύσταση του νερού σε μια μικρή δεξαμενή με μικρό όγκο νερού γίνονται αμέσως αντιληπτές από τους κατοίκους.Αυτές τις απομακρύνουμε με την βοήθεια ενεργού άνθρακα.

Αν μπορούσες να κάνεις αλλαγές νερού καθημερινά στα ενυδρεία με πλανκτονικούς οργανισμούς που θα τροφοδοτούσαν τους πληθυσμούς των pods στην δεξαμενή ίσως άλλαζε η ροή στο πείραμα σου.Αυτό μπορεί να γίνει και με την εισαγωγή ζωντανού βράχου από την θάλασσα.Κυρίως από μέρη που συχνάζουν τα συμπαθέστατα αυτά ψαράκια..(καθημερινή παρατήρηση και βουτιές δλδ βοηθάνε) ..Με αυτή τη λογική μπορείς να πετύχεις ακριβώς το είδος pods που χρειάζεσαι και να έχεις μια πετυχημένη γέννα.

Αν βρεις 10-15 λεπτάκια μπορείς να κάνεις και μια μικρή αναδρομή στο χόμπι μας.

Εγώ θα σου έλεγα να δοκιμάσεις (καθώς μιλάμε για πελαγικό γόνο) ενυδρείο τύπου Kreisel. Δοκιμασμένο σε αρκετούς ευπαθείς γόνους.Προβλήματα όπως ροής και τροφής δεν σε προβληματίζουν.

Από τις φωτογραφίες σου καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει φυσική ροή μέσα στα ενυδρεία.Η λεύκανση στην digitata το προδίδει αυτό μιας και δεν είναι κοράλλι που ζητάει σούπερ φωτισμό αλλά αρκετή ροή..θα έλεγα ότι η ροή στα περισσότερα sps είναι σημαντικότερη από πολλές παραμέτρους.

Διάφορα soft κοράλλια έχουν την τάση να εκκρίνουν διάφορες τοξικές ουσίες οι οποίες αλλοιώνουν την χημική σύσταση του νερού σε μια μικρή δεξαμενή με μικρό όγκο νερού γίνονται αμέσως αντιληπτές από τους κατοίκους.Αυτές τις απομακρύνουμε με την βοήθεια ενεργού άνθρακα.

Αν μπορούσες να κάνεις αλλαγές νερού καθημερινά στα ενυδρεία με πλανκτονικούς οργανισμούς που θα τροφοδοτούσαν τους πληθυσμούς των pods στην δεξαμενή ίσως άλλαζε η ροή στο πείραμα σου.Αυτό μπορεί να γίνει και με την εισαγωγή ζωντανού βράχου από την θάλασσα.Κυρίως από μέρη που συχνάζουν τα συμπαθέστατα αυτά ψαράκια..(καθημερινή παρατήρηση και βουτιές δλδ βοηθάνε) ..Με αυτή τη λογική μπορείς να πετύχεις ακριβώς το είδος pods που χρειάζεσαι και να έχεις μια πετυχημένη γέννα.

Αν βρεις 10-15 λεπτάκια μπορείς να κάνεις και μια μικρή αναδρομή στο χόμπι μας.

Η digitta στις δεξαμενές είναι απλά νεκρό κοράλλι που δημιουργεί καταφύγιο για τις γέννες. Αν δειτε τι καλλιέργειες κορραλιών κανουν οι τύποι εδω στις εγκαταστάσεις θα πάθετε πλάκα.

https://www.google.com/search?q=aquarium+des+lagons+nouvelle+caledonie+noumea&hl=en&safe=off&tbo=d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=i2sXUaqyCI-jiAfJt4GoBg&ved=0CAcQ_AUoAA&biw=1366&bih=653

Η ροή νερού γίνεται απ'τις κεντρικές παροχές αλλα και απο εσωτερικά φίλτρα οπότε γίνεται καθαρισμός μόνο των δεξαμενών/φίλτρων και της επιφάνειας του νερού.

Το σύστημα δηλαδή είναι ημίκλειστο και υπάρχει συνεχής ανανέωση με καινουργιο θαλασσινό.

Γίνεται παραπάνω τάιζμα απ'οτι υπο άλλες συνθήκες.

Πολύ ενδιαφέρον αυτό με το ζωντανό βράχο!!!!

Θα γράφω-παρουσιάζω λεπτομέρειες για όλα όταν βρίσκω λιγο χρόνο- με συγχωρείτε για τις λειψές πληροφορίες και για τις μονολεκτικές απαντήσεις.

υ.γ. Το χόμπι ήταν και είναι και δικό μου απλά στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για χόμπι. Τα ενυδρεία είναι στο χώρο των επισκεπτών, τα άλλα είναι δεξαμενές που υπηρετούν σκοπούς. Νομίζω οτι πρεπει να είναι ξεκάθαρο αυτό. Ίσως να είναι λίγο παράταιρο όλο αυτό με το φόρουμ και δεν γνωρίζω κι εγώ τα όρια..

Αν υπάρχει όμως οποιοδήποτε ενδιαφέρον μετα χαράς να συνεχίσω την παρουσίαση του πειράματος και να με καθοδηγείτε- η βοήθειά σας είναι πολύτιμη...

Ευχαριστώ πολυ!

Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον φίλε μου.Τέτοια θέματα μας ταξιδεύουν αλλού αν με πιάνεις...Επίσης δώσε βάση στην τελευταία παράγραφο της αναδρομής ποιο πάνω.Πιστεύω σε όλα αυτά.Αλλιώς δεν θα τα έγραφα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...